semi pisze:anubis⠀ pisze:Zagospodarowanie tej części to dobre posunięcie bo podobnie jak szkieletowe straszył że przez dobre ponad 30 lat, tak i budynki dawnych młynów podupadały. Więc tak, okolica na pewno na przestrzeni lat zrobiła się dla wszystkich bardziej dostępna. Urodziłem się tu więc wiem jak to wyglądało wszystko jeszcze 15 lat temu ”
Przecież tam był nowoczesny i dobrze prosperujący młyn i działał do końca "pełną parą" jeszcze kilka lat temu, aż sprzedali te tereny a wszystkie maszyny i co się dało przenieśli do Niepołomic. Trochę z nimi współpracowałem i oni specjalizowali się w specjalnych gatunkach mąk dla Balhsena na czipsy czy inne chrupki albo dla Lajkonika do Skawiny na paluszki na przykład. Z zewnątrz to tak wyglądało jak całe grzegórzki czyli skansen, bo konserwator na tym siedział i wiadomo, że prywatna spółka produkcyjna nie miała interesu kłaść na to gróbych milionów żeby to restaurować z wytycznymi, bo po co im to?
A jeśli chodzi o tą twoją "dostępność" (cokolwiek to znaczy) , stare budynki wyburzą, zostawią szczątkowe fasady na pamiątkę a Ty się podniecasz jakimś "rozwojem".
Ktoś tam dobrze zarobił i podziałał w temacie, miasto nie dość, że pozbyło się problemu w postaci niszczejącego zabytku który by je srogo kosztował to jeszcze przerobiło konserwatora, że lepiej będzie doczepić taką wydmuszkę do nowych budynków i pogonić to wszystko jako tzw apartamenty.
A ten dureń się zgodził. Historia jakiej w krajach 3-go świata wiele.