Prośba o radę – Centralna Vita vs. Górka Narodowa / gdzie kupić mieszkanie w Krakowie

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
realista

Re: Prośba o radę – Centralna Vita vs. Górka Narodowa / gdzie kupić mieszkanie w Krakowie

Postautor: realista » 14 lut 2025, 16:30

tonyxxl pisze:GN plusy:
-blisko do dworca i rynku (5-10min autem), prosta szeroka droga, małe korki.
-szybki wyjazd i wjazd spoza Krakowa przez obwodnicę
-szybko dojedziesz tramwajem do centrum (10-15 min) i praktycznie dalej na 2 końce Krakowa, co kilka minut odjazd.
-można trafić ładny widok z okna na Kraków:)
-Osiedle praktycznie całe nowe, a co z tym idzie lokatorzy w większości młodzi, najstarsze kilka bloków ma 20 lat, reszta mniej niż 10 albo 5.
-Osiedle cały czas się rozwija, kwestia pełnego zaplecza handlowo-usługowego to kwestia najbliższych lat, aczkolwiek już niedaleko na Mejera jest Biedronka.
-osiedle oceniam jako spokojne i przyjazne dla rodzin, mało krótkoterminowych najmów na osiedlu.

dodaj jeszcze że tam mieszkasz dla pełnego obrazu, więc nie będziesz też pisał, że mieszkasz na zakorkowanych obrzeżach stanowiacych sypialnię krakowa, gdzie jedyną rozrywką może być wyjście do osiedlowego sklepu

nayemca

Re: Prośba o radę – Centralna Vita vs. Górka Narodowa / gdzie kupić mieszkanie w Krakowie

Postautor: nayemca » 14 lut 2025, 17:19

Ja nie brałbym Górki Narodowej, bo tam jesteś zdany tylko na tramwaj tzn. jedne szyny, a tramwaje mają na tej trasie czeste awarie. I wtedy jesteś odcięty i potem wychodzisz do pracy 1,5 godziny wczesniej ze strachu, że nie zdążysz albo samochód i korki. Przeżyłem kilka razy awarie tramwajów do/z Górka Narodowa.

tonyxxl

Postautor: tonyxxl » 14 lut 2025, 18:52

realista pisze:dodaj jeszcze że tam mieszkasz dla pełnego obrazu, więc nie będziesz też pisał, że mieszkasz na zakorkowanych obrzeżach stanowiacych sypialnię krakowa, gdzie jedyną rozrywką może być wyjście do osiedlowego sklepu

Sam żes jest zakorkowany, Zmierz sobie odległość z Centralnej a z Banacha do Centrum czyli do np Dworca Głównego to już może coś ci powie. Potem zmień środek transportu na publiczny i zobacz jakie czasy dojazdu. To zobaczysz gdzie jest i bliżej i szybciej i ci wyjdzie gdzie są większe obrzeża. I weź nie pisz swoich domysłów gdzie ktoś mieszka, bo to nawet nie jest śmieszna tylko po prostu słabe. Jak chcesz się pochwalić to sam napisz gdzie mieszkasz.
A jeśli chodzi o temat: Centralną i okolice znam słabo, dlatego nie krytykuje i nie wchodze w szczegóły. Podałem moim zdaniem plusy mieszkania na GN, bo o to się rozchodzi w wątku. Jak się mieszka w okolicach Centralnej? nie wiem, nie mieszkałem. Choć jak pamiętam Sołtysowską i te otwarte tereny zalewowe i widok na kominy ciepłowni to nie było to najlepsze co można sobie wyobrazić za oknem. Ale jak mówię; na pewno okolica ma też swoje niewątpliwe plusy. Wiem że sporo zakładów tam działa, biur i te targi, czyli na pewno jest popyt na mieszkania w okolicy. Dla mnie osobiście ani to Kraków ani Huta ani Podgórze. Taki łącznik między tymi dzielnicami.

czang

Postautor: czang » 15 lut 2025, 23:47

Jeśli chodzi o okolice ul. Centralnej w Krakowie, to warto wspomnieć o tym, że to jednak mieksóqka leżącą niedaleko III obwodnicy, a nie przy wjazdówce do miasta. Wpadasz (tak, też często zakorkowaną) Nowohucką i jedziesz w kierunku Podgórza lub Nowej Huty / Prądników. Zależy z którego miejsca i ile masz determinacji, ale i na tramwaj dasz radę dojść. Do tego z tych okolic nie jest bardzo daleko do Parku Lotników i na Łąki Nowohuckie (ma je połączyć nowy Park Woźniców tworzony w tej okolicy), nad Wisłę też nie jest daleko i jeszcze spory ogródek jordanowski przy ul. Niepokalanej Panny Marii. Centrum handlowe duże już tam jest i cały czas jest rozbudowywane, szkoła ma być budowana w najbliższych latach. Tyle z plusów, choć pewnie można by jeszcze coś dopisać.

czang

Postautor: czang » 15 lut 2025, 23:56

Moim zdaniem największym minusem jest tam dominującą w krajobrazie elektrociepłownia, pewnie sprawa natury estetycznej, niemniej mi się nie podoba. Do tego cała okolica miała kiedyś przemysłowy charakter i sporo tam jeszcze różnych hal, zakładów przemysłowych itp., które pewnie szybko się z tej okolicy nie wyniosą.

Gdzieś w tej okolicy powstanie też kiedyś być może Trasa Ciepłownicza, czyli kolejny element obwodnicy znowym mostem przez Wisłę. Ma to potencjał do usprawnienia transportu w okolicy, więc plus, pod warunkiem, że tej drogi nie będziesz miał pod oknem : )

A wybrać czy lepsze Czyżyny / Łęg czy Prądnik Biały / Górka Narodowa, to sam musisz. W jednej i drugiej lokalizacji wyrosły w ostatnich latach srogie blokowiska.

iti

Postautor: iti » 07 kwie 2025, 22:14

Ja mam sentyment do Czyżyn, ale też biorę pod uwagę to, że okolice elektrociepłowni w Łęgu, to nie jest najlepsza część tej dzielnicy, choć sama dzielnica jest centralnie położona patrząc na mapę Krakowa. Są tu drogi wschód zachód (Aleja Pokoju) i północ południe (Nowohucka), na nich jaka taka komunikacja publiczna, choć Nowohucka lubi postać.

iti

Postautor: iti » 07 kwie 2025, 22:16

sxp pisze:Rozważam zakup mieszkania i zastanawiam się nad dwiema inwestycjami, dlatego liczę na Wasze doświadczenia i opinie.

A napiszesz, którą lokalizację wybrałeś na zakup mieszkania w Krakowie i dlaczego? Ciekawi mnie, jakie argumenty zaważyły przy podejmowaniu decyzji.

scr4tchi

Postautor: scr4tchi » 08 kwie 2025, 7:29

sxp pisze:Rozważam zakup mieszkania i zastanawiam się nad dwiema inwestycjami, dlatego liczę na Wasze doświadczenia i opinie.

Pierwsza opcja to Centralna Vita od Develii: develia.pl/pl/mieszkania/krakow . Mieszkania mają naprawdę fajne układy i korzystny stosunek ceny do jakości. Minusem jest jednak bliskość elektrociepłowni. Sama okolica – mimo oddalenia od przystanku tramwajowego – oferuje bogatą infrastrukturę sklepów i punktów usługowych, a także bliskość Parku Lotników oraz liczne ścieżki rowerowe.

Drugą inwestycją jest Górka Narodowa od Dom Development: domd.pl/pl-pl/krakow/lista-inwestycji/osiedle-gorka-narodowa . Cena jest wyższa, ale mieszkania są równie dobrze zaprojektowane – układy niemal takie same jak w Centralnej. Moje pytanie dotyczy głównie tej okolicy – nigdy tam nie mieszkałem, a choć na mapie wydaje się być blisko centrum, słyszałem sporo narzekań na korki oraz niejasności co do dostępności lokali usługowych. Czy ktoś z Was mieszka w tej okolicy lub zna jej specyfikę? Czy infrastruktura przypomina tę z okolic Centralnej?

Dodatkowo, zależy mi na szybkim terminie oddania mieszkania. Górka Narodowa jest gotowa wcześniej, natomiast Centralna Vita ma planowane oddanie w pierwszym kwartale przyszłego roku. Jeśli chodzi o deweloperów, Dom Development uważam za bardziej solidnego, podczas gdy Develia niejednokrotnie była krytykowana za jakość wykończenia. Mimo to, lokalizacja Centralnej jest chyba dla mnie bardziej atrakcyjna.

Będę wdzięczny za Wasze komentarze, porady i wszelkie informacje, które mogą pomóc w podjęciu decyzji.

Ja mieszkam w tym rejonie od urodzenia i ze względu na to, że jest to dzielnica centralnie położona (tak jak to napisał iti). Głównym pytaniem jest to czy ni przeszkadza Ci widok na Elektrociepłownię. Tylko widok, bo ona nie generuje żadnego hałasu. Z tego osiedla będzie nieco dalej na przystanek tramwajowy, pewnie jakieś +/-20 minut. Te okolice to bogata infrastruktura usługowa, wszystko masz pod nosem. Brakuje drugiej szkoły, bo ta 156 do której sam chodziłem jest już mocno przepełniona i dzieci chodzą na dwie zmiany.. W mieszkaniu które kupowałem od Develii nie było żadnych większych usterek. Sama jakość wykonania była do zaakceptowania. Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej to możesz pisać na e-maila: tomusiovy@wp.pl. Zawsze chętnie pomogę.

pozdro

Postautor: pozdro » 19 kwie 2025, 6:07

Oczywiste że Górka narodowa bije centralną na głowę. Nie ma nawet co uzasadniać, poprostu fajniejsze osiedle, ładniejsze tereny. Centralna z jedynych zalet jakie widzę to w miarę blisko do parku lotników i nad Wisłe. Natomiast to niedorozwinięta część krakowa, te bloki co Develia tam zbudowała to slumsy, może nowe etapy będą lepsze, ale starych nie wyburza. Do tego paskudne centra handlowe typu atut, hałaśliwa nowohucka, spaliny z tej autostrady lecą wprost do mieszkań, nieopodal Bangladesz. Oprócz Górki narodowej rozważałbym jeszcze okolice wolbromskiej, czy może okolice Bonarki, chyba też ruczaj jest podobny cenowo. Aczkolwiek obecna górka narodowa wydaje się spoko miejscem do życia. Nawpewno jest tam po prostu ładnie, tak krajobrazowo.
Ja to ostatnio kieruje się w Krakowie bliskością od lotniska, w tym układzie najlepiej oceniam Mydlniki i Bronowice, najszybszy dojazd do lotniska, ale Górka narodowa z s52 nie jest zła, a może i kiedyś kolej z siewnej zrobią na lotnisko.

Jak już mieszkać w ponurej Polsce to choć mieć dobry dostęp do lotnisk i mniej niż 2h na Lazurowe Wybrzeże czy Włoska Rivierę.

kot_feliks

Postautor: kot_feliks » 21 kwie 2025, 12:15

czang pisze:Jeśli chodzi o okolice ul. Centralnej w Krakowie, to warto wspomnieć o tym, że to jednak mieksóqka leżącą niedaleko III obwodnicy, a nie przy wjazdówce do miasta. Wpadasz (tak, też często zakorkowaną) Nowohucką i jedziesz w kierunku Podgórza lub Nowej Huty / Prądników. Zależy z którego miejsca i ile masz determinacji, ale i na tramwaj dasz radę dojść. Do tego z tych okolic nie jest bardzo daleko do Parku Lotników i na Łąki Nowohuckie (ma je połączyć nowy Park Woźniców tworzony w tej okolicy), nad Wisłę też nie jest daleko i jeszcze spory ogródek jordanowski przy ul. Niepokalanej Panny Marii. Centrum handlowe duże już tam jest i cały czas jest rozbudowywane, szkoła ma być budowana w najbliższych latach. Tyle z plusów, choć pewnie można by jeszcze coś dopisać.

Centralna i okolice to chyba jeden z najbardziej sp... na etapie planowania obszarów miasta.

Niby nie jest daleko do centrum, ale jesteś zmuszony do korzystania z auta, którym wyjedziesz wąską drogą na zakorkowaną Nowohucką. Polecam również późniejsze parkowanie, jak już sobie postoisz radośnie kilkadziesiąt minut w korku... Miejskie jednostki nie potrafiły tam nawet zaplanować sensownie infrastruktury rowerowej, nie mówiąc o jakichś sensownie wyglądających ulicach, czy transporcie publicznym. Pomijam już zupełnie "urbanistykę" osiedli, gdzie mieszkasz na środku wielkiego parkingu.

Patrząc na odległość od centrum, GN jest przecież w porównywalnej odległości. Masz za to tramwaj, który w krakowskich warunkach to niebo, a ziemia pod kątem jakości transportu. Zobacz sobie, ile się realnie jedzie gdzieś transportem publicznym z okolic Centralnej, a ile z GN...

Fajnie, że Centralna "jest blisko III obwodnicy", a GN niby nie jest? :D Z GN masz jeszcze ten plus, że możesz sobie wskoczyć bardzo szybko na S52 i albo wyjechać z miasta albo objechać go IV obwodnicą.

Niemniej jak dla mnie imho za GN przeważają głównie:
- porównywalna odległość od centrum, jak z Centralnej;
- o wiele lepsza jakość KMK i nie jesteś skazany na korzystanie z własnego auta;
- urbanistyka osiedli również nie powala, bo to chów klatkowy, ale i tak jest to niebo a ziemia vs. samochodowe slumsy na Centralnej;

I tak, "z Centralnej też da się dojść na tramwaj", idąc... kilometr wąskim chodniczkiem przyklejonym do jezdni. Polecam szczególnie w gorszą pogodę...

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”