Inwestycja Żywiecka Kraków / Borek Fałęcki - opinie o osiedlu na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Padrona

Re: Inwestycja Żywiecka Kraków / Borek Fałęcki - opinie o osiedlu na forum

Postautor: Padrona » 07 paź 2019, 17:55

Potwierdzam - na wtornym tez masakra cenowa.
Czy ta droga Pulku Ulanow to w ogole powstanie? Podobno plany juz od wielu lat :^
Co do wykonawcy - Legrzem. Solidny?
Czy w ogole sa tam gdzies w okolicy wolne miejsca parkingowe?

Mar G

Postautor: Mar G » 08 paź 2019, 7:45

8 Pułku.

gazetakrakowska.pl/krakow-powstaje-wielki-wezel-laczacy-trase-lagiewnicka-z-ulica-ktorej-nie-ma/ar/c3-14482815

Padrona

Postautor: Padrona » 08 paź 2019, 17:52

Dzieki za artykul!chociaz nie wyglada to dosc obiecujaco :/

ennyo

Postautor: ennyo » 09 paź 2019, 20:28

Od ok. sześciu miesięcy szukam mieszkania w Krakowie i Inwestycja Żywiecka jako pierwsza wpadła mi w oko. Byłam zainteresowana mieszkaniem z antresolą, jednak po obejrzeniu na żywo mój zapał nieco ostygł i postanowiłam, że poszukam czegoś na rynku wtórnym - obejrzałam ok. 10 mieszkań, w zasadzie każde nadawało się do totalnego remontu, cenowo oscylowały w okolicy 8,5-9 tys. za metr2. Czarę goryczy przelało mieszkanie na kalwaryjskiej - agent za rezerwację żądał 10%, a więc 45 tys., które w przypadku braku przyznania kredytu nie podlegają zwrotowi... Doprawdy ręce mi opadły i postanowiłam dać szansę Żywieckiej. Zastanawia mnie wysokość czynszu, którego prognozowana wysokość to bodajże 6,1 zł za metr2 + ok. 25 zł miesięcznie za parking podziemny - jakie macie zdanie na ten temat? To dużo/mało? I co oznacza "prognozowana wysokość" - czy ostatecznie opłaty mogą znacznie wzrosnąć? Od 8 lat wynajmuję mieszkanie w kamienicy bezpośrednio od jej właściciela i nie jestem zaznajomiona z tematem czynszu administracyjnego, a utyskiwania mieszkańców innych osiedli (chociażby na Konopnickiej) dają do myślenia. Na pewno wadą inwestycji jest jej oddalenie od przystanków komunikacji publicznej - zarówno na tramwaj, jak i autobus to 15 minut drogi :| Ah no i kolejna rzecz - rachunek powierniczy otwarty - czy to jest bezpieczna metoda transakcji? Mimo wątpliwości w zasadzie podjęłam już decyzję, choć wolałabym mieszkać bliżej centrum.

Krakus44

Postautor: Krakus44 » 09 paź 2019, 21:43

ennyo pisze:Od ok. sześciu miesięcy szukam mieszkania w Krakowie i Inwestycja Żywiecka jako pierwsza wpadła mi w oko. Byłam zainteresowana mieszkaniem z antresolą, jednak po obejrzeniu na żywo mój zapał nieco ostygł i postanowiłam, że poszukam czegoś na rynku wtórnym - obejrzałam ok. 10 mieszkań, w zasadzie każde nadawało się do totalnego remontu, cenowo oscylowały w okolicy 8,5-9 tys. za metr2. Czarę goryczy przelało mieszkanie na kalwaryjskiej - agent za rezerwację żądał 10%, a więc 45 tys., które w przypadku braku przyznania kredytu nie podlegają zwrotowi... Doprawdy ręce mi opadły i postanowiłam dać szansę Żywieckiej. Zastanawia mnie wysokość czynszu, którego prognozowana wysokość to bodajże 6,1 zł za metr2 + ok. 25 zł miesięcznie za parking podziemny - jakie macie zdanie na ten temat? To dużo/mało? I co oznacza "prognozowana wysokość" - czy ostatecznie opłaty mogą znacznie wzrosnąć? Od 8 lat wynajmuję mieszkanie w kamienicy bezpośrednio od jej właściciela i nie jestem zaznajomiona z tematem czynszu administracyjnego, a utyskiwania mieszkańców innych osiedli (chociażby na Konopnickiej) dają do myślenia. Na pewno wadą inwestycji jest jej oddalenie od przystanków komunikacji publicznej - zarówno na tramwaj, jak i autobus to 15 minut drogi :| Ah no i kolejna rzecz - rachunek powierniczy otwarty - czy to jest bezpieczna metoda transakcji? Mimo wątpliwości w zasadzie podjęłam już decyzję, choć wolałabym mieszkać bliżej centrum.

Dlaczego Twoj zapal ostygl? A mimo wszystko zdecydowalas sie....?
Ja uwazam ze ta inwestycja ma wiecej plusow niz minusow
Plus: cena, to jednak nie moloch-bloczysko, polozenie przy lesie, obecnosc licznych sklepow, wcale nie uwazam zeby do tramwaju bylo daleko, sprawdzony wykonawca, profesjonalna obsluga klientow.
Minus: odleglosc od centrum...nie znajduje za bardzo innych

Padrona

Postautor: Padrona » 09 paź 2019, 21:47

Czesc Krakus! W koncu nie zakupiles mieszkania na Zywieckiej, dobrze pamietam?

Cesc ennyo! Te 6zl za m2 czynszu to wydaje sie byc standardowa kwota na terenie Krk a podwyzka to chyba zalezalaby od rady dzielnicy czy innego organu chyba?
Nie wiedzialam ze trzeba jeszcze dodatkowo 25zl miesiecznie za garaz? Jak sie placi kosmiczne 27.5tys to jeszcze dodatkowe koszty? :/
Co do okolicy to owszem jest ten 1km na petle, ale mnie na mieszkanie blizej po prostu nie stac. Bardziej martwi mnie czy las zostanie lasem i czy na Zywieckiej nie beda smrodzic autami pod oknami.
A jak kiedys uda im sie wybudowac 8 Pulku Ulanow to rowerkiem elegancko pod Kapelanke.
Jestes zdecydowana? Nie znam sie na kwestiach "rachunek powierniczy otwarty". Moze ktos sie wypowie?

Krakus44

Postautor: Krakus44 » 09 paź 2019, 21:55

Padrona pisze:Czesc Krakus! W koncu nie zakupiles mieszkania na Zywieckiej, dobrze pamietam?

Cesc ennyo! Te 6zl za m2 czynszu to wydaje sie byc standardowa kwota na terenie Krk a podwyzka to chyba zalezalaby od rady dzielnicy czy innego organu chyba?
Nie wiedzialam ze trzeba jeszcze dodatkowo 25zl miesiecznie za garaz? Jak sie placi kosmiczne 27.5tys to jeszcze dodatkowe koszty? :/
Co do okolicy to owszem jest ten 1km na petle, ale mnie na mieszkanie blizej po prostu nie stac. Bardziej martwi mnie czy las zostanie lasem i czy na Zywieckiej nie beda smrodzic autami pod oknami.
A jak kiedys uda im sie wybudowac 8 Pulku Ulanow to rowerkiem elegancko pod Kapelanke.
Jestes zdecydowana? Nie znam sie na kwestiach "rachunek powierniczy otwarty". Moze ktos sie wypowie?

Nie zakupilem, z powodu zmiany planow zyciowych, ale mam ogromny sentyment do tej inwestycji. Uwazam ze bije na glowe wiekszosc innych inwestycji cenowo i charakterem. To nie jakies koszmarne osiedle blokowisko, tam nie bedzie ciagle imprezujacych studentow czy przemilych ogolonych gentelmenow w wysp brytyjskich. Odnosnie rachunku powierniczego to nie pamietam szczegolow, bardzo latwo doczytac w internecie, z tego co wiem rachunek zamkniety jest korzystniejszy ale w praktyce bardzo rzadki, wiec trudno sie chyba tym kierowac. Poza tym nie za bardzo rozumiem problemu jesli mowimy przeciez o juz prawie ukonczonej inwestycji a nie dziury w ziemi.

Mar G

Postautor: Mar G » 09 paź 2019, 22:57

Ennyo.
Odpowiadam jako mieszkaniec od 15 lat osiedla Zasady 100 m od inwestycji.

Mieszka się tu znakomicie, jeżeli pragniesz odpoczynku i relaksu po całym dniu w korpo w centrum. Zwłaszcza w weekendy nie musisz wyjezdzać poza miasto by poczuć atmosferę podmiejskiego spokoju. Jeżeli ta perspektywa jest OK dla Ciebie to bookuj lokal. Jeżeli pragniesz mocnych doznań, imprez w pobliżu to zmień wybór.
Mieszka tu sporo emerytów ( stare osiedle ZBK obok Inwestycji) oraz 40-50 latkowie u Zasady - obydwie nacje cenia spokój i stateczność. Pilnują porządku i dyscypliny ( wzywana Straż Miejska za parkowanie na naszym osiedlu osób z zewnatrz etc). Nie licz więc , że poza parkingiem podziemnym znajdziesz miejsce. Z uwagi na fakt, że pod te bloki wycięto dorodny las sąsiedzi są cięci na klientów tej inwestycji. Te kwestie parkowania były ustalane z ZIKIT, Policją i Radą Dzielnicy na spotkaniu w roku 2017 po rozpoczęciu budowy. My mamy Strefę Zamieszkania co powoduje, że parkować tylko można na wyznaczonych miejscach. Reszta chodników jest chroniona - wzywana SM. 100 pln i 2 pkt zdaje się.

Co do mieszkań - nie wybieraj budynku przy ul. Żywieckiej z uwagi na duży ruch samochodowy - a po zbudowaniu 8 Pułku przy osiedlu powstanie wylot łącznicy z 8 Pułku na Żywiecką i cały ruch do Borku będzie pod oknami. Strumień do Klinów skierowany na rondo będzie. Projekt budowlany drogi własnie zatwierdzany jest i co wglądu.
Przystanek autobusowy masz 2 min drogi - osiedle jest pomiędzy przystankami akurat.
Tramwaj spacerek 10 minut do pętli ( z górki) , powrót pod górkę.
Nie kupuj lokalu na parterze i 1 piętrze - bardzo dużo komarów latem. Parter dodatkowo przy lesie zagrożony kleszczami których jest tu masa. Mamy nawet w ogródkach. Niemal w każdym domu w ostatnich 5 latach kogoś użarły - grasują w okresie marzec- listopad. W naszej przychodni Niemcewicza dyżuruje jedna z najlepszych specjalistek od boleriozy - komplet pacjentów.
Las ma być wykupiony, ale mamy pazdziernik a umowa nie podpisana. Oby nie zdjęli z budżetu.
Po tej stronie 8 Pułku pozostaje już tylko do zabudowania 1 działka - po wyciętym 1 ha lasu obok Klimatów. Należy do włascicieli Lasu wykupowanego przez Miasto. Po otrzymaniu kasy z miasta pewnie ruszą z przygotowaniem inwestycji.

Dobrej mądrej decyzji.
Pozdrawiam.

Padrona

Postautor: Padrona » 10 paź 2019, 7:19

Bardzo dziekuje za odpowiedzi!
Co do spokoju i porzadku i starszych sasiadow to zdecydowanie mi pasuje. Minely juz czasy swietnosci studenckiej :^
Niestety bylby to lokal na 1wszym pietrze w tym budynku 50 czyli ten blizej drogi Zywieckiej obok budynku 52. Dlatego jedyna rzecz ktora mnie martwi to ten ruch samochodowy :( a tak poza tym to jedyna inwestycja Borek/Lagiewniki/Debniki ktora mi sie podoba.

Mar G

Postautor: Mar G » 10 paź 2019, 10:17

I pamietajcie o zamykaniu bramy w okresie wrzesien-marzec. Stada dzikow wieczorami to norma. To efekt wyciecia wlasnie tego fragmentu lasu i zablokowania naturalnego polaczenia pomiedzy 2.czesciami lasu. Wpadaja obok tych blokow na ul. Zywiecka lekko oglupiale. Dlatego sa niebezpieczne z malymi.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”