Nowy Złocień Murapol Kraków opinie i forum mieszkańców (Bieżanów)

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
iti

Nowy Złocień Murapol Kraków opinie i forum mieszkańców (Bieżanów)

Postautor: iti » 30 lis 2016, 19:36

Zdaje się, że lada chwila ruszy nam kolejna inwestycja w mieście, ale tym razem będą to nowe mieszkania na Bieżanowie - chodzi o przedsięwzięcie, które prowadzi deweloper Murapol - Nowy Złocień Kraków, powstający właśnie jak sama nazwa wskazuje, na Złocieniu, w okolicach ulicy Agatowej, blisko fabryki kabli, torów kolejowych i obwodnicy. Niestety nie udało mi się znaleźć wizualizacji nowych bloków, które mają tam powstać, ale pewnie w niedalekiej przyszłości się pojawi gdzieś w sieci :) Chyba, że ktoś już ma i podzieli się na forum z innymi :?:

Jeśli chodzi o samo osiedle Nowy Złocień w Krakowie, to w jego samach mają powstać trzy budynki wysokie na 4 piętra, a w nich 214 mieszkań, czyli chyba nie będą to specjalne kolosy :) Ciekawe czy firma Murapol Kraków pójdzie tu w podobną stylistykę, co w przypadku innych swoich projektów realizowanych w naszym mieście, a te bywają do siebie podobne, mam tu na myśli przynajmniej to, co postawił i jeszcze stawia przy Bieńczyckiej oraz projekt Murapol Poznańska na Łobzowie. Nie wiem jakie są Wasze opinie o tym, co tam powstaje za ich sprawą, ale wg mnie, to taka przeciętna architektura, której jednak nie ma się co czepiać :) Choć oczywiście tu może być jeszcze lepiej, albo gorzej, ale to okaże się, jak już zobaczymy projekt :) Mam nadzieję, że przestrzeń pomiędzy blokami zostanie ładnie zagospodarowana, a tu Murapolowi nie idzie źle - ostatnio bardzo dobre wrażenie zrobiło na mnie to, jak wygląda to na forum inwestycji Garbarnia Kraków, dodam tam kilka zdjęć, bo ładne drzewka posadzili i trawkę zasiali, a do tego tuje (choć akurat te, to kojarzą mi się z cmentarzem bardziej ;) ).

Obrazek

No i jeszcze same nowe mieszkania na Osiedlu Nowy Złocień, już pisałem ile ich ma być, ale nie było nic o rozmiarach, tymczasem kawalerki mają zaczynać się od 25 m2 i to dosyć standardowe jak na nasze miasto i w ogóle współczesną deweloperkę, choć szkoda, że nie są nieco większe, ale tych kilka metrów to niestety często już różnica nawet kilkudziesięciu tysięcy złotych... Największe mieszkania tam maja mieć powierzchnię 120 metrów kwadratowych, choć obstawiałbym, że nie będzie ich zbyt wiele, bo chyba teraz najlepiej sprzedają się mieszkania 2-pokojowe w Krakowie oraz małe mieszkania 3-pokojowe, a na takie powyżej 100 m2 popyt jest jednak znacznie mniejszy. Ciekawi mnie też, jakie będą ceny nowych mieszkań w Krakowie na Bieżanowie - Złocieniu. Lokalizacja jest trochę dyskusyjna przez to, że jak na razie z tej okolicy jest tylko jeden wyjazd, ulica Agatowa i później Półłanki, ale to się może jeszcze jakoś zmieni w przyszłości - na pewno by się przydało :)

Jest tu może ktoś, kto planuje zakup tam nowego mieszkania od dewelopera Murapol dla siebie i może coś więcej napisać o tym przedsięwzięciu, opinie o jego wadach i zaletach na forum :?: Bo wydaje się to wszystko dosyć ciekawe, ale wiadomo, jeszcze jest taka zmienna jak cena, a Murapol, pomimo tego, że buduje często nieco poniżej średniej dla krakowskich deweloperów jakości, to jednak ceny już niekoniecznie ma dużo niższe niż oni :) Czekam na więcej informacji, może pojawią się tu przyszli mieszkańcy osiedla Nowy Złocień i napiszą coś więcej.

traker

Re: Nowy Złocień Murapol Kraków opinie i forum mieszkańców (Bieżanów)

Postautor: traker » 08 lip 2019, 20:04

gazetakrakowska.pl/krakow-zaplacili-za-mieszkania-wprowadzili-sie-ale-te-wciaz-do-nich-nie-naleza-deweloper-zwleka-z-umowa/ar/c1-14258413

ja55

Postautor: ja55 » 08 lip 2019, 22:06

Z murapolem jak zawsze problemy.. Najgorszy deweloper w Krakowie.

fahar

Postautor: fahar » 19 sty 2020, 0:04

Witam,

czy ktoś się orientuje po ile Murapol krzyczy od metra w metrażach 35-40 m2, za miejsce parkingowe i komórkę, w obecnym drugim etapie?

LQS

Postautor: LQS » 07 wrz 2021, 13:48

Jakies opinie nt tej inwestycji? Wyglada na najsensowniejsza w okolicy , jak tam z cenami miejsc postojowych? Negocjacja cen?
Ten orion i develia to troche pato

voyager

Postautor: voyager » 04 mar 2022, 11:48

Wrzuci ktoś jakąś fotkę, jak to osiedle teraz wygląda i podzieli się opiniami na temat tego, jak się tam mieszka? Dobra okolica dla rodziny z dziećmi? Jakie ma największe zalety i jakie wady? A samo osiedle wybudowane przez Murapol jak się sprawdza?

projekty1

Postautor: projekty1 » 04 mar 2022, 12:02

voyager pisze:Wrzuci ktoś jakąś fotkę, jak to osiedle teraz wygląda i podzieli się opiniami na temat tego, jak się tam mieszka? Dobra okolica dla rodziny z dziećmi? Jakie ma największe zalety i jakie wady? A samo osiedle wybudowane przez Murapol jak się sprawdza?

Okolica słabo skomunikowana. Rano są problemy z wyjazdem z osiedla przez przejazdy kolejowe od str Bieżanowa, które często są zamykane i od drugiej strony (Rybitwy) gdzie są regularne korki. Komunikacja miejska kursuje co 20 minut, brak bezpośredniego połączenia z centrum, nie ma tramwaju, za to podobno jeździ jakiś mityczny pociąg ze Złocienia do Galerii Krakowskiej, który wszyscy deweloperzy podają we wszystkich prospektach jako atut osiedla. Rano i wieczorem nieciekawy zapach, a przy większych deszczach osiedle odcięte od świata i dodatkowy problem z wyjazdem - zalewa jedyną drogę dojazdową do osiedla, okoliczne firmy, wylewają 2 małe rzeczki w pobliżu.

W okolicy stara zajezdnia PKP, w której gromadzą się bezdomni - byłby fajny teren spacerowy, ale jak tam ostatnio szłam, to przeraziły mnie widoki z okien starych wagonów, które tam stoją.

Poza małą Biblioteką i małą Galerią ATUT nic tam nie ma. Szkoła podstawowa w budowie, ale pytanie czy na tak duże osiedle będzie miejsce dla wszystkich dzieci, czy dalej będą musiały dojeżdżać do Bieżanowa zatłoczonym autobusem. Nie wiem w jakim wieku masz dzieci - jeśli małe, to są przedszkola i place zabaw, ale ze starszymi już gorzej, bo osiedle ma im niewiele do zaoferowania i np. po jakieś zajęcia dodatkowe trzeba dojeżdżać przynajmniej do Bieżanowa.

Sam Murapol nie ma za dobrych opinii i inwestycje przez nich realizowane są robione po najmniejszej linii oporu, tanimi materiałami i w standardzie który mocno na minus odbiega od innych deweloperów. Raczej bym się zastanowiła nad zakupem w tym miejscu i od tego dewelopera.

free66

Postautor: free66 » 04 mar 2022, 16:32

projekty1 pisze:
voyager pisze:Wrzuci ktoś jakąś fotkę, jak to osiedle teraz wygląda i podzieli się opiniami na temat tego, jak się tam mieszka? Dobra okolica dla rodziny z dziećmi? Jakie ma największe zalety i jakie wady? A samo osiedle wybudowane przez Murapol jak się sprawdza?

Okolica słabo skomunikowana. Rano są problemy z wyjazdem z osiedla przez przejazdy kolejowe od str Bieżanowa, które często są zamykane i od drugiej strony (Rybitwy) gdzie są regularne korki. Komunikacja miejska kursuje co 20 minut, brak bezpośredniego połączenia z centrum, nie ma tramwaju, za to podobno jeździ jakiś mityczny pociąg ze Złocienia do Galerii Krakowskiej, który wszyscy deweloperzy podają we wszystkich prospektach jako atut osiedla. Rano i wieczorem nieciekawy zapach, a przy większych deszczach osiedle odcięte od świata i dodatkowy problem z wyjazdem - zalewa jedyną drogę dojazdową do osiedla, okoliczne firmy, wylewają 2 małe rzeczki w pobliżu.

W okolicy stara zajezdnia PKP, w której gromadzą się bezdomni - byłby fajny teren spacerowy, ale jak tam ostatnio szłam, to przeraziły mnie widoki z okien starych wagonów, które tam stoją.

Poza małą Biblioteką i małą Galerią ATUT nic tam nie ma. Szkoła podstawowa w budowie, ale pytanie czy na tak duże osiedle będzie miejsce dla wszystkich dzieci, czy dalej będą musiały dojeżdżać do Bieżanowa zatłoczonym autobusem. Nie wiem w jakim wieku masz dzieci - jeśli małe, to są przedszkola i place zabaw, ale ze starszymi już gorzej, bo osiedle ma im niewiele do zaoferowania i np. po jakieś zajęcia dodatkowe trzeba dojeżdżać przynajmniej do Bieżanowa.

Sam Murapol nie ma za dobrych opinii i inwestycje przez nich realizowane są robione po najmniejszej linii oporu, tanimi materiałami i w standardzie który mocno na minus odbiega od innych deweloperów. Raczej bym się zastanowiła nad zakupem w tym miejscu i od tego dewelopera.

Część, spędziłem na złocieniu kilka lat w czasach jak tam nic nie było, jak i lokalizacja mocno się rozwinęła. Mogę od siebie powiedzieć tak:
- korki są takie jak wszędzie, wrażenia na mnie nie robią. Nie przesadzajmy z mitycznymi korkami na Złocieniu.
- smród: 3 lata w jednym biurze, smród czułem 1 raz,
- infrastruktura sklepowa na miejscu,
- nie zwracałem uwagi na szkoły, ale fajnie że budują. Przedszkola i żłobki widzę, że są.
- kolejka do centrum gotowa, mają zwiększyć częstotliwość.
- no i cena, jak na Kraków jest atrakcyjna.

Jako osoba która na Złocieniu spędziła 3 lata swojego życia, kupiłbym tam mieszkanie.
Właściciel agencji nieruchomości w Krakowie.
Koordynator wielu projektów deweloperskich na terenie Polski.

traker

Postautor: traker » 11 mar 2022, 11:54

A co z zalewanie tam osiedla Złocień przez wody opadowe , garaży podziemnych , chodników itd ?
Kiedy oddadzą obiekty tzw ochrony przeciwpowodziowej ?

free66

Postautor: free66 » 11 mar 2022, 16:28

traker pisze:A co z zalewanie tam osiedla Złocień przez wody opadowe , garaży podziemnych , chodników itd ?
Kiedy oddadzą obiekty tzw ochrony przeciwpowodziowej ?

Z tym się spotkałem ale na osiedlu Słoneczne Miasteczko, do Murapolu, Oriona i Instalu jest za daleko i według mojej wiedzy ten problem tych inwestycji nie dotyczył. Nie wiem co się w tej chwili zmieniło w zakresie ochrony przeciwpowodziowej na terenie Develii.
Właściciel agencji nieruchomości w Krakowie.
Koordynator wielu projektów deweloperskich na terenie Polski.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”