Stawki czynszu za metr kwadratowy nowego mieszkania - os. Banacha Kraków

Forum przeznaczone dla osób, które już kupiły lub chcą kupić nowe mieszkanie w Krakowie w inwestycji Banacha za którą odpowiada deweloper Activ Investment. Zapraszamy do wymiany informacji i opinii
Emi

Re: Stawki czynszu za metr kwadratowy nowego mieszkania - os. Banacha Kraków

Postautor: Emi » 01 wrz 2017, 8:45

:shock: Stawka znacznie wyższa niż mówiono na początku. Ja też słyszałam od dewelopera cały czas kwotę 2-3zl. Jak dojdą do tego opłaty, o których mówisz, to suma będzie już całkiem konkretna :cry:

b0recki

Postautor: b0recki » 01 wrz 2017, 9:12

Emi pisze::shock: Stawka znacznie wyższa niż mówiono na początku. Ja też słyszałam od dewelopera cały czas kwotę 2-3zl. Jak dojdą do tego opłaty, o których mówisz, to suma będzie już całkiem konkretna :cry:

Kwotę którą podałem to z zaliczkami już na wodę ciepła(podgrzanie oraz CO) . Sumarycznie narazie wychodzi bardzo tanio. Napewno dojdzie opłata za śmieci jeszcze - Zarządca czeka na Oświadczenia dotyczące ilości mieszkających osób oraz opłaty za lokale niemieszkalne oraz częsci wspolne. Myśle, że stawka jest rynkowa. Opłaty za media są przecież dyktowane przez Dostawców. Samo administrowanie nie wychodzi dużo.

mmacaj

Postautor: mmacaj » 01 wrz 2017, 9:19

W całym Krakowie czynsz wychodzi 6-8 zł za metr. Nie ma możliwości aby kosztował 2-3 zł za metr z ogrzewaniem woda i śmieciami :)
Z ciekawostek od kierownika dowiedziałem się, że drogi między Kuźnicą a Banacha nie będzie. I prace trochę spowolniły że względu na małą liczbę pracowników :)

b0recki

Postautor: b0recki » 01 wrz 2017, 9:23

mmacaj pisze:W całym Krakowie czynsz wychodzi 6-8 zł za metr. Nie ma możliwości aby kosztował 2-3 zł za metr z ogrzewaniem woda i śmieciami :)
Z ciekawostek od kierownika dowiedziałem się, że drogi między Kuźnicą a Banacha nie będzie. I prace trochę spowolniły że względu na małą liczbę pracowników :)

Mówisz o tej drodze od strony wschodniej bloku?

mmacaj

Postautor: mmacaj » 01 wrz 2017, 9:52

Zapytałem o drogę między Kuźnicą a Banacha i powiedział, że może za 30 lat będzie (ale szczerze mówiąc nie wiem czy od wschodu czy zachodu).
Jeszcze zaczęli tynkować wysoki blok od strony zachodniej, więc może już nie będzie tak szpecić.
b0recki masz może listę z niezgodnościami z odbioru mieszkania?

b0recki

Postautor: b0recki » 01 wrz 2017, 10:04

mmacaj pisze:Zapytałem o drogę między Kuźnicą a Banacha i powiedział, że może za 30 lat będzie (ale szczerze mówiąc nie wiem czy od wschodu czy zachodu).
Jeszcze zaczęli tynkować wysoki blok od strony zachodniej, więc może już nie będzie tak szpecić.
b0recki masz może listę z niezgodnościami z odbioru mieszkania?

Droga łącząca Kużnicy Kołłatjowskiej z Banacha jest w planach zagospodarowania przestrzennego ujęta od strony wschodniej - czyli od strony "ogródków" - tam gdzie ACTIV wykonał początek skrzyżowania.
Co do usterek ACTIV nie usunął jeszcze porysowanych szyb.

sphinx

Postautor: sphinx » 01 wrz 2017, 17:24

Witam, stawki kształtują się na następującym poziomie: opłata eksploatacyjna 2,2 zł/m2, fundusz remontowy 0,50 zł/m2, śmieci (na tą chwilę kontener) 0,50 zł/m2, woda ciepła podgrzanie 0,40 zł/m2 oraz CO 0,40 zł/m2. Całość 4 zł/m2 więc nie ma tragedii. Do tego należy doliczyć wodę zimną oraz wodę ciepłą podgrzanie (zimna 10,15 zł/m3 oraz podgrzanie 1 m3 wody 19 zł) i CO 1 GJ/m-sc ok 52 zł.
Do tych opłat trzeba doliczyć opłatę miesięczną za komórkę lokatorska/miejsce parkingowe jeśli takowe posiadamy. I tutaj opłata chyba jest liczona za m2 ale dokładnie nie wiem bo czekam na odpowiedź z Gremaxu z jakiego tytułu mam płacić za własne miejsce parkingowe. Pozdrawiam Robert.

Emi

Postautor: Emi » 24 paź 2017, 15:42

Za mieszkanie 58m nie mieszkając w nim płacimy opłatę ok. 290zl plus garaż 70zl plus komórka ok 9zł czyli ok 400zł z tytułu posiadania ale nie użytkowania.Jak zaczniemy mieszkać, przy 2 osobach cena wzrośnie minium ok 120zl

MagdaEm

Postautor: MagdaEm » 03 lis 2017, 10:31

Witam
70 zł za utrzymanie garażu to nie jest troche wygorowana kwota? Czy to sa normalne stawki w Krk ?

b0recki

Postautor: b0recki » 03 lis 2017, 10:41

MagdaEm pisze:Witam
70 zł za utrzymanie garażu to nie jest troche wygorowana kwota? Czy to sa normalne stawki w Krk ?

Też sie zastanawiałem nad tym i pytałem w GRemax o to, ale niestety jest to zgodne z zapisami w umowie notarialnej przygotowanej przez dewelopera że koszty sa podzielone proporcjonalnie od pwoierzchni calej kondygnacji garazu. Stawka jest też spora bo rowna się tej samej jak za pozostałe czesci bloku...ale chyba nie da sie z tym nic zrobic przypmnajmniej do czasu zebrania wspolnoty

Wróć do „Osiedle Banacha Kraków od Activ - forum mieszkańców”