Park Leśny Bronowice Kraków - deweloper Quelle Locum - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
jacek-j147

Re: Park Leśny Bronowice Kraków - deweloper Quelle Locum - opinie na forum

Postautor: jacek-j147 » 15 paź 2019, 13:19

przyszła sąsiadka pisze:Mieszkam obok planowanej inwestycji, więc może komuś pomogą w podjęciu decyzji o ewentualnym kupnie moje spostrzeżenia o okolicy. Strzelnica i samoloty nie są wg mnie żadnym problemem (ale jestem osobą młodą, w nocy dobrze śpię, a na tygodniu cały dzień przebywam w pracy poza osiedlem). Dokuczliwym jest brak jakiegokolwiek sklepu, bo nawet po chleb trzeba jechać samochodem, oraz kiepska komunikacja miejska (do Ronda można dojechać tyko autobusem strefowym, brak nocnych autobusów, a przejazd taxi kosztuje dużo, bo od stacji Arge zaczyna się już II strefa, więc zostaje Uber lub Ikar). Jeśli deweloper nie przewiduje odpowiedniej ilości miejsc parkingowych to będzie masakra, bo bez samochodu na Pasterniku jest po prostu trudno i wiele rodzin ma u nas po 2 auta.
Wielka zaletą mieszkania na Pasterniku jest cisza i spokój, ale czy tak będzie dalej jak powstaną obok 2 nowe inwestycje to trudno przewidzieć...

Pozdrawiam!

Dzień dobry a może mi pan powiedzieć jaki pan płaci czynsz i czy ciepła woda jest i czy dobrze ogrzewane sa mieszkania

jacek-j147

Postautor: jacek-j147 » 15 paź 2019, 13:23

Dzięń dobry wszystkim czy może mi ktoś powiedzięc jaki wysoki czysz sie płaci bo kazdy mówi co innego .zakupiłam 58 m mieszkanie.Chciałabym się dowiedzieć od kogoś co juz tam mieszka .

jacek-j147

Postautor: jacek-j147 » 15 paź 2019, 13:34

dzien dobry z tego co rozumiem to państwo już mieszkają .Mam pytanko jak wygląda czynsz co ile za m2 .AHA a sezon zimowy jak tam jest ogrzewane mieszkanie

Petra78

Postautor: Petra78 » 11 lis 2019, 13:46

Jutro mamy 1 zebranie wspólnoty. Jest ogorm niedociągnięć, ogromne koszty zarządcy firmy Navigator którego ulokował deweloper. Z grupy mieszkańców dowiedziałam się że jest plan że będziemy w tym wądku opisywać wszystkie problemy i może też pozytywy związane z tą inwestycją. Więc w zależności od tego jak będzie zachowywał się deweloper i wskazny przez niego zarządca będziemy mu tu robić negatywną, lub mam nadzieję pozytywną reklamę. Na tą chwilę wiem że duża część osób chce zmiany zarządcy Navigatora, który ma kilkakrotnie większe stawki od rynkowych, dziś np. ludzie mieszkający nie mają ciepłej wody i ogrzewania bo zabrakło paliwa do piecy popałowych, zarządca nie odbiera, udało się komuś dodzownić do alarmowego telefonu, ale powiedzieli że nic z tym dziś nie zrobią, więc ludzie będą siedzieć w zimnie z zimną wodą... dodam że Navigator zarządza istniejącym sąsiednim osiedlem Pasternik i ma doświadczenie z kotłowniami na olej opałowy. Co więcej mieszkańcy w/w Pasternika są z ich zarządzania mega niezadowoleni i chcą ich tak jak my zmienić. Coraz więcej mieszkańców podejżewa dewelopera o układ z zarządcą, że mają ich kryć z gwarancjami w zamian za narzucenie niekorzystnych warunków dla mieszkańców. Dodatkowo przez w grupie mamy zdjęcia jak po oddaniu mieszkań, generalny wykonawca kradnie prąd np. do osuszania nagrzewnicami garaży bo w kilku miejscach garaże się sączą, dodaje zdjęcie z naszej grupy. A za prąd płąca już mieszkańcy, nie była to 1 razowa akcja. Ogólnie różnych dziwncy rzeczy jest od groma. OSIEDLE BĘDZIE MIEĆ OGORMNY PROBLEM Z PARKOWANIEM, deweloper chciał sprzedać jak najwięcej m2 kosztem totalnego braku miejsc do parkowania, wszystkie ponumerowane miejsca są sprzedane (więc policzcie sobie ile mb chodnika jest do dyspozycji kilkuset mieszkań gdzie ze względu na brak bezpośredniej komunikacji miejskiej dwa auta na rodzinę to podstawa), w garażu podziemnym nie można kupić więcej miejsc niż 1, a jak ktoś mam małe mieszkanie to wogołe mu nie chce sprzedać by zostało miejsc dla innych. W chwili jak auta parkują przy jedynych wolnych miejscach na chodniku, to z miejsc postojowych wykupionych strasznie ciężko wyjechać na kilka razy. Spotkałam sąsiada mającego miejsca na ostatnich miejscach parkingowych w chwili jak garaż będzie pełny nie mogą zawrócić, więc albo będą wjeżdżać tyłem z przed budynku, albo będą musieli wyjechać tyłem z garażu pozdiemnego gdzie wjazdy są po łuku... ponoć na os. Pasternik gdzie jest to kontunucja projektu, nie ma problemu z zawróceniem, ale ten deweloper chciał zarobić więcej na komórkach lokatorskich kosztem tego miejsca do zawracania... Deweloper osobą które kupowały jako pierwsze, np. mi powiedział że osiedle będzie ogrodzone i że będzie przedszkole. Ogorodzenie nie będzie, a zamiast aprzedszkola będzie ponoć parking gdzie nie można kupić miejsc, bo są przeznaczone na następne budynki, gdzie ludzie się już zorientują że nie ma gdzie auta zostawić. Niestety nie jest to przypadkowe działanie, ponieważ deweloperam są 3Darchitekci taka firma, więc albo nie potrafią projektować albo jest to od początku przeliczone na zysk... Aha jest ogormny problem z usuwaniem usterek, nie przestrzegają terminów, wykonawcy są tragicznie ich jakość woła o pomstę do nieba... Najbardziej obawiamy się zalewania garaży i piwnicy, bo na budowie jest tyle fuszery że nie wierzę że fundamenty doszczelnili w sposób dbały, a nie użyli dylatacji czy tam standardowej izolacji tylko betonu ., który ponoć nie wybacza błędów...bo woda znajdzie każdą dziurę... Tak więc należy się zastanowić dwa razy zanim się tu kupi mieszkanie. Ale okolica jest super pod dzieci, cisza, spokój, fajni sąsiedzi. Więc wszyscy chętni drukujcie z tego fora informację od ludzi którzy kupili i weryfiukujcie u dewelopera, jak będą mieli więcej świwadomych i nieświadomych wtop to targujcie mocno ceny, bo miejsca fajne, ale jakość taka se... Chyba że deweloper pójdzie po rozum do głowy i sam lub za pomocą informacji, które się tu pojawiają poprawi jakość, bo zobaczy że podejściem na janusza biznesu zacznie tracić.

Obrazek

pozdro

Postautor: pozdro » 11 lis 2019, 14:16

Z tym nawigatorem to nie bardzo wiem o co chodzi bo tez mamy Navigatora i oporcz tego ze dzialaja wolno bo taki moloch zarzadca, to w sumie nie wiem czy jest jakos mega drogo. Raczej tanio. Udzial kosztow zarzadzania i jakies grosze sa i tak najdrozsze sa windy

pozdro

Postautor: pozdro » 11 lis 2019, 14:17

Olejem opalowym palic w XXI wieku to nawet na wsiach maja chocby gaz, albo pompy ciepla. Olej opalowy jest drogi z 2x drozszy od gazu ziemnego wiec moze to kwestia wysokich oplat a nie nawigatora

Petra78

Postautor: Petra78 » 11 lis 2019, 14:37

pozdro pisze:Z tym nawigatorem to nie bardzo wiem o co chodzi bo tez mamy Navigatora i oporcz tego ze dzialaja wolno bo taki moloch zarzadca, to w sumie nie wiem czy jest jakos mega drogo. Raczej tanio. Udzial kosztow zarzadzania i jakies grosze sa i tak najdrozsze sa windy

Kurcze brzmisz jak ich ukryty pracownik od PR ale ok wierzę Ci :-) Podasz ile Navigator nalicza Wam na m2 mieszkania i z jakiego osiedla jesteś? Z tego co na grupie robili rozeznanie to w naszym wypadku mają przebitkę chyba z 3 x w stounku do innych wspólnot. Ale najgrosze jest to że nie odbierają i olewają mieszkańców ignorują zgłoszenia (tak jest w przypadku istniejącego sąsiedniego osiedla Pasternik), gdzie mieszkańcy po kilku latach chcą ich czym prędzej zmienić. Co innego jakby obsługa była dobra, to wtedy można by dyskutować że wyższa kwota = lepsza jakość. U nas opinia jest jednak na razie jedno stronna, kilku siąsiadów zna ich z innych wspólnot, ponoć są chętnie wybierani przez deweloperów, którzy kożystają z tego że na początku mogą narzucić zarządcę i dają im bardzo dobre stawki, które i tak pokrywają mieszkańcy, w zamian Navigator ma kryć ich z gwaranacjami i rękojmią. U nas było tak że jak tylko się pojawili, to deweloper zaczął odpowiadać to nie nasza sprawa proszę do zarządcy, a Navigator nie odbiera, nie usuwa szkód. W sumie to logiczne, mieszkańcy na poczatku nie mają się jak bronić więc spólka Deweloper+Zarządca mają pole do naliczania kosztów bez kontroli w dowolnym zakresie i dzielenia zysków pod stołem... przecież obie instytucje mają za zadanie jak najwięcej zarobić... Zresztą w tym wypadku sprawa będzie jasna jak wyjdzie że nie będzie dawać się odwołać Navigatora bo deweloper będzie go krył. Ale wtedy potencjalni kupujący się tutaj o tym szybko dowiedzą, bo ludzie zaczynają się zbierać razem, takie dziłanie w dobie internetu, mediów społecznościowych, forów gdzie ludzie mają ułatiowny kontakt szybko zostanie zdemaskowane.

pozdro

Postautor: pozdro » 11 lis 2019, 21:41

Ale to 3x stawka oplaty za zarzadzanie to ile bedzie? 10zl vs 30zl? Przeciez w czynszu wiekszosc oplat jest niezalezna od zarzadcy jakies pozarowki, przeglady, oswietlenia, windy, ogrzewanie czesci wapolnych, sprzatanie, itd.

yyeeoo

Postautor: yyeeoo » 12 lis 2019, 0:20

Z posta Petra78 wynika fatalny obraz dewelopera, nie skupiajmy się tutaj na tym Navigatorze.
Podejście do klienta, miejsca postojowe, parking zamiast przedszkola, usterki, kotłownia etc.

Ja życzę wygranej walki z deweloperem i brawo za tak szczegółowy post - takich pseudo fachowców trzeba opisywać :x :shock:

MadzKa

Postautor: MadzKa » 13 lis 2019, 8:30

Trochę was nie rozumiem z tymi wygorowanymi stawkami przez nawigatora.
Mam porównanie z ZZN tu mieszkam prowadzą nam kamienice w centrum miasta.
Nawigator bierze za obsługę 0.47 zł za m2 mieszkania.
ZZN 0.66zl.
Jedyne do czego osobiście mogła bym się przyczepić to kwoty za sprzątanie 0.57 zł... Przy 10500m2 mieszkań jakie mamy daje kwotę prawie 6000 zł miesięcznie za 1 Panią która ewidentnie nie daje rady na taka ilość bloków i klatek.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”