Park Leśny Bronowice Kraków - deweloper Quelle Locum - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
bono19

Re: Park Leśny Bronowice Kraków - deweloper Quelle Locum - opinie na forum

Postautor: bono19 » 13 lis 2019, 10:07

Mieszkam obecnie na osiedlu z 2010 obsługiwanym prze Nawigator i złego słowa powiedzieć nie mogę.

Wrócę jednak do kwestii opłat - "przebitka x3" ?
Być może chodzi tu o wysoki fundusz remontowy na rzecz przyszłych napraw / eksploatacji kotłowni osiedla, ale x3?
To za mieszkanie 65m2 płacicie tam 800-900zł opłat? :?

pozdro

Postautor: pozdro » 13 lis 2019, 11:15

no ale 3 x koszt zarządcy ja rozumiem. Ja płacę koło 330zł tzw czynszu tylko 100zł to ogrzewanie 100zł woda, 30zł smieci, ... takiego czynszu czynszu jest chyba 120zł... idąc dalej tam jest w tym czynszu opłata za korespondencje, za jakieś przeglądy typu wentylacja, typu czujniki pożarowe, jakies moniotringi, ... gdzieś tam też jest sprzątaczka 6000zł/mc, gdzieś tam są windy 40 tys zł na rok od sztuki, itd. zarządca to nie wiem ile tam bieże od mieszkania 10-20zł? Koszenie trawy, odśenieżanie śniegu, kubły na śmieci wynajmowane z MPEC, bieżąca naprawa usterek lub pomalowanie ścian.... Jedyną wadą Navigatora jest to że jest to moloch i wszystko tam wolno działa, chcesz coś załatwić to czekasz rok aż puszke z farbą znajdą i malarza

MadzKa

Postautor: MadzKa » 13 lis 2019, 13:07

bono19 pisze:Mieszkam obecnie na osiedlu z 2010 obsługiwanym prze Nawigator i złego słowa powiedzieć nie mogę.

Wrócę jednak do kwestii opłat - "przebitka x3" ?
Być może chodzi tu o wysoki fundusz remontowy na rzecz przyszłych napraw / eksploatacji kotłowni osiedla, ale x3?
To za mieszkanie 65m2 płacicie tam 800-900zł opłat? :?

Za mieszkanie 50m2 mamy wliczony czynsz 450 zł.
W tym 50zl za kontenery na gruz ale zamiast tego pojawia się śmieci po nowym roku.
Ile wyjdzie realnie okaże się po roku bo narazie na ogrzewanie i wodę to wszystko zaliczki orientacyjne. Funduszu remontowe go narazie nim nie mamy.

pozdro

Postautor: pozdro » 13 lis 2019, 15:41

To dużo, no ale nie macie MPEC tylko olej opałowy jedno z droższych paliw więc te 100zł więcej niż normalnie z MPEC to raczej ok wychodzi.

bono19

Postautor: bono19 » 13 lis 2019, 16:19

Tak tak pozdro - ja przemnożyłem tylko "czynsz czynsz" czyli fundusz eksploatacyjny bez wody, śmieci i prądu.
"Opłaty" miałem na myśli całość miesięcznego kosztu mieszkania.

Autorka posta mówiła o "przebitce x3" to ja to zrozumiałem jako (typowe) 2,5zł/m2 x3 = 7,5zł/m2, gdzie przy 65m2 wychodzi 488zł samego funduszu.
Dodając do tego prąd, śmieci i wodę na 4 osoby szybkim rachunkiem wyszło mi ponad 800zł.

Ale być może gdzieś źle się zrozumieliśmy.
Niemniej jak ktoś kiedyś napisał - MPEC to jednak MPEC.

pozdro

Postautor: pozdro » 13 lis 2019, 18:55

Ja ogólnie jak tak teraz patrze to w 330zł mam:
Centralne ogrzewanie 37zł
Opłata stała centralne/woda 37zł
Podgrzanie wody 67zł
śmieci 27zł
remonty 4zł
zimna woda 50zł

no i zostaje 111 zł - zaliczka na utrzymanie nieruchomości wspólnej.
I tutaj to nie jest koszt zarządcy tylko pełno opłat wynikających z użytkowania budynku:
koszenie trawy, odśniezanie, malowanie, największy koszt to napewno są windy u nas jeżdżą tymi windami w te i wewte :) jak patrzyłem to to jest kilkadziesiąt tysięcy złotych na rok 40-60 tys zł za prąd na cała wspólnotę, opłaty za pierdoły typu abonament w Netii za alarm pożarowy, prądy na klatkach, przeglądy techniczne, przeglądy wentylacji, wentylacji mechanicznej... Tu navigator na tym nie zarabia to wynika zużytkowania budynku i ze stałych kosztów takich usług, no i tam w tym ja obstawiam że navigator to kosztuje z 10-30zł ....

Przy czym tych kosztów utrzymania części wspólnych nie da się uniknąć więc pewnie tak z 150zł na miesiąc to jest kwota jaką bym płacić nawet jakbym zaznaczył, że nie mieszkam nie używam wody nie ogrzewam itd.

Też mnie dziwi jak wyliczasz koszt na m2 bo większość tych opłat jest niezalezna od ilości m2. Ja do niedawna płaciłem dużo mniej z 270zł, ale podskoczyło jak włączyłem ciepłą wodę w kranie w łazience. no i mi podgrzewanie wody mega skoczyło :) kupiłem też głowice Danfossa na grzejniki no i mi skoczyły 60zł opłaty w górę. Bo głowicę grzały mniej wydajnie niż normalne odkręcanie ręczne i zakręcanie.

kaczyss

Postautor: kaczyss » 25 lis 2019, 10:03

Trzy tygodnie czekam na regulacje drzwi wejściowych
Gratulacje #ParkLeśny #Quellelocum

edycja: 26.11
po 3 tygodniach problem rozwiązany

spychoo

Postautor: spychoo » 27 lis 2019, 12:22

Ja od 3 miesięcy czekam na wyregulowanie drzwi wejściowych.
Wczoraj nawet był cień szansy, że ktoś mnie odwiedzi i usunie usterkę.
Zapowiedział się pracownik budowy z serwisem, ale ostatecznie się nie pojawili

#QuelleLocum; #Parkleśnybronowice; #pasternik

-problem częściwo się rozwiązał - deweloper przysłał ludzi do regulacji drzwi. Ostatecznie jednak sam wyregulowałem drzwi...ech szkoda słów.
Ostatnio zmieniony 23 lut 2020, 22:43 przez spychoo, łącznie zmieniany 1 raz.

Meerows

Postautor: Meerows » 20 gru 2019, 12:17

Witajcie,

Jak to jest z miejscami postojowymi przy zakupie mieszkania w tych mniejszych blokach?
Wiem, że miejsc zewnętrznych już nie ma, a w tych budynkach nie ma garażu podziemnego.
Czy pozostaje tylko chodnik? Mieszkanie ma ponad 60m2. Czy ew. sprzedają miejsca w garażach w innych budynkach?

novaqula

Postautor: novaqula » 15 sty 2020, 23:34

Witam,
Rozważam zakup mieszkania w Park Leśny Bronowice. Dzisiaj byłem oglądać gotowe już mieszkanie (na 3-cim piętrze). Interesowały mnie 'skosy', które nie zabierają aż tak dużo przestrzeni - dodatkowo nie są na całej szerokości - są przerwy z normalną wysokością na poziomie okien. Oglądałem mieszkanie o oficjalnej powierzchni 57 m2 podczas, gdy mieszkanie piętro niżej ma metraż 65 m2 - ze względu na skosy, miejsca poniżej 1,40 metra nie są wliczane do metrażu.
Pan, który mnie oprowadzał (p. Krzysztof) poinformowałem mnie, że opłaty miesięczne wynoszą 9,00 PLN / m2 - wszystko oprócz prądu - i są liczone od oficjalnego metrażu. Zatem w przypadku mieszkania, które oglądałem, wychodzi mi 513 PLN + prąd / miesiąc. Powiedziano mi również, że jest tam MPEC. Pytałem o możliwość zakupu miejsca parkingowego na zewnątrz (15 000 PLN) ale p. Krzysztof jakoś nie pociągnął tego tematu (wszystkie miejsca w garażach podziemnych są już wykupione). Będę musiał jeszcze o to dopytać, bo faktycznie ludzie dość gęsto parkują tam na chodnikach (wjeżdżałem i wyjeżdżałem przepuszczając samochody w wąskim korytarzu ulicy, który mieścił tylko jeden samochód - ze względu na auta parkujące z obu stron na chodnikach).

Cały czas się zastanawiam, ponieważ okolica wydaje się być naprawdę spokojna. Jeżeli ktoś mógłby mi doradzić lub odradzić to miejsce (najchętniej z już tam mieszkających osób), to bardzo proszę. I tak, przeczytałem cały ten wątek. Jednak wiele wpisów pochodzi sprzed 1 - 2 lat. Jestem ciekaw jak wygląda to obecnie.

Pozdrawiam

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”