Dąbska Pools Kraków / deweloper Dasta Invest - opinie i informacje na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
bobo

Re: Dąbska Pools Kraków / deweloper Dasta Invest - opinie i informacje na forum

Postautor: bobo » 09 sty 2024, 17:23

michok pisze:Ty nie widzisz, wiekszosc widzi.

Ale mi nie chodzi o subiektywne odczucia, tylko jakieś realne benefity, które pozwalałyby tak to zakwalifikować. Może czegoś nie doczytałem, może jest tam coś ekstra, co przeoczyłem.

Elewacja ładna w klinkierze, ale już przy balkonach na jednej płycie podłogowej, to nawet nie postarali się o jakieś konkretne przegrody, tylko ścianki z czegoś, jak poliwęglan. Wysokie okna ok, ale te barierki przy nich, to nie jest jakiś szczyt elegancji.

Inna sprawa, że wybór ostatnio w Krakowie marny jest, jeśli chodzi o mieszkania.

tomekl007

Postautor: tomekl007 » 10 sty 2024, 10:25

tomekl007 pisze:Solaris park sprzedawał po 15k za m2 ponad dwa lata temu. Uwzględniając inflacje, cena 18k za m2 tutaj jest mniejsza niż wzrost który mógłby wynikać z samej inflacji, polecam policzmi.pl/inflacje .

Co do lokalizacji, ja nie widzę lepszej do mieszkania w Krakowie, plusy:
- blisko park lotników
- blisko dwie linie tramwajowe (aleja i mogliska), w niedługim czasie będzie trzecia linia która się będzie kończyć przy skrzyżowaniu lema/mogliska - czyli będą trzy niezależne linie max 10 min na nogach.
- na dąbskiej jest masa usług, piekarnie, restauracje, lekarze wielu specjalizacji, stomatolodzy, przedszkola (w tym montesorri) - każda z tych rzeczy więcej niż jedna
- jest bardzo nowoczesna infrastuktura dla samochodów - ul lema ma 4 pasy i prawie nigdy się nie korkuje, nawet w godzinach szczytu.
- bardzo blisko do głównych dróg w krk - aleja pokoju i mogliska a mimo to jest bardzo cicho bo jest wystarczająca odległość od nich
- bardzo blisko do starego miasta - trawmajem ~15min, uber podobnie (w cenie ~10zł za dojazd).

dodatkowo na przyszłość, będzie całe centrum zbudowane przez rodbyrg na miejscu plazy, wg mojej obecnej wiedzy będzie tam:
- dodatkowe usługi
- zadbane ścieżki i zieleń
- biurowce które zwiększają wartość mieszkań obok
To ma wyglądać podobnie jak Fabryczna City

Jeszcze pozostałe kwestie:
- Tauron arena obok, potencjał na wynajem krótkoterminowy, jeśli ktoś w to celuje.

A sam budynek Pools ma jeden unikatowy aspekt, mianowicie widok na staw dąbski który nigdy nie będzie zasłonięty żadnym budynkiem.

Chętnie dowiem się o innych inwestycjach z przedziału 18-20k które może rywalizować jeśli chodzi o listę plusów. Młyny mogliska która jest bardziej premium (ale wg mnie gorsza lokalizacja bo blisko bardzo ruchliwej i głośnej ulicy sprzedaje się obecnie w cenach >22k m2)

Wg mnie to tlumaczy popularność

bobo

Postautor: bobo » 10 sty 2024, 11:22

Moim zdaniem lokalizacja Solarisa jest jednak lepsza, choć to osiedle też niczym szczególnym się nie wyróżnia. Choćby porównaj jak jest z dostępem do tramwaju, skąd jest lepszy. Same budynki w obu przypadkach niczym specjalnym nie nie wyróżniają. W Solarisie z części mieszkań przynajmniej był widok na Park Lotników i nawet furtka do parku, tu czegoś takiego nie ma. Wg mnie, to naciągane mocno.

nick707

Postautor: nick707 » 10 sty 2024, 11:39

Mi się lokalizacja Solarisu bardziej podoba. Natomiast jakbym miał tam mieszkać to bardziej wewnątrz tego osiedla (albo z widokiem na park ale to drogo). Bo jednak ta ruchliwa ulica mnie odstrasza. Widać to dobrze po tym ile jest mieszkań na wynajem w inwestycji wawel service od strony ulicy lema.

nick707

Postautor: nick707 » 10 sty 2024, 11:46

Przy okazji, jeśli na balkonie nie ma ściany to w ten sposób można poprowadzić rurki od klimy? Nie znam się kompletnie na tym.
Załączniki
Screenshot 2024-01-10 at 11.43.08 Large.jpeg
Screenshot 2024-01-10 at 11.43.08 Large.jpeg (82.35 KiB) Przejrzano 2535 razy

hellhax

Postautor: hellhax » 10 sty 2024, 14:17

tomekl007 pisze:Wg mnie to tlumaczy popularność

Według mnie ta laurka wygląda jak pseudo-amatorski materiał marketingowy.

realista

Postautor: realista » 10 sty 2024, 14:20

hellhax pisze:
tomekl007 pisze:Wg mnie to tlumaczy popularność

Według mnie ta laurka wygląda jak pseudo-amatorski materiał marketingowy.

nie, to tzw. zakochany w folderach dewelopera naiwniak zamierzający kupić tam mieszkanie i racjonalizujący sobie w tymi tłumaczeniami zakup w takiej cenie

jeden gość z forum już go wyjaśnił w tym wątku nakreślając nieco faktyczne realia:

bartekrk pisze:1) Nie porównywałbym tego bloku do inwestycji Solaris Park, kolokwialnie z czym do czego... blok upchany między wódkę a zakąskę versus inwestycja premium otoczona parkiem.
2) Blisko park lotników? To w takim razie skąd na Czyżynach jest do niego daleko...
3) Blisko dwie-trzy linie tramwajowe? Jest tylko jedna linia tramwajowa i to akurat ta, której obecnie nie ma przystanku.
4) Nowoczesna infrastruktura dla samochodów.... taaa zabawny slogan, a żeby się do tego kilometrowego odcinka Lema dostać to w korkach trzeba z każdej strony postać.
5) Bardzo blisko starego miasta... a ci co mieszkają na grzegórzeckiej to rozumiem mieszkają już prawie na płycie rynku głównego.

Dodatkowo na przyszłość:
- biurowce i hotele na terenie po plazie, przytłaczające i przysłaniające tą całą dąbską pools,
- piękne widoki na pobliskie bloki i w przyszłości ruchliwe rondo.

Generalnie różowe okulary co poniektórych mnie specjalnie nie dziwią, ale mam takie szczere pytanie.
Kto średnio rozgarnięty kupiłby tam mieszkanie po 20 tys. za metr, mieszkanie, które odbierze na początku 2026 r. i będzie golutkie, skoro dziś w najbliższym sąsiedztwie, może mieć wykończony w dobrym standardzie lokal w budynku oddanym w ciągu ostatnich 1-3 lat, ładnie wykończonym, które może już dziś wynająć lub w nim zamieszkać za 17k/m2? Przecież to ani ekonomicznie ani logicznie nie zasadne.

bobo

Postautor: bobo » 18 sty 2024, 11:23

A tu takie info.:
Wjednej z nowych inwestycji koło Tauron Areny mieszkania są właśnie sprzedawane stałym klientom dewelopera za 17-18 tys. zł za metr kwadratowy. Zanim pojawią się oficjalne ogłoszenia o sprzedaży, zniknie 50 proc. całej oferty - opowiada Piotr Krochmal, analityk rynku nieruchomości. To pokazuje, jak mała jest oferta na krakowskim rynku nieruchomości.

Źródło: krakow.wyborcza.pl/krakow/7,44425,30605433,w-krakowie-jest-coraz-mniej-deweloperow-i-coraz-mniej-mieszkan.html

Ciekawe, o którą inwestycję chodzi ;)

No ale doszło do tego, że opisują sprawę w gazetach. No ale jeśli ktoś ma kartę stałego klienta, to pewnie ma dostęp do takich promocji.

bobo

Postautor: bobo » 18 sty 2024, 11:24

nick707 pisze:Przy okazji, jeśli na balkonie nie ma ściany to w ten sposób można poprowadzić rurki od klimy? Nie znam się kompletnie na tym.

A deweloper nie zapewnia tu instalacji pod podpięcie klimatyzacji w mieszkaniu?

bobek_budowniczy

Postautor: bobek_budowniczy » 18 sty 2024, 12:50

bobo pisze:A tu takie info.:
Wjednej z nowych inwestycji koło Tauron Areny mieszkania są właśnie sprzedawane stałym klientom dewelopera za 17-18 tys. zł za metr kwadratowy. Zanim pojawią się oficjalne ogłoszenia o sprzedaży, zniknie 50 proc. całej oferty - opowiada Piotr Krochmal, analityk rynku nieruchomości. To pokazuje, jak mała jest oferta na krakowskim rynku nieruchomości.

Źródło: krakow.wyborcza.pl/krakow/7,44425,30605433,w-krakowie-jest-coraz-mniej-deweloperow-i-coraz-mniej-mieszkan.html

Ciekawe, o którą inwestycję chodzi ;)

No ale doszło do tego, że opisują sprawę w gazetach. No ale jeśli ktoś ma kartę stałego klienta, to pewnie ma dostęp do takich promocji.

Brzmi jak materiał promocyjny, ale niektórzy łykają ;)

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”