Merite Serena Kraków / Grupa Merite deweloper - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Tuzinek

Re: Merite Serena Kraków / Grupa Merite deweloper - opinie na forum

Postautor: Tuzinek » 06 mar 2024, 21:28

Pepeg pisze:
Mar G pisze:16 - 18 T / m2 za blok za pętlą Bieżanów... czego dożyliśmy ...

jak mieszkania w mieście mają nie kosztować 25 T / m w tej sytuacji

Akurat cena tego mieszkania to jakaś aberracja. :roll: Ceny pozostałych mieszkań kształtują się pomiędzy 12 do 15 tyś.

Nie wiem jak patrzysz ale ceny praktycznie wszystkich mieszkań to >14,5/m2 nie ważne czy 2 czy 3 pokoje. Architektura piękna ale ceny odpowiednio wysokie. Do tego za komórki lokatorskie wołają prawie tyle co za mieszkania (komórka 3m2 - 25k) a garaże też wybitnie drogie jak na tą lokalizację 60-80k.

Przejrzałem wszystkie piętra i najtańsze są po 13/m2 4 pokoje ~68 m2. To rzeczywiście dobra cena ale takich mieszkań jest kilka (3,4?) oraz jedno na parterze 11/m2 już z rezerwacją. To akurat wybitnie niska cena, aż dziwne że tylko jedno dali tak tanio.

Inna kwestia że znając pazernych deweloperów okoliczne inwestycje z dużo gorsza architekturą mają pewnie zbliżone ceny. Poprawcie mnie jeśli się mylę.

Pepeg

Postautor: Pepeg » 06 mar 2024, 21:40

Znalazłem 9 mieszkań do 13 tyś. ok 15 do 14 tyś. Z tego co jeszcze widzę to garaże będą miały prawie 3.5 m wysokość :shock: więc będzie można swobodnie wieszać sobie na ścianach rowery i inne sprzęty. komórek jest mało więc napewno szybko znajdą nabywców.

Obrazek

Komentator

Postautor: Komentator » 06 mar 2024, 23:10

W tym 68 metrowych mieszkaniach to wcięcie dla balkonu od strony wschodniej (tam gdzie ma byc teoretycznie telewizor) jest bez sensu.

Mogli darowac sobie balkon z tamtej strony i powiekszyc mieszkanie o te 1,5 metra.
Szczegolnie ze od telewizora do jakiejs kanapy bedzie 2-3 metry. (troche malo)

Tuzinek

Postautor: Tuzinek » 06 mar 2024, 23:15

Komentator pisze:W tym 68 metrowych mieszkaniach to wcięcie dla balkonu od strony wschodniej (tam gdzie ma byc teoretycznie telewizor) jest bez sensu.

Mogli darowac sobie balkon z tamtej strony i powiekszyc mieszkanie o te 1,5 metra.

Nie czepiałbym się takich pierdół. Układy są naprawdę świetne, mnóstwo okien a więc mieszkania bardzo dobrze doświetlone. Przykładowo w 4 pokojowych 68m2 mamy aż sześć okien :shock:

@pepeg Dzięki, nie spojrzałem wcześniej dokładnie. Te 68 mają świetną cenę. Zejdą na pewno w mgnieniu oka. Ogólnie inwestycja na duży plus, oby więcej się w Krakowie takich budowało.

Komentator

Postautor: Komentator » 06 mar 2024, 23:19

Tuzinek pisze:
Komentator pisze:W tym 68 metrowych mieszkaniach to wcięcie dla balkonu od strony wschodniej (tam gdzie ma byc teoretycznie telewizor) jest bez sensu.

Nie czepiałbym się takich pierdół. Układy są naprawdę świetne, mnóstwo okien a więc mieszkania bardzo dobrze doświetlone. Przykładowo w 4 pokojowych 68m2 mamy aż sześć okien :shock:

@pepeg Dzięki, nie spojrzałem wcześniej dokładnie. Te 68 mają świetną cenę. Zejdą na pewno w mgnieniu oka. Ogólnie inwestycja na duży plus, oby więcej się w Krakowie takich budowało.

Niby tak, tylko jest to troche problematyczne :D

Dodatkowo tam jest jakies male okno pionowe w samej "kuchni". Mam nadzieje ze do polowy sciany a nie do podlogi bo jak to meblem zabudowac?

Mar G

Postautor: Mar G » 07 mar 2024, 7:33

zanim ekscytacja ceną 1 rodzaju mieszkań przysłoni przyczyny-warto sprawdzić dlaczego te jedyne piony mieszkań mają te ceny ... nie jest to kryterium powierzchni- gdyż inne metraże tego typu są po 15 T +.
nigdy nie jest tak, że developer bez powodu jeden z pionów oddaje 40% taniej... a potem nabywca zgrzyta zębami po czasie.
skoro 80% mieszkań kosztuje 14-18 T/m2 gdzieś przyczyna ceny pozostałych 11,999 istnieje...

a co do garaży -podniecenia wysokością też trudno zrozumieć. z reguły 4-5 m hale garażowe się buduje. ponadto nie rozumiem gdzie owe rowery miałyby wisieć -to nie garaże tylko miejsca postojowe (screen) . a w ścianach zewnętrznych kondygnacji podziemnych nigdy nie wolno nic wiercić bo hydroizolacje stracą gwarancje.
ponadto ceny tych miejsc postojowych (godne centrum miasta ...) przy zakupie OBLIGATORYJNYM skutecznie podnoszą ceny mieszkań - do poziomu 15-20 T w tej sytuacji. zaskakują , bo w innych inwestycjach za końcami linii tramwajowych w tym rejonie są po 35-40 z reguły.

Ps. rzut parteru wyjaśnia to co było oczywiste - te "okazyjne" mieszkania sąsiadują ze śmietnikiem , ciągami komunikacyjnymi i ... wjazdem do garażu. same przyjemności :)
to parterowe jest nawet po 10,999 . brać ,łapać i nie pytać :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tuzinek

Postautor: Tuzinek » 07 mar 2024, 10:38

@Mar G Tam jest chyba jeszcze myjnia obok tego na parterze. Mimo wszystko cena nadal świetna a pewne niedogodności czasem można zmęczyć. Jak się nie spodoba to nikt nie broni sprzedać, przy tej cenie znaleźć kupca to żaden kłopot.

Nowy

Postautor: Nowy » 07 mar 2024, 10:46

Wydaje mi się, że widziałem tam miejsce postojowe też za 50k, tu chyba pokazałeś raczej te droższe, żeby do tezy pasowało, a większość miejsc postojowych, to jest po 60k. Miejsc postojowych w garażu za 35-40k to dawno nie widziałem w nawet w takich rejonach, ale może za słabo przeglądałem oferty, choć mam nieodparte wrażenie, że standardem staje się raczej cena 50k w mieście.

Śmietnik i wjazd do garażu, to prawda, sąsiedztwo nienajlepsze, oby do tego nie wymyślili kostki brukowej z fazą. No i na sam śmietnik nie ma okien, jest w odrębnym pomieszczeniu, problem pewnie będzie gównie z hałasem podczas odbioru śmieci, no i pewnie sporo osób będzie kręciło się przy tym oknie, ale gdyby zrobić tam dobrą ścianę np. z bluszczu, to ten problem byłby mniejszy. Brama garażowa może też hałasować, mieszkanie nad wjazdem do garażu podziemnego albo przy takim wjeździe, to faktycznie kontrowersyjny temat, zwykle takie są tańsze.

Do tego okna z obu sypialni na północ, pewnie dużo światła, to tam nie będzie. Ale cena takiego mieszkania 3-pokojowego w Krakowie, wraz z miejscem postojowym, czyli ok. 650k i jeszcze z tramwajem w zasięgu wydaje się być jednak całkiem atrakcyjna, patrząc na to, że ciężko znaleźć mieszkanie 2-pokojowe w Krakowie w sensownej lokalizacji poniżej 600k, a tu jest jednak dodatkowa sypialnia. Myślę, że dla wielu osób, pomimo mankamentów, to może być jednak atrakcyjna oferta, zresztą mieszkanie jest już zarezerwowane i myślę, że się szybko sprzeda.

A i 70 m2 ogródka, to dla wielu osób może być sprawa przesądzająca.

Mar G

Postautor: Mar G » 07 mar 2024, 10:48

Tuzinek pisze:@Mar G Tam jest chyba jeszcze myjnia obok tego na parterze. Mimo wszystko cena nadal świetna a pewne niedogodności czasem można zmęczyć. Jak się nie spodoba to nikt nie broni sprzedać, przy tej cenie znaleźć kupca to żaden kłopot.

pełna zgoda.
jedni wolą dołożyć i mieć widok przyzwoity, nie wdychać oparów spalin z podjazdu garażu, smrodu śmietnika i myjni - a inni wolą w takich własnie warunkach spędzić życie.

każdy ma wolną wolę

Nowy

Postautor: Nowy » 07 mar 2024, 10:49

Tuzinek pisze:@Mar G Tam jest chyba jeszcze myjnia obok tego na parterze.

Z tą myjnią, to ktoś to wyżej dementował, więc chyba nie. Nie ma co powielać tego dalej, skoro sprawa wyjaśniona.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”