anderson pisze:a tak z ciekawości 2 pytania:
1) dlaczego Ci ta lokalizacja średnio odpowiada?
Osobiscie wielokrotnie słyszałem (od kilku mieszkancow Siesta czy Fi), że ktoś chciałby kupić większe mieszkanie w tej okolicy bo mu pasuje. Nigdy nie słyszałem by ktoś narzekał że tu go denerwuje i chce sie przeprowadzic do innej (co oczywiscie nie oznacza że takich ludzi nie ma, ale ja osobiscie nie slyszalem takich opinii)
2) jakie okolice/lokalizacje są dla Ciebie lepsze i dlaczego?
To oczywiście subiektywna sprawa, ale z mojego kupktu widzenia:
- Masz tam dwie bardzo ruchliwe drogi w bliskim sąsiedztwie (Konopnickiej i Wadowicka), które generują hałas i spaliny, spacer w ich sąsiedztwie, to nie jest nic przyjemnego, do tego jedno z nabardziej ruchliwych rond w Krakowie.
- Pomimo tego, że masz szerokie drogi obok osiedla, to i tak często, jesli chcesz z nich gdzieś wyjechać, to wpadasz w korek.
- Po sąsiedzku może i jest Park Zdrojowy, ale to chyba prywatny teren jest i jednak nieco się różni od klasycznych parków, a poza tym dużo więcej nie ma. Są Wały Wilgi, ale one dobre raczej na spacer z psem, jest ten park mały po drugiej stronie Wadowickiej, ale do inego też trzeba przez konkret ulicę przejść. Najsensowniejszy najbliżej, to chyba Planty Nowackiego ewentualnie Park Bednarskiego. Są jeszcze jakieś place zabaw w drigą stronę, w okolicach mostu na Wildze. Do Zakrzówka chyba kawałek spory.
- Okolica taka dosyć chaotyczna, np. te zakłady wulianizacyjne przy Rondzie Matecznego, no nie wyglada to ładnie. Nie ma tam takich sensownie wyglądających przestrzeni publicznych. Aczkolwiek da się dojść pieszo w przyjemniejsze miejsca na Starym Podgórzu.
A leprze wg mnie okolice np. na skraju starych osiedli, które były sensownie zaprojektowane, jest tam dużo usług, niezbyt obciążonych, jest komunikacja i niezły dostep do zieleni. Z takich okolic, to wymieniłbym okolice os. Dywizjonu 303 i rejon lotoniska po wschodniej stronie ul. Stella-Sawickiego w Czyżynach, może okolice Brogów, Młyńskiej na Prądniku Czerwonym, rejon os. Podwawelskiego czy południowo-zachodni skraj Mistrzejowic w okolicach os. Oświecenia. Pewnie i na Bieżanowie - Prokocimu coś podobnego by się znalazło. Wiem, że dużo z tych lokalizacji, to dobry kawałek od centrum miasta, ale jeśli są usługi, dobra komunikacja, dostęp do zieleni i spokój, to centum nie jest zupełnie do dobrego życia na co dzięń potrzebne.
Ale to moja subiektywna opinia oczywiście, nie ma się co o to spierać.