Inwestycje Przewóz 42 i Wiślane Klimaty w Krakiwie / opinie i porównanie inwestycji

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
sxp

Re: Inwestycje Przewóz 42 i Wiślane Klimaty w Krakiwie / opinie i porównanie inwestycji

Postautor: sxp » 12 maja 2024, 23:55

Nowy pisze:
sxp pisze:Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki i sugestie!

Warto jeszcze zapoznać się z wątkami na forum o obu tych inwestycjach, czyli Przewóz 42
Wiślane Klimaty - trochę różnych opinii tam się pojawiło.

Przeglądałem oba wątki i znalazłem kilka przydatnych informacji, ale chciałem jednak dodatkowo zapytać, czy ktoś może dysponuje innymi, których nie udało mi się znaleźć w tych dyskusjach.

Aga19

Re: Inwestycje Przewóz 42 i Wiślane Klimaty w Krakiwie / opinie i porównanie inwestycji

Postautor: Aga19 » 13 maja 2024, 9:56

sxp pisze:
Aga19 pisze:
bohom pisze:Też swego czasu szukałem czegoś w okolicach Czyżynach. Niestety w tej najlepszej części (okolicę pasa startowego moim zdaniem) nic się obecnie nie buduje, a nawet potencjalnych działek pod zabudowę jest tu niewiele.

Rozważałem tam 3 lokalizacje:
- Dolnomłyńska Loft 04 i Loft Dolnomłyńska czy jakoś tak, przy czym nie wiem co tam jest jeszcze do sprzedania. Okolica spokojna, ale drogi milogłulyby tam być lepsze i z usługami tak sobie w najbliższej okolicy, ale tramwaj blisko.
- Dąbska Pools przy ul. Dąbskiej od Dasty, swoje plusy ma, ale minusy też. Temat był mocno przerabiany na forum.
- I trochę z drugiej strony, tj. Domosfera 2 przy Bohomolca. Do tramwaju będzie blisko, być może nawet za blisko, ale było trochę większych mieszkań z niezłymi układami w cenach przyzwoitych. Blisko sporo usług, włącznie z marketem znanej sieci po drugiej stronie ulicy oraz szkołami i przedszkolami w starych osiedlach.

Płaszów też oglądałem, ale jak dla mnie, to przegrywał z tymi lokalizacjami z powodów wymienionych powyżej. Co prawda okolica się zmienia, ale też jest dosyć szczelnie zabudowywana. Wg mnie dobrze jest kupić coś sąsiadującymi ze starymi osiedlami, gdzie jest sporo infrastruktury i do tego niezbyt obciążonej, bo wiadomo, że tam mieszkańcy się zestarzeli i w przedszkolach czy szkołach są miejsca.

Oczywiście rozglądałem się pod kątem zaspokojnenia własnych potrzeb mieszkaniowych i potrzeb rodziny. Natomiast nie uśmiechała mi się przeprowadzka do segmentu pod miasto, z wielu powodów.

Też jestesmy po poszukiwaniach mieszkania w Czyżynach. Tez uważam, że okolica starego pasa startowego to idealne miejsce do mieszkania. Niestety nic się nie buduje w tych okolicach i nie zanosi się na to w najbliższej przyszłości ze względu na brak działek.
Po wielu poszukiwaniach zdecydowaliśmy się na Dominikanów/Dobrego Pasterza od Dasta Invest. Nie są to Czyżyny ale nie jest źle. Aleja 29 Listopada ukończona, tramwaj w budowie, usług trochę w pobliżu jest, szkoły, przedszkola, żłobki i kościoły też :)
Nie wiem jak teraz wygląda sytuacja z dostępnością mieszkań, komórek i garaży ale mają stronę internetową, można zajrzeć.
Pozdrawiam i życzę owocnych poszukiwań :)

Czyli, nie tylko my uważamy okolice Czyżyn za jedną z najlepszych lokalizacji w Krakowie 8-) Czy jednak ktoś z was nie posiada informacji na temat planów budowy w okolicach pasa startowego? Konkretnie interesuje mnie lokalizacja naprzeciwko Avi, pomiędzy pasem startowym a Comarchem/Salonem samochodowym. Natrafiłem kiedyś na informacje sugerujące, że może tam powstać jakieś osiedle, ale nie udało mi się tego zweryfikować (nie znalazłem żadnych pozwoleń na zabudowę działki). Ta okolica wydaje się być absolutnym topem, biorąc pod uwagę bliskość parku Lotników, nowego centrum nauki, tramwaju, sklepów oraz szerokich, dobrze skomunikowanych dróg. Jednakże pytanie brzmi, czy cokolwiek tam kiedykolwiek powstanie.

Co do Dolnomłyńskiej Loft 04 i Loftu Dolnomłyńskiej, również bardzo mocno rozważaliśmy te inwestycje. Niemniej jednak konieczność podjęcia kilku kompromisów skutecznie nas zniechęciła do niej. Jeśli chodzi natomiast o Dąbską Pools oraz Domosferę, to jakoś nie przypadły nam do gustu.

Mysle, że osób uważających Czyżyny za idealne miejsce jest więcej :D
Co do budowy to w związku z otwarciem Centrum Nauki i wybudowaniem tam drogi słychać bardzo, że coś tam powstanie. Niestety oficjalnie nic nie wiadomo więc uznaliśmy, że jest to na tyle odległa przyszłość, że nie bedziemy cxekac. Stąd decyzja na inną lokalizacje aczkolwiek stosunkowo blisko do Czyżyn :)
Dolnomlynska też się interesowaliśmy. Braliśmy pod uwagę jeszcze Apartamenty Gałczyńskiego ale chyba budowa w ogóle się nie zaczęła. Dąbska zabiła nas cenami :roll:. Domosfera jakoś nam umknela choć być może jak my kupowaliśmy to nie było jeszcze oferty.
Tak czy siak niby jest w czyn wybierać ale jak szuka się czegoś konkretnego to nagle okazuje się że wybór jest bardzo mały.

bohom

Postautor: bohom » 13 maja 2024, 13:43

sxp pisze:Jeśli chodzi natomiast o Dąbską Pools oraz Domosferę, to jakoś nie przypadły nam do gustu.

No ja z kolei miałem podobnie z Płaszowem, nawet pomimo tego, że dało się tam kupić taniej. Ale wiadomo, każdy ma swój zestaw wad i zalet i ocenia pod kątem swoich potrzeb.

tomekl007

Postautor: tomekl007 » 13 maja 2024, 14:10

bohom pisze:
sxp pisze:Jeśli chodzi natomiast o Dąbską Pools oraz Domosferę, to jakoś nie przypadły nam do gustu.

No ja z kolei miałem podobnie z Płaszowem, nawet pomimo tego, że dało się tam kupić taniej. Ale wiadomo, każdy ma swój zestaw wad i zalet i ocenia pod kątem swoich potrzeb.

Czy moge prosic o informacje co bylo wg Pana najwieksza wada pools?

iti

Postautor: iti » 13 maja 2024, 16:28

Aga19 pisze:Co do budowy to w związku z otwarciem Centrum Nauki i wybudowaniem tam drogi słychać bardzo, że coś tam powstanie. Niestety oficjalnie nic nie wiadomo więc uznaliśmy, że jest to na tyle odległa przyszłość, że nie bedziemy cxekac.

Mieszkaniówki, to w tej okolicy raczej wiele nie powstanie, być może coś w pobliżu Klubu Kwadrat, ale to nic pewnego. Większość tam to tereny Politechniki Krakowskiej, która ma inne plany na to miejsce.

Osiedle może powstać na północ, pomiędzy ulicami Stella-Sawickiego i Bora-Komorowskiego.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”