Przebudowa skrzyżowania ul. Poznańskiej i ul. Łokietka w Krakowie (budowa ronda) - informacje i opinie

Informacje o nowych biurowcach, budynkach użyteczności publicznych, hotelach, parkach oraz obiektach przemysłowych w Krakowie infrastrukturze i jej remontach oraz planach rozwoju.
lobz

Przebudowa skrzyżowania ul. Poznańskiej i ul. Łokietka w Krakowie (budowa ronda) - informacje i opinie

Postautor: lobz » 27 sty 2024, 15:46

Trwają dyskusje o tym, jak miałoby wyglądać połączenie ulic Łokietka i Poznańskiej w Krakowie, chyba jeszcze w to miałaby być w to włączona także ul. Składowa. Zdaje się, że urzędnicy proponują tam zrobienie ronda, ale ciekawi mnie, czy tam się takie rozwiązanie zmieści. Przy czym widziałem kiedyś w UK, że zrobienie ronda, to nie jest absolutnie żaden problem. Na zwykłym skrzyżowaniu rysuje się kółko wielkości naleśnika, może nieco większe, stawia się odpowiednie znaki i można w kilka godzin przerobić skrzyżowanie na rondo.
Ostatnio zmieniony 27 sty 2024, 15:48 przez lobz, łącznie zmieniany 1 raz.

lobz

Re: Przebudowa skrzyżowania ul. Poznańskiej, ul. Łokietka i ul. Składowej w Krakowie (budowa ronda) - informacje i opin

Postautor: lobz » 27 sty 2024, 15:47

Waszym zdaniem jakie rozwiązanie powinno tam zostać zastosowane, żeby to skrzyżowanie było funkcjonalne? Ronda zdecydowanie mają swoje plusy, ale czy tam sensowne skrzyżowanie z ruchem okrężnym mogłoby się zmieścić?

barb

Re: Przebudowa skrzyżowania ul. Poznańskiej i ul. Łokietka w Krakowie (budowa ronda) - informacje i opinie

Postautor: barb » 05 lut 2024, 20:48

Koncepcja zawierająca rondo mocno ingeruje w teren zielony, sprawę komplikuje też zabytkowa rogatka. Za to wariant bez ronda (na portalu Inwestycje Kraków jest to Wariant IV), łączący ul. Poznańską z ul Łokietka we wszystkich relacjach, wydaje się być sensownym rozwiązaniem. Tylko w tym wariancie martwi mnie chodnik na ul. Składowej jedynie od strony torów, a nie wzdłuż parku... zwłaszcza że powstaje teraz kilka inwestycji wzdłuż ul. Składowej, która swoją drogą w całości wymaga remontu.

Wróć do „Nowe biurowce, hotele, obiekty publiczne, przemysłowe i infrastruktura”