Czemu deweloperzy nie podają cen mieszkań?

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Sellie

Re: Czemu deweloperzy nie podają cen mieszkań?

Postautor: Sellie » 14 lip 2023, 10:57

asander pisze:W temacie:
bankier.pl/wiadomosc/Powstanie-rzadowy-portal-cen-mieszkan-Koniec-z-brakiem-transparentnosci-na-rynku-nieruchomosci-8576616.html

Termin wejścia w życie nowych rozwiązań to połowa przyszłego roku.

I chwała im za te zmiany, szkoda, że tak późno.

Nowy

Postautor: Nowy » 14 lip 2023, 13:05

Sellie pisze:
bankier.pl/wiadomosc/Powstanie-rzadowy-portal-cen-mieszkan-Koniec-z-brakiem-transparentnosci-na-rynku-nieruchomosci-8576616.html

Ja bym się wstrzymał z otwieraniem szampana... Miał być też podatek dodatkowy od zakupu większej liczby mieszkań inwestycyjnie. No i mamy, chyba od 6 mieszkania wzwyż w jednej inwestycji i na rok :D

Sellie

Postautor: Sellie » 14 lip 2023, 14:58

Nowy pisze:
Sellie pisze:

Ja bym się wstrzymał z otwieraniem szampana... Miał być też podatek dodatkowy od zakupu większej liczby mieszkań inwestycyjnie. No i mamy, chyba od 6 mieszkania wzwyż w jednej inwestycji i na rok :D

To to było wiadome bo każdy polityk ma mieszkanie na wynajem, więc sobie łba nie urwą. :lol: Tylko, że to jest takie krótkowzroczne patrzenie na swoją stabilność finansową, w dłuższej perspektywie nie rozumieją, że to prowadzi do zapaści demograficznej. Sama znam kilka par, które odkładały dziecko bo żyją na wynajmie. Dopiero jak zakupili mieszkanie to się biorą za zakładanie rodziny, ale w przypadku kobiet - wiadomo, im później tym gorzej. W ten sposób pary co by nawet chciały mieć 2-3 dzieci skończą z maksymalnie jednym. I wtedy taki polityk-rentier się zorientuje, że nie ma zwyczajnie komu za te 20 lat wynajmować. :lol: Można liczyć na obcokrajowców, ale obcokrajowiec łatwiej niż Polak zniszczy mieszkanie i się zawinie. Niedawno znajomy miał taką akcję i teraz mówi, że obcokrajowcom już wynajmować nie będzie. Niedawno chodził u mnie po bloku jakiś prawnik/komornik co szukał jakiegoś pana z bodajże Egiptu, który miał wpisane miejsce zamieszkania na takim wynajmowanym mieszkanku, długów narobił, pewnie w Polsce już go nie ma, a komornicy sobie pukają po sąsiadach, bo co więcej zrobić? :lol:
Ja Ci mówię, że skończy się ten kredyt 2% i mieszkania przestaną się sprzedawać i wtedy się pojawi kwik, bo jak to moje mieszkanie kupione za 700k, jest teraz warte tylko 500, bo chętnych brak i rywalizujesz z większą liczbą posiadaczy mieszkań niż wcześniej.

luc

Postautor: luc » 09 sty 2024, 11:57

Wchodzi jakieś prawo zobowiązujące deweloperów do podawania cen mieszkań w ofertach? Kiedyś była o tym mowa, ale czy to znalazło kontynuację?

NeVeS

Postautor: NeVeS » 09 sty 2024, 15:28

Z tego co się orientuje to przepadło, większość szumnych zapowiedzi Budy, które były negatywne dla developerów przepadło, chłop dowiózł tylko te dla nich korzystne lub neutralne.

Kaczka

Postautor: Kaczka » 09 sty 2024, 20:33

Toto nie weszło? Jak lubię się śmiać to teraz czuję raczej zażenowanie.

NeVeS

Postautor: NeVeS » 09 sty 2024, 21:20

Ciężko żeby weszło, jak nawet projektu ustawy się nie doczekało.
Jedyne co przeszło to zmiany w podatku od czynności cywilno prawnej przy zakupie więcej niż 5 mieszkań w jednej inwestycji, które można obejść jak się chce.

Nowy

Postautor: Nowy » 07 lip 2024, 21:37

Nadal nie słychać nic o tym, przynajmniej ze strony rządu. Niby jest szansa, że sami deweloperzy mają to porządkować. Ale wychodzi na to, że traktują potencjalnych nabywców, jak debili:
Dyrektor REDNET24 podkreśla, że mieszkanie to bardzo złożony i skomplikowany „produkt”. – Osoba, która je kupuje, często może nawet nie wiedzieć, co się składa na cenę, dlaczego mieszkanie na osiedlu X jest o 100 zł za metr droższe niż na osiedlu Y – tłumaczy. – Cena jest ważnym kryterium, ale w przypadku mieszkania są inne...

rp.pl/nieruchomosci/art40764601-dlaczego-deweloper-ukrywa-ceny

Ciekawe, że właściciele sklepów tak nie mogą podchodzić do klientów.

Mar G

Postautor: Mar G » 08 lip 2024, 10:02

Nowy pisze:Nadal nie słychać nic o tym, przynajmniej ze strony rządu. Niby jest szansa, że sami deweloperzy mają to porządkować. Ale wychodzi na to, że traktują potencjalnych nabywców, jak debili:
Dyrektor REDNET24 podkreśla, że mieszkanie to bardzo złożony i skomplikowany „produkt”. – Osoba, która je kupuje, często może nawet nie wiedzieć, co się składa na cenę, dlaczego mieszkanie na osiedlu X jest o 100 zł za metr droższe niż na osiedlu Y – tłumaczy. – Cena jest ważnym kryterium, ale w przypadku mieszkania są inne...

rp.pl/nieruchomosci/art40764601-dlaczego-deweloper-ukrywa-ceny

Ciekawe, że właściciele sklepów tak nie mogą podchodzić do klientów.

obecnie raczej nie chcą otwarcie pokazywać spadek cen

iti

Re: Czemu deweloperzy nie podają cen mieszkań? / brak cen mieszkań na stronie dewelopera

Postautor: iti » 29 gru 2024, 23:02

Moim zdaniem brak podanej ceny mieszkania na stornie dewelopera, przy jego planie, już na starcie powinien dyskwalifikować taką ofertę w oczach klienta. To zaczyna się taka nieprzejrzysta gra, która ma na celu wyciśnięcie jak największej ilości kasy od potencjalnego zainteresowanego.

Kiedyś widziałem ogłoszenie o sprzedaży mieszkania, oczywiście bez ceny. Wysłałem z ciekawości zapytanie, na co dostałem odpowiedź:
- A ile pan proponuje?
Odpowiedziałem, że stówkę i zakończyłem rozmowę, bo z takimi ludźmi nie ma żadnego sensu rozmawiać.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”