Przebudowa Galerii Plaza Kraków i zmiana na Fashion Outlet Kraków

Informacje o nowych biurowcach, budynkach użyteczności publicznych, hotelach, parkach oraz obiektach przemysłowych w Krakowie infrastrukturze i jej remontach oraz planach rozwoju.
kama

Przebudowa Galerii Plaza Kraków i zmiana na Fashion Outlet Kraków

Postautor: kama » 06 lis 2016, 21:52

Ktoś odwiedził ostatnio Centrum Handlowe Plaza Kraków? Pewnie niewiele osób, ale nie jest tajemnicą, że ta galeria przeżywa od kilku lat poważne problemy, bowiem ruch tam był coraz mniejszy, o czym świadczy choćby to, że zniknęło stamtąd wiele sklepów. Ostatnio obiekt zmienił właściciela, a w związku z tym szykują się tam większe zmiany, jest bowiem na niego nowy pomysł, ciekawe czy się sprawdzi.

Obrazek

Przebudowana Plaza ma się nazywać Fashion Outlet Kraków i ma się tam pojawić pierwsze w naszym mieście centrum wyprzedażowe. Z tego co wiadomo, to cały parter ma właśnie mieć właśnie taki charakter :) Ma tam też zostać kino, kręgielnia i klub fitness, więc chyba to, co w tym miejscu było najlepsze. Co więcej, wokół Plazy Kraków buduje się sporo nowych osiedli, jak na przykład Nowe Dąbie Kraków od dewelopera Semaco, albo budowana blisko Kraków Areny inwestycja Lema Wawel Service, a to wróży, że w nowych mieszkaniach w tej okolicy zamieszka wkrótce sporo potencjalnych klientów :)

Obrazek

Myślicie, że odświeżenie tego centrum handlowego i przekształcenie go w centrum wyprzedażowe w Krakowie - Fashion Outlet, to dobry pomysł i ma się to szansę przyjąć :?: Na pewno w dotychczasowej formie centrum handlowe Plaza nie miało przed sobą świetlanej przyszłości, ale może nowy właściciel przywróci mu klientów :) Jak myślicie, zapraszam do podzielenia się na forum tym, jakie macie na ten temat opinie :)

Dziad Śmietnikowy

Re: Przebudowa Galerii Plaza Kraków i zmiana na Fashion Outlet Kraków

Postautor: Dziad Śmietnikowy » 06 lis 2016, 22:57

Byłem ostatnio w kinie. McDonalds żyje, Kino żyje, aczkolwiek tanie nie jest wobec wszechobecności piratów w necie. Nie zwróciłem uwagi czy jeszcze Fantasy Park istnieje, na pewno nie w takiej formie jak był dawniej, a szkoda, same dobre wspomnienia. Biorąc pod uwagę właśnie to o czym piszesz, czyli budowę osiedli wokół, ja bym mimo wszystko zostawił tam spożywkę, czyli do Outletu na pewno - McD, kino i spożywka. Bilard z kręglami i knajpą też bym zostawił lub przywrócił.

Biorąc pod uwagę jak popularne jest Factory, myślę, że outlet ma szanse.

shikaka

Postautor: shikaka » 06 lis 2016, 23:42

I tak nic z tego nie będzie (więc celowość takiego zarządzania Plazą można ocenić samemu), bo duże centrum wyprzedażowe powstaje przy Nowohuckiej między Łęgiem a M1, więc o "Plazę" nadal zahaczą tylko nieliczni, a i Factory Modlniczce też sporo uszczuplą się obroty, bo kto pojedzie na koniec świata jak w środku miasta będzie to samo. Krokus w tandemie z Serenadą(jeden właściciel)+Obi stworzą spore i jednocześnie skupione centrum handlowe, M1, Bonarka, CH Czyżyny, Tesco Kapelanka, Tesco Wielicka, Galeria Bronowice+Ikea - w zasadzie tylko te z większych mają rację bytu i będą rentowne tworząc praktycznie całkowite "pokrycie" dla miasta. Reszta typu Plaza czy Galeria Kazimierz (tu szczególnie, bo poza kinem cała ma być "exclusive" i przejedzie się na tym jak Alma) nie ma sensu, a ich obroty będą szybko przejęte przez mniejsze dyskonty, Galeria Krakowska broni się "przejściową" lokalizacją.

Dziad Śmietnikowy

Postautor: Dziad Śmietnikowy » 08 lis 2016, 20:31

A Atut ma być pierwszy oddany?

Powiem tak - jeśli Plaza będzie przebudowana, na pewno będę tam częściej, niż w Factory. Pytanie jeszcze jakie marki będą dostępne w Plazie i w Atucie. To też warunkuje klienta.

Galeria Kazimierz ma swojego specyficznego klienta i nie wierzę w zachwianie jej obrotów.

Jeżeli zaś chodzi o układ Serenada-Krokus-Obi, o ile Obi jeszcze ma jakiś sens i cel, tak obstawiam że Krokus po wystartowaniu Serenady po prostu zniknie. Zostanie rozebrany, a cała ta wielka działka pójdzie pod biurowce, lub ewentualnie mieszkaniówkę, jednak wydaje mi się, że prędzej to pierwsze. Nie widzę żadnego sensu utrzymywania Krokusa.

ragar

Postautor: ragar » 10 lis 2016, 0:41

Jeśli chodzi o Krokusa, to jego rok jest już chyba przesądzony, bo inwestor Galerii Serenada w Krakowie wykupił także i to centrum handlowe i prawdopodobnie zostanie ono zaorane :) Faktycznie obstawiałbym tam biurowce, chyba za blisko ruchliwej drogi, jak na mieszkaniówkę, choć tez bloki przy Stella-Sawickiego rosną znacznie bliżej, a ruch tam niewiele mniejszy.

A Ty @Dziadzie Śmietnikowy bywasz też w takich sklepach :?: ;)

Dziad Śmietnikowy

Postautor: Dziad Śmietnikowy » 10 lis 2016, 23:57

Ja bywam wszędzie, choć najczęściej w dyskontach za tanim piwem. Serce się kraje, jak Decathlon tnie dobre produkty i wrzuca do kontenera, bo "ktoś zwrócił". Mnie nie interesuje żadna opinia na mój temat, poza moją własną. Jeśli coś jest tanie, a działa/jest dobre/nadaje się to nie widzę najmniejszego sensu kupowania tego samego z inną naklejką i utajoną produkcją w tym samym zakładzie.

Szczerze mówiąc wzdłuż Bora zarówno na miejscu OBI jak i Krokusa widziałbym biurowce utrzymane w konwencji Capgemini albo Bumy. Nad nimi, powoli uzupełniają się bloki. Całkiem niezły układ - biurowce jako bufor od szybszej trasy, DP dojazdową. Aquapark zostanie, Multikino zapewne też, aczkolwiek wygospodarowałbym miejsce na multiplex w Serenadzie, a na miejscu Multikina machnął coś, co faktycznie przyniesie pieniążek. Wciskanie tam mieszkaniówki sensu nie ma, więc jakiś niski biurowiec. No chyba że iść na całość i zamiast zabawy w biura, machnąć w całym pasie od serenady do Bumy mieszkaniówkę. Piękna, prostokątna działeczka, żyć nie umierać. Postawić kolejnego potworka a'la Budimex w Czyżynach i będzie bajka.

Każdego dnia zastanawiam się, kto kupuje mieszkania w tych betonowych dżunglach. Ja rozumiem spać w kartonie z przymusu, ale żeby tak z własnej woli sobie zapewniać byt w klaustrofobicznej, betonowej klatce?

ragar

Postautor: ragar » 12 lip 2018, 13:40

Wiemy coraz więcej o tym, jak będzie wyglądała Galeria Plaza w nowej odsłonie, czyli Fashion Outlet Kraków, bo tak ma się nazywać w przyszłości ten obiekt. Wygląda na to, że inwestor ma na to jakiś pomysł i chyba zamierza trochę wydać, podobno pomysł jest na to, żeby było w stylu stylu Art Déco i Bauhaus, czyli to, co dzisiaj modne, ciekawe jak wyjdzie, ale pewnie przekonamy się o tym już jesienią 2019 roku, czyli za nieco ponad rok.

Obrazek
Materiały inwestora

Według zapowiedzi, ma się tam znaleźć ponad 100 sklepów, więc wcale nie tak mało. Ciekawe natomiast czy będą to tylko sklepy wyprzedażowe czy też normalne. Zwykle centra wyprzedażowe kojarzyły mi się raczej z podmiejskimi okolicami, ciekawe jak sprawdzi się taki biznes w mieście. Tym bardziej, że mamy w Krakowie Futurę już. Wydaje się też, że to centrum handlowe ma przed sobą niezłą przyszłość, bo przecież niedaleko powstaje wiele nowych projektów mieszkaniowych, choćby niedawno ogłoszone osiedle Dąbie Plaza Kraków od dewelopera Budrem.

Obrazek
Materiały inwestora

Jak myślicie, zostanie kino w tym centrum handlowym czy się wyniesie, w sumie, to na wizualizacji jest, więc może to się utrzyma, dobrze by było :)

leia

Postautor: leia » 15 lip 2019, 16:13

Trafiłam dziś na taką stronę fashionoutletkrakow.com/pl/home
Z tego wynika, że nowa odsłona Plazy, będzie w przyszłym roku na jesieni :)

kot_feliks

Postautor: kot_feliks » 08 maja 2021, 23:34

Ktoś kojarzy, co ma być obecnie w miejscu CH Plaza? Coś się dzieje, bo ostatni najemcy (na pewno Carrefour i Pink Bowling) dostali ostatnio wypowiedzenia najmu... :/

ragar

Postautor: ragar » 16 sty 2022, 18:53

No i stoi sobie taki wielki budynek zamknięty na 4 spusty.

Obrazek

Ciekawe co z nim teraz będzie, czy będzie jakaś nowa koncepcja na jego wykorzystania, czy może Galeria Plaza w Krakowie zostanie zburzona?

Obrazek

Ktoś ma jakieś informacje w tej sprawie, co się z tym teraz stanie?

Wróć do „Nowe biurowce, hotele, obiekty publiczne, przemysłowe i infrastruktura”