Luksus po Krakowsku? Dąbska / Lema Kraków / nowe osiedla w okolicach ul. Lema i ul. Dąbskiej w Krakowie

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
czang

Luksus po Krakowsku? Dąbska / Lema Kraków / nowe osiedla w okolicach ul. Lema i ul. Dąbskiej w Krakowie

Postautor: czang » 15 lut 2026, 18:35

Taka minie wzięła refleksja ostatnio, jak przez tą okolicę przechodziłem, tamte bloki, o ile dobrze pamiętam, to Dasta Invest budowała już jako coś premium, jeśli chodzi o jakoś wykończenia, lokalizację i osiedle. Chyba znany piłkarz reklamował, o ile dobrze pamiętam.
Ostatnio zmieniony 15 lut 2026, 18:48 przez czang, łącznie zmieniany 1 raz.

czang

Re: Luksus po Krakowsku? Dąbska / Lema Kraków / nowe osiedla w okolicach ul. Lema i ul. Dąbskiej w Krakowie

Postautor: czang » 15 lut 2026, 18:38

No i jakoś ostatnio przechodziłem ulicą Dąbską i zwróciło moją uwagę to, jak prezentują się te osiedla, a nie budował tam jeden deweloper, tylko było ich wielu, choć wszyscy stawiali bloki i osiedla całkiem podobnie.

Obrazek

I koniec końców wygląda to tak, jak na zdjęciu powyżej. Czy tak wygląda luksus po krakowsku albo przynajmniej wyższy standard w drugim mieście w kraju?
Ostatnio zmieniony 15 lut 2026, 18:48 przez czang, łącznie zmieniany 1 raz.

czang

Re: Luksus po Krakowsku? Dąbska / Lema Kraków / nowe osiedla w okolicach ul. Lema i ul. Dąbskiej w Krakowie

Postautor: czang » 15 lut 2026, 18:44

Bloki dosyć blisko siebie, pomiędzy blokami droga, po jej obu stronach parkingi zastawione samochodami, do parkingu przylega chodnik wyłożony kostką i zaraz przy nim zaczynają się ogródki mieszkań na parterze.

Obrazek

Nie ma wysokiej zieleni, nie ma trawników, za to jest szlaban na wjeździe. Całkiem podobnie wygląda to też u innych deweloperów budujących w tej okolicy, jak Wawel Service, CABA (choć wcześniejsze etapy chyba lepsze). Jeśli coś tak ładnie wygląda i prezentowało jakiś poziom, to jedno z pierwszych osiedli tam wybudowanych przez mLocum, czyli dewelopera, który chyba już dawno nie istnieje. Po drugiej stronie Lema Cordia też zbudowała niezłe osiedle, ale większość tej okolicy, to tak dosyć gęsto i mało przyjemnie jest zabudowana.

Waszym zdaniem te osiedla prezentują standard premium?

Paweł

Postautor: Paweł » 23 lut 2026, 21:19

A widzialas jak wyglądają obecnie te bloki Cordi?

czang

Postautor: czang » 15 kwie 2026, 10:13

Paweł pisze:A widzialas jak wyglądają obecnie te bloki Cordi?

Widziałem, wydawało mi się, że wyglądają wciąż dobrze. A coś z nimi nie w porządku?

czang

Postautor: czang » 15 kwie 2026, 10:16

Jeszcze jeden nowy blok tam wyrośnie wkrótce, Nowe Dąbie od Semaco, więc okolica mocno się dogęści. Jeszcze ciągle jest pytanie o to, co powstanie na działkach po Plazie, bo jednak Strabag wycofał się z budowy tam mieszkań na wynajem, a samą działkę miał sprzedać, choć nie wiem czy już do tego doszło.

tonyxxl

Postautor: tonyxxl » 15 kwie 2026, 11:15

Nazwać to mogli sobie nawet ultra premium. Nikt im nie zabroni.
Mądry wie, że to takie same premium jak na Młynach Mogilskiej, Avia, albo GN od DD.
Jest to taki deweloperski standard plus.
Plus za coś więcej na elewacji niż biały tynk i zaprojektowanie drogi z wyraźnie wydzielonymi miejscami parkingowymi wzdłóż jezdni. Jestem przeciwnikim parkowania bezpośrednio pod czyimiś oknami na osiedlach ale lepsze to jak połamane i zastawione chodniki na dziko, bo: "przecież musze gdzieś parkować".

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”