Przewóz 42 Kraków / deweloper Atal - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Evergrande

Re: Przewóz 42 Kraków / deweloper Atal - opinie na forum

Postautor: Evergrande » 01 sty 2024, 23:09

Mercy pisze:
Evergrande pisze:O to obok mnie :D

Czemu Atal wpisuje 2 % w zestawieniu mieszkań gdy przecież NIE MA JUŻ 2 % ?!

Jak nie ma? Obecnie stworozny program jest do 2027 roku, conajwyżej mogła się wyczerpać obecna pula, jednak co rok bedzie ona wracała. Fakt, że pewnie rozejdzie sie w pare tygodni w styczniu 2025 ale teoretycznie i praktycznie BK2% nadal jest i bedzie.

Ale od drugiego kwartału dopiero ma
powrócić i dojdą kryteria dochodowe aby przydusić ceny nieco na pewno nie będzie dla każdego już :lol: więc teraz ktoś bierze a i tak poz iej będzie, że zarabia zbyt wiele i po ptokach

wojtekwe

Postautor: wojtekwe » 02 sty 2024, 9:32

Widzę, że już są rezerwacje i zastanawiam się kto to kupuje... 15k za małe mieszkanie w takiej lokalizacji, do tego dochodzą 'zapachy' z okolicy, ryzyko zalania, blok na bloku. Zakładam, że nadal nie wliczają ścian działowych do metrażu, łazienki bez tynków (czyli dochodzi +1k do ceny), ciekawe czy znajdzie się wykonawca, który położy na taką ścianę płytki - ja takiego nie znalazłem :). Komórki pewnie dalej z blachy (jak najtaniej), nawet nie ma informacji i zdjęć, gdzie biegną kable elektryczne - w instrukcji, którą się dostaje jest informacja, że trzeba odkuć i sprawdzić czy kabla czasami nie ma, tak ktoś napisał na grupie jednej z ostatnich inwestycji ATAL. Jako dawny klient, nie polecam :) Mimo szalonych cen, można spokojnie znaleźć ofertę 15-17k, gdzie mieszkanie jest już gotowe w wysokim standardzie.

Mar G

Postautor: Mar G » 02 sty 2024, 10:55

wojtekwe pisze:Widzę, że już są rezerwacje i zastanawiam się kto to kupuje... 15k za małe mieszkanie w takiej lokalizacji, do tego dochodzą 'zapachy' z okolicy, ryzyko zalania, blok na bloku. Zakładam, że nadal nie wliczają ścian działowych do metrażu, łazienki bez tynków (czyli dochodzi +1k do ceny), ciekawe czy znajdzie się wykonawca, który położy na taką ścianę płytki - ja takiego nie znalazłem :). Komórki pewnie dalej z blachy (jak najtaniej), nawet nie ma informacji i zdjęć, gdzie biegną kable elektryczne - w instrukcji, którą się dostaje jest informacja, że trzeba odkuć i sprawdzić czy kabla czasami nie ma, tak ktoś napisał na grupie jednej z ostatnich inwestycji ATAL. Jako dawny klient, nie polecam :) Mimo szalonych cen, można spokojnie znaleźć ofertę 15-17k, gdzie mieszkanie jest już gotowe w wysokim standardzie.

jako ich klient - w większości zgoda.
co do lokalizacji, smrodu i cen pełna zgoda - kompletna aberracja.
co do kabli w ścianie - zgoda - utrudniło to wykańczanie. trzeba było uważać. i te kable dość nieprzewidywalnie położone - czasem po przekątnej prawie... ale dobry wykonawca czujnika używa i daje radę.

natomiast co do łazienki - akurat wykonawcy moi byli zadowoleni z braku tynków - nic gorszego podobno niż gipsowy tynk na ścianie łazienki. schowali instalacje w ścianie , pokryli warstwą kleju do płytek i na to hydroizolacja po całości - i efekt dużo lepszy niż klejenie płytek na niejasnej jakości tynku.
żaden z sąsiadów też nie miał z tym problemu.
trafiłeś chyba na nie najwyższej próby wykonawców w tym aspekcie.

wojtekwe

Postautor: wojtekwe » 02 sty 2024, 11:12

Miałem napisać, że widocznie miałem pecha (a miałem trzy ekipy do wyceny na miejscu) ale przypomniałeś mi o czymś jeszcze :) Wszystkie rury z ciepłą/zimną wodą czyli w łazience prysznic, umywalka, wc, kaloryfer + odpływy nie były ukryte w ścianie, tylko na zewnątrz i zakaz wkuwania w ścianę! Czyli praktycznie na każdej ścianie musisz się odsunąć na 3-5 cm. Spróbuj to zakryć tynkiem - a w samej łazience ściana z żelebetu, ceramiki i o ile dobrze pamiętam jedna z sylikatów. W kuchni woda + odpływ tez na zewnątrz. Oczywiście płacisz za metraż...

Na koniec jeszcze taki fragment o marży - ciekawe, z czego zrezygnują w tej inwestycji, żeby poprawić wyniki:

W pierwszym kwartale 2023 r. marża brutto na sprzedaży wyniosła 39,1 proc., w drugim kwartale 33,3 proc., a w trzecim kwartale 23,8 proc. Po trzech kwartałach marża wyniosła 31 proc.

jankomuzykanto

Postautor: jankomuzykanto » 02 sty 2024, 11:22

wojtekwe pisze:Wszystkie rury z ciepłą/zimną wodą czyli w łazience prysznic, umywalka, wc, kaloryfer + odpływy nie były ukryte w ścianie, tylko na zewnątrz i zakaz wkuwania w ścianę! Czyli praktycznie na każdej ścianie musisz się odsunąć na 3-5 cm.

Ameryki nie odkryłeś, tak jest nie tylko w ATALu. Po to żeby Ci nie szumiało jak sąsiad bierze prysznic.

wojtekwe

Postautor: wojtekwe » 02 sty 2024, 11:48

W poprzednim mieszkaniu wszystkie instalacje miałem schowane. Jeśli deweloper prowadzi instalacje na zewnątrz i wymaga od kupującego, aby ich nie osadzał w ścianach (co część ludzi robi mimo zakazu, więc finalnie i tak wszystko słyszysz), to niech odliczy od ceny ten metraż. Może za dużo wymagam, ale tak byłoby uczciwie, a to że są inni deweloperzy, którzy też tak robią to słabe wytłumaczenie moim zdaniem...

Mar G

Postautor: Mar G » 02 sty 2024, 17:33

jankomuzykanto pisze:
wojtekwe pisze:Wszystkie rury z ciepłą/zimną wodą czyli w łazience prysznic, umywalka, wc, kaloryfer + odpływy nie były ukryte w ścianie, tylko na zewnątrz i zakaz wkuwania w ścianę! Czyli praktycznie na każdej ścianie musisz się odsunąć na 3-5 cm.

Ameryki nie odkryłeś, tak jest nie tylko w ATALu. Po to żeby Ci nie szumiało jak sąsiad bierze prysznic.

zakaz wkuwania dotyczy ścianek do sąsiada i nośnych.
we własne mogłem wkuć -co też uczyniłem nie tracąc powierzchni.

LQS

Postautor: LQS » 10 sty 2024, 19:28

Minąl tydzień i cyk podwyżka 300zl na metrze. Ale to nic w porownaniu z tym co bedzie sie dziac przy nowym programie pomocowym :shock:

jankomuzykanto

Postautor: jankomuzykanto » 10 sty 2024, 20:11

LQS pisze:Minąl tydzień i cyk podwyżka 300zl na metrze. Ale to nic w porownaniu z tym co bedzie sie dziac przy nowym programie pomocowym :shock:

Skoro już 15 mieszkań zarezerwowane i 30 ze wstępną rezerwacją to dlaczego nie? Zainteresowanie chyba nieco większe niż na osiedlu Instalu.

daniel88

Postautor: daniel88 » 11 sty 2024, 9:00

Moim zdaniem ceny całkiem ok w porównaniu z innym inwestycjami. Warto mieć na uwadze, że Atal jest jednym z lepszych deweloperów. Kupisz gdzieś indziej taniej, z gorszym standardem i licznymi niedoskonałościami.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”