Ja ogólnie jak tak teraz patrze to w 330zł mam:
Centralne ogrzewanie 37zł
Opłata stała centralne/woda 37zł
Podgrzanie wody 67zł
śmieci 27zł
remonty 4zł
zimna woda 50zł
no i zostaje 111 zł - zaliczka na utrzymanie nieruchomości wspólnej.
I tutaj to nie jest koszt zarządcy tylko pełno opłat wynikających z użytkowania budynku:
koszenie trawy, odśniezanie, malowanie, największy koszt to napewno są windy u nas jeżdżą tymi windami w te i wewte

jak patrzyłem to to jest kilkadziesiąt tysięcy złotych na rok 40-60 tys zł za prąd na cała wspólnotę, opłaty za pierdoły typu abonament w Netii za alarm pożarowy, prądy na klatkach, przeglądy techniczne, przeglądy wentylacji, wentylacji mechanicznej... Tu navigator na tym nie zarabia to wynika zużytkowania budynku i ze stałych kosztów takich usług, no i tam w tym ja obstawiam że navigator to kosztuje z 10-30zł ....
Przy czym tych kosztów utrzymania części wspólnych nie da się uniknąć więc pewnie tak z 150zł na miesiąc to jest kwota jaką bym płacić nawet jakbym zaznaczył, że nie mieszkam nie używam wody nie ogrzewam itd.
Też mnie dziwi jak wyliczasz koszt na m2 bo większość tych opłat jest niezalezna od ilości m2. Ja do niedawna płaciłem dużo mniej z 270zł, ale podskoczyło jak włączyłem ciepłą wodę w kranie w łazience. no i mi podgrzewanie wody mega skoczyło

kupiłem też głowice Danfossa na grzejniki no i mi skoczyły 60zł opłaty w górę. Bo głowicę grzały mniej wydajnie niż normalne odkręcanie ręczne i zakręcanie.