Kameralny Prokocim 2 Kraków od Matexi Polska - informacje i opinie forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
ghd

Re: Kameralny Prokocim 2 Kraków od Matexi Polska - informacje i opinie forum

Postautor: ghd » 01 lip 2023, 10:18

Gacek89 pisze:Panowie ja wszystko rozumiem. Okolica jest też dla mnie w miarę spoko. Ale nierozumiem tylko skąd taka cena 13 tys za m2. Czyli patrząc na inwestycje które będą teraz budowane na Bochenka to powinny być po 14 tys chyba. :shock:

To są ceny z kosmosu. Tym bardziej , że dotyczą warunków spełnianych przez hotel robotniczy. Okolica jak okolica, ani mnie ziębi , ani grzeje. Natomiast trzymajmy się twardych faktów. Ulica Facimiech miała bezpośredni dostęp do komunikacji tramwajowej w czasach, gdy na Bochenka, Rybitwach, Małych Płaszowach, czy innych modnych Ruczajach śpiewały ptaszki i biegały sarny. :D
Wybacz, jeżeli obrażam Ci apartament. :D

teqnix

Postautor: teqnix » 01 lip 2023, 10:55

Gacek89 pisze:Panowie ja wszystko rozumiem. Okolica jest też dla mnie w miarę spoko. Ale nierozumiem tylko skąd taka cena 13 tys za m2. Czyli patrząc na inwestycje które będą teraz budowane na Bochenka to powinny być po 14 tys chyba. :shock:

Właśnie, że nie do końca rozumiesz. Tutaj cena wysoka w zamyśle dewelopera się bierze z bliskości do szpitala uniwersyteckiego a nie z odległości do rynku. Dlatego Bochenka wcale nie oznacza "lepszej" lokalizacji. Gdyby Start rozpoczął zabudowę przy Słonej Wodzie to niektóre mieszkania i by za 20k za metr poszły bo nie ma już wolnych działek w okolicy a nie każdemu się lekarzowi (dyrektorowi/informatykom/pielęgniarkom/rehabilitantom itp.) chce do pracy przez pół miasta jechać. Tylko musiałby oczywiście zrobić inwestycję premium z niską zabudową a nie dotychczasowe potworki z których jest znany.

Gacek89

Postautor: Gacek89 » 01 lip 2023, 13:44

teqnix pisze:

Właśnie, że nie do końca rozumiesz. Tutaj cena wysoka w zamyśle dewelopera się bierze z bliskości do szpitala uniwersyteckiego a nie z odległości do rynku. Dlatego Bochenka wcale nie oznacza "lepszej" lokalizacji. Gdyby Start rozpoczął zabudowę przy Słonej Wodzie to niektóre mieszkania i by za 20k za metr poszły bo nie ma już wolnych działek w okolicy a nie każdemu się lekarzowi (dyrektorowi/informatykom/pielęgniarkom/rehabilitantom itp.) chce do pracy przez pół miasta jechać. Tylko musiałby oczywiście zrobić inwestycję premium z niską zabudową a nie dotychczasowe potworki z których jest znany.

Jak myślisz ilu lekarzy tam kupi mieszkanie?

teqnix

Postautor: teqnix » 01 lip 2023, 13:59

Gacek89 pisze:Jak myślisz ilu lekarzy tam kupi mieszkanie?

Nie wiem ilu kupi ale myślę, że te wszystkie inwestycje w koło są napędzane myślą, że szpital jest niedaleko. Te wielkie mieszkania na górze akurat myślę, że kupują lekarze albo inne osoby dobrze zarabiające w pobliżu, te mniejsze różnej maści "inwestorzy" z myślą o najmie skoro obok tyle miejsc pracy i studia. Taki parter też się idealnie nada na prywatny gabinet, a też obok jest kampus farmacji i mają przenosić kampus w ogóle cały Collegium Medicum więc i niektórzy lekarze sobie mogą przezornie kupić pod własne dzieci. Działa zwykłe prawo podaży i popytu, skoro im się 1 etap sprzedał szybko to teraz przywalili cenę jeszcze wyższą bo pewnie to ich ostatnia działka a tu się znowu sprzedaje. Jestem absolutnie przekonany, że gdyby nie ten szpital żadna inwestycja w tym miejscu nie byłaby sprzedawana powyżej 10k za metr. Zresztą osobiście znam lekarkę młodą kardiolog, która ze 3-4 lata temu kupiła używane mieszkanie na Facimiech (takie nowsze ładne bloki). Obecnie chce już kupić w okolicy co najmniej 15 arową działkę tyle, że nikt nie chce sprzedać.

ghd

Postautor: ghd » 01 lip 2023, 16:21

Niewątpliwie szpital jest jednym z ważnych czynników, które wpływają na ceny w tej okolicy. Co do działek, też trafna uwaga. Były po 30-40k, a teraz za 100k podejrzewam, że nikt nie sprzeda. Co zrobić? Trzeba było kupować jak "chodziły" po dwa. 8-)
Wybacz, jeżeli obrażam Ci apartament. :D

pozdro

Postautor: pozdro » 01 lip 2023, 16:40

pod najem dla studentów medycyny. ale to tak to lepiej już w nowym targu brać tam też będą studenci medycyny, napewno docenią fajne apartamenty na wynajem :D

Gacek89

Postautor: Gacek89 » 01 lip 2023, 17:04

No nic. Czekam co zaprezentuje developer Ekopark na bochenka i jakie ceny będą. A jak nie to chyba zacznę szukać domu w Skawinie

teqnix

Postautor: teqnix » 01 lip 2023, 17:24

Gacek89 pisze:No nic. Czekam co zaprezentuje developer Ekopark na bochenka i jakie ceny będą. A jak nie to chyba zacznę szukać domu w Skawinie

Jeżeli tamta okolica cię interesuje (w stronę Skawiny) to poszukaj tematu Lubostroń 13. To nie jest złe miejsce a cena 11k jak na dzisiaj jest umiarkowanie atrakcyjna tylko deweloper mało znany ale bloki w połowie stoją więc pewnie dokończą.

pozdro

Postautor: pozdro » 04 lip 2023, 6:14

Teraz takie ceny bezpieczny kredyt i inne kwestie gospodarcze i płace. Jak Wieliczka i zlocien jest po 10k/m2 to normalne raczej że w Krakowie już takim minimum przy 70m2 stały się ceny 12k a przy 40m2 13k/m2. W lepszych lokalizacjach trzeba dać 15-18k/m2 To już taki standard od Lipca 2023

pozdro

Postautor: pozdro » 04 lip 2023, 6:15

Ekopark to napewno będzie drogi. Bo to drogi developer. Na bochenka spokojnie rzucą 14-15k/m2 to blisko Bonarki i wieżowców na Nowym Mieście. Domy w skawinie też za 1 mln conajmniej więc dużo nie zaoszczędzisz. Chyba że gdzieś dalej pod Zator czy Kalwarię Zebrzydowską się zapuścisz. W sumie domek w pobliżu jeziora mucharskiego może nie być głupi. Tam chyba jeszcze tanio. Natomiast jak się tam zaczna sciezki rowerowe budować, gastronomia, baza noclegowa. To będzie fajna meijscówka z dość dobrym dojazdem so Krakowa w 45min

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”