Apartamenty Park Matecznego Kraków od Dom Development - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Nowy

Re: Apartamenty Park Matecznego Kraków od Dom Development - opinie na forum

Postautor: Nowy » 20 kwie 2026, 11:59

anderson pisze:a tak z ciekawości 2 pytania:
1) dlaczego Ci ta lokalizacja średnio odpowiada?
Osobiscie wielokrotnie słyszałem (od kilku mieszkancow Siesta czy Fi), że ktoś chciałby kupić większe mieszkanie w tej okolicy bo mu pasuje. Nigdy nie słyszałem by ktoś narzekał że tu go denerwuje i chce sie przeprowadzic do innej (co oczywiscie nie oznacza że takich ludzi nie ma, ale ja osobiscie nie slyszalem takich opinii)
2) jakie okolice/lokalizacje są dla Ciebie lepsze i dlaczego?

To oczywiście subiektywna sprawa, ale z mojego kupktu widzenia:
- Masz tam dwie bardzo ruchliwe drogi w bliskim sąsiedztwie (Konopnickiej i Wadowicka), które generują hałas i spaliny, spacer w ich sąsiedztwie, to nie jest nic przyjemnego, do tego jedno z nabardziej ruchliwych rond w Krakowie.
- Pomimo tego, że masz szerokie drogi obok osiedla, to i tak często, jesli chcesz z nich gdzieś wyjechać, to wpadasz w korek.
- Po sąsiedzku może i jest Park Zdrojowy, ale to chyba prywatny teren jest i jednak nieco się różni od klasycznych parków, a poza tym dużo więcej nie ma. Są Wały Wilgi, ale one dobre raczej na spacer z psem, jest ten park mały po drugiej stronie Wadowickiej, ale do inego też trzeba przez konkret ulicę przejść. Najsensowniejszy najbliżej, to chyba Planty Nowackiego ewentualnie Park Bednarskiego. Są jeszcze jakieś place zabaw w drigą stronę, w okolicach mostu na Wildze. Do Zakrzówka chyba kawałek spory.
- Okolica taka dosyć chaotyczna, np. te zakłady wulianizacyjne przy Rondzie Matecznego, no nie wyglada to ładnie. Nie ma tam takich sensownie wyglądających przestrzeni publicznych. Aczkolwiek da się dojść pieszo w przyjemniejsze miejsca na Starym Podgórzu.

A leprze wg mnie okolice np. na skraju starych osiedli, które były sensownie zaprojektowane, jest tam dużo usług, niezbyt obciążonych, jest komunikacja i niezły dostep do zieleni. Z takich okolic, to wymieniłbym okolice os. Dywizjonu 303 i rejon lotoniska po wschodniej stronie ul. Stella-Sawickiego w Czyżynach, może okolice Brogów, Młyńskiej na Prądniku Czerwonym, rejon os. Podwawelskiego czy południowo-zachodni skraj Mistrzejowic w okolicach os. Oświecenia. Pewnie i na Bieżanowie - Prokocimu coś podobnego by się znalazło. Wiem, że dużo z tych lokalizacji, to dobry kawałek od centrum miasta, ale jeśli są usługi, dobra komunikacja, dostęp do zieleni i spokój, to centum nie jest zupełnie do dobrego życia na co dzięń potrzebne.

Ale to moja subiektywna opinia oczywiście, nie ma się co o to spierać.

anderson

Postautor: anderson » 21 kwie 2026, 10:34

dzięki za konstruktywną i wyważoną opinię! (wielu tutaj głosi różne tezy, czasmi agresywnie, a nie zawsze idzie w parze merytoryka więc tym bardziej doceniam)

ogolnie rozumiem Twoje spojrzenie, aczkolwiek w kilku kwestiach mam nieco inną ocenę:
- na starych mapach akustycznych krakowa tam w środku osiedla był cichszy obszar, pytanie jak to wszystko będzie się odbijać od budynków jak wybudują całość. Ogólnie bliskość pyłów i hałasu (w tym rajdowców wieczornych czy głośnych motorów) uważam za największą wadę (dużo lepiej tutaj wypada lokum siesta czy osiedle fi - tylko kawałek dalej, a różnica w hałasie czy pyłach od drogi chyba spora)
- korki bywaja, zwłaszcza jak pada bo to niestety dla wielu trasa przelotowa choć ogólnie jak powstała trasa łagiewnicka i orawska to jest dużo lepiej, pytanie jak będzie jak się wszyscy wprowadza
- co do zieleni to jest blisko fajna trasa rowerowo/spacerowa koło lokum siesta (gdzie jest tez maly staw), i przechodzi ona dalej (obok parku przy go jump) w baaardzo długi park wzdłuż wilgi aż do zakopianki. Jest tez bardzo blisko do bulwarów nad wisła czy parku bednarskiego Wiadomo ze pewnie jakos dalej od centrum sa wieksze parki itd, ale i tak uwazam ze tu jest niezle. Jesli zrobia jeszcze trase wzdluz wilgi wraz z obiektami rekreacyjnymi wzdluz (a taka byla propozycja garbarni wraz z noho) to uwazam ze bedzie fajnie. Do tego dochodzi bliskosc nowej atrakcji - mostu kolo forum. Zakrzowek? nie uwazam ze 5min autem/pewnie z 20min pieszo to daleko, zreszta kto tam by chodzil codziennie.
- ten zaklad przy rondzie faktycznie bez sensu, ale obok niego powstanie aparthotel z restauracja (widoczny zarys na wizualizacji 3d osiedla domd.pl/pl-pl/krakow/lista-inwestycji/apartamenty-park-matecznego ), ktory dodatkowy powinien troche wyciszyc od wadowickiej. Moze i przyjdzie czas ze przeorganizuja ten parking/zaklad oraz zlikwiduja skladowisko metalu, ale chaos to byl tutaj 10 lat temu jak sie przeprowadzalem w te okolice, a teraz z kazdym rokiem sie poprawia. Jak dożyjemy to bedzie i przystanek metra blisko (Ludwinów)

dla kazdego dobra lokalizacja to troche inne rownanie. Na pewno inne dzielnice blisko huty czy biezanowa daja lepszy dostep do zieleni, ale jednak to juz duzo dalej by poczuc ze masz wszystko blisko, w tym fajne miejsca gdzie mozesz pojsc na spacer, cos zjesc itd, tzn dla mnie okolice rynku podgorskiego/wisly/wawelu sprawiaja ze ja czuje sie ze mieszkm blisko/w centrum bez mieszkania blisko rynku glownego. Osobiscie tez nie do konca lubie klimat huty - tzn blokow z wielkiem plyty (mimo ze wtedy budowalo sie szerzej/inaczej, co ma swoje plusy). Mnie nie przekonasz ze czyzyny/pradnik czy biezanow/prokocim to lepsze lokalizacje całościowo - byc moze pod pewnymi wzgledami tak, ale nie w moim rownaniu 'dobrej lokalizacji'. Ogolnie dobrze ze nie kazdy mysli tymi samymi kategoriami bo gdyby tylko jedna lokalizacja byla dla wszystkich super, to by ceny w niej wystrzelily w kosmos (jeszcze dalej niz juz sa)

pozdrawiam

MarcinG

Postautor: MarcinG » 21 kwie 2026, 11:26

Co do fajnych miejsc spacerowych, dorzucilbym jeszcze rejon kamieniolomu Liban. Dojscie kladka (chyba, ze ona jest tylko 100% rowerowa?), nie za daleko, a teren bardzo ciekawy z perspektywa na wygladzenie.

Najwieksze minusy osiedla, to na pewno halas oraz intensywnosc zabudowy (zrozumiale w tej lokalizacji, ale jak juz sobie narzekamy to czemu nie). Fakt, ze nazwa jest pretensjonalna, ale moglo byc gorzej :D

Rowniez ciekawi mnie poziom wyciszenia mieszkan, bo to moze spedzac (doslownie) sen z powiek.

Nowy

Postautor: Nowy » 21 kwie 2026, 13:15

anderson pisze:- co do zieleni to jest blisko fajna trasa rowerowo/spacerowa koło lokum siesta (gdzie jest tez maly staw), i przechodzi ona dalej (obok parku przy go jump) w baaardzo długi park wzdłuż wilgi aż do zakopianki.

To miałem na myśli piszą o parku w kierunku Wilgi / Kobierzyńskiej, tam faktycznie miał się robić długi park wzdłuż rzeki. Tam faktyczine całkiem miło bywa.
anderson pisze:Zakrzowek? nie uwazam ze 5min autem/pewnie z 20min pieszo to daleko, zreszta kto tam by chodzil codziennie.

No nie, ale właśnie o to chodzi, żeby nie musieć wsiadać w samochód. Jak chcesz z dzieckiem popołudniu wyskoczyć na spacer, to niekoniecznie chcesz z nim iść 20 min w jedną stronę, ale pewne ze starszym dzickiem można na rowerze podjechać.

Nowy

Postautor: Nowy » 21 kwie 2026, 13:22

anderson pisze:ale jednak to juz duzo dalej by poczuc ze masz wszystko blisko, w tym fajne miejsca gdzie mozesz pojsc na spacer, cos zjesc itd, tzn dla mnie okolice rynku podgorskiego/wisly/wawelu sprawiaja ze ja czuje sie ze mieszkm blisko/w centrum bez mieszkania blisko rynku glownego. Osobiscie tez nie do konca lubie klimat huty - tzn blokow z wielkiem plyty (mimo ze wtedy budowalo sie szerzej/inaczej, co ma swoje plusy). Mnie nie przekonasz ze czyzyny/pradnik czy biezanow/prokocim to lepsze lokalizacje całościowo - byc moze pod pewnymi wzgledami tak, ale nie w moim rownaniu 'dobrej lokalizacji'. Ogolnie dobrze ze nie kazdy mysli tymi samymi kategoriami bo gdyby tylko jedna lokalizacja byla dla wszystkich super, to by ceny w niej wystrzelily w kosmos (jeszcze dalej niz juz sa)

Ale właśnie ja się kiedyś wyleczyłem z bliskości centrum, z czego wg mnie wynikają głównie uciążliwości. I nie chodziło mi o huciane stare bloki albo wielką płutę. A mi chodziło raczej o skraj starych osiedli, ale nową zabudowę. Takie okolice lotniska w Czyżynach, jest dużo usług, jest gdzie zjeść, jest gdzie iść (Hangar Czyżyny wkrótce, Muzeum Lotnictwa, Cigiteon), ale nie ma natłoku turystów, hałasu, dojazd do centrum jest dobry, wyjazd z miasta podobnie. Z punktu widzenia wygodnego życia z rodziną, to centrum jest mi zbędne.
Ale oczywiście to moja opinia, a wiadomo, jak jest z opiniami.

Pozdrawiam i jeśli brałeś (aś) tam mieszkanie, to niech sprawnie pójdzie wykończenie i dobrze się mieszka.

anderson

Postautor: anderson » 21 kwie 2026, 17:39

Apropo bliskosci centrum to strefa C21 (niekoniecznie bezposrednio tuz obok ronda matecznego) jest dla mnie wlasnie takim zlotym kompromisem - blisko, ale nie za blisko centrum. Okolice lotniska w czyzynach ma jednak kawalek do tramwaju - osobiscie wole blizej tramwaj niz Zakrzowek (bo z niego czesciej korzystam), no ale jak mowilismy - kazdy ma wlasne preferencje i inaczej zdefiniuje fajne miejsce do zycia. BTW jesli już mowimy o tej czesci Krakowa to dla mnie Dąbie/okolice Lema były na drugim miejscu w rankingu lokalizacji.

Kinga87

Postautor: Kinga87 » 23 kwie 2026, 16:25

Był ktoś może oglądać i mógłby podzielić się opinią? Rozważamy tą lokalizację.

anderson

Postautor: anderson » 24 kwie 2026, 13:58

w tym wątku powiedziano już chyba wszystko? opinia na jaki temat Cie konkretnie interesuje?

t.tomasz

Postautor: t.tomasz » 28 kwie 2026, 15:48

Czy jest tu ktoś kto kupił mieszkanie w budynku F albo G? Sprwdziłem dzisiaj strone domd i jak pobrałem prospekt z etapu 1 fazy 1 i porównałem go z prospektem etapu 2 fazą 2 to wygląda jakby faza 2 miała być szybciej zakończona (przewidywane na 11.05.2027) niż faza 1 (przewidywane na 01.08.2027). Ktoś wie czy najpierw mają oddać budynki H, I czy o co chodzi?

Adekson

Postautor: Adekson » 28 kwie 2026, 18:46

Tak, najpierw będą H oraz I mimo, że sprzedaż wystartowała później

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”