Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Mar G

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: Mar G » 26 gru 2020, 10:19

pozdro pisze:Na to wlasnie na duzo zalet wyższe budynki, ale mniejsza gestosc i wiecej trawnikow pomiedzy.
Tez sie troche tych betonowych placów parkingowych polikwiduje. Za 3 lata i tak wszyscy bedziemy jezdzic autonomicznymi autami w trybie ride-sparingu, wiec w tych podziemiach co teraz budowali bedzie mozna jakis basen zrobic i strefy relaksu/fitness dla mieszkancow :mrgreen:

Choc 2 pietra basenów jak na N5D to bedzie Aqua park :D

Co do N5 dzielnicy to pewnie zalezy ktory budynek bo jak wiesz tam sa wspólnoty i kazy budynek ma wlasny kawalek gruntu. Pewnie czesc ma tylko beton, te przy ulicach osiedlowych i parkingach, ale czesc ma trawniki i drzewka o zajmuja wiecej niz 50%.

Nie wiem co gibala ma do rzeczy o sejm uchwalał te przepisy zaoszczajace podatek od deszczówki. Gibala to pewnie jakos chce to zaimplementować, lub zaostrzyc ale nie wiem czy on tam moze cos grzebać. Ja z Gibala mam ten problem, ze to zwykly karierowicz. Jego postulaty sa populizmem w najczystszej postaci. Raz, ze tylko krytyka, dwa ze najpierw mowi ze niczego nie bedziemy budowac wszedzie bedzie las, potem ze jednak wszedzie bedzie parking bo inna rozmowa dotyczy podwyzek. Pewnie jak juz wygra te wybory to bedzie jakims takim centrowym nudziarzem pokroju Trzaskowskiego.
Choc ja zakladam, ze jednak kontynuacja Majchrowskiego jest bardziej prawdopodobna, pewnie Piotr Kempf mialby spore szanse, ale raczej Andrzej Kulig bedzie następca Majchrowskiego, bo juz teraz pełni sporo obowiązków w jego zastępstwie.

Gibała Tax to nie żadna implementacja rządowego podatku tylko autorski pomysł syna zamożnego ojca. Podatek dla każdego - i nie uratuje Cię żadne 50%. Płaci każdy kto cokolwiek ma.
Nawet JMajchrowski jest szczęśliwie przeciw - bo to uderzy głównie w biednych mieszkających w starych,niskich budynkach na obrzeżach. Bogaci w centrum zapłacą niewiele. Lewicowy Prezydent nie pozwoli na to prawdopodobnie - a ma większość w RM.

pozdro

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: pozdro » 26 gru 2020, 14:04

Strasznie przezywasz ta opłatę. Jak nawet mi wyjdzie ze mam 40% terenu biologicznie czynnego to będę płacił i tyle, ale będę miał pewność ze będzie się mniej betonować wszystko na około, i więcej zielonych rozwiązań poszukiwać.

Ogolnie offgrid i energia słoneczna to przyszłość, tu kolejny ciekawy dokument. Mieszkania w blokach nie przeskoczą dążenia ludzi do niezależności energetycznej, darmowego prądu do ogrzewania, oświetlenia i ładowania pojazdów.
Ok samochody prywatne w miastach zastąpi ride sharing j robotaxi wiec teoretycznie lądowanie auta nie jest problemem, bloki można niby pasywne budować tez, z niewielkim zapotrzebowaniem na energię. Pytanie jak osiągnąć darmowa energię w bloku. U nas na wiosce wszyscy teraz maja panele fotowoltaiczne, odkupili się w to za grosze, i płaca 0PLN miesięcznie za prąd.

m.youtube.com/watch?v=PcWMn-dMYQg

pozdro

Postautor: pozdro » 26 gru 2020, 14:07

Taki podatek od wszystkie nie miałby sensu jakb6 każdy go płacił. On musi być płacony od powierzchni zabudowy. Znaczy ja rozumiem, jakby miał oznaczać, ze w niskim bloku płace więcej, a w wysokim bloku płace mniej. To ma sens. Godzi o to żeby np zamiast jak Comarch zabetonować pol lotniska 2 piętrowymi biurowcami, walnąc jeden 15-20 piętrowy a do około zrobić park. To ma sens. Choć wątpię, żeby tam nie było limitów co do stosunku powierzchni biologicznie czynnej. 50% wydaje się dość sensownym rozwiązaniem.

pozdro

Postautor: pozdro » 26 gru 2020, 14:09

Mar G weź poprawkę ze krknews który podlinkowałem to mocno stronniczy portal, redagują go osoby związane z Przyjaznym Krakowem, obstawiam, ze jakies blisko powiązane z radnym Łukaszem Wantuchem. Wiec tam różne głupoty piszą.

Zreszta ta opłata jest mega niska to jak wyliczam wyjdzie jakies 2zl od mieszkania. Za to ograniczy ekstensywna zabudowę, betonowanie każdego kawałka terenu, czy megabetonowe parkingi jak te pod ikea. I faktycznie jakies galerie i inne taki ekstensywne budynki zapłacą najwiecej. Ja ja popieram. Problemem Krakowa jest wiejskość i suburbiowosc, jak zacznie się nieco wyżej budować to lepiej nam wyjdzie.

Mar G

Postautor: Mar G » 26 gru 2020, 17:27

nie sądziłem, że odrzuty nieakceptowane w PL będą exportowane do "zielonej" Francji czy Austrii ...

money.pl/gospodarka/warunki-techniczne-2021-budowa-i-remont-beda-znacznie-drozsze-6588971762326304a.html

Mar G

Postautor: Mar G » 26 gru 2020, 17:29

pozdro pisze:Mar G weź poprawkę ze krknews który podlinkowałem to mocno stronniczy portal, redagują go osoby związane z Przyjaznym Krakowem, obstawiam, ze jakies blisko powiązane z radnym Łukaszem Wantuchem. Wiec tam różne głupoty piszą.

Zreszta ta opłata jest mega niska to jak wyliczam wyjdzie jakies 2zl od mieszkania. Za to ograniczy ekstensywna zabudowę, betonowanie każdego kawałka terenu, czy megabetonowe parkingi jak te pod ikea. I faktycznie jakies galerie i inne taki ekstensywne budynki zapłacą najwiecej. Ja ja popieram. Problemem Krakowa jest wiejskość i suburbiowosc, jak zacznie się nieco wyżej budować to lepiej nam wyjdzie.

za mieszkanie może zapłacisz 2 zł, ja za domek ca 500 pln/y - a to już mnie nie śmieszy. mimo, że mam 70% biol czynne Gibała chce każdego wydoić.

pozdro

Postautor: pozdro » 26 gru 2020, 18:47

Ale nawet na krknews pisze ze tego podatku nie wprowadza. Pewnie tan ktory zostal juz uchwalony to bedzie obowiązywał. Bo napewno w sierpniu rzad PiS głosował nad podobnym podatkiem tylko, ze do 50% pow biologicznie czynnej i gdy pum powyzej 800m2.
Gibala zapewne chcial sie podpiąć pod ten pomysl, zeby przypisać sobie zasługi dbania o zielen. Obecnie podatek od deszczówki funkcjonuje przeciez tylko dotyczy powyzej 70% zabetonowania i wiekszej kubatury. PIS go uchwalił jakis czas temu. Tylko obejmy wlasnie takie centra chanukowe typu IKEA. Bo tam raczej nie ma wiecej niz 30% powierzchni biologicznie czynnej, ogolnie dla sklepow pewnie ważniejsze sa parkingi niz jakies ograniczenie tego betonu i zrobienie wielopoziomowego i trawnika obok. Pewnie za niski jest ten podatek i latwiej go zaplacic niz zbudowac parking kubaturowy.

pozdro

Postautor: pozdro » 26 gru 2020, 18:56

Warunki techniczne to i tak sa dziadoskie. To sa warunki uchwalone za PO 10 lat temu. Wtedy uchwalili takie ewolucyjne zmiany na 2015 2017 2019 i 2021 obniżania współczynników U i EP.
Aczkolwiek moim zdaniem obecnie przy cenach paneli fotowoltaicznych, przy problemach ze smogiem, uzależnieniu od ruskiego gazu, itd. To warunki techniczne powinny byc duzo bardziej ostre.
Budowa domów energooszczędnych z EP 75 jest bezsensu.
To jest takie nijakie rozwiazanie. W przypadku blokow to juz kompletnie te warunki techniczne nie maja sensu. Montowanie czegos takiego jak nawiewników w oknach wypuszczającym zimne powietrze i powodujących potezne straty. Masakra. Jak sie deweloperow nie zmusi to beda dalej to gowno instalowac.
Obecny rzad juz dawno powinien uchwalić nowe warunki techniczne dla budynków i wymagać EP max 15kW/m2/rok. Oraz odpowiednich współczynników U dla przegród, rekuperacji lub klimatyzacji. Zwlaszcza w budownictwie wielorodzinnym. Bo budujac dom to jeszcze mam wybor wiem, ze bardziej mi sie oplaca dom plusenergetyczny niz dom energooszczędny zwlaszcza w kredycie budowany. Natomiast jak deweloper buduje to on nic wiecej niz to co jest wymagane nie zaoferuje z wlasnej woli, wiec jestesmy na straconej pozycji i czy cena jest 6k czy 15k czy bylaby 20k to ten sam gownoprodukt budowlany oferuje. Z wentylacja mechaniczna z nawiewnikami powodującymi potężne straty energii. Potem za ogrzewanie sie placi 4x wiecej niz powinno sie placic. Zamontujesz steropianu 25cm, a i tak wszystko cieplo ucieknie nawiewnikami bo rekuperacji nie ma.

pozdro

Postautor: pozdro » 26 gru 2020, 19:00

Co do podatku od utraconej retencji to tu sa szczegóły (to tak naprawde oplata, a nie podatek). Gibala tax to bujda, on to rozne rzeczy sobie wymysla. Natomist ten podatek jest realny i funkcjonuje i bedzie zaostrzony. Tu sa szczegóły, akurat wiekszosc domkow sie nie załapie chyba, ze jakies pałacyki.

podatki.biz/artykuly/nowy-podatek-od-deszczu-kiedy-kto-ile-i-jak-obnizyc_64_45978.htm

Mar G

Postautor: Mar G » 26 gru 2020, 19:05

pozdro pisze:Co do podatku od utraconej retencji to tu sa szczegóły (to tak naprawde oplata, a nie podatek). Gibala tax to bujda, on to rozne rzeczy sobie wymysla. Natomist ten podatek jest realny i funkcjonuje i bedzie zaostrzony. Tu sa szczegóły, akurat wiekszosc domkow sie nie załapie chyba, ze jakies pałacyki.

podatki.biz/artykuly/nowy-podatek-od-deszczu-kiedy-kto-ile-i-jak-obnizyc_64_45978.htm

cały czas tkwisz w niewiedzy obawiam się.
piszesz o podatku CENTRALNYM - który nie obejmie większości z nas i jest niski faktycznie. ale ma się on nijak do pomysłu Gibały.

Gibała postuluje podatek LOKALNY - dodatkowy - niezależny - na sam Kraków - dla każdego. przeczytaj projekt na rade miasta.
a że nie wejdzie w życie - trzeba wierzyć Majchrowskiemu - choć każdy grosz by ucieszył władze miasta w kryzysie.

Czy nazwiemy go podatkiem, opłatą, daniną czy haraczem tak samo wpłynie na portfel .

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”