Nazwy ulic w okolicy osiedla Nowy Targówek w Warszawie - forum i dyskusja

Forum przeznaczone dla osób, które już kupiły lub chcą kupić nowe mieszkanie w Warszawie w inwestycji Nowy Targówek, za którą odpowiada deweloper Atal. Zapraszamy do wymiany informacji i opinii
hq_

Nazwy ulic w okolicy osiedla Nowy Targówek w Warszawie - forum i dyskusja

Postautor: hq_ » 25 paź 2017, 8:20

Podobno Rada Warszawy przegłosowała nazwy ulic na naszym osiedlu.

Mają to być 3 ulice o nazwach:
  • miedza - wąski pas niezaoranej ziemi, rozgraniczający pola uprawne,
  • niwa - ziemia uprawna,
  • płosa - pas ziemi mający 12 zagonów, część niwy

Poniżej symulacja ze źródła ( nie sądzę że to oficjalne zdjęcie ):

Obrazek

Co wy o tym myślicie? Dla nas te wybrane nazwy ulic są tragiczne..

Źródło informacji:
targowek.info/2017/10/rada-warszawy-wbrew-radzie-targowka-na-polu-pgr-beda-wiejskie-ulice

AnnAGA

Re: Nazwy ulic w okolicy osiedla Nowy Targówek w Warszawie - forum i dyskusja

Postautor: AnnAGA » 25 paź 2017, 8:32

nazwy mają nawiązywać do historii terenu...a w końcu to pole PGR ;) ale w mojej ocenie też to słabo brzmi i wygląda....

hq_

Postautor: hq_ » 25 paź 2017, 8:52

Czyli wszystkie ulice w Warszawie nazywają się zgodnie z historią terenu na jakim są?! Czy tylko tu jest takie wymaganie..
Kiedyś wszędzie tu były lasy i pola.. a akurat u nas tylko takie nazwy spełniają wymagania?

Możemy coś z tym zrobić?

janka

Postautor: janka » 25 paź 2017, 10:20

Z tej mapy wynika, że budynki A i B będą miały adres Św. Wincentego 90H i 90G.
Może warto zweryfikować te prasowe doniesienia u dewelopera?

http://mapa.um.warszawa.pl/mapaApp1/mapa?service=mapa&L=PL&X=7503408.659789108&Y=5794207.136007258&S=9&O=d_warszawa_podklad_orto&T=fb3ffbffff92f7801814040001fe3f91eedfef9fe6db6dc0700932cc3c8822007815c27ce39fe7d8df0002080086002100000000000000000100x82

ulice.JPG
ulice.JPG (54.22 KiB) Przejrzano 9380 razy

ZET

Postautor: ZET » 25 paź 2017, 18:07

AnnAGA pisze:nazwy mają nawiązywać do historii terenu...a w końcu to pole PGR ;) ale w mojej ocenie też to słabo brzmi i wygląda....

Zaproponowane powyżej mi się nie podobają, ale jestem za nawiązaniem do PGRowskich czasów i tak np. ul. Łaciata, ul. Mućki. Osobiście bym chciał mieszkać przy ul. Krowiej Kupy (numer bez znaczenia - ale raczej duży ... jak kupa krowia). Ewentualnie coś PIS'owego ul. Jurgiela - toć to minister, który chce reaktywować PGR (mam nadzieję, że nie "Nasz"). Ale trzeba uważać bo PRL wraca ... AMEN.

hq_

Postautor: hq_ » 25 paź 2017, 21:09

janka pisze:Z tej mapy wynika, że budynki A i B będą miały adres Św. Wincentego 90H i 90G.

No jeżeli dopiero co zostały te nazwy zatwierdzone na Radzie Warszawy to nie sądzę aby chwilę później były naniesione na mapę.

Co do doniesień prasowych to w czerwcu była debata w Radzie Targówka i te nazwy zostały odrzucone:
http://targowek.waw.pl/page/index.php?str=423&id=4261

Natomiast decyzja Rady Targówka to jest tylko sugestia, ostateczną decyzję podejmuje Rada Warszawy i właśnie tam zostały zaakceptowane te nazwy nowych ulic.

Tym bardziej że między budynkiem A/B, a ulicą Św. Wincentego będzie budynek z mikro-apartamentami i z nową ulicą którą właśnie nazwali.
Logicznie patrząc na to jest mało możliwe że te budynki będą miały adres Św. Wincentego.... :(

Z nieoficjalnych informacji które można znaleźć w necie wynika że deweloper osiedla Amsterdam nie zgadzał się z zaproponowanymi nazwami ulic.
A te nazwy które zostały zaakceptowane wynikają chyba z propozycji naszego dewelopera, nie wiem tego na pewno, wnioskuje tylko po tym co inni ludzie piszą, może to ktoś potwierdzić?

Co wy o tym myślicie? Ktoś wie czy mamy na to jakikolwiek wpływ?

janka

Postautor: janka » 25 paź 2017, 22:41

Tu znalazłam ciekawy artykuł opisujący pozostałe propozycje:
http://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,22543843,na-terenie-bylego-pgr-u-brodno-bedzie-ulica-rembrandta.html

Na ostatniej sesji Rada Warszawy nadała trzem nowym ulicom specyficzne nazwy: Miedza, Niwa i Płosa. Mają przypominać o rolniczym charakterze tej okolicy, choć inwestor osiedla początkowo widział tu ulice św. Tomasza i św. Mateusza w nawiązaniu do pobliskiej ul. św. Wincentego. W obawie o problemy z ortografią przyszłych mieszkańców nie dał się przekonać do ulic Żniwiarzy i Żeńców.

Haha, deweloper chyba ma o nas niskie mniemanie, chociaż czasami mnie to nie dziwi, bo z ortografią obecnie różnie w społeczeństwie :)

Słuchajcie, mi się wydaje, że te nazwy nie są takie fatalne, np. ul. Niwa 1/6, ul. Miedza 2/5, ul. Płosa 1/22.
Krótkie, praktyczne, łatwo wyszukać w nawigacji.

BTW. wydaje mi się, że ul. Miedza jest źle naniesiona na tej mapie z targowek.info

pawerez

Postautor: pawerez » 26 paź 2017, 15:15

Dokładnie grunt że krótkie a że związane z rolnictwem to w sumie cała Polska jest postrzegana w Europie jako takie rolnicze zaściankowo. Wolę mieszkać przy ul Płosa niż ul Marcina z Wrocimowic, itp. Generalnie chciałbym mieszkać w Warszawie przy Miedzy :twisted: ale niestety wychodzi że będę przy Płosa

Pio

Postautor: Pio » 26 paź 2017, 16:46

Z tych wszystkich propozycji najlepiej dla mnie brzmiącą była jednak zdecydowanie "ulica Żniwiarzy" . Biorąc pod uwagę pobliski cmentarz , nabrałaby takiej subtelnej dwuznaczności ;) A tych pozostałych nowych to jedyny pozytyw, że krótkie.

Ana

Postautor: Ana » 26 paź 2017, 19:19

Nazwy naprawdę bardzo ładne. Podziękowania dla pomysłodawcy. Rozumiem, że każdy ma inny gust i nie każdemu mogą się podobać, ale według mnie to strzał w 10:) U mnie będzie Płosa:) Bardzo wdzięczna w wymowie.

Wróć do „Nowy Targówek od Atal Warszawa - forum mieszkańców osiedla”