Murale / instalacje miejskie / ciekawe elementy w przestrzeni publicznej w Krakowie
Murale / instalacje miejskie / ciekawe elementy w przestrzeni publicznej w Krakowie
Jest sporo ciekawych elementów w przestrzeni miasta, pojawiają się nowe murale, rzeźby, instalacje. Może warto założyć wątek, w którym takie elementy w przestrzeni publicznej w Krakowie można by pokazać.
Re: Murale / instalacje miejskie / ciekawe elementy w przestrzeni publicznej w Krakowie
I na początek ciekawe graffiti / mural z robotami z ul. Zwierzynieckiej.

Tu jakaś skrzynka z infrastrukturą techniczną wisząca na ścianie, wkomponowana w grafikę z robotami. Od razu wygląda to lepiej.

Tu jakaś skrzynka z infrastrukturą techniczną wisząca na ścianie, wkomponowana w grafikę z robotami. Od razu wygląda to lepiej.
Mural Liberator na Zabłociu / ciekawe elementy w przestrzeni publicznej w Krakowie
To ja dorzucam taki mural z Podgórza / Zabłocia.

To zdaje się mural upamiętniający zestrzelonego Liberatora nad Krakowem podczas II Wojny Światowej.

To zdaje się mural upamiętniający zestrzelonego Liberatora nad Krakowem podczas II Wojny Światowej.
Re: Murale / instalacje miejskie / ciekawe elementy w przestrzeni publicznej w Krakowie
Te murale i inne malowidła na ścianach wyglądają niestety ładnie głownie wtedy, kiedy są nowe. Z czasem osiada na nich krakowski pył, farba zaczyn się łuszczyć i przestaje to już zdobić miasto. To jest całkiem niezłe, ale jednak warto pomyśleć o regularnym odnawianiu tego typu malowideł.
To ja dorzucam jeszcze mural z Karmelickiej, ale tym razem reklamowy:

Jak się Wam podoba taka reklama, dobry pomysł? Nie wiem czy na pewno tak było, ale wydaje mi się, że wcześniej na tej ścianie były jeszcze jakieś wyblakłe resztki reklam z czasów PRL albo z lat 90.

Jak się Wam podoba taka reklama, dobry pomysł? Nie wiem czy na pewno tak było, ale wydaje mi się, że wcześniej na tej ścianie były jeszcze jakieś wyblakłe resztki reklam z czasów PRL albo z lat 90.
A taki mural przy Czarnowiejskiej, w okolicy AGH.

W zasadzie, skoro i tak ślepa ściana, to czemu miałaby stać pusta. Jak się podoba?

W zasadzie, skoro i tak ślepa ściana, to czemu miałaby stać pusta. Jak się podoba?
W takim razie można jeszcze to dodać:

Ta zabudowa tam, to niezły bajzel, w rzędzie kamienic taki biurowiec. Niemniej mural przy ul. Mogilskiej wart odnotowania.

Ta zabudowa tam, to niezły bajzel, w rzędzie kamienic taki biurowiec. Niemniej mural przy ul. Mogilskiej wart odnotowania.
Tym razem antyprzykład, chyba akcji, która miała zwracać uwagę na kaleczenie przestrzeni miejskiej, sama ją kalecząc:

Takie coś np. na odnowionej wiacie śmietnikowej na zielonym osiedlu z płyty. Łaniej to od tego niestety nie jest.

Takie coś np. na odnowionej wiacie śmietnikowej na zielonym osiedlu z płyty. Łaniej to od tego niestety nie jest.
To ja jeszcze dorzucam to, przy nowym parku przy Karmelickiej.

Kawał ściany pomalowali. Jak się Wam podoba?

Kawał ściany pomalowali. Jak się Wam podoba?
Ze spacerów po mieście, przy blokach na Saskiej.

Jak się Wam podoba takie podejście do starych bloków?

Jak się Wam podoba takie podejście do starych bloków?
Wróć do „Ciekawe miejsca w Małopolsce i Krakowie, które warto odwiedzić”