Jest i na forum propozycja dla tych, którzy zastanawiają się gdzie kupić w Krakowie mieszkanie na wynajem - tym razem buduje ją deweloper
Invest Square - Sucha Office Apartments i trzeba przyznać, że pomysł jest tu mocno specyficzny, ale więcej o tym dalej. Obiekt powstaje w Łagiewnikach, blisko znajdujących się tam obiektów sakralnych będących celem częstych pielgrzymek przybywających tam z całego świata

Dokładnie, to budynek ma powstać przy ulicy Suchej, niedaleko przystanku tramwajowego, a zdaje się, że kiedyś niedaleko ma zostać wybudowana także stacja
krakowskiej Szybkiej Kolei Aglomeracyjnej, więc komunikacyjnie nie jest źle, choć trochę do centrum trzeba stamtąd jechać, zwłaszcza w godzinach szczytu.

Jeżeli chodzi o same nowe mieszkania w Łagiewnikach, które tam powstają, będą wyjątkowo małe, stąd słowo "apartamenty" w nazwie, jest tu trochę nie na miejscu, bowiem najmniejsze z nich zaczynają się już od niecałych 13 metrów kwadratowych, a więc mniej więcej tyle, ile niejednokrotnie ma sama sypialnia w mieszkaniu, a tu musiały się zmieścić jeszcze łazienka i część kuchenna... Wygląda na to, że o większym łóżku, to można jedynie pomarzyć

Większość mieszkań, które można tam kupić ma powierzchnię mniejszą niż 20 metrów kwadratowych, choć jest i takie, które ma 30 m2, pewnie dlatego na jednej kondygnacji mieści się ich ponad 50. Oczywiście specjalnie nie ma co pisać o tym, jakie są ich rozkłady, to trudno tu cokolwiek wykombinować, choć jest kilka ścian gdzieniegdzie, pomiędzy którymi nie ma zachowanych kątów prostych, to to jeszcze faktycznie pomniejsza powierzchnię użytkową takiego lokalu w Sucha Office Apartments.

Mam wrażenie, że ta inwestycja jest mocno przekombinowana, jeśli chodzi o założenia, bo po pierwsze nie wiem czy na pewno uczestnicy pielgrzymek szukają tego rodzaju noclegów - czy oni czasem nie poruszają się zwykle w grupach zorganizowanych i raczej nie są to weekendowe wypady pojedynczych osób lub par - takie osoby wolą raczej inne atrakcje w Krakowie

Po drugie wydaje mi się, że jeśli już kupić coś na wynajem, to lepiej, za podobną cenę metra kupić coś np. w okolicach Rakowickiej (blisko centrum, blisko dworca, z dobrym dojazdem z lotniska itp.), a tam buduje się np. kolejny etap
Apartamentów Novum, projekt
Rakowicka Podkowa - Budomat, stawiane przez Echo Investment
Apartamenty GO Kraków czy wreszcie zupełną nowość
Steam Park Bryksy - wybór jest tam naprawdę spory, choć trzeba przygotować się na wyższe wydatki. Druga opcja, która wydaje się korzystniejsza, to rozejrzenie się za mieszkaniem w okolicach 30 m2 (kawalerką lub dwupokojowym), które kosztowałoby podobne pieniądze, jak kilkunastometrowa klitka w Sucha Office Apartments - tu niezły wydaje się np. Prądnik Czerwony lub Czyżyny i takie projekty, jak
Budimex Dobrego, inwestycje
dewelopera Dasta Invest lub ogromny projekt -
Nowe Czyżyny Kraków. Jednak to moje opinie i oczywiście trudno powiedzieć, czy słuszne