hellhax pisze:tera_krk pisze:Przecież na liście nie ma 130 mieszkań tylko są te co zostały po pierwszej przedsprzedaży... omg... Wiele mieszkań poszło i ich nie ma na liście nawet jako zarezerwowane...

Rzeczywiście, w takim razie zwracam honor. Części numerów mieszkań po prostu "brakuje" na liście i pytanie gdzie sie sprzedały. Czyli wygląda na to, że sprzedawanie nalepszych mieszkań z pod lady ma się w Daście nadal dobrze.
A co to za bajka, że jakiekolwiek mieszkanie w tej inwestycji się sprzedało? Standardowa (pato)praktyka, gdzie deweloper ukrywa bardziej atrakcyjne mieszkania, by w pierwszej kolejności wyprzedać te gorsze nadal widzę ludziom mydli oczy. Polecam sprawdzać księgi wieczyste, gdzie umowy deweloperskie są wpisywane - a że ich nie ma to pusto.
tomekl007 pisze:Solaris park sprzedawał po 15k za m2 ponad dwa lata temu. Uwzględniając inflacje, cena 18k za m2 tutaj jest mniejsza niż wzrost który mógłby wynikać z samej inflacji, polecam policzmi.pl/inflacje .
Co do lokalizacji, ja nie widzę lepszej do mieszkania w Krakowie, plusy:
- blisko park lotników
- blisko dwie linie tramwajowe (aleja i mogliska), w niedługim czasie będzie trzecia linia która się będzie kończyć przy skrzyżowaniu lema/mogliska - czyli będą trzy niezależne linie max 10 min na nogach.
- na dąbskiej jest masa usług, piekarnie, restauracje, lekarze wielu specjalizacji, stomatolodzy, przedszkola (w tym montesorri) - każda z tych rzeczy więcej niż jedna
- jest bardzo nowoczesna infrastuktura dla samochodów - ul lema ma 4 pasy i prawie nigdy się nie korkuje, nawet w godzinach szczytu.
- bardzo blisko do głównych dróg w krk - aleja pokoju i mogliska a mimo to jest bardzo cicho bo jest wystarczająca odległość od nich
- bardzo blisko do starego miasta - trawmajem ~15min, uber podobnie (w cenie ~10zł za dojazd).
dodatkowo na przyszłość, będzie całe centrum zbudowane przez rodbyrg na miejscu plazy, wg mojej obecnej wiedzy będzie tam:
- dodatkowe usługi
- zadbane ścieżki i zieleń
- biurowce które zwiększają wartość mieszkań obok
To ma wyglądać podobnie jak Fabryczna City
Jeszcze pozostałe kwestie:
- Tauron arena obok, potencjał na wynajem krótkoterminowy, jeśli ktoś w to celuje.
A sam budynek Pools ma jeden unikatowy aspekt, mianowicie widok na staw dąbski który nigdy nie będzie zasłonięty żadnym budynkiem.
Chętnie dowiem się o innych inwestycjach z przedziału 18-20k które może rywalizować jeśli chodzi o listę plusów. Młyny mogliska która jest bardziej premium (ale wg mnie gorsza lokalizacja bo blisko bardzo ruchliwej i głośnej ulicy sprzedaje się obecnie w cenach >22k m2)
1) Nie porównywałbym tego bloku do inwestycji Solaris Park, kolokwialnie z czym do czego... blok upchany między wódkę a zakąskę versus inwestycja premium otoczona parkiem.
2) Blisko park lotników? To w takim skąd na Czyżynach jest do niego daleko...
3) Blisko dwie-trzy linie tramwajowe? Jest tylko jedna linia tramwajowa i to akurat ta, której obecnie nie ma przystanku.
4) Nowoczesna infrastruktura dla samochodów.... taaa zabawny slogan, a żeby się do tego kilometrowego odcinka Lema dostać to w korkach trzeba z każdej strony postać.
5) Bardzo blisko starego miasta... a ci co mieszkają na grzegórzeckiej to rozumiem mieszkają już prawie na płycie rynku głównego.
Dodatkowo na przyszłość:
- biurowce i hotele na terenie po plazie, przytłaczające i przysłaniające tą całą dąbską pools,
- piękne widoki na pobliskie bloki i w przyszłości ruchliwe rondo.
Generalnie różowe okulary co poniektórych mnie specjalnie nie dziwią, ale mam takie szczere pytanie.
Kto średnio rozgarnięty kupiłby tam mieszkanie po 20 tys. za metr, mieszkanie, które odbierze na początku 2026 r. i będzie golutkie, skoro dziś w najbliższym sąsiedztwie, może mieć wykończony w dobrym standardzie lokal w budynku oddanym w ciągu ostatnich 1-3 lat, ładnie wykończonym, które może już dziś wynająć lub w nim zamieszkać za 17k/m2? Przecież to ani ekonomicznie ani logicznie nie zasadne.