Sprzedaż mieszkania w Krakowie - samodzielnie czy przez biuro?

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Paker

Sprzedaż mieszkania w Krakowie - samodzielnie czy przez biuro?

Postautor: Paker » 29 lis 2025, 13:48

Cześć,
rozważam sprzedaż mieszkania w Krakowie (55 m2, Płaszów, okolice Bagrów, rok 2024, wykończone pod klucz) i zastanawiam się, czy lepiej robić to samodzielnie, czy z pomocą biura nieruchomości. Chciałbym zapytać osoby z doświadczeniem:

1. Samodzielna sprzedaż — czy warto?

Jakie są plusy i minusy w praktyce?
Ile czasu realnie zajmuje obsługa ogłoszeń i oględzin?
Czy udało Wam się uzyskać wyższą cenę niż przez biuro?

2. Współpraca z biurem nieruchomości

Na co zwrócić uwagę przy wyborze agenta/biura?
Czy w Krakowie standardem jest umowa na wyłączność, czy można działać bez niej?
Jakie są typowe stawki prowizji? Kto je zwykle płaci – sprzedający czy kupujący?
Czy spotkaliście się z prowizją progresywną (wyższa premia za wyższą cenę)?
Czy to w ogóle popularne w Krakowie, czy raczej rzadko stosowane?

3. Umowa z biurem

Na jak długi okres najczęściej podpisuje się umowy?
Jakie zapisy w umowie mogą być niekorzystne lub ryzykowne?
Czy warto negocjować czas trwania lub wysokość prowizji?

Będę wdzięczny za opinie i konkretne doświadczenia — zarówno pozytywne, jak i negatywne.
Chciałbym uniknąć typowych pułapek i dobrze wybrać formę sprzedaży.

tonyxxl

Re: Sprzedaż mieszkania w Krakowie - samodzielnie czy przez biuro?

Postautor: tonyxxl » 29 lis 2025, 15:05

Jak czytam jakie zadajesz pytania to od razu wiadomo, że nie masz zielonego pojęcia o temacie i od razu ci powiem: zleć sprzedaż pośrednikowi. Lepiej, bezpieczniej i całkiem możliwe , że więcej forsy ci zostanie. Szczególnie dzisiaj, gdzie jest rynek klienta a twoje mieszkanie raczej standardowe z tego co piszesz.

Paker

Postautor: Paker » 29 lis 2025, 16:15

Coś tam wiem, ale chciałbym poszerzyć wiedzę. Jak są tu osoby, które sprzedawały tak i tak to może coś podpowiedzą. Pośrednik to zawsze jest opcja, ale pytanie czy konieczność? Mieszkanie ma czystą KW, więc teoretycznie prosty case.

Sellie

Postautor: Sellie » 30 lis 2025, 13:49

Zdecydowanie samodzielnie. To nie jest żadna wielka filozofia - umawiasz się u notariusza 2 razy, umowa przedwstępna, umowa końcowa.
Biura nieruchomości to jeden wielki scam w Polsce - nie mają pojęcia o mieszkaniach, kłamią, naciągają na prowizje za otworzenie mieszkania, ogólnie nie polecam. Miałam różne przeboje i do dzisiaj żałuję, że nie kupiłam od razu od parki, która sprzedawała mieszkanie bezpośrednio.

tonyxxl

Postautor: tonyxxl » 30 lis 2025, 14:46

Sellie pisze:Zdecydowanie samodzielnie. To nie jest żadna wielka filozofia - umawiasz się u notariusza 2 razy, umowa przedwstępna, umowa końcowa.

On chce sprzedać a nie kupić. Kupić to jest zawsze łatwo. Sprzedawałaś kiedyś takie zwykłe mieszkanie? Ja sprzedawałem i to nie jedno. Tak po 10tej wizycie "oglądaczy" i innych co się zastanowią, bo maja jeszcze 10 innych do oglądniecia dałem sobie spokój. Wiecej czasu i paliwa stracę, nie mówić o nerwach. Ugadujesz się na cenę minimalną z biurem nieruchomości, dokładasz do ceny ich prowizje i niech działają. Może w czasach booku i rynku sprzedającego warto nie płacić biurom, bo sprzeda się szybko, ale dzisiaj? Ciężko to widzę. Trzeba być fachowcem w temacie żeby sprzedać w rynkowej cenie.

Sellie

Postautor: Sellie » 30 lis 2025, 14:52

tonyxxl pisze:
Sellie pisze:Zdecydowanie samodzielnie. To nie jest żadna wielka filozofia - umawiasz się u notariusza 2 razy, umowa przedwstępna, umowa końcowa.

On chce sprzedać a nie kupić. Kupić to jest zawsze łatwo. Sprzedawałaś kiedyś takie zwykłe mieszkanie? Ja sprzedawałem i to nie jedno. Tak po 10tej wizycie "oglądaczy" i innych co się zastanowią, bo maja jeszcze 10 innych do oglądniecia dałem sobie spokój. Wiecej czasu i paliwa stracę, nie mówić o nerwach. Ugadujesz się na cenę minimalną z biurem nieruchomości, dokładasz do ceny ich prowizje i niech działają. Może w czasach booku i rynku sprzedającego warto nie płacić biurom, bo sprzeda się szybko, ale dzisiaj? Ciężko to widzę. Trzeba być fachowcem w temacie żeby sprzedać w rynkowej cenie.

Tak, sprzedawałam. Ustawiłam normalną cenę, realnie wyceniłam wtedy wartość mieszkania - poszło od ręki z pierwszym kupującym :) Także pozdrawiam pana agenta nieruchomości :) Eldorado się skończyło, będziesz musiał innej roboty szukać. Ciekawe czy wtedy też będziesz tak pluł na excelowców co ci zapewniali wyżywienie. :lol: Dzięki temu, że nie płacisz prowizji agentowi możesz od razu obniżyć cenę o 30k i od razu chętni się znajdą :) Tanie mieszkania schodzą najszybciej.

trolltroll

Postautor: trolltroll » 30 lis 2025, 17:12

Sellie pisze:umawiasz się u notariusza 2 razy, umowa przedwstępna, umowa końcowa.
B

Umowy przedwstępnej w ogóle nie musi robić u notariusza, jest dowolność. Ja gdy kupowałem to bez notariusza przedwstępną robiłem.

tonyxxl

Postautor: tonyxxl » 30 lis 2025, 18:19

Sellie pisze:realnie wyceniłam wtedy wartość mieszkania - poszło od ręki z pierwszym kupującym :)

Jak poszło od ręki to na 90% świadczy, że można było wyciągnąć sporo więcej...
Sellie pisze:Także pozdrawiam pana agenta nieruchomości :) Eldorado się skończyło, będziesz musiał innej roboty szukać. Ciekawe czy wtedy też będziesz tak pluł na excelowców co ci zapewniali wyżywienie. :lol: Dzięki temu, że nie płacisz prowizji agentowi możesz od razu obniżyć cenę o 30k i od razu chętni się znajdą :) Tanie mieszkania schodzą najszybciej.

Jesli osoba prawdopodobnie nigdy nie sprzedała nawet zwykłego samochodu, a w dodatku nie umie negocjowac, nagle twierdzi, że sprzeda sobie nieruchomość, to myślisz że to jest dobry pomysł czy, że raczej coś może spieprz...ć ? Co się stanie jak trafi na profesjonalnego negocjatora? Pokona go doświadczeniem?
A co kiedy trafi na oszusta? Myslisz, że sobie poradzi? że sie wogóle zorientuje i będzie wiedzieć co jest ważne i na co się nie można zgodzić?
Agencje nie biorą pieniędzy za nic. Szczególnie dzisiaj. Robią robotę za Ciebie to nie dziwne, że chcą zarobić.
A co do 30k które możesz opuścić, bo nie zapłacisz prowizji...oni moga ci sprzedac za 30k więcej.
Na tym polega różnica, że oszczędność jest najczęściej pozorna i ludzie liczą tylko prowizję. Potem są zmęczeni sprzedażą i sprzedają taniej aby się pozbyć problemu.
I nie, nie robię na rynku pośrednictwa. Po prostu radzę się nie zajmowac tym, o czym nie mamy pojęcia i wynająć sprawdzonych ludzi do konkretnej roboty.
Ale każdy zrobi jak chce.

random_1

Postautor: random_1 » 30 lis 2025, 18:39

tonyxxl pisze:
Sellie pisze:realnie wyceniłam wtedy wartość mieszkania - poszło od ręki z pierwszym kupującym :)

Jak poszło od ręki to na 90% świadczy, że można było wyciągnąć sporo więcej...
Sellie pisze:Także pozdrawiam pana agenta nieruchomości :) Eldorado się skończyło, będziesz musiał innej roboty szukać. Ciekawe czy wtedy też będziesz tak pluł na excelowców co ci zapewniali wyżywienie. :lol: Dzięki temu, że nie płacisz prowizji agentowi możesz od razu obniżyć cenę o 30k i od razu chętni się znajdą :) Tanie mieszkania schodzą najszybciej.

Jesli osoba prawdopodobnie nigdy nie sprzedała nawet zwykłego samochodu, a w dodatku nie umie negocjowac, nagle twierdzi, że sprzeda sobie nieruchomość, to myślisz że to jest dobry pomysł czy, że raczej coś może spieprz...ć ? Co się stanie jak trafi na profesjonalnego negocjatora? Pokona go doświadczeniem?
A co kiedy trafi na oszusta? Myslisz, że sobie poradzi? że sie wogóle zorientuje i będzie wiedzieć co jest ważne i na co się nie można zgodzić?
Agencje nie biorą pieniędzy za nic. Szczególnie dzisiaj. Robią robotę za Ciebie to nie dziwne, że chcą zarobić.
A co do 30k które możesz opuścić, bo nie zapłacisz prowizji...oni moga ci sprzedac za 30k więcej.
Na tym polega różnica, że oszczędność jest najczęściej pozorna i ludzie liczą tylko prowizję. Potem są zmęczeni sprzedażą i sprzedają taniej aby się pozbyć problemu.
I nie, nie robię na rynku pośrednictwa. Po prostu radzę się nie zajmowac tym, o czym nie mamy pojęcia i wynająć sprawdzonych ludzi do konkretnej roboty.
Ale każdy zrobi jak chce.

lol, widzę że pojęcie o sprzedaży mieszkania to masz wyrobione na podstawie 20 letniego Volkswagen Passata sprowadzonego z Niemiec

zawód pośrednika nieruchomości jest zderegulowany, nie potrzeba żadnych kwalifikacji, pośrednicy to w 95% byłe hostessy, które wyrosły z poprzedniego zawodu i nie dostają już zleceń

jedyne w czym pośrednik odciąża właściciela mieszkania to odbieranie telefonów i prezentacja mieszkania, każdy niech sam się zastanowi czy ta praca jest warta kilku % transakcji ...

tonyxxl

Postautor: tonyxxl » 30 lis 2025, 19:02

random_1 pisze:jedyne w czym pośrednik odciąża właściciela mieszkania to odbieranie telefonów i prezentacja mieszkania, każdy niech sam się zastanowi czy ta praca jest warta kilku % transakcji ...

pewnie, to nic trudnego, tak jak piszesz; wystarczy telefony odbierac i pokazać kupującemu mieszkanie.
Co tu może pójść nie tak?
Halyna potrzymaj mi piwo, sprzedam nawet dwa dzisiaj.
Niech tak ci będzie, że to nic trudnego i kazdy może to robić.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”