Osiedle Mała Góra Kraków - Proins deweloper (opinie na forum)

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
megi

Osiedle Mała Góra Kraków - Proins deweloper (opinie na forum)

Postautor: megi » 04 cze 2017, 23:01

Jeszcze jedna inwestycja mieszkaniowa, która powstaje już od jakiegoś czasu w naszym mieście, czyli osiedle Mała Góra Kraków - deweloper Proins buduje tam nowe mieszkania w kilku blokach. Może jest na forum ktoś, kto napisze, jakie ma opinie o tym projekcie, czy to może być dobre miejsce na zamieszkanie, jakie ma główne zalety i wady, jak się wam podoba ta okolica. Projekt jest realizowany w dzielnicy Bieżanów - Prokocim, a w jego ramach ma powstać 7 budynków wysokich na 5 kondygnacji naziemnych, czyli osiedle nie będzie małe, a wysokością przypomina nieco starsze osiedla, na przykład w Nowej Hucie :) Co myślicie o skomunikowaniu tego miejsca z resztą Krakowa, blisko jest Wielicka, niedaleko jest także do autostrady, więc najgorzej nie jest, ale może wypowie się ktoś, kto w tej okolicy mieszka.

Obrazek

Jeśli chodzi o same lokale, które sprzedaje deweloper Proins w inwestycji Mała Góra, to powstanie ich tam nawet około 300, więc nie będzie to małe osiedle. Na osoby, które chciałyby tam zamieszkać, czekają między innymi opcje takie, jak wymienione poniżej.
  • Małe mieszkania 2-pokojowe w Krakowie zaczynają się w tym projekcie w okolicach 42 metrów kwadratowych i są nieźle rozplanowane, sypialnia ma kilkanaście metrów kwadratowych, podobnie, jak salon z aneksem kuchennym, chociaż mniejszy mógłby być hol. Są jednak i takie lokale mające pokoje, w których rozłożono je na 52 m2 i tu miejsca jest znacznie więcej, choć także nie przewidziano tam wykonania osobnej, jasnej kuchni, ale w salonie znajduje się aneks kuchenny :)
  • Niewielkie mieszkania 3-pokojowe na Bieżanowie zaczynają się mniej więcej od 64 merów kwadratowych, co ciekawe, można w nich znaleźć naprawdę duże sypialnie, bo mające po 15 metrów kwadratowych, a do tego salon a aneksem kuchennym mający poniżej 20 m2. Co ciekawe, mieszkania są dwustronne, a przynależą do nich także balkony.
  • Nowe mieszkania 4-pokojowe od Proinsu - te zaczynają się od około 70 metrów kwadratowych. Tu okna także wychodzą na dwie strony świata, a dodatkowo mieszkanie zostało wyposażone w osobną, niewielką toaletę.
Jeżeli chodzi o ceny, to są dosyć zróżnicowane i każdy musi sobie odpowiedzieć sam na pytanie o to, czy w tej lokalizacji, to dobry interes. Za mieszkania mniejsze, an wyższych piętrach, trzeba tam zapłacić 5 700 zł/m2, ale ceny lokali większych, to mogą już np. oscylować w okolicach 5 250 zł/m2. Jakie macie opinie, w związku z tym, dużo czy mało trzeba zapłacić :?: Tym bardziej, że obok powstają także inne inwestycje, takie jak na przykład Mała Góra - Miastologia oraz wiele innych firm.

Obrazek

Co myślicie i inwestycji osiedle Mała Góra w Krakowie, jakie ma wady i zalety, gdyby chciało się w niej kupić mieszkanie :?: Przydadzą się również jakieś informacje o tym, jakie ma opinie deweloper Proins, a może się tu znajdzie ktoś, kto coś więcej o tym napisze, bo to jest jednak firma, która w Krakowie zbudowała już niemało mieszkań. Ich dziełem jest na przykład stojący przy pasie startowym danego lotniska w Czyżynach, przy ulicy Hynka :)

Cactusek

Re: Osiedle Mała Góra Kraków - Proins deweloper (opinie na forum)

Postautor: Cactusek » 28 wrz 2017, 13:56

Dołączam się do pytania, sam jestem zainteresowany zakupem mieszkania w tej inwestycji, moi znajomi mieszkają kilkaset metrów dalej i są zadowoleni z okolicy, mi osobiscie tez sie tam podoba, nie ma latających samolotów nad głową jak na pn krakowa, szybki wypad na obwodnice, pozostaje kwestia tego inwestora, ktoś coś?

MrPerfect

Postautor: MrPerfect » 05 lut 2018, 13:33

Czy coś wiadomo na temat kolejnego budynku, który oznaczono jako "C"?

Kala

Postautor: Kala » 03 mar 2018, 12:45

Budynek C ma ponoć zostać oddany do sprzedaży w marcu. Budowa ma wkrótce ruszyć. Rozważałam zakup mieszkania na tym osiedlu, aczkolwiek czytałam wiele negatywnych opinii w internecie na temat Proi. Samo postępowanie przed UOKiK jest juz niepokojące. Czy ktoś ma infomacje na temat wysokości czynszu? Deweloper w przeszłości narzucał zarządcę, więc z tego co wiem, to opłaty nie należały do najniższych. Między innymi tego dotyczyło postępowanie w UOKiK

ObiektywnyRobert

Postautor: ObiektywnyRobert » 08 maja 2018, 19:17

Kala pisze:Budynek C ma ponoć zostać oddany do sprzedaży w marcu. Budowa ma wkrótce ruszyć. Rozważałam zakup mieszkania na tym osiedlu, aczkolwiek czytałam wiele negatywnych opinii w internecie na temat Proi. Samo postępowanie przed UOKiK jest juz niepokojące. Czy ktoś ma infomacje na temat wysokości czynszu? Deweloper w przeszłości narzucał zarządcę, więc z tego co wiem, to opłaty nie należały do najniższych. Między innymi tego dotyczyło postępowanie w UOKiK

Tak, postępowanie się toczy.
Kolega chciał zakupić mieszkanie od Proins, ale zrezygnował po kilku kluczowych informacjach, tzn.
Firma jest notowana na giełdzie i "obraca" funduszami osób które wpłaciły pieniądze.
Dodatkowo nie posiada funduszu dewelopeskiego (ani otwartego/ani zamkniętego) i w przypadku bankructwa dewelopera ludzie zostaną bez mieszkań i z kredytem.
No i ostatnie, jakość wykonania w stosunku do ceny. Od kilku firm zajmujących się wykończeniem usłyszałem że jest lepiej niż w przypadku inwestycji LCCorp i Murapol, ale do "odpowiedniej" jakości też trochę brakuje.

Pozdrawiam Robert

pozdro

Postautor: pozdro » 08 maja 2018, 19:38

Jakieś ściemy walisz.
Jak można budować bez rachunku powierniczego jak to jest wymagane ustawowo, to nie jest opcja a obowiązek wynikający z ustawy/rozporządzenia.
LCCorp to akurat ma dobrą jakość wykonania w Krakowie, mam od nich mieszkanie i bardzo mało usterek, znaczy ja nie słyszałem, jak były to jakieś pierdoły typu drzwi czy okno do wyregulowania.

Kala

Postautor: Kala » 08 maja 2018, 19:56

To prawda, ze nie maja. Pytalam o to na spotkaniu. Budowa rozpoczela sie chyba w 2013 roku (na papierze) i sa zwolnieni z tego obowiazku.

Sellie

Postautor: Sellie » 01 wrz 2018, 10:48

Zastanawiam się nad kupnem mieszkania na tym osiedlu. Zakupił ktoś z was już może tam mieszkanie? Są jakieś problemy?

Sellie

Postautor: Sellie » 01 wrz 2018, 20:18

Kurcze, a to było najfajniejsze mieszkanie jakie znalazłam - zupełnie wszystko tak jak chciałam i cenowo przystępne... Teraz już rozumiem dlaczego. To forum mieszkańców znajduje się na tym forum, czy na jakiejś innej stronie? Chętnie poczytam.

tomkrk

Postautor: tomkrk » 19 mar 2019, 7:45

Witam czy ktoś ma info na temat czynszu na.malej górze????? proszę o odpowiedź. ewentualnie jakieś forum na te.at małej góry prio ?????

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”