Kameralna Golikówka od DD Kraków / Płaszów - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
kokly

Kameralna Golikówka od DD Kraków / Płaszów - opinie na forum

Postautor: kokly » 21 maja 2024, 22:43

hej,

na Płaszowie pojawiła się nowa inwestycja. Dosyć mała, bo tylko 35 mieszkań. Byłem sprawdzić i póki co dziura w ziemi. Blok wydaje się przyzwoity, a okolica zadowalająca, powinno być spokojnie - z jednej strony osiedle i jakiś magazyn, a z drugiej DPS? i RODOS - w niedalekiej odległości pętla i sklepy, a także bagry - dokładny adres Golikówka 10.

Co do układów to mam mieszane uczucia, większość mieszkań ma przechodni salon tzn. wejście do pokoi jest właśnie przez niego, brakuje tu korytarza. Niby wycisnęli ile mogli z metrażu, ale nie widziałem jeszcze takiego rozwiązania. Co myślicie o takim rozwiązaniu dla mieszkań 70m2? Ktoś spotkał się z takim rozwiązaniem wcześniej?

link: kameralnagolikowka.pl
Pzdr

plaszak

Re: Kameralna Golikówka od DD Kraków / Płaszów - opinie na forum

Postautor: plaszak » 22 maja 2024, 0:18

kokly pisze:Co do układów to mam mieszane uczucia, większość mieszkań ma przechodni salon tzn. wejście do pokoi jest właśnie przez niego, brakuje tu korytarza. Niby wycisnęli ile mogli z metrażu, ale nie widziałem jeszcze takiego rozwiązania. Co myślicie o takim rozwiązaniu dla mieszkań 70m2? Ktoś spotkał się z takim rozwiązaniem wcześniej?

Jak przeczytałem, że Golikówka, to pomyślałem o tych wszystkich polach daleko od wszystkiego, ale tu widzę, że sam Mały Płaszów, więc lokalizacyjnie nie jest źle, jeżeli ktoś lubi te okolice.

Faktycznie sporo wyciśnięte z mieszkań i całkiem kompaktowe układy, ale można mieć mieszkanie 4-pokojowe na relatywnie niewielkim metrażu.

Taki układ z przechodnim salonem kojarzy mi się trochę z kamienicami, choć tam nie tylko salony były przechodnie. Generalnie, to dobre pomieszczenie na gabinet albo sypialnię rodziców, jeżeli zakładamy że dzieciaki w salonie nie będą przesiadywały nocami dłużej od nich. Może nieco mniej funkcjonalnie, niż wariant ze wszystkim wejściami do pokojów z korytarza, ale pewnie da się przeżyć. I widywałem takie układy w innych krakowskich inwestycjach, ale fakt, że nie jest to standard.

Kluczowe pytanie, ile sobie tam liczą za metr kwadratowy mieszkania, oferta jest jakoś konkurencyjna dla innych inwestycji powstających w tej okolicy? Ile trzeba zapłacić za miejsce postojowe i piwnicę?

mb29

Postautor: mb29 » 22 maja 2024, 6:59

Warto mieć na uwadze że to będzie obok planowanej trasy cieplowniczej czy tam bagrowej (zawsze mylę nazwy), ale budowa to pewnie kwestia nawet nie 3-4 a 5 i więcej lat.

Stefan1005

Postautor: Stefan1005 » 22 maja 2024, 9:27

mb29 pisze:Warto mieć na uwadze że to będzie obok planowanej trasy cieplowniczej czy tam bagrowej (zawsze mylę nazwy), ale budowa to pewnie kwestia nawet nie 3-4 a 5 i więcej lat.

Zgadza się, obok bloku ma zostac rozbudowany układ dróg dojazdowych do trasy ciepłowniczej - źródło poniżej:
lovekrakow.pl/aktualnosci/cztery-warianty-trasy-cieplowniczej-znow-wybor-miedzy-mostem-a-tunelem-pod-wisla-mapy_49879.html

Niestety nie wiem czy to ostateczne warianty oraz jaka jest rzeczywista perpektywa budowania tej inwestycji.

kokly

Postautor: kokly » 22 maja 2024, 11:37

Cenowo raczej standardowo na okolice - mieszkania 4 pokojowe 14-15k, mniejsze nawet i po 17k. Miejsce 60k w garażu, 25k naziemne, komórki 3k za metr.

Z tą trasą to nawet nie wiedziałem dzięki za cynk!

plaszak

Postautor: plaszak » 22 maja 2024, 11:53

kokly pisze:Cenowo raczej standardowo na okolice - mieszkania 4 pokojowe 14-15k, mniejsze nawet i po 17k. Miejsce 60k w garażu, 25k naziemne, komórki 3k za metr.

Sam blok wygląda dosyć standardowo, ale też nie można się do niczego przyczepić. Pytanie, w jakim jest otoczeniu.

Obrazek
Wizualizacja:deweloper DD Kraków

No i mam wrażenie, że w tych gradientach na tej grafice ginie gdzieś, że pod samym budynkiem zaplanowano parking, czyli nie jakieś super atrakcyjne zagospodarowanie terenu. Jeżeli chodzi o ceny, to jeszcze niedawno na Płaszowie by mnie rozbawiły, ale chyba trzeba się do podobnych poziomów przyzwyczaić.

kokly pisze:Z tą trasą to nawet nie wiedziałem dzięki za cynk!

I to na pewno warto brać pod uwagę, bo Trasa Bagrowa pewnie kiedyś powstanie, jako kolejny element III obwodnicy Krakowa. Ruch na nie na pewno mały nie będzie, ale to tak, jak ktoś pisał wyżej, raczej perspektywa pewnie dekady, jak nie więcej, zależnie od stanu budżetu miasta i determinacji władz do prowadzenia takich projektów.

BMX

Postautor: BMX » 03 cze 2024, 20:58

Blisko będzie całkiem stamtąd do pętli tramwajowej Mały Płaszów, a stamtąd do centrum miasta już się jako tako jedzie. Ciekawe czy linia wzdłuż Śliwiaka zostanie przedłużona, bo może wtedy w okolicy przybyłoby więcej tramwajów, choć i tak nie jest źle pod tym względem.

BMX

Postautor: BMX » 03 cze 2024, 20:59

Był ktoś może w okolicy i zrobił jakieś zdjęcia, jak to aktualnie się prezentuje? Na dzień dzisiejszy to chyba raczej spokojna okolica. Choć obstawiam, że tereny wzdłuż ul. Golikówka będą coraz intensywniej zabudowywane, a to całkiem długa ulica.

projekty1

Postautor: projekty1 » 04 cze 2024, 11:07

Inwestycja sensowna, układy mieszkań przyzwoite, szczególnie te powyżej 50 m2 - większość ustawna, niewymagająca większych poprawek, tylko trochę blisko Wisły i teren zalewowy.

muzyd

Postautor: muzyd » 04 cze 2024, 11:19

projekty1 pisze:Inwestycja sensowna, układy mieszkań przyzwoite, szczególnie te powyżej 50 m2 - większość ustawna, niewymagająca większych poprawek, tylko trochę blisko Wisły i teren zalewowy.

A tam czasem wały nie zostały ostatnio wzmocnione?

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”