Ile sie czeka na wpis do ksiegi wieczystej w Krakowie
Re: Ile sie czeka na wpis do ksiegi wieczystej w Krakowie
U nas też to było około 3 tyg
Cześć, ile się czeka na wpis do KW w Sądzie Rejonowym Nowa Huta?
Scream2 pisze:Cześć, ile się czeka na wpis do KW w Sądzie Rejonowym Nowa Huta?
może tam zadzwoń i zapytaj ...
Zgadza się, najlepiej zadzwonić do wydziału ksiąg wieczystych i zapytać, jak długo czeka się na wpis do księgi wieczystej w Krakowie / Nowej Hucie. Warto też od razu zapytać czy i jak można przyspieszyć wpis do księgi wieczystej, bo chyba też przewidziano taką możliwość.
Zdaje się, że wreszcie ma się zmienić prawo i takie wpisy będą mogli robić notariusze, odpadłaby opcja czekania na to, często przez wiele miesięcy. W Krakowie chyba czekałem jakieś 7-8 miesięcy, a może nawet coś dłużej.
Dodatkowo chyba banki miałyby zwrócić pieniądze pobrane w ramach wyższego oprocentowania, które sobie naliczały do czasu zrobienia wpisu do księgi wieczystej. I dobrze, bo to był rozbój w biały dzień.
Dodatkowo chyba banki miałyby zwrócić pieniądze pobrane w ramach wyższego oprocentowania, które sobie naliczały do czasu zrobienia wpisu do księgi wieczystej. I dobrze, bo to był rozbój w biały dzień.
Jak to obecnie wygląda? Ile aktualnie czeka się na wpis do księgi wieczystej w Krakowie? Podobno miało być wprowadzane nowe prawo, które by to zmieniało, ale nie wiem czy to na pewno przeszło.
Master pisze:Jak to obecnie wygląda? Ile aktualnie czeka się na wpis do księgi wieczystej w Krakowie? Podobno miało być wprowadzane nowe prawo, które by to zmieniało, ale nie wiem czy to na pewno przeszło.
U mnie (zakup we wrześniu), wpis w grudniu (niecałe trzy miesiące).
Nadal czas oczekiwania na wpis do księgi wieczystej jest taki krótki i idzie to sprawnie? Jakoś mam wrażenie, że jak banki dostały bana na zarabianie na tym (nieco droższy kredyt do czasu wpisu), to wszystko zaczęło iść jakoś szybciej
No ale dobrze, że się to zmieniło, bo jednak wpis w księdze przy zakupie warto mieć możliwie szybko.

A ja zapytam o wypis. To trwa podobnie? Ile w Krk?
Volfeer pisze:A ja zapytam o wypis. To trwa podobnie? Ile w Krk?
Teraz około 3 miesiące.
Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”