Lazurowy Park Atal - wstrzymanie części prac przez małą odległość od szamba

Forum przeznaczone dla mieszkańców inwestycji, którą prowadzi deweloper Atal - Lazurowy Park w Krakowie. Zapraszamy do omawiania spraw związanych z osiedlem.
iti

Re: Lazurowy Park Atal - wstrzymanie części prac przez małą odległość od szamba

Postautor: iti » 17 maja 2016, 16:55

Nie wiem czy wiecie, ale w na Osiedlu Orlińskiego Budimex ma podobny problem (powstaje w ramach projektu Nowe Czyżyny). Tam pierwszy problem dewelopera jest taki, że o ile dostał już prawomocne pozwolenie na budowę kolejnych bloków, to ludzie mają z tym spory problem i doprowadzili do tego, że jakiś urzędnik zakazał firmie wycinki drzewa, pewnie się odwoła i wygra, ale ludzie ostro protestują i nie chcą, żeby te budynki powstały, tyle że ich jeszcze nie zaczęto budować :) Typowa akcja na zasadzie "od 40 lat miałem widok, a teraz mi blok budują"...

Jest tam także zbudowany do połowy blok - Orlińskiego 1, co do którego okazało się, że stawiają go przesuniętego o bagatela 3 metry w stosunku do planu i wszystkich pozwoleń. W związku z tym część mieszkań musieli przeprojektować, otoczenie bloku itp., a to wszystko wymaga oczywiście uzyskania nowego pozwolenia na budowę (została ona wstrzymana), niby formalność i decyzje administracyjne... ale budowa stoi już od listopada :? A ludzie się trochę martwią, że zaczyna być coraz bardziej realne, że dostaną mieszkania później, niż w terminach zapisanych w umowach... Sam deweloper Budimex opinie też raczej kiepskie przy tym zbiera, choć przedstawiciele firmy zapewniają, że robią co mogą.

Mam nadzieję, że w tym przypadku uda to się szybciej ogarnąć, choć praktyka pokazuje, że w starciu z naszymi urzędnikami, to niczego nie można być do końca pewnym... W każdym razie trzymam kciuki, żeby Atal w Lazurowym Parku ogarnął to szybciej :!:

michal128

Postautor: michal128 » 17 maja 2016, 18:21

Zgadzam się z negatywnymi opiniami na temat sąsiada, przez którego budowa stanęła. Jak chodzi o rozpoczętą budowę, raczej nie zatrzyma jej już. Poza tym psuje sobie relacje z przyszłymi sąsiadami.

Jednak obiektywnie - tego osiedla nie powinno tutaj być. Rzeczywiście, blokuje korytarz przewietrzania, bloki są za wysokie, psują piękny widok, w dodatku brakuje miejsc postojowych - z tym się każdy musi zgodzić. Dla przyszłych mieszkańców - miejsce świetne. Dla wszystkich innych - inwestycja w tym miejscu to tragedia.

Jest to jednak wina urzędników, którzy na to pozwolili. Atal tylko wykorzystuje ich głupotę. Ja mam jedynie nadzieję, że cała ta afera utrudni Atalowi budowę kolejnych etapów.
Sąsiad (zgadzam się, że swoją działkę mógł sprzedać za dobre pieniądze i się nie przejmować) zwraca uwagę na poważny problem z planowaniem w tym mieście i trzymam kciuki, żeby jego działania zablokowały kolejne ewentualne inwestycje w tym rejonie:)

a_lec

Postautor: a_lec » 17 maja 2016, 18:45

psują piękny widok

Uśmiechnąłem się przy powyższym zdaniu i zastanowiłem się który widok się psuje, o zasłonięciu której perełki tej lokalizacji piszesz?
Czy nowe osiedle psuje wyjątkowy urok dwóch baraków, czy może psuje widok na blaszane, pordzewiałe garaże, a może na metalowy płot?
A może skład budowlany traci na swoim romantyzmie albo betonowo-cmentarny płot "bohatera" niniejszego wątku, nie mówiąc już o jego domu ;)
Bo póki co, gdzie się człowiek nie odwrócił, to na tym fragmencie Młynówki to przecież tragedia a nie piękny widok.

Ale to tylko taka uwaga, z lekkim uśmiechem, dla rozładowanie stresu z zatrzymania budowy.
Ostatnio zmieniony 18 maja 2016, 9:58 przez a_lec, łącznie zmieniany 1 raz.

michal128

Postautor: michal128 » 17 maja 2016, 22:03

:) chodziło mi o widok z ul Filtrowej na Lasek Wolski. Ale tak - jeśli nie patrzy się w tamtą stronę to lepiej zamknąć oczy;)

a_lec

Postautor: a_lec » 18 maja 2016, 12:25

A czy są tu na forum osoby które już kupiły mieszkania w bloku 3 (mam nadzieję że nie są po zawale) ? Bo jeśli są cali i zdrowi, ciekawi mnie co mówi Umowa jaką zawarli na wypadek zatrzymania inwestycji ? I co im mówi deweloper, ile czasu może trwać wyjaśnienie sprawy ?
Jeśli chodzi o etap II to najwięcej sprzedaży jest chyba właśnie w tym niefortunnym bloku.
To chyba plus, bo deweloper powinien zintensyfikować swoje działania w rozwiązaniu problemu z racji na tych kilkanaście sprzedanych mieszkań.

Wiktoria85

Postautor: Wiktoria85 » 18 maja 2016, 15:06

Umowa jest niestety mało korzystna dla kupujących ponieważ jeśli nie zrezygnujemy z zakupu mieszkania (do czego mamy wówczas prawo) zgodnie z zawartymi w niej przepisami deweloper za opóźnienie jest zobowiązany do zapłacenia kary stanowiącej równowartość odsetek umownych w wysokości 3% w stosunku rocznym liczonym od sumy wpłat zaliczek czyli od tych początkowych 20%.

Wczoraj poinformowano mnie jedynie, że sprawa jest w toku, Pani z którą rozmawiałam nie chciała (lub nie mogła) mi powiedzieć co to znaczy tj. czy próbują się z naszym sąsiadem dogadać czy kwestionują pomiar szamba czy też zamierzają zaskarżyć decyzję o cofnięciu zgody na budowę.

a_lec

Postautor: a_lec » 18 maja 2016, 15:35

Rozumiem, że jesteś Wiktorio wśród grupy która już kupiła.
Liczę więc tutaj na świeże informacje od Ciebie, gdyż podejrzewam że osoby z Umową będą lepiej, szybciej i rzetelniej informowane o rozwoju sytuacji niż potencjalni klienci. Nam pewnie z kamienną twarzą będą mówić że problemu nie ma...

Wiktoria85

Postautor: Wiktoria85 » 18 maja 2016, 15:44

Nie do końca. Mam jedynie umowę rezerwacyjną. Deweloperską mieliśmy podpisywać wczoraj, ale odwołaliśmy spotkanie przedłużając rezerwację w związku z całym sąsiedzkim zamieszaniem. Atal nie robił nam na szczęście z tym problemów więc czekamy na rozwój sytuacji. Jeśli uda mi się czegoś dowiedzieć dam znać.

emigie

Postautor: emigie » 18 maja 2016, 15:51

My mamy umowę podpisaną 2 miesiące temu. Z tymi 3% procentami u nas jest zdaje się tak samo.
Myślę sobie też, że to co Atal mówi potencjalnym klientom jest cenną informacją w tej sytuacji. Pokazuje jakie mają podejście. Nie sztuką jest sprzedawać mieszkania, gdy wszystko idzie jak z płatka. Profesjonalizm poznaje się własnie w trudnych sytuacjach! Do tej pory słyszałam o Atal raczej dobre opinie. Ale kilka wcześniejszych wpisów sugeruje, że mają skłonność do wciskania kitu... A to nie wygląda dobrze. No nic. Ta akcja z szambem może pokazać jaka jest prawda o Atalu ;)

a_lec

Postautor: a_lec » 18 maja 2016, 15:51

No to Wiktorio jesteśmy w podobnej sytuacji. Bądźmy w kontakcie :)

Wróć do „Lazurowy Park Kraków - forum mieszkańców osiedla od Atal”