Murapol Poznańska etap I nowe mieszkania Kraków forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Nowy

Murapol Poznańska etap I nowe mieszkania Kraków forum

Postautor: Nowy » 05 lip 2015, 14:48

Deweloper Murapol skończył już budowę pierwszego etapu inwestycji Murapol Poznańska w Krakowie. Jest to dobra lokalizacja, w niedalekiej odległości od centrum miasta i Rynku Głównego. W tym budynku zostało jeszcze kilka wolnych nowych mieszkań, ale większość została już sprzedana i powoli urządzają je przyszli mieszkańcy. Murapol zbudował tam 210 lokali mieszkaniowych o zróżnicowanej liczbie pokoi oraz metrażu. Niewielkie kawalerki zaczynają się tam od 27 metrów kwadratowych do mieszkań mających 80 m2, a więc całkiem sporym. Pod budynkiem znajduję garaż podziemny z miejscami parkingowymi.

Obrazek

Bryła i wykończenie robią niezłe wrażenie, co widać na poniższych zdjęciach. Blok jest całkiem elegancki i mamy nadzieję, że opiniami o wykończeniu mieszkań podzielą się z nami osoby, które zostały klientami formy Murapol. Najwyższa część budynku liczy 7 pięter (8 kondygnacji naziemnych). Wszystko utrzymane jest w eleganckiej biało-szarek stylistyce i robi całkiem dobre wrażenie. Istotne jest także to, że do mieszkań przynależą balkony (od frontu z nieprzezroczystą poręczą, po bokach zaś ze szklaną). Do inwestycji przynależy też ogródek, z którego mogą korzystać mieszkańcy, a wszystko jest ogrodzone.

Obrazek
Obrazek

Warto wspomnieć też o tym, w jakiej technologii zostały wykonane te budynki. W tym przypadku szkieletowa konstrukcja z żelbetonu została wypełniona pustakami ceramicznymi, z których zbudowane są ściany zewnętrzne. Jest to dobre rozwiązanie, a pustak ceramiczny to jeden z najlepszych materiałów budowlanych (i najzdrowszych).

Obrazek
Obrazek

Jeżeli ktoś rozważa kupno mieszkania w tej okolicy, a nie zdążył w pierwszym etapie, to warto pamiętać o tym, że trwa już również budowa II etapu Murapol Poznańska. Ta część ma być gotowa w drugim kwartale 2016, czyli mniej więcej za rok.

Obrazek

Można jeszcze wspomnieć o tym, że po sąsiedzku, na miejscu dawnych zakładów WSK powstaje inna inwestycja - 5 Dzielnica Kraków LCC. Ciekawy projekt realizowany przez dużego dewelopera z interesującą architekturą i w równie dobre lokalizacji.

Jeżeli natomiast ktoś ma coś do powiedzenia i budowie mieszkań Murapol Poznańska, to zapraszamy do wypowiedzenia się na naszym forum.

ragar

Inwestycja Murapolu na Poznańskiej w Krakowie

Postautor: ragar » 08 paź 2015, 0:52

Nie wygląda to wszystko źle, choć mnie osobiście trochę przerażają niektóre opinie o Murapolu, które można znaleźć w sieci. A to, że jakieś osiedle zbudował, że je notorycznie zalewa i nic nie chce z tym zrobić, a to, że komuś sprzedał mieszkanie ze skosami, a miało ich tam nie być itp. Ale jednak ta lokalizacja kusi, bo to jednak są nowe mieszkania w Krakowie i do tego w spokojnej okolicy mieszczącej się blisko centrum miasta. Łobzów to naprawdę niezła okolica, jest tam spokojnie, ale jednocześnie wszędzie blisko. Są szkoły, przedszkola, sklepy i inne usługi, a dodatkowo jeszcze parki, jak Młynówka Królewska czy nie tak dawno otwarty park Ogrody Łobzów. Może ktoś z nabywców lokali mieszkaniowych w tej inwestycji wypowie się w sprawie ich jakości :?:

MarcinJ

Murapol Poznańska etap II nowe mieszkania Kraków forum

Postautor: MarcinJ » 09 lis 2015, 16:14

Trwa budowa II etapu inwestycji Murapol Poznańska, która powstaje właśnie przy ulicy Poznańskiej w Krakowie :) Co prawda deweloper budzi spore kontrowersje, o czym można poczytać w dziale z opiniami, to jednak wygląda na to, że całkiem nieźle sobie radzi na tych budowach. W pierwszym etapie zostały już do sprzedania ostatnie nowe mieszkania na Krowodrzy w Krakowie (dokładnie na Łobzowie).

Obrazek

Co ciekawe, ten blok będzie znacznie większy niż sąsiedni, bowiem ma się w nim znaleźć aż 359 nowych mieszkań, a ma on być gotowy w II kwartale 2016 roku, a więc już całkiem niedługo, choć zdjęcia wykonane ostatnio jeszcze na to nie wskazują ;) Ale jak na razie mieszkania są budowane i prace idą chyba dosyć szybko. Na fotografii powyżej widać, że konstrukcja trzech pierwszych kondygnacji jest niemal gotowa, ale przecież to dopiero początek.

Obrazek

A tu wizualizacja budynku Murapol Poznańska II etap. Wydaje się, że nie będzie źle, a patrząc na inne projekty realizowane przez tego dewelopera, takie jak inwestycja Murapol Bieńczycka Kraków, jest dosyć podobnie, ale to nie znaczy, że źle ;)

Obrazek

A tu budowa od strony zachodniej, widać, że są tam jak na razie słupy drugiego piętra, czyli trzeciej kondygnacji naziemnej. Oczywiście pod budynkiem znajdzie się parking podziemny, na którym znajdą się miejsca parkingowe dla przyszłych mieszkańców, a z parkowaniem na Poznańskiej nie jest dobrze niestety :cry:

Obrazek

Obok tej inwestycji stoi już niemal gotowy budynek Poznańska 10 Terra Casa, który nawet powinien tu pasować :) Okolica bardzo intensywnie się rozbudowuje, po sąsiedzku powstaje także 5 Dzielnica od LC Corp przy ul. Wrocławskiej.

Obrazek

Nowe i tanie mieszkania będą tu miały od 27 do 80 m2, ceny są niezłe, jak na tą lokalizację, a wybór spory. Okolica jest o tyle dobra, że można z niej bez problemu dojść spacerem do centrum miasta :) Jednocześnie nie ma tam uciążliwości związanych z mieszkaniem centrum Krakowa. W okolicy są sklepy, komunikacja publiczna pod samym blokiem taka sobie (bo tylko linia 130), ale z Nowego Kleparza, Dworca Towarowego czy Królewskiej jest już lepiej, choć tam nieco dalej.

Obrazek

No i jeszcze promocje w Murapolu takie jak np. Kup w Murapolu, gdzie deweloper wypłaca nagrodę osobom, które mieszkanie kupno mieszkania w Murpolu poleciły. My polecać ani odradzać specjalnie nie chcemy, ale na forum chcielibyśmy w miarę obiektywnie przedstawić tą oraz inne inwestycje :) Jeśli jednak ktoś po trafieniu na nasze forum zdecydowałby się na kupno mieszkania w inwestycji Murapol Poznańska (lub Bieńczycka), to chętnie odbierzemy od Murapolu nagrodę ;) Czyli jeśli ktoś chciałby wesprzeć naszą działalność, to w takim razie zapraszamy do zamieszczenia takiego wpisu na forum, odezwiemy się w prywatnej wiadomości ;)

JaCiPowiem

Re: Murapol Poznańska forum nowe mieszkania Kraków

Postautor: JaCiPowiem » 18 lut 2016, 16:12

witam,

kupuje mieszkanie u Murapola na Poznanskiej. Wszystko spoko, dziewczyna od obslugi klienta bardzo mila i super podejscie do klienta, odpowiada na wszystkie pytania bardzo szybko udzielajac szczegolowych odpowiedzi ALE mam zastrzezenia co do jakosci podpisywanych dokumentow:

- wzor umowy deweloperskiej rozni sie nieco od tego podpisywany u notariusza
- pani notariusz u ktorej podpisywalem umowe...hmm braluje jej obyci i podstawowych zasad dobrego wychowania. nie przedstawila sie, bylem przekonany ze jest to pani Kasia (od imienia wlascicielki kancelarii) a okazuje sie ze podpisala sie pani Ania albo Agnieszka nie pamietam dokladnie
- brak rzutow technicznych mieszkania, technicznego planu zagospodarowania.

tak po zatym to nie mam zadnych zastrzezen.

pozdrawiam

Nowy

Re: Murapol Poznańska forum nowe mieszkania Kraków forum

Postautor: Nowy » 18 lut 2016, 18:55

@JaCiPowiem, dzięki za informację. A napisz coś skąd taka decyzja, jakie widzisz plusy i minusy tej inwestycji :?: Rozmawiałeś może o zakupie tam mieszkania z kimś, kto mieszka w gotowym już etapie inwestycji Murapol Poznańska :?: Jak dla mnie, to gotowy blok prezentuje się całkiem nieźle, możesz coś na pisać o tym, jak to wszystko ma być wykończone :?: Jakie mieszkanie brałeś i udało Ci się coś urwać z ceny :?: W tej lokalizacji, to chyba specjalnie tanio być nie może ;) Mieszkałem sporo czasu w tej okolicy i muszę przyznać, że bardzo dobrze wspominam ten czas. Też rozglądałem się tam za mieszkaniem, ale wtedy jeszcze budowało się tam znacznie mniej, a ceny okazały się dla mnie nieco zaporowe niestety ;)

JaCiPowiem

Re: Murapol Poznańska etap I nowe mieszkania Kraków forum

Postautor: JaCiPowiem » 22 lut 2016, 22:34

Witka,

Bardzo prosze o to aby ktos zamiescic aktualne zdjecia z budowy ? Dzieki serdeczne.

"A napisz coś skąd taka decyzja, jakie widzisz plusy i minusy tej inwestycji"

+ lokalizacja
+ cena
+ termin oddania
+ stan zaawansowania budowy

"Rozmawiałeś może o zakupie tam mieszkania z kimś, kto mieszka w gotowym już etapie inwestycji Murapol Poznańska"

nie

"Jak dla mnie, to gotowy blok prezentuje się całkiem nieźle, możesz coś na pisać o tym, jak to wszystko ma być wykończone"

wew czy zew? domyslam sie, ze pytasz o wew. mieszkania sa oddane w stanie surowym tj. sciany na gladko, sufit nie jestem pewien, podloga wylewka samowyruwnujaca.

Nowy

Re: Murapol Poznańska nowe mieszkania Kraków forum

Postautor: Nowy » 25 lut 2016, 23:01

@JaCiPowiem, ja ostatnio zrobiłem taką fotkę, tylko z daleka, bo dosłownie w biegu ;) Wygląda na to, że deweloper Murapol radzi sobie tam całkiem nieźle. Swoją drogą ostatnio widziałem, że ta firma wyrasta na jednego z liderów budownictwa mieszkaniowego w naszym kraju.

Obrazek

Kupiłeś tam w końcu mieszkanie :?: Jeśli tak, to jak to nie jest jakaś wielka tajemnica, napisz ile dałeś za metr i jakie duże wziąłeś (no bo jednak wielkość ma tu znaczenie). I zgadzam się z tym, że lokalizacja jest bardzo dobra, choć kiedy to wszystko w tej okolicy wybudują, to pewnie Wrocławska będzie korkowała się jeszcze bardziej niż teraz. Ale Łobzów to bardzo przyjazne miejsce do życia, zdarzyło mi się mieszkać dobrych kilka lat przy Litewskiej, więc wiem coś o tym ;)

Co do wykończeń, to pytałem dlatego, że słyszałem, że nie tynkują sufitów, a stropy robią filigranowe i ponoć kiedy się to wykończy, to często wychodzą pęknięcia... To podobno taka średnia zagrywka. Ale może ktoś słyszał o tym coś więcej i może napisać na forum. No i nie wiem czy tak będzie też na pewno w inwestycji na Poznańskiej.

ragar

Postautor: ragar » 27 mar 2016, 21:35

A dodatkowo jeszcze kilka zdjęć inwestycji Murapol Poznańska w Krakowie, a właściwie jej drugiego etapu, który na fotkach powyżej był znacznie mniej zaawansowany, a teraz zaczyna nabierać już ostatecznych kształtów :) Przyznam szczerze, że nie zdawałem sobie sprawy z tego, że to będą tej wielkości dwa budynki :shock:

Obrazek

Prace idą naprawdę szybko, bo już mniej więcej połowa okien jest wstawiona w nowych mieszkaniach na Łobzowie od Murapolu :) Widać, że wszystko budowane jest z ceramiki, czyli całkiem niezłego materiału, powinno się w nim dobrze mieszkać.

Obrazek

Ciekawe jak będzie to wyglądało w przyszłości, bowiem są tam rozłożone nieregularnie balkony :) Niezłe wrażenie robią także wyższe niż standardowe okna w lokalach mieszkaniowych. Chociaż deweloper Murapol ma różne opinie, to wydaje się, że projekt tego budynku jest całkiem niezły, a i jego ostateczna forma zapowiada się przyzwoicie :idea:

Obrazek

Zdaje się, że najwyższe kondygnacje będą tam miały niezłe widoki :) Co więcej wszystko wskazuje na to, że część mieszkań będzie tam miała dostęp do obszernych tarasów, co jeszcze lepsze, mają one wystawę południową, więc będą nieźle nasłonecznione :D

Obrazek

A tu jeszcze odstęp pomiędzy dwoma budynkami stawianymi przez Murapol, zastanawiam się czy nie jest nieco zbyt mały, tym bardziej, że na tych ścianach są okna, a budynki dosyć wysokie, bo mają aż 9 pięter w wyższych miejscach... Jak myślicie :?:

gadhet

Postautor: gadhet » 22 lis 2016, 11:28

Witam,

Mam pytanie czy ktoś pamieta jakie byly ceny mieszkań u developera Murapol na inwestycji POznańska 1 etap. Pytam o ceny wyjściowe nie ceny jakie ostatecznie osiągnął ktos przy ewentualnym zakupie mieszkania. Nigdzi enie moge znalezc tych danych historycznych.

Dziekuje za informacje!

pozdro

Postautor: pozdro » 22 lis 2016, 14:29

Z tego co pamietam mieli chyba kolo 7000zl/m2. Chyba mieli nieco drozej niz w LC Corp gdzie byly blizej 6100-6500 zl/m2

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”