Przewóz A B C Kraków / deweloper Proins - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Zjemzjem

Re: Przewóz A B C Kraków / deweloper Proins - opinie na forum

Postautor: Zjemzjem » 19 cze 2025, 18:07

mzx pisze:
Zjemzjem pisze:
mzx pisze:
Myślę że tak, jest taka opcja. Wystarczy telefon do proinsu i umówienie się na oglądanie, mnie nigdy nie robili problemu.
Nie miałem problemu z dostępem do lokalu np. w celu instalacji przewodów do klimatyzacji ale już po podpisaniu umowy.

Hmm co masz na myśli w celu instalacji przewodów do klimatyzacji? Bo w sumie też bym to zrobil :D

Teraz "oficjalnie" z klimatyzacją może być problem, po ociepleniu nie chcą wiercić przepustów do przewodów w elewacji.

U siebie właśnie zrobiłem przewierty na zewnątrz zanim był budynek ocieplony i rozprowadziłem po mieszkaniu do pokoi przewody zanim zrobili wylewki (puściłem większość podłogą). O dziwo nie chcieli mnie wpuścić na budowę przed tynkami... w efekcie musiałem bruzdować miejscami zaraz po położeniu tynków i potem zarabiać bruzdy ... to naprawdę było dziwne. No i za żadne skarby nie chcieli się zgodzić aby agregat umieścić na dachu a szkoda bo pion techniczny idealnie się nadaje do poprowadzenia tamtędy instalacji. I tak na dachu będzie odciąg to o potencjalne hałasy raczej nie chodziło.

Adzieki, kurcze to nie wiedziałem, że można pociągnąć podłoga na taką odległość instalacje od klimatyzacji. W sensie rurki z gazem i sterowanie, bo chyba to leci między wewnętrzna a zewnętrzna?
Ja właśnie sobie dziurę pod instalacje zrobiłem a cholera pewnie mogłem korytko poprowadzić do planowanego miejsca jednostki wewnętrznej. Proins mi pociągnął rurkę do odpływu bo tego do zygacza nie puścisz a z zbiornikiem na wodę to już zdecydowanie nie chce się bawić.
Też nie zgodzili Ci się na inne miejsce niż w obrysie balkonu?

mzx

Postautor: mzx » 22 cze 2025, 23:17

Tak też nie zgodzili się nigdzie indziej niż przy podłodze na balkonie.
Co do prowadzenia przewodów to tak, przynajmniej specjalista od klimatyzacji mówił że nie ma problemu i może iść pod wylewką, Tylko pytanie czy nie podeptali rurek jak robili wylewkę to się okaże, na balkonie niestety już widzę że przewody są zagięte pod kontem 90* :\.

Ja doprowadziłem do każdego z pokoi i oczywiście salonu, przewody gazowe, sterownicze i odpływy jak bym potrzebował Klimy to tylko demontuje podtynkową zaślepkę gdzie wszystkie przyłącza są gotowe do założenia jednostki wewnętrznej. Niestety od jednostki centralnej spadek był zbyt mały na spływ grawitacyjny do kanalizacji to awaryjnie poprowadziłem przewód wodny i będę miał opcję albo pompka na zewnątrz (będzie nie słyszalna w mieszkaniu, ale na zimę do demontaż) albo generator mgiełki, to wyjdzie w praniu.

Sowa2023

Postautor: Sowa2023 » 23 cze 2025, 18:14

Do mzx

Czy wiecie Państwo w segmencie A zrobili już wylewki 4 piętro, i czy jeszcze da się jeszcze zrobić rozprowadzenie pod klimatyzację czy już jest za późno ??

mrmatii

Postautor: mrmatii » 23 cze 2025, 19:14

Z ciekawości pytaliście jaki byłby koszt gdyby to deweloper montował klimatyzacje? Czy było sporo drożej niż samemu/przez swoją firmę?

Pytałem raz w dom Development i cena była niewiele wyższa - około 20% niż firma zewnętrzna ale w cenie było wyciągnięcie klimatyzacji właśnie na dach. Chociaż chyba nie każdy deweloper to oferuje.

mzx

Postautor: mzx » 24 cze 2025, 2:42

mrmatii pisze:Z ciekawości pytaliście jaki byłby koszt gdyby to deweloper montował klimatyzacje? Czy było sporo drożej niż samemu/przez swoją firmę?

Pytałem raz w dom Development i cena była niewiele wyższa - około 20% niż firma zewnętrzna ale w cenie było wyciągnięcie klimatyzacji właśnie na dach. Chociaż chyba nie każdy deweloper to oferuje.

Proins nie ma opcji montażu klimatyzacji trzeba robić to na własną rękę.

Sowa2023 pisze:Do mzx

Czy wiecie Państwo w segmencie A zrobili już wylewki 4 piętro, i czy jeszcze da się jeszcze zrobić rozprowadzenie pod klimatyzację czy już jest za późno ??

Zawsze się da ale to już większa zabawa, instalacje na ścianie można położyć bruzdując i potem tynkując na nowo (można zagadać do chłopaków na budowie za przysłowiową stówę poprawią) ale pytanie czy nie będzie gdzieś się gryzła ścieżka z elektryką ? no i odpływ skroplin trzeba wyprowadzić do kanalizacji. dużo zależy od układu mieszkania.

Tak jak wcześniej pisałem największym problemem będzie teraz przewiert z mieszkania na balkon bo nie chcą tego robić już po ociepleniu ale jak by dobrze zagadać ...

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”