Podtopienia w Krakowie / woda na ulicach Krakowa podczas ulew / niedrożne wpusty / studzienki kanalizacji deszczowej

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Nowy

Re: Podtopienia w Krakowie / woda na ulicach Krakowa podczas ulew / niedrożne wpusty / studzienki kanalizacji deszczowej

Postautor: Nowy » 03 sie 2026, 7:06

Sellie pisze:Grunty w wielu miejscach Krakowa są dosyć niestabilne. I o ile niemieckie, solidne kamienice dają radę, to już nowoczesne budownictwo po taniości - nie bardzo.

Podasz jakieś przykłady budynków, które nie dały rady? Bloków w Krakowie, z których musieli wyprowadzić się ludzie, bo się zaczęły rozpadać? Tylko nie Activ przy Banacha, bo tam na etapie budowy coś skopali i chyba później ogarniali. I nie stare kamienice, z drewnianymi stropami i nieremontowane od 100 lat. Chętnie poczytam.

I nie o tym trochę ten wątek.

Sellie

Re: Podtopienia w Krakowie / woda na ulicach Krakowa podczas ulew / niedrożne wpusty / studzienki kanalizacji deszczowej

Postautor: Sellie » 22 sie 2026, 19:55

Nowy pisze:
Sellie pisze:Grunty w wielu miejscach Krakowa są dosyć niestabilne. I o ile niemieckie, solidne kamienice dają radę, to już nowoczesne budownictwo po taniości - nie bardzo.

Podasz jakieś przykłady budynków, które nie dały rady? Bloków w Krakowie, z których musieli wyprowadzić się ludzie, bo się zaczęły rozpadać? Tylko nie Activ przy Banacha, bo tam na etapie budowy coś skopali i chyba później ogarniali. I nie stare kamienice, z drewnianymi stropami i nieremontowane od 100 lat. Chętnie poczytam.

No Activ na Banacha, niby naprawili, ale sprzedają tylko w formie gotówkowej, bo żaden bank nie chce dać kredytu na to zapadlisko. :lol: Ciekawe czemu?
Paderevianum przy Alei Mickiewicza - zostały rozebrane 3 poziomy, bo budynek groził zawaleniem.
TBSy, na GN po drugiej str., tam też były zapadliska i też to zabezpieczali później jakoś.
W kierunku Wieliczki też na jednej inwestycji domy zaczęły spływać. Nie wiem czy koniec końców je dopuszczono do użytkowania, wydaje mi się, że nie. Nie śledziłam już później sprawy, pamiętam tylko, że była duża afera.

tonyxxl

Postautor: tonyxxl » 22 sie 2026, 23:24

Sellie pisze:
Nowy pisze:

No Activ na Banacha, niby naprawili, ale sprzedają tylko w formie gotówkowej, bo żaden bank nie chce dać kredytu na to zapadlisko. :lol: Ciekawe czemu?
Paderevianum przy Alei Mickiewicza - zostały rozebrane 3 poziomy, bo budynek groził zawaleniem.
TBSy, na GN po drugiej str., tam też były zapadliska i też to zabezpieczali później jakoś.
W kierunku Wieliczki też na jednej inwestycji domy zaczęły spływać. Nie wiem czy koniec końców je dopuszczono do użytkowania, wydaje mi się, że nie. Nie śledziłam już później sprawy, pamiętam tylko, że była duża afera.

Widzisz różnice między "nie dały rady" a wymagały wzmocnień, bo teren okazał się miejscami bardziej niestabilny niż podczas pierwszych badań geologicznych? Myslisz że jak coś w trakcie budowy wychodzi na budowie to jest dyskwalifikacja i trzeba zaorać i nie budowac nic w promieniu kilometra? Robi się niezbedne wzmocnienia i normalnie się uzyskuje pozwolenie na uzytkowanie, co jest równoznaczne że budynek jest bezpieczny i stabilny. Inaczej nikt w nim by nie mógł mieszkać. Więc skończ bredzić o jakiś zapadliskach w Krakowie. Takowe sa w rejonach szkód górniczych, Trzebini na przykład.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”