Osiedle Stańczyka Kraków - Activ Investment Bronowice: opinie i forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
mhs

Re: Osiedle Stańczyka Kraków - Activ Investment Bronowice: opinie i forum

Postautor: mhs » 05 paź 2017, 14:01

Moga sie wycofac i sprzedac ziemie. Zbyt wiele nie wykopali bo budowa posuwa sie bardzo powoli. BTW: najnowsze zdjecia sa na stronie Active.

Zakładam, że umowę z podwykonawcami pewnie mają spisaną i obarczoną jakimiś zadatkami i/lub karami, jakieś środki (pewnie nie małe) również pewnie już poszły... byli (i pytanie czy są) pewni że ta inwestycja zostanie im faktycznie dopuszczona?

Jest ktoś tutaj, kto jest przystępnie ale i rzeczowo opisać sytuację?

dytmarek

Postautor: dytmarek » 05 paź 2017, 14:31

Obrazek

Wczoraj postawili drugiego żurawia

JakubG

Postautor: JakubG » 05 paź 2017, 16:14

Zdecydowanie powinniśmy trzymać rezerwację, bo to naprawdę dobra cena jak za taką lokalizację. Alternatywy u innego developera na chwilę obecną brak. Moim zdaniem inwestycja będzie opóźniona nawet rok, ale na pewno powstanie. Źle by się stało, gdyby teraz wszyscy zaczęli rezygnować z rezerwacji, bo w efekcie mogłoby to jeszcze bardziej opóźnić inwestycję.

krak1234

Postautor: krak1234 » 05 paź 2017, 21:42

Powstać pewnie powstanie, pytanie tylko w jakiej formie bo szanse na to, że w takiej jak to było teraz przedstawione są małe.

mhs

Postautor: mhs » 05 paź 2017, 21:46

krak1234 pisze:Powstać pewnie powstanie, pytanie tylko w jakiej formie bo szanse na to, że w takiej jak to było teraz przedstawione są małe.

Widziałem, że dość konkretnie się wypowiadałeś wcześniej. Możesz opisać sytuację jak to wygląda? Skąd masz wiedzę na ten temat?

Mieszkaniec-Krakowa

Postautor: Mieszkaniec-Krakowa » 05 paź 2017, 22:01

Jestem w stanie poczekać jedynie na starych warunkach oraz z zachowaniem ceny za metr. Obawiam się, że będę musiał czekać kolejny rok, a kiedy dostanę do podpisania umowę deweloperską to poinformują mnie, że w związku z dodatkowymi kosztami muszą podwyższyć cenę za metr. Jeżeli deweloper będzie musiał ograniczyć wysokość bloku oraz zapłacić za nowy projekt to wątpię aby nie odbiło się to na cenie za metr lub jakości wykonania. Jeszcze jest kwestia zamrożenia 15 000 zł na okres 2 lat (rok już posiadam rezerwację). Czy w razie odstąpienia przez dewelopera od umowy rezerwacyjnej jestem w stanie wyegzekwować odsetki ustawowe ? Wiem że w umowie brak jest zapisu o odsetkach ale widnieje na umowie termin oddania budynku oraz rozpoczęcia budowy. Zgodnie z moimi szacunkami ( I etap 158 mieszkań + II etap 61 mieszkań) zaokrąglając w dół to 200 mieszkań x 15 000 zł = 3 000 000 zł to są pieniądze z rezerwacji wszystkich mieszkań, którymi obracają i wykorzystują jako środki na rozpoczęcie budowy. Nie chciałbym aby firma potraktowała moje pieniądze jako darmowa pożyczka, a następnie usłyszeć, że przepraszamy ale jak Panu nie pasuje to kup gdzieś indziej. Może panikuje ale naprawdę zależy mi na mieszkaniu w tej inwestycji.

krak1234

Postautor: krak1234 » 06 paź 2017, 21:07

mhs pisze:
krak1234 pisze:Powstać pewnie powstanie, pytanie tylko w jakiej formie bo szanse na to, że w takiej jak to było teraz przedstawione są małe.

Widziałem, że dość konkretnie się wypowiadałeś wcześniej. Możesz opisać sytuację jak to wygląda? Skąd masz wiedzę na ten temat?

Byłem na ogłoszeniu wyroku w tej sprawie. Ktoś tu na forum nawet podawał sygnaturę sprawy i datę rozprawy. Activ liczył, że sprawa zostanie oddalona z powodów formalnych i głównie o to wnioskowali bo wiedzieli, że projekt jest z czapy.

dytmarek

Postautor: dytmarek » 07 paź 2017, 19:47

Obrazek
Obrazek
Obrazek

mhs

Postautor: mhs » 07 paź 2017, 19:52

@dytmarek

Czy widzisz/obserwujesz, aby prace po ogłoszeniu wyroku odbywały się z mniejszym "zaangażowaniem"?

dytmarek

Postautor: dytmarek » 09 paź 2017, 18:22

mhs pisze:@dytmarek

Czy widzisz/obserwujesz, aby prace po ogłoszeniu wyroku odbywały się z mniejszym "zaangażowaniem"?

Dzisiaj przechodziłam obok budowy i pracę przeprowadzane są z taką samą intensywnością jak wcześniej. Sądzę że dla firmy "Grimbud" nie ma różnicy jaki wyrok zapadł ponieważ mają podpisaną umowę o wykonanie prac budowlanych w wyznaczonym zakresie.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”