anubis pisze:platinium pisze:Ale ten raport to średnia dla dużych miast. Nie dla Krakowa. Raporty NBP czy GUS prowadzą dane dla poszczególnych miast.
Biorąc największe miasta to w Wawie ceny na wtórnym spadły w 3 kwartale o 3%, a we Wrocławiu o 2,5%. W Krakowie według wszystkich raportów nt. poszczególnych miast w II/III kwartale ceny transakcyjne rosły. To że średnia dla 6 miast jest taka, nie oznacza że w każdym mieście ceny zachowują się tak samo.
Nawet z raportu Cenatorium wynika, że w III kwartale lekko wzrosły w porównaniu do I kwartału... a z końcem roku znowu zaczęły spadać. W całym okresie pandemii były niższe niż przed nią. Finalnie na listopad były ok. 5% niższe w porównaniu ze szczytem, dane za grudzień dopiero przed nami.
Obserwuję ceny za pośrednictwem tej platformy w mojej okolicy i średnia wychodzi niższa. W Krakowie jest obecnie dokładnie tak jak mówiła p. Anna Karaś w wywiadzie dla Pulsu Biznesu - transakcji jest mniej, sprzedają się głównie tańsze mieszkania, średnia wyraźnie tąpnęła. A jak ktoś nie wierzy, niech sobie kupi licencję za te dwie stówki i poobserwuje lub zamówi szacunki i rzeczoznawcy. Tak naprawdę jakby obserwować tylko centrum to spadki są już ok. 10%, ale pewnie ceny są nieco wyższe na obrzeżach miasta, bo ludzie teraz wolą domy / duże mieszkania z ogródkiem i normalnym garażem (co widać po wynikach sprzedaży Interbudu na Klinach vs. ich inwestycje w centrum, które leżą).
Aa oki, no tak. Aż sobie później sprawdzę panią Annę, bo nazwisko pojawia się tu na każdej stronie. Musi być ogarniaczem skoro wie więcej niż wszystkie tfuu raporty jakiś pseudo instytucji typu npb czy gus.
Jedyne co mi się nie skleja to fakt że wzięto kredyty na rekordową kwotę (są już najnowsze dane), że większosc spółek deweloperskich ma rekordowy przychody, że znajomi kupujący mieszkania na pierwotnym jedyne co dostają to znizkę na parking Ale co ja tam wiem, nie znam pani Anny, a oficjalne dane wiadomo - są wymyślone.
Generalnie to w ogóle nie ma co kupować bo za tydzień wprowadzają katastrę, a Kraków to syf. Pozdro i dobrej nocy