Pachońskiego Sky Kraków od South Star Development - opinie na forum
Re: Pachońskiego Sky Kraków od South Star Development - opinie na forum
Jak zobaczycie ze coś się dzieje na budowie to dawajcie znać proszę 

-
Na pewno dam znać. Widzę z okna. Mam mieszkanie od krytykowanego w wątku Murapolu. Nie mogę narzekać. A budujący tą budowę ostatnio chyba na niej sprzątał. Nie wiem czy po to by budować dalej czy może po to by wstrzymać dalsze prace. Był sprzęt do usuwania dźwigów.
Firma dostała sporą karę finansową w ubiegłym roku, ma wiele zaczętych i nieskończonych inwestycji, więc pewnie chce sprzedać resztę lokali drożej by móc zachować płynność finansową. Czego jej życzę. Bo wolałabym mieć widok z okna na budynek skończony, a nie na rozgrzebaną budowę.
A bojącym się Murapolu, nie ma się co bać. Mają swoje wady. Trzeba zakładać klimę bo uszczelniają budynek termicznie do przesady. Trzeba zakładać sufity podwieszane bo robią sufit w technologii, która na inne rozwiązania nie pozwala. Bywa że mają jakieś niedoróbki. Kaloryfery trzeba np. wymienić bo są fatalne i olbrzymie. Windy zrobili ze zbyt małą kabiną i zbyt śliskie płytki gresowe na schodach klatki schodowej. Ale poza tym oddają w terminie. Ktoś pisał o cenach, podobne do tych z Pachońskiego Sky. Warto próbować się targować. Dzielnica przyjemna, lokalizacja dobra. Jeśli ktoś inwestycje umie zrobić rozsądnie i na wypadek problemów dewelopera wie jak się zabezpieczyć umownie przy zakupie mieszkania to polecam. Blisko remiza, a strażacy to pierwsza służba ratunkowa na miejscu w Krakowie. Zawsze. Blisko parki, pętla i dojazd do centrum i poza centrum super. Blisko szkoły i przedszkola. Niedaleko plac zabaw przy Biedronce.Wspomniany już Lidl, ale i Biedronka, Żabka, pizzeria, kawiarenko-cukiernia. Rowerem do marketów. Super blisko IKEA i sklep z panelami- ważne przy meblowaniu mieszkania i 3 markety budowlane. Co jeszcze? Szybki wyjazd na trasy w kierunku na Śląsk i na Warszawę z tej lokalizacji, bez koniecznosci przebiajnia się przez korki w centrum, co sobie cenię. Niedaleko stacja kolejowa, więc można z tej dzielnicy wyjechać też poza Kraków koleją. Mieszkam w dzielnicy od paru lat, nie żałuję. W pół godziny "z buta" można być na Rynku Głównym jak ktoś chce. A jak ktoś chce w kwadrans to tak można rowerem lub tramwajem. Ścieżki rowerowe idą tak, że można rowerem stąd przejechać w całekim odległe rejony Krakowa. Infrastruktura do życia codziennego i rodzinnego i dla młodych ludzi na studiach i dla rodzin z dziećmi moim zdaniem super. Z instyucji kultury niedaleko klub młodzieży, Dworek Białoprądnicki jest nawet blisko oddział Biblioteki Miejskiej. W starym budynku, ale działa. I wiem, że lokalni mieszkańcy nawet oddają tam prywatne księgozbiory. Jest ruchliwa ulica, ale jest i nad nią kładka w kierunku biblioteki, więc są miejsca do bezpieczniejszych przejść np. z małymi dziećmi niż w innych dzielnicach Krakowa.
Firma dostała sporą karę finansową w ubiegłym roku, ma wiele zaczętych i nieskończonych inwestycji, więc pewnie chce sprzedać resztę lokali drożej by móc zachować płynność finansową. Czego jej życzę. Bo wolałabym mieć widok z okna na budynek skończony, a nie na rozgrzebaną budowę.
A bojącym się Murapolu, nie ma się co bać. Mają swoje wady. Trzeba zakładać klimę bo uszczelniają budynek termicznie do przesady. Trzeba zakładać sufity podwieszane bo robią sufit w technologii, która na inne rozwiązania nie pozwala. Bywa że mają jakieś niedoróbki. Kaloryfery trzeba np. wymienić bo są fatalne i olbrzymie. Windy zrobili ze zbyt małą kabiną i zbyt śliskie płytki gresowe na schodach klatki schodowej. Ale poza tym oddają w terminie. Ktoś pisał o cenach, podobne do tych z Pachońskiego Sky. Warto próbować się targować. Dzielnica przyjemna, lokalizacja dobra. Jeśli ktoś inwestycje umie zrobić rozsądnie i na wypadek problemów dewelopera wie jak się zabezpieczyć umownie przy zakupie mieszkania to polecam. Blisko remiza, a strażacy to pierwsza służba ratunkowa na miejscu w Krakowie. Zawsze. Blisko parki, pętla i dojazd do centrum i poza centrum super. Blisko szkoły i przedszkola. Niedaleko plac zabaw przy Biedronce.Wspomniany już Lidl, ale i Biedronka, Żabka, pizzeria, kawiarenko-cukiernia. Rowerem do marketów. Super blisko IKEA i sklep z panelami- ważne przy meblowaniu mieszkania i 3 markety budowlane. Co jeszcze? Szybki wyjazd na trasy w kierunku na Śląsk i na Warszawę z tej lokalizacji, bez koniecznosci przebiajnia się przez korki w centrum, co sobie cenię. Niedaleko stacja kolejowa, więc można z tej dzielnicy wyjechać też poza Kraków koleją. Mieszkam w dzielnicy od paru lat, nie żałuję. W pół godziny "z buta" można być na Rynku Głównym jak ktoś chce. A jak ktoś chce w kwadrans to tak można rowerem lub tramwajem. Ścieżki rowerowe idą tak, że można rowerem stąd przejechać w całekim odległe rejony Krakowa. Infrastruktura do życia codziennego i rodzinnego i dla młodych ludzi na studiach i dla rodzin z dziećmi moim zdaniem super. Z instyucji kultury niedaleko klub młodzieży, Dworek Białoprądnicki jest nawet blisko oddział Biblioteki Miejskiej. W starym budynku, ale działa. I wiem, że lokalni mieszkańcy nawet oddają tam prywatne księgozbiory. Jest ruchliwa ulica, ale jest i nad nią kładka w kierunku biblioteki, więc są miejsca do bezpieczniejszych przejść np. z małymi dziećmi niż w innych dzielnicach Krakowa.
-
Kethael pisze:Kurde, przyznam, że kuszą ceną i lokalizacją. Blisko park, tramwaj, Lidl, dużo więcej nie trzebatylko trochę mnie niepokoją opinie o deweloperze. Myślicie, że poza ewentualnymi opóźnieniami jest jakieś inne ryzyko?
Obok mnie Murapol ma już ukończone budynki. Lada moment oddają, więc jeśli kogoś lokalizacja kusi to mogę polecić.
Możliwe, że jakieś lokale od Murapolu w Inwestycji Pachońskiego Parki Krakowa jeszcze są. Widziałam dyskusję o cenach w Pachońskiego Sky. Tu ceny były podobne. Jeśli komuś zależy na tej lokalizacji, ale i na szybkiej przeprowadzce albo jak ja nie kupuje nigdy dziuryw ziemi, a w woli inwestycje na ukończeniu to polecam. Polecam też od razu planować kto wam sufit podwieszany zrobi i na jaki kaloryfer wymienić ten od dewelopera ( jak kupiłam pionowe, dekoracyjne i nie narzekam. Tylko na ciśnienienie trzeba patrzeć żeby te 10 bar było na pewno). A jak ktoś ma cierpliwość i uraz do Murapolu no to trzymam kciuki za inwestycję Pachońskiego Sky, którą mam po sąsiedzku. Mam nadzieję, że okna zakładają dźwiękowszczelne jak Murapol bo nad tymi budynkami jest ruch lotniczy. Ostatnio nieco zmienili trasy lotów, ale w sezonie wakacyjnym i w godzinach nocnych nieco tego ruchu jest. Dla miłośników lotnictwa jak ja dodatkowa atrakcja- zdjęcia samolotów można robić z balkonu.

-
JanuszBiznesu pisze:aniakrk pisze:„ idzie zgodnie z planem”![]()
Zakończenie budowy „oficjalnie” przesunięte na 2025 rok a nieoficjalnie pewnie na jeszcze później albo wcale. Od 3 miesięcy tam się nic nie zmieniło.
Chyba przebili swoim partactwem sąsiada murapola ;/
Tej informacji o przesunięciu terminu ukończenia wcześniej nie znałam, ale widząc tempo prac doliczyłabym do tego jakieś pół roku. Bo w zimie się za dużo nie zrobi. Sama wiem bo na mojej budowie część prac była styczeń- marzec i z uwagi na pogodę szło jak krew z nosa. Nas to kosztowało odbiór z 1,5 poślizgiem, co i tak oceniam dość dobrze. Co do tego, że nic się nie działo- no co nieco zrobili. Fundamentowanie przynajmniej części parkingu podziemnego zrobione. Mieli przerwę bo im babka autem zaparkowanym przy pobliskiej szkole na plac budowy w wykop wpadła ( chyba pomyliła hamulec i gaz). Ale chyba szkód nie narobiła, jedynie auto skasowała. Ale może też w miejscu wypadku musieli zrobić jakieś poprawki. Niedawno wozili jakieś pręty stalowe, więc może jakieś elementy zbrojeń robili? Widzę, że trochę tych prętów zamontowali, ale część chyba wywieźli. Będę śledzić rozwój wydarzeń.
-
ewka123 pisze:To jest dokładnie moja obawaz tego co czytałam część inwestycji oznaczonych na ich stronie jako rozliczone z inwestorami są też już oddane i ludzie w nich mieszkają. Do zakupu zachęca nasz doradca, który tak samo sprzedaje m.in. w Murapolu i Antracity. Ogólnie w tej lokalizacji już praktycznie nie ma mieszkań. Zostało chyba SlowCity i właśnie Pachońskiego Sky.
Te wątpliwości zaadresował do naszego doradcy i bezpośrednio dewelopera. Doradca twierdzi, że deweloper jest jednym z większych w Polsce i cieszy się dobrą opinią, a opóźnienia i wpadki zdarzają się wszystkim większym (Murapol, Atal itp.). Jeszcze robię research, wstępnie zarezerwowałam jedno mieszkanie, ale jeszcze intensywnie poszukuje informacjiScream2 pisze:ewka123 pisze:Dostałam propozycję od dewelopera na 598k z mieszkanie 60m, więc ceny zdecydowanie niższe niż w Murapolu. Narazie stawiają dwa budynki, plan mają na jeszcze 3 kolejne.
Wszystko ładnie pięknie, ale czy to się w ogole wybuduje? Czy ten deweloper poza pięknymi wizualizacjami oddał coś już? heritagere.pl/realizacje
Nie kojarzę tego Slow City. Z fajnych lokalizacji nie blisko centrum, ale blisko dobrej linii tramwajowej widziałam niedawno osiedle Lema.
To chyba ta inwestycja- po tym znajdziecie te nowe budynki: wawel-service.pl/mieszkania-lema-ii.html
Tam niedaleko jest wielki park i Tauron Arena. Ale do centrum daleko. Może tam są jeszcze jakieś mieszkania?
Nie sprawadząłam jaki to deweloper, ale niedawno byłam przejazdem. Potwierdzam, że stoi, że na żywo wygląda przyzwoicie, że jakaś zieleń tam jest i że wygląda to na coś co już do odbioru i wprowadzania się do stanu surowego się nadaje. Może warto zerknąć? Nawet jak żaden agent akurat tego wam nie poleca?
A w tym Slow City widzę, że też śliskie gresy na klatce jak w Murapolu. Co oni mają z tym gresami? Kto im to sprzedaje?
A samo Slow City robi na mnie wrażenie betonowej pustyni, jak inwestycja którą odrzuciłam jak zobaczyłam na żywo czyli "Przestrzenie Banacha". Taka betonowa pustynia z dala od wszelkiej infrastruktury, że chyba nawet żadna samosiejka tam nie urośnie. A po mleko i chleb to pół godizny autem do centrum. Z rodziną i dziećmi bez auta nie ryzykowałam bym. Ani sklepu, ani szkoły ani zieleni. A Kraków latem jest gorący jak Ateny.
To już lepiej osiedle Lema. Przynajmniej zielień i sklepy blisko. Z dziećmi da się wytrzymać.
Wiele osób kupuje też na Klinach, ale uwaga. To jest teren zalewowy. I nie ma szkoły. Toczą z miastem walkę o szkołę, ale ciężko to idzie. A zalewany przez nadmierne opady to w najbliższych latach na pewno będzie regularnie. A Pachońskiego zalewowy nie jest. Szkoły w pobliżu też są. I dojazd do szkół w innych dzielnicach jest.
stokrotka82 pisze:Nie kojarzę tego Slow City. Z fajnych lokalizacji nie blisko centrum, ale blisko dobrej linii tramwajowej widziałam niedawno osiedle Lema.
To chyba ta inwestycja- po tym znajdziecie te nowe budynki: wawel-service.pl/mieszkania-lema-ii.html
Tam niedaleko jest wielki park i Tauron Arena. Ale do centrum daleko.
Nie no naprawdę ulica Lema jest według Pani daleko od centrum? Jeszcze są dwie możliwości dojazdu, bo można iść na Aleję Pokoju i podjechać na Pocztę Główną lub z Wieczystej i wysiąść na Teatrze Słowackiego. To zajmuje nam jakieś 10 minut tramwajem. Praktycznie każda w każde miejsce dojedziemy bez problemu, a w godzinach szczytu Aleja Pokoju wcale nie jest mocno zakorkowana. Rozumiem, że z Pachońskiego dużo lepszy dojazd szczególnie w okolicach godziny 17. Co do inwestycji Lema to zostają tylko mieszkania z rynku wtórnego, bo wszystkie się sprzedały. Naprzeciwko jest osiedle w parku od Semaco, ale ceny też zaporowe.
Czy ktoś z Państwa ostatecznie zdecydował się na zakup mieszkania w tej inwestycji ? My z mężem właśnie się zastanawiamy. Wiele aspektów okolicy i układu samego mieszkania bardzo kusi. Jedynie niepokoją Nas opinie o tych opóźnieniach. Bo to już nawet nie chodzi o poślizg (bo póki co mamy gdzie mieszkać), ale o to czy te inwestycje wogole dochodzą do skutku. A jeśli tak to czy rzeczywiście standard wykonania jest taki jak obiecują .
Park lotników nie jest wielki już nie przesadzajmy. Jak ktoś mówi że to jest wielkie to nie był w Parku Chorzowskim czy w Berlinie. To jest standardowy średni-mały park.
Lema jest ja wiem kawałek od centrum. Choć Pachońskiego nie jest dużo blizej od centrum niż Lema

-
stokrotka82 pisze:A bojącym się Murapolu, nie ma się co bać. Mają swoje wady. Trzeba zakładać klimę bo uszczelniają budynek termicznie do przesady. Trzeba zakładać sufity podwieszane bo robią sufit w technologii, która na inne rozwiązania nie pozwala.
W jaki sposob zakladales klime skoro nie mozna kuc w tynku? Zarzadzca budynku daje zgode na klime?
stokrotka82 pisze:Nie kojarzę tego Slow City. Z fajnych lokalizacji nie blisko centrum, ale blisko dobrej linii tramwajowej widziałam niedawno osiedle Lema.
Tam niedaleko jest wielki park i Tauron Arena. Ale do centrum daleko. Może tam są jeszcze jakieś mieszkania?
Nie sprawadząłam jaki to deweloper, ale niedawno byłam przejazdem. Potwierdzam, że stoi, że na żywo wygląda przyzwoicie, że jakaś zieleń tam jest i że wygląda to na coś co już do odbioru i wprowadzania się do stanu surowego się nadaje. Może warto zerknąć? Nawet jak żaden agent akurat tego wam nie poleca?
Bez jaj, że porównujesz Inwestycje na Prądniku Białym do Dąbia. Przecież do jest cenowa różnica około 1/3. Angel Wawel też ładne jest czy blok Dasty na Kościuszki

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”