Potwierdzam - na wtornym tez masakra cenowa.
Czy ta droga Pulku Ulanow to w ogole powstanie? Podobno plany juz od wielu lat :^
Co do wykonawcy - Legrzem. Solidny?
Czy w ogole sa tam gdzies w okolicy wolne miejsca parkingowe?
Inwestycja Żywiecka Kraków / Borek Fałęcki - opinie o osiedlu na forum
Re: Inwestycja Żywiecka Kraków / Borek Fałęcki - opinie o osiedlu na forum
8 Pułku.
gazetakrakowska.pl/krakow-powstaje-wielki-wezel-laczacy-trase-lagiewnicka-z-ulica-ktorej-nie-ma/ar/c3-14482815
gazetakrakowska.pl/krakow-powstaje-wielki-wezel-laczacy-trase-lagiewnicka-z-ulica-ktorej-nie-ma/ar/c3-14482815
Dzieki za artykul!chociaz nie wyglada to dosc obiecujaco :/
Od ok. sześciu miesięcy szukam mieszkania w Krakowie i Inwestycja Żywiecka jako pierwsza wpadła mi w oko. Byłam zainteresowana mieszkaniem z antresolą, jednak po obejrzeniu na żywo mój zapał nieco ostygł i postanowiłam, że poszukam czegoś na rynku wtórnym - obejrzałam ok. 10 mieszkań, w zasadzie każde nadawało się do totalnego remontu, cenowo oscylowały w okolicy 8,5-9 tys. za metr2. Czarę goryczy przelało mieszkanie na kalwaryjskiej - agent za rezerwację żądał 10%, a więc 45 tys., które w przypadku braku przyznania kredytu nie podlegają zwrotowi... Doprawdy ręce mi opadły i postanowiłam dać szansę Żywieckiej. Zastanawia mnie wysokość czynszu, którego prognozowana wysokość to bodajże 6,1 zł za metr2 + ok. 25 zł miesięcznie za parking podziemny - jakie macie zdanie na ten temat? To dużo/mało? I co oznacza "prognozowana wysokość" - czy ostatecznie opłaty mogą znacznie wzrosnąć? Od 8 lat wynajmuję mieszkanie w kamienicy bezpośrednio od jej właściciela i nie jestem zaznajomiona z tematem czynszu administracyjnego, a utyskiwania mieszkańców innych osiedli (chociażby na Konopnickiej) dają do myślenia. Na pewno wadą inwestycji jest jej oddalenie od przystanków komunikacji publicznej - zarówno na tramwaj, jak i autobus to 15 minut drogi
Ah no i kolejna rzecz - rachunek powierniczy otwarty - czy to jest bezpieczna metoda transakcji? Mimo wątpliwości w zasadzie podjęłam już decyzję, choć wolałabym mieszkać bliżej centrum.

ennyo pisze:Od ok. sześciu miesięcy szukam mieszkania w Krakowie i Inwestycja Żywiecka jako pierwsza wpadła mi w oko. Byłam zainteresowana mieszkaniem z antresolą, jednak po obejrzeniu na żywo mój zapał nieco ostygł i postanowiłam, że poszukam czegoś na rynku wtórnym - obejrzałam ok. 10 mieszkań, w zasadzie każde nadawało się do totalnego remontu, cenowo oscylowały w okolicy 8,5-9 tys. za metr2. Czarę goryczy przelało mieszkanie na kalwaryjskiej - agent za rezerwację żądał 10%, a więc 45 tys., które w przypadku braku przyznania kredytu nie podlegają zwrotowi... Doprawdy ręce mi opadły i postanowiłam dać szansę Żywieckiej. Zastanawia mnie wysokość czynszu, którego prognozowana wysokość to bodajże 6,1 zł za metr2 + ok. 25 zł miesięcznie za parking podziemny - jakie macie zdanie na ten temat? To dużo/mało? I co oznacza "prognozowana wysokość" - czy ostatecznie opłaty mogą znacznie wzrosnąć? Od 8 lat wynajmuję mieszkanie w kamienicy bezpośrednio od jej właściciela i nie jestem zaznajomiona z tematem czynszu administracyjnego, a utyskiwania mieszkańców innych osiedli (chociażby na Konopnickiej) dają do myślenia. Na pewno wadą inwestycji jest jej oddalenie od przystanków komunikacji publicznej - zarówno na tramwaj, jak i autobus to 15 minut drogiAh no i kolejna rzecz - rachunek powierniczy otwarty - czy to jest bezpieczna metoda transakcji? Mimo wątpliwości w zasadzie podjęłam już decyzję, choć wolałabym mieszkać bliżej centrum.
Dlaczego Twoj zapal ostygl? A mimo wszystko zdecydowalas sie....?
Ja uwazam ze ta inwestycja ma wiecej plusow niz minusow
Plus: cena, to jednak nie moloch-bloczysko, polozenie przy lesie, obecnosc licznych sklepow, wcale nie uwazam zeby do tramwaju bylo daleko, sprawdzony wykonawca, profesjonalna obsluga klientow.
Minus: odleglosc od centrum...nie znajduje za bardzo innych
Czesc Krakus! W koncu nie zakupiles mieszkania na Zywieckiej, dobrze pamietam?
Cesc ennyo! Te 6zl za m2 czynszu to wydaje sie byc standardowa kwota na terenie Krk a podwyzka to chyba zalezalaby od rady dzielnicy czy innego organu chyba?
Nie wiedzialam ze trzeba jeszcze dodatkowo 25zl miesiecznie za garaz? Jak sie placi kosmiczne 27.5tys to jeszcze dodatkowe koszty? :/
Co do okolicy to owszem jest ten 1km na petle, ale mnie na mieszkanie blizej po prostu nie stac. Bardziej martwi mnie czy las zostanie lasem i czy na Zywieckiej nie beda smrodzic autami pod oknami.
A jak kiedys uda im sie wybudowac 8 Pulku Ulanow to rowerkiem elegancko pod Kapelanke.
Jestes zdecydowana? Nie znam sie na kwestiach "rachunek powierniczy otwarty". Moze ktos sie wypowie?
Cesc ennyo! Te 6zl za m2 czynszu to wydaje sie byc standardowa kwota na terenie Krk a podwyzka to chyba zalezalaby od rady dzielnicy czy innego organu chyba?
Nie wiedzialam ze trzeba jeszcze dodatkowo 25zl miesiecznie za garaz? Jak sie placi kosmiczne 27.5tys to jeszcze dodatkowe koszty? :/
Co do okolicy to owszem jest ten 1km na petle, ale mnie na mieszkanie blizej po prostu nie stac. Bardziej martwi mnie czy las zostanie lasem i czy na Zywieckiej nie beda smrodzic autami pod oknami.
A jak kiedys uda im sie wybudowac 8 Pulku Ulanow to rowerkiem elegancko pod Kapelanke.
Jestes zdecydowana? Nie znam sie na kwestiach "rachunek powierniczy otwarty". Moze ktos sie wypowie?
Padrona pisze:Czesc Krakus! W koncu nie zakupiles mieszkania na Zywieckiej, dobrze pamietam?
Nie zakupilem, z powodu zmiany planow zyciowych, ale mam ogromny sentyment do tej inwestycji. Uwazam ze bije na glowe wiekszosc innych inwestycji cenowo i charakterem. To nie jakies koszmarne osiedle blokowisko, tam nie bedzie ciagle imprezujacych studentow czy przemilych ogolonych gentelmenow w wysp brytyjskich. Odnosnie rachunku powierniczego to nie pamietam szczegolow, bardzo latwo doczytac w internecie, z tego co wiem rachunek zamkniety jest korzystniejszy ale w praktyce bardzo rzadki, wiec trudno sie chyba tym kierowac. Poza tym nie za bardzo rozumiem problemu jesli mowimy przeciez o juz prawie ukonczonej inwestycji a nie dziury w ziemi.
Ennyo.
Odpowiadam jako mieszkaniec od 15 lat osiedla Zasady 100 m od inwestycji.
Mieszka się tu znakomicie, jeżeli pragniesz odpoczynku i relaksu po całym dniu w korpo w centrum. Zwłaszcza w weekendy nie musisz wyjezdzać poza miasto by poczuć atmosferę podmiejskiego spokoju. Jeżeli ta perspektywa jest OK dla Ciebie to bookuj lokal. Jeżeli pragniesz mocnych doznań, imprez w pobliżu to zmień wybór.
Mieszka tu sporo emerytów ( stare osiedle ZBK obok Inwestycji) oraz 40-50 latkowie u Zasady - obydwie nacje cenia spokój i stateczność. Pilnują porządku i dyscypliny ( wzywana Straż Miejska za parkowanie na naszym osiedlu osób z zewnatrz etc). Nie licz więc , że poza parkingiem podziemnym znajdziesz miejsce. Z uwagi na fakt, że pod te bloki wycięto dorodny las sąsiedzi są cięci na klientów tej inwestycji. Te kwestie parkowania były ustalane z ZIKIT, Policją i Radą Dzielnicy na spotkaniu w roku 2017 po rozpoczęciu budowy. My mamy Strefę Zamieszkania co powoduje, że parkować tylko można na wyznaczonych miejscach. Reszta chodników jest chroniona - wzywana SM. 100 pln i 2 pkt zdaje się.
Co do mieszkań - nie wybieraj budynku przy ul. Żywieckiej z uwagi na duży ruch samochodowy - a po zbudowaniu 8 Pułku przy osiedlu powstanie wylot łącznicy z 8 Pułku na Żywiecką i cały ruch do Borku będzie pod oknami. Strumień do Klinów skierowany na rondo będzie. Projekt budowlany drogi własnie zatwierdzany jest i co wglądu.
Przystanek autobusowy masz 2 min drogi - osiedle jest pomiędzy przystankami akurat.
Tramwaj spacerek 10 minut do pętli ( z górki) , powrót pod górkę.
Nie kupuj lokalu na parterze i 1 piętrze - bardzo dużo komarów latem. Parter dodatkowo przy lesie zagrożony kleszczami których jest tu masa. Mamy nawet w ogródkach. Niemal w każdym domu w ostatnich 5 latach kogoś użarły - grasują w okresie marzec- listopad. W naszej przychodni Niemcewicza dyżuruje jedna z najlepszych specjalistek od boleriozy - komplet pacjentów.
Las ma być wykupiony, ale mamy pazdziernik a umowa nie podpisana. Oby nie zdjęli z budżetu.
Po tej stronie 8 Pułku pozostaje już tylko do zabudowania 1 działka - po wyciętym 1 ha lasu obok Klimatów. Należy do włascicieli Lasu wykupowanego przez Miasto. Po otrzymaniu kasy z miasta pewnie ruszą z przygotowaniem inwestycji.
Dobrej mądrej decyzji.
Pozdrawiam.
Odpowiadam jako mieszkaniec od 15 lat osiedla Zasady 100 m od inwestycji.
Mieszka się tu znakomicie, jeżeli pragniesz odpoczynku i relaksu po całym dniu w korpo w centrum. Zwłaszcza w weekendy nie musisz wyjezdzać poza miasto by poczuć atmosferę podmiejskiego spokoju. Jeżeli ta perspektywa jest OK dla Ciebie to bookuj lokal. Jeżeli pragniesz mocnych doznań, imprez w pobliżu to zmień wybór.
Mieszka tu sporo emerytów ( stare osiedle ZBK obok Inwestycji) oraz 40-50 latkowie u Zasady - obydwie nacje cenia spokój i stateczność. Pilnują porządku i dyscypliny ( wzywana Straż Miejska za parkowanie na naszym osiedlu osób z zewnatrz etc). Nie licz więc , że poza parkingiem podziemnym znajdziesz miejsce. Z uwagi na fakt, że pod te bloki wycięto dorodny las sąsiedzi są cięci na klientów tej inwestycji. Te kwestie parkowania były ustalane z ZIKIT, Policją i Radą Dzielnicy na spotkaniu w roku 2017 po rozpoczęciu budowy. My mamy Strefę Zamieszkania co powoduje, że parkować tylko można na wyznaczonych miejscach. Reszta chodników jest chroniona - wzywana SM. 100 pln i 2 pkt zdaje się.
Co do mieszkań - nie wybieraj budynku przy ul. Żywieckiej z uwagi na duży ruch samochodowy - a po zbudowaniu 8 Pułku przy osiedlu powstanie wylot łącznicy z 8 Pułku na Żywiecką i cały ruch do Borku będzie pod oknami. Strumień do Klinów skierowany na rondo będzie. Projekt budowlany drogi własnie zatwierdzany jest i co wglądu.
Przystanek autobusowy masz 2 min drogi - osiedle jest pomiędzy przystankami akurat.
Tramwaj spacerek 10 minut do pętli ( z górki) , powrót pod górkę.
Nie kupuj lokalu na parterze i 1 piętrze - bardzo dużo komarów latem. Parter dodatkowo przy lesie zagrożony kleszczami których jest tu masa. Mamy nawet w ogródkach. Niemal w każdym domu w ostatnich 5 latach kogoś użarły - grasują w okresie marzec- listopad. W naszej przychodni Niemcewicza dyżuruje jedna z najlepszych specjalistek od boleriozy - komplet pacjentów.
Las ma być wykupiony, ale mamy pazdziernik a umowa nie podpisana. Oby nie zdjęli z budżetu.
Po tej stronie 8 Pułku pozostaje już tylko do zabudowania 1 działka - po wyciętym 1 ha lasu obok Klimatów. Należy do włascicieli Lasu wykupowanego przez Miasto. Po otrzymaniu kasy z miasta pewnie ruszą z przygotowaniem inwestycji.
Dobrej mądrej decyzji.
Pozdrawiam.
Bardzo dziekuje za odpowiedzi!
Co do spokoju i porzadku i starszych sasiadow to zdecydowanie mi pasuje. Minely juz czasy swietnosci studenckiej :^
Niestety bylby to lokal na 1wszym pietrze w tym budynku 50 czyli ten blizej drogi Zywieckiej obok budynku 52. Dlatego jedyna rzecz ktora mnie martwi to ten ruch samochodowy
a tak poza tym to jedyna inwestycja Borek/Lagiewniki/Debniki ktora mi sie podoba.
Co do spokoju i porzadku i starszych sasiadow to zdecydowanie mi pasuje. Minely juz czasy swietnosci studenckiej :^
Niestety bylby to lokal na 1wszym pietrze w tym budynku 50 czyli ten blizej drogi Zywieckiej obok budynku 52. Dlatego jedyna rzecz ktora mnie martwi to ten ruch samochodowy

I pamietajcie o zamykaniu bramy w okresie wrzesien-marzec. Stada dzikow wieczorami to norma. To efekt wyciecia wlasnie tego fragmentu lasu i zablokowania naturalnego polaczenia pomiedzy 2.czesciami lasu. Wpadaja obok tych blokow na ul. Zywiecka lekko oglupiale. Dlatego sa niebezpieczne z malymi.
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”