Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Bettyw1

Re: Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Postautor: Bettyw1 » 27 kwie 2021, 21:10

Dopeloper pisze:
Martab pisze:Dla wszystkich którzy uważają że łatwo zarabia się zza korporacyjnego biurka polecam usiąść zza korporacyjne biurko i zarabiać łatwe pieniądze :)

Ja tak uważam i praktykuję. Znam też wielu innych ludzi, którzy tak uważają. Ludzie są różni i różne mają preferencje i predyspozycje, jedni się nadają do pracy korporacyjnej, inni nie. I też nie każde korpo to mordor i nie każdy szef w tych korpo to psychol, wbrew powszechnym stereotypom.
Natomiast jak mniemam Bettyw1 chodziło po prostu o to, że w korporacjach po prostu ogólnie rzecz biorąc lepiej się zarabia więc szybciej (łatwiej) uzbiera się ta określona kwota.

Martab ja swoje korpo biurko bardzo lubię i uważam, że pieniądze zarabia się za nim dużo łatwiej niż np. na budowie :D A tak serio mówiąc, to chodziło mi dokładnie o to, co napisał Dopeloper.

Anubis chyba mamy wspólnych znajomych, bo moi (Ci, o których wiem, że dysponuja większą kasą i w zasadzie wszyscy, z którymi rozmawiam o nieruchomościach) również oglądają każdą złotówkę. I nie chodzi o to, że się boją te złotówki wydawać (w domysle kupować mieszkania) tylko o to, że nie mając noża na gardle wcale nie zamierzają tego robić w akurat tym momencie i w tej sytuacji rynkowej (nie, że wcale).

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 27 kwie 2021, 21:30

Mar G pisze:Ah ta Dyskusja w zacnym gronie. Zapytajcie swoje główne konto o nazwie A jak (...)

Może warto wykresiki dla Rzeszowa robić w wolnej chwili, tam dopiero spadają ceny. Grabskiego 7 po 10tys schodzą. Spada kolejny rok rynek.

Mar G, znowu zaczynasz wszędzie widzieć anubisy...

Jeżeli ceny w Rzeszowie dochodzą do 10k to masz mocny sygnał do tego, gdzie obecnie znajduje się rynek. Tylko wywodzisz z tych wycen zupełnie inne wnioski. Dla Ciebie giełdy mogą spaść, złoto może spaść, waluta może spaść, ropa może spaść, ale nieruchomości - never, tu tylko do góry.

Swoją drogą, ja również uważam, że nieruchomości wzrosną. To zupełnie naturalne i w pewnym sensie "zawsze rosną" (świetnie to wytłumaczył linkowany przeze mnie analityk). Z tym, że myślę, że tak się stanie w cyklu 30-letnim. Obecnie mamy moim zdaniem górkę lub bardzo blisko górki. Bonarka czy Huta po 10k to jest aberracja.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Mateuszkrk93

Postautor: Mateuszkrk93 » 27 kwie 2021, 21:48

Tak mi jeszcze o przyszło do głowy - gdybyśmy byli obecnie po okresie gdzie powiedzmy 5-10 lat ceny lekko spadały lub trzymały poziom, a od 2 lat załóżmy rosłyby zasadnym byłoby pomyśleć, kurcze chyba można rozważyć zakup, nie ma co dalej składać bo pokryje się to ze wzrostem cen.
Obecnie jesteśmy w sytuacji, gdzie mieszkania drożeją jakoś od 7 lat, ale przez ostatnie 2 tak bardzo, że każdy jednak z tyłu głowy ma (nie ważne ile ma wkładu własnego) ze "no kurde mega drogie te mieszkania w krk".
Jak to jest, że jednak ktoś przekonuje, że będzie drożało i nie ma co liczyć na duże promocje w kolejnych latach, gdzie słyszy się ze rekordowa ilość uzyskanych pozwoleń i rozpoczętych budów, a jednoczesna stagnacja na rynku wynajmu.
Możecie podać jakieś argumenty za wzrostami?

tomm

Postautor: tomm » 27 kwie 2021, 22:14

Za wzrostami jest tylko rosnaca ilosc pieniadza w obiegu, niskie stopy, brak alternatyw dla prostych ludzi no i przekonanie ze taniej byc nie moze. Fundamentow poza gotowka w obiegu raczej nie widze.
Argumentow za spadkami nie wymieniam bo moglbym ich podac chyba ze 20

""Poprzedni poziom stopy rezerwy i jej oprocentowanie dobrze się sprawdzały w normalnych warunkach przed pandemią. Działania na stopie rezerwy powinny raczej nastąpić przed podwyżkami stóp procentowych, ponieważ nie można w jednym momencie zmieniać obu tych parametrów, to byłoby zbyt dużym szokiem" - dodała." - zanim podniosa stopy beda podnoscic stope rezerwy obowiazkowej. bankier.pl/wiadomosc/Ancyparowicz-Gdybysmy-podniesli-stopy-to-ceny-bylyby-jeszcze-wyzsze-bo-wzroslaby-cena-kredytu-8101201.html

Mar G

Postautor: Mar G » 27 kwie 2021, 23:01

27.04 - nawet nowy PKO BP raport wbija nóż w plecy - nie płacz , przyjdą lepsze dni kiedyś : ))

Oceniamy, że rosnące ceny gruntów, materiałów budowlanych oraz koszty pracy będą sprzyjały dalszemu wzrostowi cen mieszkań.

pkobp.pl/media_files/355bbcc6-6158-4bf4-9d26-7f1b0189c6cb.pdf

JanuszBiznesu

Postautor: JanuszBiznesu » 27 kwie 2021, 23:03

tomm pisze:Za wzrostami jest tylko rosnaca ilosc pieniadza w obiegu, niskie stopy, brak alternatyw dla prostych ludzi no i przekonanie ze taniej byc nie moze. Fundamentow poza gotowka w obiegu raczej nie widze.
Argumentow za spadkami nie wymieniam bo moglbym ich podac chyba ze 20

""Poprzedni poziom stopy rezerwy i jej oprocentowanie dobrze się sprawdzały w normalnych warunkach przed pandemią. Działania na stopie rezerwy powinny raczej nastąpić przed podwyżkami stóp procentowych, ponieważ nie można w jednym momencie zmieniać obu tych parametrów, to byłoby zbyt dużym szokiem" - dodała." - zanim podniosa stopy beda podnoscic stope rezerwy obowiazkowej. bankier.pl/wiadomosc/Ancyparowicz-Gdybysmy-podniesli-stopy-to-ceny-bylyby-jeszcze-wyzsze-bo-wzroslaby-cena-kredytu-8101201.html

Dokładnie tak RPP ma gdzieś to ,że są drogie mieszkania w dużych miastach :P
Myślę że oni mają poważniejsze problemy na głowie :)

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 27 kwie 2021, 23:16

Mar G pisze:27.04 - nawet nowy PKO BP raport wbija nóż w plecy - nie płacz , przyjdą lepsze dni kiedyś : ))

Oceniamy, że rosnące ceny gruntów, materiałów budowlanych oraz koszty pracy będą sprzyjały dalszemu wzrostowi cen mieszkań.

pkobp.pl/media_files/355bbcc6-6158-4bf4-9d26-7f1b0189c6cb.pdf

To nie jest analiza, tylko prasówka PKO. Spokojnie możesz olać.

JanuszBiznesu pisze:Dokładnie tak RPP ma gdzieś to ,że są drogie mieszkania w dużych miastach :P
Myślę że oni mają poważniejsze problemy na głowie :)

RPP dzieli się na obóz "gołębi" i "jastrzębi". Wszystko zależy od inflacji. Dla porównania opinia Hardta z niedawna:
money.pl/gospodarka/czlonek-rpp-o-bagatelizowaniu-inflacji-takie-moga-byc-skutki-6628623831133024a.html
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:

ziomek_szuka

Postautor: ziomek_szuka » 27 kwie 2021, 23:37

Z tego raportu wynika, że deweloperzy mają 2 problemy rosnące chwilowo ceny materiałów budowlanych, odpływ ludzi inwestujących w domy poza miastem (zakupy gruntów). Odgórne założenie jest takie, że ludzie chętnie przyjmą te wzrosty kosztów na siebie kupując właśnie teraz, tak by zrobić deweloperom dobrze. Make sense. Na większym rynku wtórnym jednak ceny już tak ochoczo nie idą do góry co może znaczyć sufit dla kupujących, to może choć nie musi oznaczać, że deweloperzy robią kupującym cwany tak zwany short squeeze windują cene ile tylko się da starając się jeszcze maksymalnie zarobić przy nadchodzącym widmie nadpodaży i przerzucić wzrost kosztów budowy na kupujących.
Fajnie byłoby śledzić jakoś systematycznie ofertę, przeglądając otodom, kraków
23/04/2021 12661 ofert
27/04/2021 13012 ofert, pewnie tych ponajmowych spadów będzie jeszcze chwile przybywac
Odnośnie zaraz tych komentarzy o inflacji, tak ona jest i pewnie urośnie dalej, jak kupujący będą akceptowac wyższe ceny i brać jeszcze wyższe hipoteki tworząc jeszcze więcej pieniędzy to samo kręcąca się spirala.
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2021, 23:53 przez ziomek_szuka, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 28 kwie 2021, 11:19

Praktycznie codziennie robię sobie przegląd ofert na wtórnym i obserwuję, że ostatnio ich liczba spadła. Mniej jest takich totalnie odjechanych wycen, więcej za to normalnych lokali. Ludzie wycofują się z prób sprzedaży typu 20k za metr na Podgórzu, a więcej jest takich "zwykłych" mieszkań wystawionych za 8-9k.

Pośrednicy znowu zaczęli również do mnie dzwonić. Podpytywałem kto teraz kupuje i raczej była zgoda, że na własne potrzeby i inwestorzy się przerzedzili. Sytuacja się uspokaja, chociaż cały czas dominują zakupy gotówkowe, z tym że już raczej nie inwestycyjne (październik - styczeń to były ponoć głównie inwestycyjne).

Rak

Postautor: Rak » 28 kwie 2021, 11:26

anubis pisze:Praktycznie codziennie robię sobie przegląd ofert na wtórnym i obserwuję, że ostatnio ich liczba spadła. Mniej jest takich totalnie odjechanych wycen, więcej za to normalnych lokali. Ludzie wycofują się z prób sprzedaży typu 20k za metr na Podgórzu, a więcej jest takich "zwykłych" mieszkań wystawionych za 8-9k.

Pośrednicy znowu zaczęli również do mnie dzwonić. Podpytywałem kto teraz kupuje i raczej była zgoda, że na własne potrzeby i inwestorzy się przerzedzili. Sytuacja się uspokaja, chociaż cały czas dominują zakupy gotówkowe, z tym że już raczej nie inwestycyjne (październik - styczeń to były ponoć głównie inwestycyjne).

Jeżeli ktoś kupuje inwestycyjnie to raczej nowe, akurat wybuduje się za dwa lata bo teraz nic mu z niego nie przyjdzie. Dopiero wtedy będzie większa podaż potencjalnie, być może.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”