Rzeźby na osiedlach, ulicach i skwerach w Krakowie / jakie rzeźby można zobaczyć w Krakowie i gdzie
Rzeźby na osiedlach, ulicach i skwerach w Krakowie / jakie rzeźby można zobaczyć w Krakowie i gdzie
Nie wiem czy zwracacie uwagę na co dzień na to, ale jest w Krakowie sporo rzeźb w przestrzeni publicznej. Może warto zebrać krakowskie rzeźby stojące na osiedlach, skwerach i przy ulicach, a jest ich trochę, sporo zresztą też w Nowej Hucie.
Re: Rzeźby na osiedlach, ulicach i skwerach w Krakowie / jakie rzeźby można zobaczyć w Krakowie i gdzie
Tu rzeźba Sowy na plantach w okolicach Wawelu.

Zdaje się, że autorem rzeźby jest krakowski rzeźbiarz Bogusław Chromy. Jak się Wam takie sowy podobają?

Zdaje się, że autorem rzeźby jest krakowski rzeźbiarz Bogusław Chromy. Jak się Wam takie sowy podobają?
Re: Rzeźby na osiedlach, ulicach i skwerach w Krakowie / jakie rzeźby można zobaczyć w Krakowie i gdzie
myślałem że to obcy z kosmicznego meczu

realista pisze:myślałem że to obcy z kosmicznego meczu
Coś w tym jest, trzeba przyznać. Choć jedną z moich ulubionych jest ta

To Spirala kosmiczna postawiona w tym miejscu, tj. na os. Tysiąclecia (blisko Ronda na końcu Wiślickiej) w 1974 roku, czyli pewnie wkrótce po ukończeniu osiedla, albo wraz z jego ukończeniem. Autorem rzeźby jest Antoni Hajdecki.
Na szczęście w ostatnich latach została odnowiona i dzisiaj prezentuje się całkiem dobrze, choć postument odrobinę łuszczy się z farby.

Ale rzeźb w Nowej Hucie i nie tylko jest więcej. Jak macie swoje ulubione, to wrzućcie zdjęcia.

Ale rzeźb w Nowej Hucie i nie tylko jest więcej. Jak macie swoje ulubione, to wrzućcie zdjęcia.
A tu Bunkier Sztuki i rzeźna, która pojawiła się przed nim po remoncie, który właśnie dobiega końca.

Jak się Wam podoba, przyozdobi tą okolicę? Mnie się podoba forma, te postacie ciekawie wykonane.

Jak się Wam podoba, przyozdobi tą okolicę? Mnie się podoba forma, te postacie ciekawie wykonane.
A takie coś widziałem ostatnio przy ul. Królowej Jadwigi w Krakowie.

Niestety było ciemno, więc zdjęcie jest bardzo średnie, ale niezłą rzeźbę ktoś tam wystawił. Wiecie może coś więcej o tej rzeźbie? Tam będzie jakaś galeria?

Niestety było ciemno, więc zdjęcie jest bardzo średnie, ale niezłą rzeźbę ktoś tam wystawił. Wiecie może coś więcej o tej rzeźbie? Tam będzie jakaś galeria?
Faktycznie, ta rzeźba, to jest odrobinę straszna ale też trudno obok niej przejść obojętnie. Tam przy niej, to jakaś galeria będzie albo coś takiego?
A tu kolejna z krakowskich rzeźb w przestrzeni publicznej, ta też jest na terenie Nowej Huty, dokładniej to w Parku Wiśniowy Sad, chyba na terenie Osiedla Kolorowego.

Z tego, co wiem, to jest zatytułowana jako rzeźba "Flirt wodorostów z muszlą" , ale mieszkańcy nazywają ją też Ślimak. Jej autorką jest Magdalena Jaroszyńska, a sama rzeźba chyba pochodzi z 1963 roku, więc trochę lat już ma.

Z tego, co wiem, to jest zatytułowana jako rzeźba "Flirt wodorostów z muszlą" , ale mieszkańcy nazywają ją też Ślimak. Jej autorką jest Magdalena Jaroszyńska, a sama rzeźba chyba pochodzi z 1963 roku, więc trochę lat już ma.
A tu jeszcze ujęcie z innej strony.

Pamiętam, że jeszcze nie tak dawno temu rzeźba była mocno zniszczona i wyglądała o wiele gorzej, na szczęście zdecydowano się ją odnowić i teraz znów zdobi okolicę.

Pamiętam, że jeszcze nie tak dawno temu rzeźba była mocno zniszczona i wyglądała o wiele gorzej, na szczęście zdecydowano się ją odnowić i teraz znów zdobi okolicę.
Wróć do „Ciekawe miejsca w Małopolsce i Krakowie, które warto odwiedzić”