Osiedle 5 Kolorów - Frax-Bud Developer - opinie i forum mieszkanców inwestycji

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
neo

Osiedle 5 Kolorów - Frax-Bud Developer - opinie i forum mieszkanców inwestycji

Postautor: neo » 05 lis 2017, 11:14

Zastanawiam się czy ktoś tu może interesuje się i zna Osiedle 5 Kolorów w Krakowie, które buduje deweloper Frax-Bud i może podzielić się jakimiś opiniami na jego temat :) Projekt powstaje, a w zasadzie, to już chyba częściowo powstał. Pytam, bo koleżanka kupiła tam mieszkanie, ale chętnie dowiedziałbym się czegoś o nim na forum, bo nie wiem dlaczego, ale jeszcze go tu nie ma opisanego. Okolica nawet mi odpowiada, osiedle powstaje w okolicy ulic Pachońskiego i Wyki, czyli jest to Prądnik Biały. Ma ktoś może jakieś informacje o zakupie tam mieszkań i deweloperze :?: Jak widzicie zakup tam nieruchomości, to dobre miejsce :?:

slawek

Re: Osiedle 5 Kolorów - Frax-Bud Developer - opinie i forum mieszkanców inwestycji

Postautor: slawek » 05 lis 2017, 13:48

Faktycznie ciekawe osiedle powstaje przy Pachońskiego, jakoś nigdy wcześniej nie zwróciłem na nie uwagi, a proszę, sporo się tam dzieje :) Budynków ma być faktycznie pięć, a ich adresy to będzie chyba Pachońskiego 5E, 5F, 5G, 5H i 5J - sporo tych literek, a jeśli jeszcze trzeba będzie podzielić klatki, to będzie niezła łamigłówka ;) I po wizualizacjach widać chyba skąd taka nazwa tego osiedla - 5 Kolorów, każdy z budynków będzie miał chyba część elewacji wykończony innym kolorem. Ciekawe czy deweloper Frax-Bud faktycznie zaprojektował to wszystko tak, że pomiędzy budynkami nie będzie żadnego ruchu samochodowego, ktoś z kupujących tam mieszkania może to potwierdzić, ewentualnie wrzucić na forum jakieś zdjęcie :?:

Obrazek

Część mieszkań jest już sprzedana, ale nada sporo jest ich do kupienia w inwestycji 5 Kolorów Kraków, choć też chyba jeszcze nie wszystkie etapy są w sprzedaży, zgadza się :?: Opcji do wyboru jest tam sporo, bo najmniejsze mieszkania, to nowe kawalerki w Krakowie poniżej 30 metrów kwadratowych, nawet całkiem ustawne, bowiem salon z aneksem kuchennym ma tam ponad 20 m2, a do tego jest tam jeszcze spory balkon. Nie zagłębiałem się dokładnie we wszystkie, ale trzeba przyznać, można znaleźć sporo niezłych układów. Na przykład 3-pokojowe mieszkanie w Krakowie z osobną i do tego jasną kuchnią, to chyba całkiem niezła opcja. Choć trzeba też przyznać, że żadna z sypialni nie ma tam więcej niż 8,5 metra kwadratowego. Są także mieszkania dwupokojowe z całkiem dobrymi układami na 44 m2, plus za to, że sypialna w nich ma ponad 13 m2, choć szkoda, ze zmieścił się tylko aneks kuchenny. Generalnie wybór jest spory i pod tym względem 5 Kolorów Kraków prezentuje się całkiem nieźle, przynajmniej takie są moje opinie w tej sprawie, nie wiem jak się na to zapatrujecie. Ciekawe jak wypada porównanie do innych inwestycji powstających w tej okolicy, na przykład Białoprądnicka Kraków - Wawel Service albo budowanego na dawnym placu manewrowym osiedla Prądnik Nowy - w tej okolicy faktycznie powstaje sporo nowych inwestycji mieszkaniowych, więc powinno być do czego porównać.

Obrazek

Jeżeli chodzi o ceny mieszkań w Krakowie na Prądniku Białym, które buduje przy Pachońskiego Frax-Bud, przy czym nie ma tu takiej przejrzystości, jaką stosuje na przykład deweloper Atal, gdzie w całym budynku, czy na całym osiedlu ceny są takie same. Tu są różnice w zależności od wielkości mieszkania oraz piętra, na którym się znajduje, a może są jeszcze jakieś inne kryteria wyceny, jak wystawa, wielkość balkonu itp., trudno powiedzieć jak to wygląda. Najtańsze mieszkania można tam kupić już poniżej 6 000 złotych za metr kwadratowy, oczywiście chodzi tu przede wszystkim o większe metraże oraz partery. Są tam jednak także mieszkania, za które trzeba zapłacić nawet powyżej 7 000 złotych za metr kwadratowy i chodzi tu głównie o kawalerki na ostatnich piętrach bloków, a poza tym cały rozrzut cenowy pomiędzy. Jakie macie tu opinie, to dobre stawki, czy nie :?: A w ogóle, to przydałoby się jeszcze kilka informacji na temat tego projektu, jest budowany na gruntach, które są własnością, czy to użytkowanie wieczyste, może ktoś da znać? Poza tym, to jak będzie tam z ogrzewaniem, podłączą je z sieci miejskiej MPEC czy może będzie tam zrobiona własna kotłownia? Przyda się też jakieś info o tym, jakie ma opinie Frax-Bud Developer, bo osiedle 5 Kolorów to chyba nie jest ich jedyna inwestycja w Krakowie, więc może znajdzie się ktoś, kto podzieli się doświadczeniami z kupowania od nich mieszkania. Zdaje się, że choćby inwestycja Na Zakolu Wisły, to też ich budowa, więc doświadczenia trochę na pewno mają w realizacji tego rodzaju projektów.

trab

Re: Osiedle 5 Kolorów - Frax-Bud Developer - opinie i forum mieszkanców inwestycji

Postautor: trab » 11 lis 2017, 11:05

W sprzedaży są obecnie dwa bloki - zielony H i niebieski J. Lokalizacja jest faktycznie ciekawa, chociaż północna wystawa budynku H jest zwrócona bezpośrednio na nitkę kolejową Bronowice - Batowice. Trochę tam tych towarowych jednak jeździ, a lubią sobie poklaksonić przy przejeździe przez rogatkę na Łokietka...
Jest planowane podłączenie do miejskiej sieci ciepłowniczej. Działka natomiast jest na użytkowaniu wieczystym. Cena miejsca parkingowego w garażu podziemnym to 25 tys.
Ceny mieszkań poniżej 6000 to tylko dla tych na parterze, i to dosłownie dwóch, trzech (dane z września). Reszta, tak jak pisze slawek, 6200-7300, tańsze te zwrócone do wnętrza osiedla. Co przy bardzo bliskiej odległości sąsiednich bloków dziwić nie może. Jak dla mnie to ceny wydały się jednak dość wysokie.

pozdro

Postautor: pozdro » 11 lis 2017, 12:49

Słabe ceny, patologiczna okolica. Ile idę w jakieś święto czy sobote/niedziele jak tylko studenci z okolic wyjadą w okolicach Rusznikarskiej Opolskiej Kładki to migrują tam pijani alkoholicy coś wykrzyukjący. Ogólnie obszar nędzy i rozpaczy po północnej stronie ulicy Opolskiej. Ja już się zdecydowałem CPK mnie przekonał i biorę mieszkanie inwestycyjnie w Ursa Park na Ursusie przy Traktorzystów. 15min na Warszawa Ochota SKM, 25min SKM na CPK :) Super sprawa dla białych kołniezyków, spokojna okolica z zabudową jednorodzinną. :D

Najbardziej przekonały mnie te statystyki z których jasno wynika, że mieszkania w Stolicy w krajach unitarnych i scentralizowanych są 3-4x droższe na obrzeżach niż w centrum miasta prowincjonalnego.
numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=France&country2=France&city1=Lyon&city2=Paris&tracking=getDispatchComparison

Nowy

Postautor: Nowy » 11 lis 2017, 17:51

Też nigdy nie przepadałem za tą okolicą, choć pewnie w najbliższych latach się nieco zmieni, bo to przecież całkiem blisko od centrum Krakowa :) Ale rzeczywiście, mam wrażenie, że w tej okolicy jednak jest spory chaos urbanistyczny. Ciekawe co by o tym powiedziały osoby, które kupują tam zakup mieszkania lub już to zrobiły. No i ciekawe, jakie będzie miało sąsiedztwo osiedle 5 Kolorów w Krakowie, bo to też ciekawe, jakie budynki stoją lub będą stały w sąsiedztwie tego osiedla.

@pozdro, ciekawe statystyki!

Anonim2211

Postautor: Anonim2211 » 13 mar 2018, 10:49

Witam,
Inwestycja juz prawie na ukonczeniu zostalo jeszcze kilka mieszkan. Ktos tu na forum moze zdecydowal sie na zakup i chce sie podzielic swoimi doswiadczeniami? Warto? Jestescie koniec koncow zadowoleni?

Leon

Postautor: Leon » 24 mar 2018, 21:01

Witajcie!

Inwestycja ma być oddana do użytkowania na przełomie wiosny/lata. Mieszkania oddawane są w podwyższonym standardzie. Na oglądanie interesującego mnie mieszkania zabrałem kolegę, który siedzi w budowlance. Jego opinia jest pozytywna. Uważa, że mieszkania są dobrze wykonane i pod tym względem nie muszę obawiać się tej inwestycji. Mieszkania będą własnościowe z użytkowaniem wieczystym gruntu (czyli standard jeśli chodzi o bloki).

Co do sąsiedztwa osiedla... z jednej strony są tory, po których podobno rzadko coś jeździ (opinia osoby mieszkającej po drugiej stronie torów). Po przeciwnej stronie znajduje się nowiuteńki urząd celny. Parking znajdujący się między urzędem a osiedlem podobno należy do urzędu celnego. Miło by było jak by ktoś był w stanie to sprawdzić i potwierdzić... Kolejna strona to domki jednorodzinne i kort tenisowy. Ostatni bok sąsiaduje z innym powstającym osiedlem Prądnik Nowy. Odległość między blokiem F i G a budującym się drugim blokiem sąsiedniego osiedla, wg mej oceny, jest dość bliska :/ Oprócz niego mają tam powstać jeszcze 3 kolejne bloki. W załączniku dodaję plany rozbudowy osiedla Prądnik Nowy.

Ulica Wyki przy której mieści się osiedle 5 Kolorów jest ślepa. Ma to swoje plusy jak i minusy. Z jednej strony ruch na niej będzie niewielki, a z drugiej jedyny wyjazd z niej na skrzyżowanie z ulicą Pachońskiego jest już dość ciężki. Mam nadzieję, że przy budowie szybkiego tramwaju i planowanym przy tym przebudowaniu ulicy Pachońskiego, zrobią na tym skrzyżowaniu sygnalizację świetlną lub mini rondo. Inaczej... o zgrozo ! będzie wyjechać codziennie rano do pracy :/

Okolica wydaję się dobrze rozwijać. Do 2020r. ma obok biec linia szybkiego tramwaju (na ten temat można znaleźć artykuły). Osiedle znajduje się blisko Lidla, przystanku autobusowego, obwodnicy Krakowa, Galerii Bronowickiej. Parę minut pieszo znajduje się spory Park Krowoderski, przedszkole i szkoła podstawowa. Do centrum jest bardzo blisko.

Pozdrawiam!
Załączniki
Prądnik nowy plan inwestycji.jpg
Prądnik nowy plan inwestycji.jpg (41.68 KiB) Przejrzano 12110 razy

pozdro

Postautor: pozdro » 25 mar 2018, 23:18

Wszystko spoko jak jak powstanie tramwaj, tylko w jakiej cenie?
No bo chyba nie w takiej:
"43,78 - 2 - 7.000 - 306.460"
?

Leon

Postautor: Leon » 26 mar 2018, 20:19

Obecnie każde mieszkanie w innej cenie. Trzeba się patrzeć indywidualnie.

pozdro

Postautor: pozdro » 27 mar 2018, 8:06

Ogolnie ceny nie sa konkurencyjne.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”