Proces przedaży mieszkań przez deweloperów / kanały sprzedaży mieszkań przez deweloperów

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
free66

Re: Proces przedaży mieszkań przez deweloperów / kanały sprzedaży mieszkań przez deweloperów

Postautor: free66 » 09 wrz 2024, 16:09

wojdyla1980 pisze:
free66 pisze:
humbak pisze:
oczywiscie kazdy umie wpisac w google 'kraków nieruchomości off-market', i pojawia sie tam kilka firm, ktorych nazwy tutaj moglbym wymienic - po prostu rozbaiło mnie troche stwierdzenie, ze nie mozna ich tutaj wymieniac :)

proces dobrze byl widoczny chocby na sasiednim murapol matecznik - u developera cena wyjsciowa 20k, na stronach 4 roznych brokerow z roznymi cenami tego samego mieszkania (choc probowali to maskowac), w tym najnizsza chyba po ciut powyzej 16k a wciaz mu sie oplacalo sprzedac, inna sprawa ze pozniej u dewelopera tez sie okazalo ze z tych 20k to latwo mozna zejsc na prawie 17k, a ze i moze cos jeszcze po 'konsultacjach z zarzadem..'
Generalnie wszystko to samo tylko on-market, a off market to pewnie te mieszkania najdrozsze, i w tym wypadku to by tlumaczylo, ze czesc tych najwiekszych czy z tarasami w ogole nie weszla do sprzedazy bo 'pracownicy dewelopera' ;) mieli pierwszenstwo

W inwestycji Murapol Mateczniq mogę dokładnie określić poziom rabatów. Jako osoba, która sprzedaje dużą liczbę mieszkań dla tego dewelopera, dobrze znam zasady ich udzielania. Podsumowując, u mnie z pewnością uzyskacie lepszą cenę, nawet przy zakupie detalicznym. W internecie rzadko aktualizujemy ogłoszenia, a większość ofert nie jest publikowana.

Ogłoszenia off-market są bardziej powszechne na rynku wtórnym, natomiast na rynku pierwotnym, zarządzając projektami deweloperskimi, taki krok mógłby być ryzykowny i przynieść negatywne skutki (co innego jest sprzedać 1 mieszkanie off-market, a co innego 300 mieszkań :-) ).

hahaha, nie śmieszajcie się ludzie. Teraz będziecie sprzedawać taniej mieszkania po forach budowlanych, zamiast obniżyć oficjalnie cenę? Gdzie jest moderator tego forum??? Czy to jest miejsce na taki handel???

Jestem na tym forum od wielu lat i nigdy nie proponowałem swoich usług w zakresie sprzedaży mieszkań. Dzielę się swoimi spostrzeżeniami z perspektywy właściciela biura nieruchomości i osoby z bogatym doświadczeniem w zarządzaniu projektami deweloperskimi, szczególnie w kontekście sprzedaży. Rozumiem, że chcesz kupić taniej, a ja wiem, kto może Ci to umożliwić. Jednak nie zamierzam tego ujawniać za darmo na forum – nie przepadam za dawaniem gotowych rozwiązań. Dostałeś wyzwanie, więc teraz sam musisz szukać oferty która Cię interesuje. A gdy znajdziesz, zastanów się, czy mogłeś wynegocjować jeszcze więcej ;-)
Właściciel agencji nieruchomości w Krakowie.
Koordynator wielu projektów deweloperskich na terenie Polski.

wojdyla1980

Re: Proces przedaży mieszkań przez deweloperów / kanały sprzedaży mieszkań przez deweloperów

Postautor: wojdyla1980 » 09 wrz 2024, 16:14

free66 pisze:
wojdyla1980 pisze:
free66 pisze:
W inwestycji Murapol Mateczniq mogę dokładnie określić poziom rabatów. Jako osoba, która sprzedaje dużą liczbę mieszkań dla tego dewelopera, dobrze znam zasady ich udzielania. Podsumowując, u mnie z pewnością uzyskacie lepszą cenę, nawet przy zakupie detalicznym. W internecie rzadko aktualizujemy ogłoszenia, a większość ofert nie jest publikowana.

Ogłoszenia off-market są bardziej powszechne na rynku wtórnym, natomiast na rynku pierwotnym, zarządzając projektami deweloperskimi, taki krok mógłby być ryzykowny i przynieść negatywne skutki (co innego jest sprzedać 1 mieszkanie off-market, a co innego 300 mieszkań :-) ).

hahaha, nie śmieszajcie się ludzie. Teraz będziecie sprzedawać taniej mieszkania po forach budowlanych, zamiast obniżyć oficjalnie cenę? Gdzie jest moderator tego forum??? Czy to jest miejsce na taki handel???

Jestem na tym forum od wielu lat i nigdy nie proponowałem swoich usług w zakresie sprzedaży mieszkań. Dzielę się swoimi spostrzeżeniami z perspektywy właściciela biura nieruchomości i osoby z bogatym doświadczeniem w zarządzaniu projektami deweloperskimi, szczególnie w kontekście sprzedaży. Rozumiem, że chcesz kupić taniej, a ja wiem, kto może Ci to umożliwić. Jednak nie zamierzam tego ujawniać za darmo na forum – nie przepadam za dawaniem gotowych rozwiązań. Dostałeś wyzwanie, więc teraz sam musisz szukać oferty która Cię interesuje. A gdy znajdziesz, zastanów się, czy mogłeś wynegocjować jeszcze więcej ;-)

ja dałem wyzwanie adminowi i zgłosiłem twoją idiotyczną reklamę

free66

Postautor: free66 » 09 wrz 2024, 16:37

wojdyla1980 pisze:
free66 pisze:
wojdyla1980 pisze:

Masz do tego pełne prawo. Pisząc anonimowo na forum, trudno mi ocenić, co lub kogo promuję, ale w porządku ;)

Nieco odeszliśmy od głównego tematu wątku. Inwestycja Apartamenty Park Matecznego zapowiada się na bardzo udany projekt. Deweloper jest znany z wysokiej jakości realizacji oraz profesjonalnej obsługi klienta. Ulica Konopnickiej będzie zauważalna, jednak decydując się na zakup w tej lokalizacji, można liczyć na wiele zalet, które zrównoważą pewne niedogodności.

wojdyla1980

Postautor: wojdyla1980 » 09 wrz 2024, 16:47

free66 pisze:
wojdyla1980 pisze:
free66 pisze:

Masz do tego pełne prawo. Pisząc anonimowo na forum, trudno mi ocenić, co lub kogo promuję, ale w porządku ;)

Nieco odeszliśmy od głównego tematu wątku. Inwestycja Apartamenty Park Matecznego zapowiada się na bardzo udany projekt. Deweloper jest znany z wysokiej jakości realizacji oraz profesjonalnej obsługi klienta. Ulica Konopnickiej będzie zauważalna, jednak decydując się na zakup w tej lokalizacji, można liczyć na wiele zalet, które zrównoważą pewne niedogodności.

promujesz własną agencję nieruchomości, pisząc wprost że masz mieszkania z konkretnej inwestycji w cenach niższych niż w oficjalnej ofercie, i żeby się z tobą kontaktować. Ten temat już wyjaśniliśmy, ja już sam wyjaśnię jeszcze jeden, jak się na to zapatruje oficjalne biuro sprzedaży tej inwestycji

free66

Postautor: free66 » 09 wrz 2024, 17:36

wojdyla1980 pisze:
free66 pisze:
wojdyla1980 pisze:

promujesz własną agencję nieruchomości, pisząc wprost że masz mieszkania z konkretnej inwestycji w cenach niższych niż w oficjalnej ofercie, i żeby się z tobą kontaktować. Ten temat już wyjaśniliśmy, ja już sam wyjaśnię jeszcze jeden, jak się na to zapatruje oficjalne biuro sprzedaży tej inwestycji

Ponownie odbiega Pan od tematu wątku. Gdybym anonimowo reklamował anonimowe biuro nieruchomości, to chyba zasłużyłbym na tytuł mistrza marketingu :)

Nie wiedziałem, że dbanie o portfele klientów i oferowanie lepszych cen to teraz grzech ciężki. Jak już wspominałem, od wielu lat zarządzam projektami deweloperskimi i nie mam problemu z dzieleniem się swoją wiedzą oraz relacjami z deweloperami. Rozumiem, że masz ambitny plan zrewolucjonizowania rynku i postawienia deweloperów na baczność ;)

Nowy

Postautor: Nowy » 09 wrz 2024, 17:50

Jeżeli tak wygląda procesz sprzedaży mieszkań, a wiele wskazuje na to, że tak może być (ogłoszenia agencji w cenach innych niż u dewelopera), to cała dyskusja ma wartość poznawczą dla osób rozglądających się za mieszkaniem.

Pisanie jednak, w rodzaju "Szukasz wsparcia przy zakupie mieszkania z rynku pierwotnego? Skontaktuj się ze mną.", można by chyba jednak podciągnąć pod reklamę i tu mam wątpliwości czy od tego jest to forum.

Wreszcie warto byłoby się do siebie zwracać kulturalnie, wypowiadać na temat i to zawsze jest w porządku.

free66

Postautor: free66 » 09 wrz 2024, 18:00

Nowy pisze:Jeżeli tak wygląda procesz sprzedaży mieszkań, a wiele wskazuje na to, że tak może być (ogłoszenia agencji w cenach innych niż u dewelopera), to cała dyskusja ma wartość poznawczą dla osób rozglądających się za mieszkaniem.

Pisanie jednak, w rodzaju "Szukasz wsparcia przy zakupie mieszkania z rynku pierwotnego? Skontaktuj się ze mną.", można by chyba jednak podciągnąć pod reklamę i tu mam wątpliwości czy od tego jest to forum.

Wreszcie warto byłoby się do siebie zwracać kulturalnie, wypowiadać na temat i to zawsze jest w porządku.

Proces sprzedaży i zakupu u każdego dewelopera może wyglądać inaczej i nie możemy podchodzić do wszystkich deweloperów w jednakowy sposób (1:1). U jednego możemy wynegocjować atrakcyjny rabat, a u innego nie dostaniemy żadnej zniżki. Wiedza, którą przekazujemy naszym klientom, pomaga im podjąć właściwą decyzję, oszczędzając zarówno czas, jak i pieniądze.

Mam nadzieję, że moje odpowiedzi były wyrażone w kulturalny sposób.

Chętnie będę dzielił się swoją wiedzą na forum, nawet jeśli nie zawsze się zgadzamy. Ważne, by dyskusje były merytoryczne, tak aby osoby czytające posty miały dostęp do jasnych i przystępnych informacji.

Bas Kra

Postautor: Bas Kra » 09 wrz 2024, 18:09

Znajomy teraz kupił mieskzanie w Krakowie. Od dewelopera dostal 5% upustu i po podpisaniu umowy notarialnej wino w skrzynce i kileiszki z grawerem nazwy inwestycji. Ważne: cena mieskzania była od 6 miesicey stała, znajomy sledzil cenniki. Nie tak, jak u wielu deweloperów, ze podnosza cenę, aby pozornie dac rabat. Natomiast notariusz dewelopera miał dosyć wysoką cenę, są tansi, i pewnie ta cena sfinansowała wino. Ale znajomy ceni s woj czas i nie szukał innej kancelarii.

free66

Postautor: free66 » 09 wrz 2024, 18:23

Bas Kra pisze:Znajomy teraz kupił mieskzanie w Krakowie. Od dewelopera dostal 5% upustu i po podpisaniu umowy notarialnej wino w skrzynce i kileiszki z grawerem nazwy inwestycji. Ważne: cena mieskzania była od 6 miesicey stała, znajomy sledzil cenniki. Nie tak, jak u wielu deweloperów, ze podnosza cenę, aby pozornie dac rabat. Natomiast notariusz dewelopera miał dosyć wysoką cenę, są tansi, i pewnie ta cena sfinansowała wino. Ale znajomy ceni s woj czas i nie szukał innej kancelarii.

Kiedyś również dostałem od dewelopera butelkę wina – nadal jej nie otworzyłem, trzymam na odpowiednią okazję ;)

Co do kancelarii notarialnej obsługującej inwestycję, wyjaśnię kilka rzeczy. Deweloperzy przy większych projektach zazwyczaj korzystają z jednej, zaufanej kancelarii notarialnej. Przy sprzedaży np. 50 mieszkań, korzystanie z różnych kancelarii za każdym razem mogłoby zwiększać ryzyko błędów w dokumentach. Dlatego deweloperzy często współpracują z wybranymi kancelariami, które mają doświadczenie w tego typu inwestycjach.

Jeżeli chodzi o koszty notarialne i wydają się Państwu zbyt wysokie, warto porozmawiać z deweloperem lub przedstawicielem notariusza. Z mojego doświadczenia wynika, że notariusze są zazwyczaj skłonni do negocjacji. Warto podejść do tego z życzliwością i uśmiechem, zamiast w tonie "należy mi się" :-)

wojdyla1980

Postautor: wojdyla1980 » 09 wrz 2024, 21:37

free66 pisze:
wojdyla1980 pisze:
free66 pisze:Masz do tego pełne prawo. Pisząc anonimowo na forum, trudno mi ocenić, co lub kogo promuję, ale w porządku ;)

Ponownie odbiega Pan od tematu wątku. Gdybym anonimowo reklamował anonimowe biuro nieruchomości, to chyba zasłużyłbym na tytuł mistrza marketingu :)

Nie wiedziałem, że dbanie o portfele klientów i oferowanie lepszych cen to teraz grzech ciężki. Jak już wspominałem, od wielu lat zarządzam projektami deweloperskimi i nie mam problemu z dzieleniem się swoją wiedzą oraz relacjami z deweloperami. Rozumiem, że masz ambitny plan zrewolucjonizowania rynku i postawienia deweloperów na baczność ;)

twój marketing kojarzy mi się z telezakupami mango, dlatego napisałem że jest idiotyczny, bez różnicy czy opowiadałbyś o pasach odchudzających czy o mieszkaniach.
A jak chcesz w temacie wątku, to rola agenta nieruchomości jest całkowicie zbędna w procesie nabywania nowych nieruchomości jeśli deweloper dysponuję własnym biurem sprzedaży, tylko podnosi koszt zakupu mieszkania, trzeba wynagrodzić kolejną osobę. Ale to nawet dobrze że się tak wyświetliłeś, niech ludzie zobaczą jak deweloperzy kombinują i jaka patologia panuje na tym rynku, że opłaca im się wysyłać takich "marketingowców" na forum dedykowane tej inwestycji.
A rynek sam się zrewolucjonizuje, i cała masa takich przybłęd które jakoś funkcjonowały w hossie, teraz wypadną z rynku, i pójdziesz sprzedawać dywany

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”