Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Awatar użytkownika
anubis

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: anubis » 30 sie 2020, 20:58

Witt pisze:https://biznes.wprost.pl/nieruchomosci/10356629/globalny-kryzys-w-nieruchomosciach-zalezy-jak-na-to-spojrzec.html

Artykuł mówi, że w I kwartale ceny rosły, no fajnie, tylko, że w pierwszym nie było pandemii. Tutaj za to co się działo w II kwartale:

subiektywnieofinansach.pl/klienci-oddaja-mieszkania-jll-po-raz-pierwszy-od-kryzysu-pojawila-sie-ujemna-sprzedaz-mieszkan

Niedługo kończy się III kwartał. No ciekawe jakie będą dane.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

platinium

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: platinium » 30 sie 2020, 21:27

https://subiektywnieofinansach.pl/klien ... -mieszkan/

Niedługo kończy się III kwartał. No ciekawe jakie będą dane.

O, to ten artykul który już tu z 4 razy się pojawił. Clickbait z tą ujemną sprzedażą mnie fascynuje, bo pojawił się na kilku portalach. Chcialbym zobaczyć jak wygląda ujemna sprzedaż (nie zerwanie umów rezerwacyjnych) w praktyce :D Deweloper dostaje nowe mieszkania do puli?

Btw, ten artykul jest oparty na raporty kilku spółek giełdowych działających w całym kraju, tworzących inwestycje nie tylko mieszkaniowe, ale i mikroapartamenty czy prywatne akademiki.
Wylistowalem z ciekawości spólki które działaja i sprzedają w Krk, oto wyniki:
Atal: -20% r/r,
Budimex: +11% r/r,
Develia: -30% r/r,
Echo Invest: +1% r/r,
Lokum: -48% r/r,
Murapol: -10% r/r,

Reszta spółek nie prowadzi inwestycji w Krakowie, więc nie ma większego sensu sprawdzać wyników.
Dodatkowo artykul opisuje pierwsze półrocze. Trzeba wziąć pod uwagę fakt że od połowy marca do połowy maja nie działały kancelarie notarialne, biura sprzedaży działały tylko i wyłączenie zdalnie. No i przede wszystkim - niepewność była niesłychanie wysoka. 8 marca jak ogłosili naukę zdalną, potem zamknięcie granic - sam kompletnie spanikowalem i zastanawiałem się nad wycofaniem z zakupu mieszkania. To byly czasy kiedy ceny ropy zeszły do historycznego dna, nikt nie wiedzial czy/jak groźny będzie wirus.
Teraz już raczej nikt nie ma wątpliwości że hiteria była niepotrzebna a zagrożenie nie jest tak niebezpieczne jak je na początku interpretowano.

Podsumowując, zwroty rezerwacji w spółkach giełdowych w miesiącach marzec-czerwiec nie są niczym zaskakującym. Nawet jak ktoś chciał kupić, to nie było jak. A większość pewnie się obawiała sytuacji (tak jak ja).

Z raportów NPB za drugi kwartał wynika wzrost cen transakcyjnych w Krk o 1,5% kwartał/kwartał - ale wiem że ten raport już został przez Was przeanalizowany i zmasakrowany. Niestety nie miałem czasu żeby badać temat, więc ciężko mi się do tego odnieść.

Jeżeli chodzi o małe inwestycje to dzwoniłem i da się negocjować. Może nie 30%, ale na pewno też nie 1% (jak przed epidemią). Takie rzeczy jak np. zmiana w umowie systemu płatności to raczej bez problemu. Pamiętam jak to wyglądało w styczniu / grudniu i różnica jest ewidentna.

To może pochwal się gdzie Ci się udały negocjacje i co ugrałeś? Bo moi znajomi którzy szukają mieszkania na prądniku czerwonym/czyżynach nigdzie nie dostali więcej niż 1%. Chętnie im podpowiem gdzie mogą uderzać.

W grudniu była możliwość negocjacji nawet o kilka %. Tyle udalo mi się wynegocjować w dombudzie na zaczarowanym młynie. Niestety nie było możliwości kupna miejsca parkingowego, więc zrezygnowalem z zakupu - ale takie "negocjacje" to na prawdę nie jest zwiastun zalamania rynku :)

aro_kr

Postautor: aro_kr » 31 sie 2020, 10:43

platinium pisze:
Jeżeli chodzi o małe inwestycje to dzwoniłem i da się negocjować. Może nie 30%, ale na pewno też nie 1% (jak przed epidemią). Takie rzeczy jak np. zmiana w umowie systemu płatności to raczej bez problemu. Pamiętam jak to wyglądało w styczniu / grudniu i różnica jest ewidentna.

To może pochwal się gdzie Ci się udały negocjacje i co ugrałeś? Bo moi znajomi którzy szukają mieszkania na prądniku czerwonym/czyżynach nigdzie nie dostali więcej niż 1%. Chętnie im podpowiem gdzie mogą uderzać.

Ja tez chętnie się dowiem gdzie są możliwe takie negocjacje. Jestem na etapie zakupu mieszkania, obserwuje kilka inwestycji w okolicach Płaszowa i tutaj developerzy też nie są chętni na żadne sensowe obniżki.
(Kuklińskiego Twoja Przystań i Lokum Salsa mnie nie interesuje)

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 31 sie 2020, 11:23

Na dużych inwestycjach negocjacje ograniczają się do tego co na stronie internetowej, bo sprzedawcy mają niewiele do powiedzenia. Na mniejszych inwestycjach rozmawiasz często bezpośrednio z deweloperem i tu już jest prościej. Na forum niedawno ktoś pisał, że negocjuje na Skrzyneckiego 15-17. Gdzie ja negocjowałem to zostawię dla siebie. Czy deweloper jest/będzie skłonny do obniżek to najprościej ocenić po sprzedaży - jak sprzedał niewielką część mieszkań, a ukończenie etapu zbliża się wielkimi krokami to jak niby inaczej to sprzeda? Polecam też portale ogłoszeniowe, bo sporo jest teraz cesji w obrocie, często są to lepsze mieszkania z inwestycji.

Jak ktoś ma gadane to może zapytać wprost w biurze: ok, nie macie promocji, ale kiedy będą? W jednym biurze tak się dowiedziałem, że jak się nic nie zmieni to cennik zweryfikują w listopadzie/grudniu lub zrobią jakieś bonusy typu miejsce postojowe gratis.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:

trabel

Postautor: trabel » 31 sie 2020, 11:33

no mistrz, promacje sa ale zostawi to dla siebie. Czyli juz jest te 50% znizek ale tylko ty wiesz gdzie :)

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 31 sie 2020, 11:36

No to chyba logiczne, że miejsca, które mnie interesują, gdzie ja negocjowałem i gdzie da się coś ugrać zostawię dla siebie. :D

Tak, tak, 50%, uwypuklajmy, zniekształcajmy przekaz dyskutanta. No, ale odpowiem serio: do 10% można teraz u niektórych targować, gdzie w styczniu to było niemożliwe.

Inny fun fact: jakieś dwa tygodnie temu dzwoniło do mnie jedno biuro pytając czy dalej jestem zainteresowany i jaka cena by mnie satysfakcjonowała (zostawiłem dane jeszcze przed pandemią). Więc niektórzy już sondują do jakiego poziomu trzeba by zejść, aby sprzedaż ruszyła, chociaż nie wiem jakie to ma przełożenie na całość rynku.

Ceny wynajmu lecą aż miło. Niżej porównanie ofertowej ze stycznia i ofertowej z sierpnia. Wynajem małego metrażu spadł u nas dużo bardziej niż np. w sąsiednich Katowicach czy dalekim Szczecinie. Wynika to ze struktury naszego rynku - ogromnej podaży kawalerek inwestycyjnych, których teraz nikt nie chce. Jeżeli ten trend się utrzyma to na przełomie roku będziemy widzieli oferty wynajmu kawalerek w cenach pokoi ze stycznia 2020. W sposób oczywisty przełoży się to na ceny sprzedaży.

Dotychczas ceny ofertowe wynajmu w Krakowie spadły:

- dla małych metraży: 11,5%
- dla średnich metraży: 14%
- dla dużych metraży: 5%

Ten rozstrzał wynajmu z cenami nieruchomości na rynku pierwotnym z miesiąca na miesiąc robi się coraz większy (a przecież wpływa to na słynne ROI, ciekawe co na to ci wszyscy magicy z youtube'a). Deweloperzy bronią cen ofertowych jak niepodległości i nic dziwnego - w 2010 roku też starali się bronić co w kolejnych latach zakończyło się falą upadłości. Myślę jednak, że lekcja z poprzedniego załamania została z grubsza wyciągnięta i tym razem będą raczej promocje niż bankructwa. Bez wątpienia jest z czego opuszczać.

Obrazek

Obrazek

Klitsch.K.O

Postautor: Klitsch.K.O » 31 sie 2020, 15:49

anubis pisze:gdzie da się coś ugrać zostawię dla siebie

Perspektywa kolejnych spędzonych lat w wynajmowanym musi być frustrująca 8-)

platinium

Postautor: platinium » 31 sie 2020, 16:10

Widziałem dziś na wykopie i zastanawiałem się dlaczego jeszcze anubis nie wrzucił.

1. Widać spadek o trochę ponad 100zł w stosunku do stycznia. Czyli tyle o ile niektórym zmniejszyły się raty kredytu po obniżce stóp. Hipotetycznie, ktoś kto kupił mieszkanie pod najem rok temu i obniżył teraz cenę najmu o stówkę - ma taką samą rentowność.
2. Najważniejsze - żeby mieć jasny obraz należy sprawdzić analogiczne różnice z ostatnich lat. Wiadomo że sierpień to większa posucha na rynku niż styczeń.
To sprawdzamy, styczeń 2019: bankier.pl/wiadomosc/Ceny-ofertowe-wynajmu-mieszkan-styczen-2019-Raport-Bankier-pl-7637378.html
sierpień 2019: bankier.pl/wiadomosc/Ceny-ofertowe-wynajmu-mieszkan-sierpien-2019-Raport-Bankier-pl-7719467.html
Uuu, też spadek o ponad 100zł w 2019 między styczniem a sierpniem.

Natomiast teraz ten fakt jest wykorzystywany do manipulacji załamania rynku :lol: Nawet na wykopie w komentarzach to ludzie widzą

paul1989

Postautor: paul1989 » 31 sie 2020, 17:00

Szkoda że nie napisał, że ceny najmu w od lipca do końca września w każdym roku są mniejsze. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

paul1989

Postautor: paul1989 » 31 sie 2020, 17:02

p.s. Ten użytkownik ma wiele kont w których sie popiera :lol: :lol: :lol:

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”