Osiedle Akademickie Kraków od Akopol - opinie i forum inwestycji

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
niby_ja

Re: Osiedle Akademickie Kraków od Akopol - opinie i forum inwestycji

Postautor: niby_ja » 25 lip 2018, 8:51

Odnośnie poprzednich postów i stwierdzenia, że dojście do przystanku na Bora Komorowskiego jest informuję, iż dotychczasowe przejście zostało rozjeżdżone przez sprzęt budowlany i teraz po opadach deszczu przejście będzie praktycznie niemożliwe. A pomimo budowy nowego bloku łatwiejszego dojścia nie zrobiono.

Obrazek

Na żółto zaznaczone zostało jak mogło dojście do przystanku wyglądać a na czerwono jak wg Akopolu należy do tego przystanku dojść.
Ponadto odnośnie miejsc postojowych, które były prezentowane jako bezpłatne dotychczasowym nabywcom mieszkań, to ich sprzedaż stała się faktem. Ale na stronie deweloper o tym nie informuje. Po ich sprzedaży na tym osiedlu naprawdę nie będzie gdzie zaparkować. Zaznaczony na fioletowo obszar to miejsce gdzie ma powstać jeszcze jeden blok. Wokół niego nie ma już żadnych miejsc postojowych. Chyba że deweloper zrobi tak jak z miejscami postojowymi dla bloku nr 7. Zostały wybudowane a następnie zamknięte zaraz po odebraniu bloku. Teraz wygląda tak jakby miały być oddawane po raz drugi tym razem dla bloku nr 9. Dziwnym trafem sprzedaż miejsc postojowych zaczyna się po tym jak z inicjatywy mieszkańców powstał szlaban.

kacperek1

Postautor: kacperek1 » 15 sie 2018, 11:06

Juz klucze dostałam....chciałam zapytać czy ma ktoś może namiary na dobrego fliziarz

ragar

Postautor: ragar » 19 sie 2018, 23:37

kacperek1 pisze:Juz klucze dostałam....chciałam zapytać czy ma ktoś może namiary na dobrego fliziarz

Jak wrażenia z odbioru mieszkania, były jakieś usterki, czy wszystko poszło gładko? Al. Bora-Komorowskiego nie jest uciążliwa? Bo chyba nie jest zbyt daleko od nowo wybudowanego bloku :) Podzielisz się opiniami, co przesądziło o tym, że taki wybór?

Jaro

Postautor: Jaro » 25 paź 2018, 15:06

Właśnie zobaczyliśmy ("...śmy"=mieszkańcy osiedla) informację, że 25 października 2018 będą montowane blokady na miejscach parkingowych wzdłuż całego zachodniego boku osiedla (czyli ze strony przeciwnej niż akademiki). Zatem obietnice poprzedniego Prezesa Akopolu, że parkingi będą bezpłatne - poszły "się paść".
Uwagi dla zastanawiających się nad kupnem mieszkania od Akopolu:
1.Rozmowy należy prowadzić jedynie w oparciu o oficjalne mapy podające granice działki, a nie kolorowe mapki ze strony Akopolu,
2.Nie ma nic "na gębę"/"na telefon". Wszystko musi być oficjalnie zapisane i pisane/podpisane jakby miało być dowodem w sądzie; Po kilku latach od rozmowy nawet tłumaczenia/objaśnienia Akopolu zapamiętane przez nas z oficjalnych zebrań wspólnoty mieszkaniowej, różnią się od wersji "pamiętanych" przez Akopol.
3.Kupiłem mieszkanie ponieważ miałem obiecane bezpłatne parkowanie bez wykupu miejsc postojowych. Teraz, po 6 latach mieszkania Akopol chce abym za to miejsce zapłacił. Może zrobią przetarg na miejsca pod naszymi oknami i będziemy z sąsiadami w nim startować i licytować przeciw sobie???? W sumie, to może mam szczęście, bo niektórzy ludzie mieszkają tam 8 lat i dłużej, i też "będą zaproszeni" aby kupić. Słyszałem również podczas rozmów z innymi ludźmi, że ich znajomi z 7-ki podczas zakupu mieszkań (blok oddany przed 9-ką), mieli obiecywane bezpłatne parkingi .
4.Gdy kupisz mieszkanie i podpiszesz papiery, twój język polski staje się niezrozumiały dla przedstawicieli Akopolu.
5.Nie ma normalnej ścieżki od przystanku Os. Akademickie PK. Ścieżka widoczna na mapie została rozjeżdżona przez samochody budowy i po byle deszczyku jest przez kilka dni tam tyle błota i wody, że szkoda butów. A o jeździe z wózkiem dziecięcym "zapomnij" nawet gdy nie ma deszczu. Oczywiście mówię o zwykłej wydeptanej i nieoświetlonej ścieżce miedzy krzakami w których można spotkać popijających koneserów trunków, ludzi z przystanku "za potrzebą" i bezdomnych. Akopol nawet ścieżki nie naprawi, ponieważ powie, że: "to nie on rozjeździł ścieżkę", "że tamtędy nie można przechodzić bo jest to teren budowy", "że to nie jest jego własność i jemu nie wolno nic tam robić". To są cytaty z "tłumaczeń" przy okazji budowy bloku 9. Czy podczas budowy bloku 8 sytuacja będzie taka inna? Normalnej ścieżki Akopol nie zrobił od początku budowy osiedla (ponad 10 lat), więc nie łudzę się, że teraz zrobi, tym bardziej, że jego działka się kończy ponoć na murze oporowym (4 metry od północnej ściany bloku 9)...
6.Na stronie Akopolu przeczytasz: na terenie Osiedla znajduje się 158 miejsc postojowych ogólnodostępnych. Mieszkańcy Osiedla parkują również wzdłuż ulic wewnętrznych i takich miejsc parkingowych jest co najmniej 120. Wspomniane 158 miejsc to w połowie miejsca, które Akopol właśnie zapragnął "wyprzedać". A te 120 miejsc parkingowych wzdłuż ulic, to zastawione wszystkie wolne chodniki i miejsca gdzie samochód nie zablokuje przejazdu osobówki. Czytasz dalej: Tak więc sytuacja w zakresie dostępności parkowania na terenie osiedla Akademickiego, w stosunku do innych osiedli Krakowa, jest wyjątkowo dobra. Miej dystans do tych dobrych warunków do parkowania (chyba, że mieszkałeś na krakowskim Rynku). Będziecie mieć tyle miejsc parkingowych ile sobie "wykupicie" (czy to jako wspólnota, czy "prywatnie"). A Wasi goście? Nie zaparkują nigdzie indziej, bo tam od dawna nie ma wolnych miejsc. Podczas oddawania bloku 7 nie oddano parkingu zewnętrznego, po oddaniu 8-ki też nic nie przybędzie, bo już nie ma miejsca. Na ulicy Skarżyńskiego i obok Kwadratu jest jeszcze gorzej z parkowaniem.
7.Mały plac zabaw jest na terenie prywatnym wspólnot 6 i 7 i może już niedługo przestać istnieć. Niestety Akopol nie przewidział wcześniej miejsca na takie "zbytki" na osiedlu, a teraz miejsca wolnego już nie ma...
8.Na polach "na zachodzie" (między osiedlem a estakadą do Serenady) jest/było planowane centrum nauki (jak warszawski Kopernik), z drogą dojazdową wzdłuż pasa od strony klubu Kwadrat. Nie znamy szczegółów, ale spodziewamy się tłumu ludzi i mnóstwa samochodów. Ponieważ to Akopol/Politechnika jest sąsiadem tej lokalizacji a nie my, nie wiemy jak obecnie sprawa wygląda.
9.Próbowaliśmy zrobić ogrodzenie wokół osiedla gdy myśleliśmy, że to nasz teren. Ale to nie nasz teren. Nie spodziewam się aby Akopol nam je zafundował.
10.Zapytaj czy operator internetu i kablówki ma infrastrukturę PODPIĘTĄ DO bloku. U nas była sieć wewnątrz bloku, ale podpięcie operatora do samego bloku trwało chyba 2 LATA. Akopol udostępniał swoje łącze, ale "z transferem jak z poprzedniej epoki i po kosztach z poprzedniej epoki". Antena zbiorcza nie działa...
11.Najbliższa przychodnia, biblioteka, szkoła, przedszkole, poczta jest na os Dywizjonu 303. Ale pamiętaj! Mieszkańcy Avii (kilkanaście tysięcy ludzi) będą chodzić do tych samych miejsc, bo u nich też nie przewidziano. A apteka jest na Oświecenia.
12.Na terenie pasa startowego są w okresie wiosenno-letnim organizowane różne eventy. Czytaj: będzie głośno wieczorem i w nocy. Ale do hałasu się przyzwyczaisz wcześniej, ponieważ słyszeć będziesz hałas z ulicy Bora-Komorowskiego. Mój blok jest oddzielony innymi blokami od akademików, wiec u mnie hałas z akademików jest mniejszy.

Udanych przemyśleń

Poranne uzupełnienie po obserwacji wieczornej: Świeżo zamontowane blokady miały być opuszczone po montażu, ale kilka z nich już stoi (postawionych) i nie możesz tam wjechać
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 26 paź 2018, 10:42 przez Jaro, łącznie zmieniany 1 raz.

megi

Postautor: megi » 26 paź 2018, 10:31

Jaro pisze:11.Najbliższa przychodnia, biblioteka, szkoła, przedszkole, poczta jest na os Dywizjonu 303. Ale pamiętaj. Mieszkańcy Avii (kilkanaście tysięcy ludzi) będą chodzić do tych samych miejsc, bo u nich też nie przewidziano. A apteka jest na Oświecenia.

Z tego, co słyszałam, to jak na razie, mieszkańcy os. Akademickiego chodzą do lokali usługowych wzdłuż ul. Orlińskiego / Avii, np. do Rossmanna czy znajdujących się tam knajp ;) Nie jest co prawda, jakoś super blisko z os. Akademickiego, ale zawsze to bliżej niż Krokus :) Jeżeli zrobią skrzyżowanie ulic Stella-Sawickiego i Orlińskiego, to powinno być bliżej.

A Małopolskie Centrum Nauki w Czyżynach, chyba jest cały czas aktualne. Gdyby faktycznie powstała droga dojazdowa do niego wzdłuż pasa startowego, to też nie spodziewałbym się na niej jakiegoś wielkiego ruchu samochodowego.

Jaro

Postautor: Jaro » 26 paź 2018, 11:00

Wybrane miejsca usługowe zależą od statusu rodzinnego: jeśli masz dziecko młodsze, to z wózkiem/hulajnogą jest kawałek na Orlińskiego a chodniki w okolicy nie są najlepsze. Samochodem na Orlińskiego raz się wybrałem i tego nie powtórzę więcej... Preferuję: sklepiki na Dywizjonu 303, Oświecenia, Krokus+Serenada.
Mam wrażenie, że o skrzyżowaniu Stella-Sawickiego i Orlińskiego mówi się chyba tylko podczas kampanii wyborczej. A tak się składa, że wyjazd z ulic Florera i Pisarka na skrzyżowaniu ze Stella-Sawickiego "się" zakorkował po otwarciu Avii...

niby_ja

Postautor: niby_ja » 30 paź 2018, 13:15

No i niewiele się Jaro pomylił z licytacją miejsc postojowych. Będzie faktycznie tylko nie pod oknami ale... aukcja internetowa na zasadzie kto da więcej. Zablokowane zostały wszystkie możliwe miejsca parkingowe. Po ich sprzedaży biada temu kto nie kupi. Będzie musiał parkować poza osiedlem. Akopol - deweloper roku.

aaa2

Postautor: aaa2 » 30 paź 2018, 18:00

1. Skoro Akopol kupił działkę to może chce ją wykorzystać do obsługi sąsiedniego osiedla Akademickie 2??
2. Czy w akcie notarialnym macie działkę 2/241 - jej służebność?
3. Ciekawe co Akopol zrobi jak nie sprzeda wszystkich miejsc? - nadal tylko z Akademickiego bedzie można kupić?
4. Widać brak profesjonalizmu zmiana ustalonych (ustnie bo ustnie) warunków.
5. Jeszcze to twierdzenie, że na zebraniach temat sprzedaży miejsc był poruszany - ciekawe kiedy.

Po podmiocie w sumie publicznym spodziewałbym się więcej rzetelności. Widać, wyniki finansowe biorą górę i w dupie mają ludzi.

Może czas myśleć o zmianie Zarządcy?

Jaro

Postautor: Jaro » 30 paź 2018, 19:28

Wolałbym znacznie gorszym prorokiem być.
Ale pozwolę sobie zacytować e-mail, który świeżo otrzymaliśmy:
Nawiązując do informacji przekazywanych Państwu na przestrzeni ostatnich dwóch lat (m. in. na zebraniach wspólnot) uprzejmie informujemy, że spółka AKOPOL w najbliższym czasie będzie prowadzić sprzedaż udziałów w działce drogowej nr 21/241 (droga od zachodniej strony osiedla) wraz z prawem użytkowania poszczególnych miejsc postojowych.

Wynika z niego, że JUŻ OD DWÓCH LAT działania takie były wdrażane, zatem gdy przedstawiciel Akopolu podczas tegorocznego oficjalnego oficjalnego zebrania wspólnoty powiedział, że takie działania nie zostały podjęte, to "zapodawał sylaby nie przejmując się ideą prawda/kłamstwo". Trzeba będzie zacząć nagrywać wypowiedzi przedstawicieli Akopolu, skoro okres prawdziwości ich wypowiedzi (i pamięć) jest taka krótki.
Sprawa parkowania na Avii i Orlińskiego była niedawno głośną sprawą. Ale tam wiesz przez zakupem mieszkania ile zapłacisz za miejsce dla samochodu. A ty mieszkasz 6 lat i dłużej na Akademickim i nagle przychodzi taki Robin Hood i karze ci wyskoczyć z kasy. I zastanawiasz się, jak na jakimś teście z filmów Barei, dlaczego po tylu latach musisz zapłacić miejsce, które miało być bezpłatne:

1. Może wyniki finansowe Akopolu nie są takie fantastyczne i szukają "wsparcia"?
    2. Może nowy Prezes chce się wykazać?
    3. Może dlatego, że przegrali w sądzie sąsiednią działkę i już nie będą więcej budować, więc po co Im renoma?
    4. Może dlatego, że zaufałeś "na gębę poprzedniego Prezesa i renomę Politechniki" i "nie masz nic na papierze"
    5. A może zawsze mieli cię w ... a Ty naiwnie myślałeś, że to serce?
JM Rektor Politechniki Krakowskiej uważa obecną decyzję o sprzedaży miejsc parkingowych za uzasadnioną. Może nawet będą premie za ściągniętą od ludzi kasę? Przy Bora-Komorowskiego jest wielka tablica "Prosta droga do kariery!" Akopol znalazł prostszą!

Spokojnego wieczoru. Pozdrawiam

mantel1

Postautor: mantel1 » 01 lis 2018, 22:31

Myślę o zakupie mieszkania w bloku 9 ale przeraża mnie trochę kwestia hałasu od Bora-Komorowskiego. Jakby ktoś z mieszkańców mógłby się podzielić wrażeniami dotyczącymi hałasu.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”