Mieszkanie przy lini kolejowej czy jest głośno / czy mieszkanie przy torach jest uciążliwe - opinie na forum

W tym dziale wpisów z poradami mogą dokonywać tylko specjaliści potwierdzeni przez administrację forum. Nie jest to miejsce na reklamy - tego rodzaju wpisy będą kasowane. Za to pytania mogą zadawać użytkownicy.
ister

Mieszkanie przy lini kolejowej czy jest głośno / czy mieszkanie przy torach jest uciążliwe - opinie na forum

Postautor: ister » 27 maja 2024, 13:36

Taki wątek przewijał się w przypadku forów kilku osiedli mieszkaniowych, ale może warto wrzucić to w jedno miejsce i zebrać doświadczenia dot. tego, czy mieszkanie przy torach kolejowych jest uciążliwe i czy linia kolejowa w pobliżu mieszkania hałasuje tak, że mieszka się źle przez to.

Obrazek

Poglądowo wrzucam zdjęcie z jednego, z osiedli w Krakowie, które wybudowano w sąsiedztwie dosyć ruchliwej linii kolejowej prowadzącej na północ. Ale wystarczy pojechać pociągiem do obecnej stolicy, żeby jazdą w stronę Dworca Centralnego widzieć przez okno sporo bloków mieszkalnych sąsiadujących z torami. No i pytanie czy to uciążliwe dla mieszkańców, a jeżeli uciążliwe, to czy linia kolejowa jest bardziej uciążliwa od ruchliwej drogi w mieście?

Pewnie niejedna osoba mieszka niedaleko torów, więc może podzieli się doświadczeniem w tym temacie na forum i napisze, jakie ma o tym opinie.

Krakua

Re: Mieszkanie przy lini kolejowej czy jest głośno / czy mieszkanie przy torach jest uciążliwe - opinie na forum

Postautor: Krakua » 02 cze 2024, 20:32

Przejeżdżałem tam ostatnio jak ktoś kupi na wyższym poziomie to jeszcze ujdzie, ale na parterze ?, jeszcze przy samej drodze która będzie coraz bardziej ruchliwa

nick707

Re: Mieszkanie przy lini kolejowej czy jest głośno / czy mieszkanie przy torach jest uciążliwe - opinie na forum

Postautor: nick707 » 02 cze 2024, 21:17

Nie rozumiem dlaczego miasto nie obuduje tych torów ekranami akustycznymi. Na Zabłociu są takie niebieskie i w ogóle nie slychać.
Mieszkałem kilka dni przy torach i była tragedia. Może się człowiek przyzwyczaja może nie, pewnie zależy od jednostki.

tadeusz

Postautor: tadeusz » 03 cze 2024, 21:21

Tutaj nie ma reguły, sam mam różne doświadczenia:
  • Prądnik Biały okolice Siewnej - kiedyś przez chwilę wynajmowałem tam mieszkanie. Mimo bliskości torów praktycznie nie zauważałem istnienia pociągów.
  • Boczna od Dietla prosto z widokiem na wiadukt - gdybym nie wiedział, że tam są tory to bym nawet nie pomyślał, że tam coś jeździ.
  • Atal City Square we Wrocławiu- tutaj mam już mieszane uczucia i raczej nie dałbym rady tak mieszkać. W przypadku tej inwestycji to nie szum/stukot kół są problemem, ale sygnały dźwiękowe pociągów. Pisk kół przy hamowaniu też był słyszalny
Generalnie unikałbym miejsc w których maszyniści używają sygnalizacji dźwiękowej czyli różnego rodzaju dworce lub infrastruktura techniczna. Oprócz sygnałów dźwiękowych często prowadzone są tam prace utrzymaniowe z wykorzystaniem ciężkich i głośnych narzędzi (np. klucze spalinowe)

Poza tym najlepiej wybrać się w okolicę, która nas interesuje i spędzić tam kilka chwil. Pokręcić się, przysiąść na ławce, poobserwować co się dookoła dzieje, przejść się gdzieś, wrócić po godzinie. Można w ten sposób sporo wyłapać i ocenić samemu, bo to co dla jednego będzie niezauważalne, drugą osobę może doprowadzać do szewskiej pasji.

Piast

Postautor: Piast » 30 lis 2024, 19:56

tadeusz pisze:Poza tym najlepiej wybrać się w okolicę, która nas interesuje i spędzić tam kilka chwil. Pokręcić się, przysiąść na ławce, poobserwować co się dookoła dzieje, przejść się gdzieś, wrócić po godzinie. Można w ten sposób sporo wyłapać i ocenić samemu, bo to co dla jednego będzie niezauważalne, drugą osobę może doprowadzać do szewskiej pasji.

Słuszna opinia, jeśli chodzi o to, na co zwrócić uwagę rozważając zakup mieszkania w pobliżu linii kolejowej. Ja bym dodał jeszcze do tego, że bywa, że tereny kolejowe przyciągają różnego rodzaju żulię i element, którego nie chciałoby się mieć w sąsiedztwie. To się zmienia, te miejsca są coraz lepiej pilnowane, grodzone itp., ale pewne da się znaleźć i takie, w których wciąż problem występuje.

No i jeszcze ten zapach, jakiegoś smaru czy impregnatu do drewnianych podkładów klejowych, które jednak chyba coraz rzadziej występują.

Wróć do „Zakup mieszkania - dyskusje dotyczące odbiorów / wykończeń / wyboru mieszkania”