Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Witt

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: Witt » 11 cze 2020, 8:01

Krakus44 pisze:Ciekawy i wyważony komentarz (enerad.pl):

"Prognoza cen mieszkań w 2020 roku – rok tanich kredytów i okazji cenowych?
Rynek mieszkaniowy to przede wszystkim rynek lokalny. A to oznacza, że zmiany wartości nieruchomości najlepiej obserwować w mniejszej skali (np. miasta, a nawet dzielnicy). W końcu trzeba zauważyć, że same nieruchomości dzielą się np. na te z grupy premium czy klasy budżetowej. Ale między tym, co w mieszkaniówce lokalne i ogólnokrajowe występują obopólne zależności. Dlatego możemy, podzielić się naszym komentarzem na temat tego, jak być może będzie wyglądał rynek mieszkaniowy w 2020 roku.

Z dużym prawdopodobieństwem ceny mieszkań w 2020 roku nadal będą rosły, ale w tempie znacznie niższym niż w ostatnich latach. Maksimum możliwości to +5-6% r/r (nominalnie)

Jeżeli gospodarka w Polsce silniej odczuje spowolnienie koniunktury, to wzrost wartości nieruchomości może zatrzymać się w okolicy od 0,00% do +2,50%, ale to mniejsze tempo wzrostu cen zależy od tego jak głęboka i długa będzie recesja w Polsce oraz strategii deweloperów (mogą np. wstrzymać się ze sprzedażą mieszkań i przeznaczyć je na wynajem, jeśli przewidują, że recesja będzie krótkotrwała,

Deweloperzy mają teraz swój test wytrzymałości. Skutkiem pandemii jest spadek akcji kredytowej w bankach i sprzedaży mieszkań. Popyt maleje zatem trzeba przyjąć scenariusz, że także ceny nieruchomości zaczną spadać. Ale raczej nie w 2020, a w 2021 roku. A jeśli inwestorzy dysponujący kapitałem i dostępem do tanich kredytów zaczną korzystać z okazji, to i ten scenariusz trzeba będzie włożyć między bajki."

Nic dodać, nic ująć.....

No dokladnie...w rzeczy samej....
Dlatego zamiescicilem wczesniej link o taniejacych kredytach, ale burzy to teorie co niektorych troli... :lol:

ralf

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: ralf » 11 cze 2020, 10:38

Witt pisze:To wlasnie ty pokaz mi te dane ze w Krakowie ceny potanialy.
Jeszcze raz Cie zatem pytam, podaj mi ktore inwestycje w Krakowie potanialy do cen tych z maja 2019 na ktore sie tak kurczowo powolujesz?

To ja pytałem o dowód że tylko w Krk rośnie jak w całej Polsce spada. Ale tak jak się spodziewałem, nie masz nic na poparcie swojej tezy. Niepotrzebnie tak się produkujesz wystarczy jeden link do statystyki dla Krakowa.

Witt

Postautor: Witt » 11 cze 2020, 11:33

ralf pisze:
Witt pisze:To wlasnie ty pokaz mi te dane ze w Krakowie ceny potanialy.
Jeszcze raz Cie zatem pytam, podaj mi ktore inwestycje w Krakowie potanialy do cen tych z maja 2019 na ktore sie tak kurczowo powolujesz?

To ja pytałem o dowód że tylko w Krk rośnie jak w całej Polsce spada. Ale tak jak się spodziewałem, nie masz nic na poparcie swojej tezy. Niepotrzebnie tak się produkujesz wystarczy jeden link do statystyki dla Krakowa.

Zostales tu już kilkakrotnie wyśmiany z kiepskich argumentów; najpierw twoje zamiłowanie do Buffetta które miało być dowodem bankructw lotniczych oraz ymarcia turystyki w Krakowie, a teraz zamieszczasz krzywe wielu miast twierdząc że to „fakty „ na obniżki w Krakowie.Ja ci nic nie muszę przedstawiać i odrabiać za Ciebie zadania, bo to właśnie ty zamieszczasz tu nieodpowiednie dane i to ja je podważam za to że nie przedstawiają sytuacji w Krakowie. Najwyraźniej nie rozumiesz sam co zamieszczasz i nie potrafisz tych danych odpowiednio zinterpretować. Szukasz danych z Krakowa to na tamtych wykresach ich geniuszu nie znajdziesz bo ich po prostu nie ma. Wejdź sobie kolego na inwestycje i wykaż nam tutaj wszystkim że ceny spadły do tych sprzed roku. Możesz sobie uprościć sprawę i po prostu poczytać komentarze tutaj na Forum gdzie ludzie interesujący się różnymi inwestycjami komentują ceny.
Ty oczywiście tego nie zrobisz bo zabrnałeś w ślepą uliczkę i teraz zaklinasz rzeczywistość. :lol:

Pepeg

Postautor: Pepeg » 11 cze 2020, 12:35

m.bankier.pl/wiadomosc/PKO-BP-Ceny-mieszkan-moga-spasc-o-kilkanascie-procent-7902199.html

ralf

Postautor: ralf » 11 cze 2020, 13:11

Pepeg pisze:https://m.bankier.pl/wiadomosc/PKO-BP-Ceny-mieszkan-moga-spasc-o-kilkanascie-procent-7902199.html

Nie przetłumaczysz naganiaczom :) Szkoda czasu.

Witt

Postautor: Witt » 11 cze 2020, 13:23

ralf pisze:
Pepeg pisze:https://m.bankier.pl/wiadomosc/PKO-BP-Ceny-mieszkan-moga-spasc-o-kilkanascie-procent-7902199.html

Nie przetłumaczysz naganiaczom :) Szkoda czasu.

Ja pierdu :lol: Chopie... ty masz problem ze zrozumieniem tekstu pisanego. To są znowu ;
po pierwsze prognozy
po drugie dotyczące całej Polski
po trzecie przeczytaj od początku do końca ze zrozumieniem.
A po czwarte ciągle czekam na te rewelacje z obniżkami u deweloperów....W KRAKOWIE !!!!
:lol:

trabel

Postautor: trabel » 11 cze 2020, 14:05

Ci co kupuja mieszkania nie znaja cen transakcyjnych?

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 11 cze 2020, 14:08

buda pisze:
Witt pisze:A po czwarte ciągle czekam na te rewelacje z obniżkami u deweloperów....W KRAKOWIE !!!!

Jedyni, podkreślam jedyni, ktorzy znają prawdziwe ceny transakcyjne mieszkań, to są kancelarie notarialne. A skoro jest ich w Krakowie wiele, nie ma mozliwosci zrobienia zbiorczej listy. Tam, gdzie mieszkanie jest kupowane na kredyt, ceny znają jeszcze pracownicy banku i rzeczoznawcy wyceniajacy mieszkania dla potrzeb kredytu. Zapewniam Cię, i innych sceptyków, że ceny transakcyjne mnóstwa mieszkań sa dużo niższe niż ofertowe, a oferty są na stronach i łatwo porównac. I są to rzędy zamiast 900 000 cena wynosi 820 000. Oczywiscie wiele osob wstydzi się negocjowac albo nie potrafi negocjować, albo negocjuje w złym momencie dla dewelopera. Negocjacje są wtedy udane, kiedy druga strona musi sprzedać. Jesli ktoś jest napalony na dane mieszkanie to kupi za cenę ofertową. Jesli ktoś oczekuje , ze deweloperzy zrobią publiczną listę obniżek, to jest niepoważny.

Jak ktoś ma duże ciśnienie na zakup w konkretnym miejscu to zawsze może się udać do rzeczoznawcy majątkowego, który ma dostęp do rejestrów i oszacuje cenę transakcyjną okolicy. Zwykle to kosztuje 500-900 zł. Ale faktem jest, że teraz jest bardzo nietypowa sytuacja i transakcyjne od ofertowych mogą być w niektórych inwestycjach jak stąd do Andromedy.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

trabel

Postautor: trabel » 11 cze 2020, 14:11

To moze zrobmy z tego watku pozytek i dzielmy sie informacja czy i gdzie w Krakowie mozna kupic mieszkanie o cenie nizszej niz ofertowa

Witt

Postautor: Witt » 11 cze 2020, 14:17

buda pisze:
Witt pisze:A po czwarte ciągle czekam na te rewelacje z obniżkami u deweloperów....W KRAKOWIE !!!!

Jedyni, podkreślam jedyni, ktorzy znają prawdziwe ceny transakcyjne mieszkań, to są kancelarie notarialne. A skoro jest ich w Krakowie wiele, nie ma mozliwosci zrobienia zbiorczej listy. Tam, gdzie mieszkanie jest kupowane na kredyt, ceny znają jeszcze pracownicy banku i rzeczoznawcy wyceniajacy mieszkania dla potrzeb kredytu. Zapewniam Cię, i innych sceptyków, że ceny transakcyjne mnóstwa mieszkań sa dużo niższe niż ofertowe, a oferty są na stronach i łatwo porównac. I są to rzędy zamiast 900 000 cena wynosi 820 000. Oczywiscie wiele osob wstydzi się negocjowac albo nie potrafi negocjować, albo negocjuje w złym momencie dla dewelopera. Negocjacje są wtedy udane, kiedy druga strona musi sprzedać. Jesli ktoś jest napalony na dane mieszkanie to kupi za cenę ofertową. Jesli ktoś oczekuje , ze deweloperzy zrobią publiczną listę obniżek, to jest niepoważny.

Przecież ten wykres zamieszczony przez ralfa to są właśnie przecież ceny TRANSAKCYJNE w Polsce Warszawie i kilku dużych miast równocześnie.

Ludzie o czym my tutaj rozmawiamy? Każdy wrzuca swoje 3 grosze ale ewidentnie bez pojęcia o czym mówi ...

Co do deweloperów to jeżeli myślisz że dają zniżki rzędu 10% a to chyba nigdy nie kupowałaś mieszkania ani w przyszłości ani obecnie. W najlepszym wypadku dostaniesz zniżkę 1- 2% albo w rabat na akcesoria.No chyba że zostają spady gdzieś przy windzie, nieustawne, od cementowni albo na poddaszu.

Co innego na rynku wtórnym, stąd przecież to wahnięcie na tamtym wykresie bo z powodu Lockdownu w ogóle praktycznie nie było można kupić mieszkania z rynku pierwotnego.

Ważne jest żebyśmy się trzymali tematu a przede wszystkim wiedzieli o czym mówimy i potrafili interpretować podstawowe dane. Niektórzy mają z tym ewidentne problemy,

Zachęcam Państwa do wnikliwszejszego czytania, myślenia, analizowania ....a potem dopiero zamieszczania tutaj swoich „teorii”.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”