Jak przygotować nowe mieszkanie na instalację klimatyzacji? Informacje i porady

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
terens

Jak przygotować nowe mieszkanie na instalację klimatyzacji? Informacje i porady

Postautor: terens » 26 lip 2023, 13:37

Mam pytanie, może ktoś już przerabiał temat i podzieli się na forum informacjami i doświadczeniem. W mieszkaniu, którego zakup rozważam, ma być miejsce na instalację klimatyzacji na dachu albo w garażu podziemnym i to jest bardzo w porządku rozwiązanie moim zdaniem. Zdaje się, że instalacja ma być pociągnięta do mieszkania pionami. Jak powinno zostać przygotowane mieszkanie pod instalacje klimatyzacji? Trzeba ciągnąć jakieś przewody z okolicy pionu, do miejsca, w którym miałby zostać powieszony nawiewnik? Jeśli tak, to czy to grube jest i trzeba bruzdować, czy schowa się pod tynkiem? I jak z odprowadzaniem skroplin? Gdzie się wpiąć z tym najlepiej?

terens

Re: Jak przygotować nowe mieszkanie na instalację klimatyzacji? Informacje i porady

Postautor: terens » 26 lip 2023, 13:38

A może ktoś z deweloperem ustawiał takie prace jako element zmian lokatorskich w budowanym mieszkaniu?

scr4tchi

Re: Jak przygotować nowe mieszkanie na instalację klimatyzacji? Informacje i porady

Postautor: scr4tchi » 31 lip 2023, 7:28

Jeśli już z góry jest powiedziane, że cała jednostka zewnętrzna od klimatyzacji będzie wypuszczona na dach to jeden duży problem masz z głowy. Zostanie Ci wybrać jednostkę wewnętrzną, bo wszystkie połączenia powinieneś mieć już z góry zaplanowane i zrobione przez dewelopera. Pewnie klimatyzacje miałbyś tuż nad drzwiami wejściowymi. Ja montowałem u siebie bezpośrednio na balkonie, więc w zasadzie jedyne co musiałem zrobić to podciągnąć skropliny pod miejsce gdzie będzie odpływ kanalizacyjny ze zlewu. Oczywiście to był mój wymysł, bo skropliny mogą kapać sobie przez balkon na zewnątrz (nie wiadomo jak wtedy sąsiad na parterze zareaguje), albo do bania co stoi na balkonie. Jeśli chodzi o kabel to monterzy znaleźli w ścianie taki co prowadził bezpośrednio do jednego gniazdka, więc go wykorzystali do podłączenia klimatyzacji.

terens

Postautor: terens » 26 sty 2024, 10:51

terens pisze:Mam pytanie, może ktoś już przerabiał temat i podzieli się na forum informacjami i doświadczeniem. W mieszkaniu, którego zakup rozważam, ma być miejsce na instalację klimatyzacji na dachu albo w garażu podziemnym i to jest bardzo w porządku rozwiązanie moim zdaniem. Zdaje się, że instalacja ma być pociągnięta do mieszkania pionami. Jak powinno zostać przygotowane mieszkanie pod instalacje klimatyzacji? Trzeba ciągnąć jakieś przewody z okolicy pionu, do miejsca, w którym miałby zostać powieszony nawiewnik? Jeśli tak, to czy to grube jest i trzeba bruzdować, czy schowa się pod tynkiem? I jak z odprowadzaniem skroplin? Gdzie się wpiąć z tym najlepiej?

Dzięki za opis, a myślisz, że lokalizacja nawiewnika nad drzwiami wejściowymi do mieszkania, to dobry pomysł? W zasadzie, to wydaje się, że to mało inwazyjne miejsce faktycznie, tylko nie wiem jak będzie ze schłodzeniem tym całego mieszkania, nie jakeś bardzo duże, ale pomiędzy 80-90 m2.

A jak się sprawdza u Ciebie przyjęte rozwiązanie? Jak po sezonie letnim oceniasz?

scr4tchi

Postautor: scr4tchi » 30 sty 2024, 14:51

terens pisze:Dzięki za opis, a myślisz, że lokalizacja nawiewnika nad drzwiami wejściowymi do mieszkania, to dobry pomysł? W zasadzie, to wydaje się, że to mało inwazyjne miejsce faktycznie, tylko nie wiem jak będzie ze schłodzeniem tym całego mieszkania, nie jakeś bardzo duże, ale pomiędzy 80-90 m2.

A jak się sprawdza u Ciebie przyjęte rozwiązanie? Jak po sezonie letnim oceniasz?

Myślę, że to najlepsze miejsce na klimatyzację. Jeśli na wprost wejścia masz ustawiony salon to już w ogóle super. Gorzej jak korytarz jest zamknięty, albo długi to wtedy bez sensu montować nad drzwiami. Ja w sezonie letnim jeszcze nie mieszkałem, więc nie jestem w stanie Ci powiedzieć.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”