Fabryczna City Kraków (mieszkania) - Inter-Bud Developer / opinie i informacje na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
robcio

Re: Fabryczna City Kraków (mieszkania) - Inter-Bud Developer / opinie i informacje na forum

Postautor: robcio » 03 kwie 2021, 22:23

+1 dla biurowca, dla mnie biurowiec obok to duża doza pewności co do długotrwałego bezproblemowego sąsiedztwa.

Skaka

Re: Fabryczna City Kraków (mieszkania) - Inter-Bud Developer / opinie i informacje na forum

Postautor: Skaka » 04 kwie 2021, 7:45

Za to moja firma nie zrezygnowała z ani metra wynajmowanej przestrzeni, po prostu zwiększyła zatrudnienie w Krakowie bo okazuje się, że jest jeszcze taniej. Wiec nie jest to takie łatwe do ocenienia czy biurowce bedą puste czy nie.

Tomt

Postautor: Tomt » 15 kwie 2021, 18:14

O, zniknęło chyba koło 20 mieszkań na Fabrycznej. Macie jakieś pomysły co się wydarzyło? Nie aktualizowali na bieżąco strony/ ktoś wykupił pod wynajem/ lokal biurowy? Wygląda na to, że większość z pierwszego piętra.

Peace

Postautor: Peace » 19 kwie 2021, 13:52

Tomt pisze:O, zniknęło chyba koło 20 mieszkań na Fabrycznej. Macie jakieś pomysły co się wydarzyło? Nie aktualizowali na bieżąco strony/ ktoś wykupił pod wynajem/ lokal biurowy? Wygląda na to, że większość z pierwszego piętra.

Wydaje mi się, że 15 kwietnia był ostatnim dniem do którego osoby, które zrobiły rezerwacje musiały sfinalizować transakcję.

Aktualny wynik 65/207 to jest to co im się udało sprzedać do dnia gdy mieli zakończyć sprzedaż czyli zamiast wyniku na poziomie 80% sprzedali tylko 31%. Pewnie na dniach będą musieli spłacić kredyt na inwestycję i będą musieli to pokryć albo następnym kredytem, albo kapitałem zakładowym.

Ciekawsze jest natomiast to jak się ta ich sprzedaż ułożyła.
Z 142 mieszkań które im zostały wygląda to tak:
1 pokojowe: 47 mieszkań,
2 pokojowe: 5 mieszkań,
3 pokojowe: 64 mieszkania,
4 pokojowe: 26 mieszkań.

Czyli - powtarzając sytuację z Wiślanych: w obliczu pandemii i dojścia do ściany jeśli chodzi o cennik schodzą tylko i wyłącznie mieszkania dwupokojowe, dają namiastkę życia i da się dostać kredyt. Mieszkania 1 pokojowe przestały być chodliwe, bo nie ma zbytu na wynajem, a mieszkania 3/4 pokojowe są poza zasięgiem finansowym przeciętnego Kowalskiego. Również poza zasięgiem logiki, jeśli spojrzy się na cenę i na to co się w zamian otrzymuje.

Naprawdę nie widzę powodu, aby sprzedali wszystkie mieszkania w takiej cenie. Bez upustów to kilka lat będą to sprzedawać.

JanuszBiznesu

Postautor: JanuszBiznesu » 19 kwie 2021, 16:10

Peace pisze:
Tomt pisze:O, zniknęło chyba koło 20 mieszkań na Fabrycznej. Macie jakieś pomysły co się wydarzyło? Nie aktualizowali na bieżąco strony/ ktoś wykupił pod wynajem/ lokal biurowy? Wygląda na to, że większość z pierwszego piętra.

Wydaje mi się, że 15 kwietnia był ostatnim dniem do którego osoby, które zrobiły rezerwacje musiały sfinalizować transakcję.

Aktualny wynik 65/207 to jest to co im się udało sprzedać do dnia gdy mieli zakończyć sprzedaż czyli zamiast wyniku na poziomie 80% sprzedali tylko 31%. Pewnie na dniach będą musieli spłacić kredyt na inwestycję i będą musieli to pokryć albo następnym kredytem, albo kapitałem zakładowym.

Ciekawsze jest natomiast to jak się ta ich sprzedaż ułożyła.
Z 142 mieszkań które im zostały wygląda to tak:
1 pokojowe: 47 mieszkań,
2 pokojowe: 5 mieszkań,
3 pokojowe: 64 mieszkania,
4 pokojowe: 26 mieszkań.

Czyli - powtarzając sytuację z Wiślanych: w obliczu pandemii i dojścia do ściany jeśli chodzi o cennik schodzą tylko i wyłącznie mieszkania dwupokojowe, dają namiastkę życia i da się dostać kredyt. Mieszkania 1 pokojowe przestały być chodliwe, bo nie ma zbytu na wynajem, a mieszkania 3/4 pokojowe są poza zasięgiem finansowym przeciętnego Kowalskiego. Również poza zasięgiem logiki, jeśli spojrzy się na cenę i na to co się w zamian otrzymuje.

Naprawdę nie widzę powodu, aby sprzedali wszystkie mieszkania w takiej cenie. Bez upustów to kilka lat będą to sprzedawać.

Problem tych mieszkań 3 pokojowych (i 3 pokojowych z jeszcze 1 pokojem nazwany gabinetem) jest to że mają tylko 1 ścianę zewnętrzną a wiadomo każdy pokój mieć dostęp do tej ściany.

Cena jest jaka jest. Napewno jest bardziej rynkowa niż 11k na płaszowie.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 19 kwie 2021, 17:18

Zaraz okaże się, że połowa z tych sprzedanych lata już po rynku wtórnym, podobnie jak lata gro mieszkań z Wiślanych Tarasów.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Ktokolwiek

Postautor: Ktokolwiek » 20 kwie 2021, 15:16

Peace pisze:
Ktokolwiek pisze:
Peace pisze:Naprawdę nie widzę powodu, aby sprzedali wszystkie mieszkania w takiej cenie. Bez upustów to kilka lat będą to sprzedawać.

Wiadomo. Mieszkania na grzegórzkach tanieją od lat. Poczekamy rok, dwa a interbud zacznie dopłacać do mieszkań ;)

A coś bardziej merytorycznego potrafisz napisać czy skończy się jak poniżej?

Peace pisze:
Ktokolwiek pisze:Od lat widać że InterBud woli poczekać na klienta niż obniżać drastycznie ceny.
A czy sprzedaż na poziomie 20% na 3 miesiące przed oddaniem kluczy już się im zdarzała? Pytam, bo nie wiem.

------
JanuszBiznesu pisze:Cena jest jaka jest. Napewno jest bardziej rynkowa niż 11k na płaszowie.

Mówimy o inwestycji Nowa Lipska od ekoparku? Bo ciężko mi się odnieść.

Fakt 1)Niezmiennie, od lat ceny nieruchomości rosną. Nawet jeśli pojawiają się wachnięcia to są one tymczasowe.

Fakt 2) Inwestycja w nieruchomość jest dzis uważana za najlepszą lokatę kapitału ( inflacja 3,6% + zerowe lokaty )

Opinia 1) Inter Bud jest czołowym deweloperem w Krk. Wiec zakładam że też ma inne możliwości finansowe. Co za tym idzie i o czym już pisałem stać ich na dłuższą perspektywę sprzedaży. - patrz fakty powyżej.

Opinia 2) w mojej ocenie to jest na prawdę spoko inwestycja zarówno pod kątem lokalizacji, rozkładów i samej estetyki. A w "centrum" ( wiem, wiem centrum jest tylko 50m od sukiennic) miejsca na nowe inwestycje coraz mniej.

Oczywiście nie wykluczone że pojawia się jakieś promocje - szczególnie na słabsze mieszkania. Ale przecież już dziś można rozmawiać z każdym deweloperem o cenie. Nie liczył bym jednak na spektakularne spadki cen, ale co ja tam wiem ;-)

Peace

Postautor: Peace » 20 kwie 2021, 19:07

Ktokolwiek pisze:Fakt 1)Niezmiennie, od lat ceny nieruchomości rosną. Nawet jeśli pojawiają się wachnięcia to są one tymczasowe.

Fakt 2) Inwestycja w nieruchomość jest dzis uważana za najlepszą lokatę kapitału ( inflacja 3,6% + zerowe lokaty )

Opinia 1) Inter Bud jest czołowym deweloperem w Krk. Wiec zakładam że też ma inne możliwości finansowe. Co za tym idzie i o czym już pisałem stać ich na dłuższą perspektywę sprzedaży. - patrz fakty powyżej.

Opinia 2) w mojej ocenie to jest na prawdę spoko inwestycja zarówno pod kątem lokalizacji, rozkładów i samej estetyki. A w "centrum" ( wiem, wiem centrum jest tylko 50m od sukiennic) miejsca na nowe inwestycje coraz mniej.

Oczywiście nie wykluczone że pojawia się jakieś promocje - szczególnie na słabsze mieszkania. Ale przecież już dziś można rozmawiać z każdym deweloperem o cenie. Nie liczył bym jednak na spektakularne spadki cen, ale co ja tam wiem ;-)

Bez urazy, ale czuje się abym czytał pracownika Interbudu niż zwykłego interluktora. Pomijanie fatalnej sprzedaży, czy zdania typu "inwestycja w nieruchomość jest dziś uważana za najlepszą lokatę kapitału" gdzie właśnie kawalerki przestały się sprzedawać. Nie mam więcej pytań :)

terens

Postautor: terens » 20 kwie 2021, 23:40

A ma ktoś może jakieś aktualne zdjęcia inwestycji Fabryczna City, skończyli już z zewnątrz? Ciekawi mnie, jakie będzie tam zagospodarowanie terenu. Na pewno to jeden z większych budynków stawianych ostatnio w relatywnie niewielkie odległości od centrum. Jednym się podoba, innym nie, normalna sprawa.

Jeśli chodzi o mieszkania, to np. te ponad 96 metrów kwadratowych, 4-pokojowe... Widziałem jakiś czas temu na takim metrażu bardzo ustawne 4 sypialnie i spory salon z aneksem (możliwym do wydzielenia w jasną kuchnię), a do tego ponad 2x większy balkon i do tego w znacznie niższej cenie, dużo poniżej miliona, i nie był to Złocień.. Moim zdaniem tu jest dosyć drogo. Aczkolwiek jeżeli komuś zależy na tej lokalizacji, to pewnie trudno w tej okolicy o niższe ceny.

Ktokolwiek

Postautor: Ktokolwiek » 22 kwie 2021, 23:07

terens pisze:A ma ktoś może jakieś aktualne zdjęcia inwestycji Fabryczna City, skończyli już z zewnątrz? Ciekawi mnie, jakie będzie tam zagospodarowanie terenu. Na pewno to jeden z większych budynków stawianych ostatnio w relatywnie niewielkie odległości od centrum. Jednym się podoba, innym nie, normalna sprawa.

Jeśli chodzi o mieszkania, to np. te ponad 96 metrów kwadratowych, 4-pokojowe... Widziałem jakiś czas temu na takim metrażu bardzo ustawne 4 sypialnie i spory salon z aneksem (możliwym do wydzielenia w jasną kuchnię), a do tego ponad 2x większy balkon i do tego w znacznie niższej cenie, dużo poniżej miliona, i nie był to Złocień.. Moim zdaniem tu jest dosyć drogo. Aczkolwiek jeżeli komuś zależy na tej lokalizacji, to pewnie trudno w tej okolicy o niższe ceny.

Ja mam świeże foty ale strach wrzucić bo się zaraz okaże że to znów ze względu prowizję :lol: :lol: :lol:

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”