Zastanawiam się nad zakupem mieszkania w budowanej inwestycji.
Jak wygląda kwestia klimatyzatorów?
Balkony nie są zbyt duże i nie chciałabym alby jednostka zewnętrzna zajmowała i tak niewlką na nim przestrzeń. Czy macie wiedzę czy jest możliwość przywieszenia na ścianie w obrębie balkonu, tj.na elewacji? To chyba jedyna rozsadna opcja zeby nie tracić powierzchni balkonu.
Mierzeja Wiślana Kraków - klimatyzatory powieszone na elewacji budynku / czy można
-
Re: Mierzeja Wiślana Kraków - klimatyzatory powieszone na elewacji budynku / czy można
Nie ma zgody na montaż klimatyzatora na elewacji.
Re: Mierzeja Wiślana Kraków - klimatyzatory powieszone na elewacji budynku / czy można
Dziwię się czasem ludziom, kupują mieszkania w nowych blokach, nie wiem czy jakiś bardzo ładnych, bo rzecz gustu, ale jednak nowych, jakoś wyglądających i pierwsze, co chcą robić, to montować klimatyzatory na elewacji, żeby wyglądało to jak... Ja wiem, że szkoda miejsca na balkonie, ale przecież każdy widział tu, jakie mieszkanie kupuje i ile ma balkonu.
Inna sprawa, że deweloperzy gdyby nie robili takiej chały, jak robią, to mogliby postarać się o zrobienie instalacji pozwalającej na umieszczenie agregatów na dachu lub w garażu, i niektórzy tak robią. Ale wiadomo, to by pewnie sprawiło, że zarobią kilka złotych mniej na każdym mieszkaniu, więc po co się aż tak starać?
plaszak pisze:Dziwię się czasem ludziom, kupują mieszkania w nowych blokach, nie wiem czy jakiś bardzo ładnych, bo rzecz gustu, ale jednak nowych, jakoś wyglądających i pierwsze, co chcą robić, to montować klimatyzatory na elewacji, żeby wyglądało to jak... Ja wiem, że szkoda miejsca na balkonie, ale przecież każdy widział tu, jakie mieszkanie kupuje i ile ma balkonu.
A ja dziwię się podejściu, gdzie ponad komfort użytkownika stawiany jest wygląd budynku.
Rozumiem że taka opcja będzie pewnie po upływie lat 5, tak jak to jest na innych inwestycjach więc pozostaje zadbać o to żeby przewody przy jednostce zewnętrznej byly na tyle dlugie zeby dało radę to wtedy ogarnąć.
LauraP pisze:plaszak pisze:Dziwię się czasem ludziom, kupują mieszkania w nowych blokach, nie wiem czy jakiś bardzo ładnych, bo rzecz gustu, ale jednak nowych, jakoś wyglądających i pierwsze, co chcą robić, to montować klimatyzatory na elewacji, żeby wyglądało to jak... Ja wiem, że szkoda miejsca na balkonie, ale przecież każdy widział tu, jakie mieszkanie kupuje i ile ma balkonu.
A ja dziwię się podejściu, gdzie ponad komfort użytkownika stawiany jest wygląd budynku.
Przyznam, że czułbym się niezbyt komfortowo mieszkając w brzydkim budynku. Ale już chyba wiem skąd się to bierze, że Polska i jej krajobraz jest często tak okaleczany przez samych mieszkańców... Ale widać, że niektórym trochę brakuje poczucia estetyki i zupełnie nie rozumieją o co w tym chodzi.
A ja powiem ze czułabym się nie komfortowo mając takie ograniczenia jak instalacja jednostki zewnętrznej klimatyzatora na ścianie swojego balkonu. W mikro mieszkaniach liczy się przedewszystkim komfort!
Obecnie korzystam z takiego rozwiązania- nie uważam ani ja ani sąsiedzi że oszpecamy budynek, mam dzięki temu więcej przestrzeni na balkonie, a przedewszystkim hałas z tej jednostki nie jest przenoszony na sąsiada z dołu.
Obecnie korzystam z takiego rozwiązania- nie uważam ani ja ani sąsiedzi że oszpecamy budynek, mam dzięki temu więcej przestrzeni na balkonie, a przedewszystkim hałas z tej jednostki nie jest przenoszony na sąsiada z dołu.
-
Klimatyzator można montować w obrysie własnego balkonu!
Jak masz duzy balkon i odpowiednią szerokosc sciany to z czym problem?
Problem jest na małych balkonach - czyli większość balkonow na naszym osiedlu, gdzie instalując go na ścianie nie zmieści się w obrysie balkonu bo siłą rzeczy będzie wystawał poza - wtedy musi stać i nie ma szans go zawiesić.
Jak masz duzy balkon i odpowiednią szerokosc sciany to z czym problem?
Problem jest na małych balkonach - czyli większość balkonow na naszym osiedlu, gdzie instalując go na ścianie nie zmieści się w obrysie balkonu bo siłą rzeczy będzie wystawał poza - wtedy musi stać i nie ma szans go zawiesić.
Dalibyście spokój ludzie, i tak większość bloków współcześnie stawianych jest delikatnie mówiąc, nienajładniejszych, to jeszcze chcecie je szpecić agregatami klimatyzacji wieszanymi na elewacji. To naprawdę kiepsko wygląda. A jakby już chcieć zrobić to sensownie, to powinny zostać zaplanowane na to jakieś kosze / maskownice na klimatyzacje. Albo jak nie, to na balkonie, tylko nie nad balkonem, tylko na balkonie.
To jakaś dziwna sprawa, ludzie kupują mieszkania w nowych blokach, średnio ładnych i tak, to jeszcze je szpecą wieszając jednostki zewnętrzne klimatyzacji na ścianach budynku w jakiś zupełnie chaotyczny sposób. I zupełnie ich nie obchodzi estetyka budynku. Poważnie płacicie duże pieniądze za mieszkania w blokach, które sami szpecicie?
Wróć do „Mierzeja Wiślana Kraków od dewelopera Instal Kraków - forum mieszkańców osiedla”