Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
krakus1891

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: krakus1891 » 09 sty 2020, 11:17

mac_kow pisze:
Litości! Bo jak wiadomo Polacy są mistrzami w dogadzaniu biurokracji i każdy zgłasza swoje miejsce zamieszkania i zameldowania. Na pewno w Krakowie w ciągu ostatnich 10 lat przybyło tylko 16 000 ludzi. Bo tak papierki mówią. Za to rządzą Zielonki!!! Z pewnością :> :>

Ale GUS podaje nie liczbę zameldowań , tylko ludnośc faktycznie zamieszkałą , jasne są to szacunki , pewność będziemy mieli w przyszłym roku po spisie , tylko jak do tej pory GUS raczej zawyżał niż zaniżał liczbę ludności... , bo jak popatrzysz najczęściej po spisach była ona korygowana w dół .

Ja bazuje na oficjalnych danych statystycznych , jesli dysponujesz lepszymi danymi niż ma GUS , podziel się nimi ... ,
Na jakiej podstawie Twierdzisz iż GUS sie myli w tej kwesti ??, masz lepsze dane ??

mac_kow pisze:I już za miesiąc, już za dwa, mieszkania będą szły po 3000zł/m.

Ceny ustali rynek ... , możemy tutaj jedynie spekulować na bazie fundamentów jaka jest dolna granica , patrąc na historyczne kształtowanie się cen nieruchomości na świecie na przestrzeni kilkuset lat , to przecietne m2 mieszkania kosztuje przecietna kwote miesiecznego dochodu rozporzadzalnego. Tak więc bez wojen , sztucznego pompowania cen, kreacji pieniadzą , jest to poziom poniżej którego ceny nie spadną.

mac_kow pisze:Kolejna sprawa- znowu mieszkania traktowane jak gruszki albo pomarańcze w konkurencji doskonałej.
To więcej niż błąd- to jest po prostu wierutna bzdura i bullshit. 550 jakich mieszkań? I na jakich mieszkańców?

Średnia europejska nie dzieli mieszkan na rodzaje , wiec tak jak pisałem np kraje śródziemnomorskie zawyżają średnią bo staytsyka uwzględnia domy letniskowe. Liczba mieszkańców szacowana jest przez GUS, punktem wyjścia jest spis powszechny i potem co roku staraja sie oszcować ile osób przybyło ile ubyło.

mac_kow pisze:Z pewnością turystyka odpowiada za takie miejsca jak Mieszkaj w Mieście, cały Nowy Płaszów, Prądnik Biały czy Ruczaj. Turysta wali tam drzwiami i oknami i nikt tam nie mieszka.

I ... , mówimy tu o danych średnich i danych staytstycznych , które mówią nam jak przeciętnie wygląda przekrój rynku a nie anlizują konkretnych inwestycji , w rozkladzie normalnym mamy tez wartosci skrajne , ale ich po to mamy wlasnie statystyke aby nie zamazywaly przecietnego obrazu ...

mac_kow pisze:Sprawa jest bardzo prosta- dopóki Kraków będzie oferować mnóstwo wysokopłatnej pracy, dopóty będzie tutaj względnie drogo zamieszkać.

Dla tego podałem ranking frobsa , jasne to jest ich jakies prywatne widzimisie , ale bez szczegółowej analizy dośc wyraźnie rzuca się w oczy że praca nie koniecznie zlokalziowana jest w samym krakowie ... i widać zanczną różnice do mazowieckiego i warszawy .
Oficjalne dane o zarobkach nie potwierdzają Twojej tezy o mnóstwie wysokopłatnej pracy ... , bo te są dośc przeciętne na tle polski
serwisy.gazetaprawna.pl/praca-i-kariera/artykuly/1426284,zarobki-w-polskich-miastach-2019-dane-gus.html
Położone w woj. śląskim Jastrzębie-Zdrój, z kwotą przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia brutto w wysokości 8 121 zł, kolejny raz znalazło się na czele miast na prawach powiatu, w których zarabia się najlepiej. To tutaj znajduje się siedziba Jastrzębskiej Spółki Węglowe
Na drugim miejscu wśród miast znalazła się Warszawa, w której statystyczne wynagrodzenie to 6 433 zł, co stanowi 133 proc. średniej krajowej. Trzecie miejsce - z kwotą średniego wynagrodzenia na poziomie 5 848 zł, czyli 121 proc. średniej krajowej - zajęło Jaworzno. Miasto wyprzedziło tym samym Płock, gdzie przeciętne wynagrodzenie było równe 5 705 zł, co daje 118 proc. średniej pensji w Polsce.
Jak wynika z zestawienia GUS, na stosunkowo dobre zarobki można liczyć pracując w: Sopocie (5701 zł), Katowicach (5 699 zł) i Gdańsku (5 642 zł). W pierwszej dziesiątce zestawienia wynagrodzeń znalazły się ponadto: Gliwice (5 451 zł), Dąbrowa Górnicza (5 451 zł) oraz Kraków (5 368 zł).

Nie da się wytłumaczyć wysokimi zarobkami cen mieszkań w krakowie ... Kraków cały czas rywalizuje pod wzgledem cen nieruchomości o 2 miejsce z Gdańskiem , pod względem zarobków zamyka pierwszą 10 ... Pod względem cen i rentowności najmu kraków też nie jest prymusem , nie mam więc lepszego wytłumaczenia niż to co sie dzieje , jak turystyka i najem krótkoterminowy ...

Staram się zawsze weryfikować swoje dane i podawać źródła i logikę myślenia stojącą za interpretacją faktów . Jestem otwarty na dyskusje na ten temat , możemy spierać się o interpretacje faktów , ale nie o same fakty i dane ... Zakładam że w GUS nie siedzą przedszkolaki które, albo małpa która rzuca kostką i na tej podstawie tworzone są raporty ... . GUS szacuje liczbę mieszkańców , inaczej spis pwoszechny musiałby być robiony co roku ... , więc może się pomylić , ale będzie to pomyłka o kilka tys osób a nie kilkaset ... .
Masz racje wszystkie oficjalne dane nie tłumaczą obecnych cen i wzrostów !!!, tu się nic nie zgadza , ani liczba miejsc pracy , ani mieszkańców , ani nasycenie .Są tu dwie możliwosci albu GUS myli się drastycznie co do liczby mieszkańców , zarobków , liczby miejsc pracy, albo mylą się inwestorzy przeceniając wartość mieszkań.
Jesli dane fundamentalne nie zgadzaja się z wyceną rynkową naczjęściej oznacza to że o cenach nie decyduje chłodna kalkulacja i excel , a emocje oraz psychologia i nazywa się to bańką spekulacyjną ...

tomekl007

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: tomekl007 » 09 sty 2020, 13:37

Może to jest spekulacja ale dopóki ludzie będą w to wierzyć, ceny będą rosły.
Prosty eksperyment - niech każdy zapyta pare osób ze swojego otoczenia, co by zrobiły jakby nagle dostały pare mln (spadek, lotto, cokolwiek)
Większość odpowie: "kupiłbym jakieś mieszkania"

budfen

Postautor: budfen » 09 sty 2020, 14:11

dzięki krakus1891 za sensowne odpowiedzi!
skąd masz obliczenia dotyczące ilości mieszkań na 1000 mieszkańców w Krakowie?

jeśli to jest rzeczywiście bańka, tak jak piszesz, bo się liczby nie zgadzają... to tylko trzeba czekać aż pojawi się jakaś iskierka zapalna, jakaś negatywna wiadomość, lub po prostu sami ludzi stwierdzą, że już się inwestowanie nie opłaca... lub zaczną szukać inwestycji w innych, mniej oderwanych od rzeczywistości, miastach.
Ostatnio zmieniony 09 sty 2020, 14:12 przez budfen, łącznie zmieniany 1 raz.

mac_kow

Postautor: mac_kow » 09 sty 2020, 14:12

krakus1891 pisze:
Ceny ustali rynek ... , możemy tutaj jedynie spekulować na bazie fundamentów jaka jest dolna granica , patrąc na historyczne kształtowanie się cen nieruchomości na świecie na przestrzeni kilkuset lat , to przecietne m2 mieszkania kosztuje przecietna kwote miesiecznego dochodu rozporzadzalnego. Tak więc bez wojen , sztucznego pompowania cen, kreacji pieniadzą , jest to poziom poniżej którego ceny nie spadną.

Średnia europejska nie dzieli mieszkan na rodzaje

Dla tego podałem ranking frobsa , jasne to jest ich jakies prywatne widzimisie , ale bez szczegółowej analizy dośc wyraźnie rzuca się w oczy że praca nie koniecznie zlokalziowana jest w samym krakowie ... i widać zanczną różnice do mazowieckiego i warszawy .

Położone w woj. śląskim Jastrzębie-Zdrój, z kwotą przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia brutto w wysokości 8 121 zł

Nie da się wytłumaczyć wysokimi zarobkami cen mieszkań w krakowie ...

Rozporządzalnego przez kogo? Rodzinę czy pojedynczą osobę? Brutto? Netto? Średni dochód dwóch doświadczonych informatyków czy średni dochód dwóch "kasowych" w McDonald's? A mieszkanie zlokalizowane gdzie? Na Zabłociu czy na Złocieniu?

Właśnie w tym rzecz- już od dłuższego czasu "średnia" nie mówi kompletnie nic. Traktujesz mieszkania jak gruszki albo pomarańcze.

BTW- dziś przecież mamy mieszkania np. na Złocieniu za ~ 4000zł/m. Bez windy, drugie piętro, anetresokla. Ale jest, Kraków, nowe. Wystarczy? Zaspokaja? A chętnych o dziwo brak.
Możesz przytoczyć wszystkie "średnie" świata, a ja i tak uważam, że rynek mieszkaniowy to idealny wręcz przykład konkurencji monopolistycznej.
Do jednego fryzjera ustawiają się kolejki na 2 miesiące w przód, chociaż strzyże za 200zł. A ten, co strzyże za 10zł ma pustki.

Tak samo jak można zapewne wciąż kupić "nowy samochód" za przykładowo 20 000zł. A cudowny i statystycznie bardzo tani koncern Tata jakoś się z Polski zwinął z powodu braku popytu. Statystyka w takie zjawiska oczywiście nie umie.

I tak samo- każdy informatyk już leci do Jastrzębia Zdroju, bo przecież tam się super zarabia a w Krakowie nie.

Operowanie danymi z GUS i "średnimi" jest kompletnie nieprzydatne dla nikogo, kto realne szuka mieszkania w Krakowie.

Tyle zasadniczo chciałem powiedzieć. Nie wiem co jeszcze można powiedzieć. Chętnie wrócę do tego wątku za rok lub dwa i zobaczymy.

jeśli to jest rzeczywiście bańka, tak jak piszesz, bo się liczby nie zgadzają... to tylko trzeba czekać

Jasne- jak jest bańka, to trzeba czekać czekać i w blokach startowych być do kupna, jak już będzie taniej :P

miki

Postautor: miki » 09 sty 2020, 20:55

Super, że ten wątek odżył.

Może podam kilka liczb najpierw, z nielubianego tu Zabłocia.
W 2017-18 roku widziałem ceny 7,4 k/m.kw. (Concept na Ślusarskiej), w 2018 roku III etap Pasażu Podgórskiego kosztował 8,6k (mówię o metrażach w okolicach 50 m. kw., stan deweloperski). Atal teraz sprzedaje III etap za 13k, Concept House II za 12-14k. Na przestrzeni dwóch lat wzrosło zatem o ok. 70% w tej konkretnej lokalizacji. Czy to już bańka, czy nie, każdy niech sam ocenia.

Przytaczany tu scenariusz hiszpański do mnie osobiście nie przemawia. Mówimy tu o dużym mieście, a nie o budowanych od zera miejscowościach in the middle of nowhere. O kraju północy gdzie się przeważnie zapierdala w odróżnieniu od południa.

pozdro

Postautor: pozdro » 09 sty 2020, 21:26

Na zablocie nie ma co patrzec to wyjatek, dzielnica zbudowac a z ruiny. Tez maim zdaniem jest glupota tam kupowac mieszkanie w tak ich cenach jak mozna gdzie I dzien tanked kupic. Dla mnie bardziej Mia rodzine sa Bronowice, Czyzyny, Ruczaj czy Kurdwanow, Jesé like chodzi o wzrost cen. Czyli takie dzielnice ze srednio polki. Tam ceny byly kolo 6-7 tys zl. Sa teraz kolo 8-9 tys zl. 6.5 na 8.5 srednio to wzrost 2k. Daje to pewnie z 30% tak na oko liczba na przestrzeni 5 lat.

noicomyzrobimy

Postautor: noicomyzrobimy » 09 sty 2020, 23:08

miki pisze:Super, że ten wątek odżył.

Może podam kilka liczb najpierw, z nielubianego tu Zabłocia.
W 2017-18 roku widziałem ceny 7,4 k/m.kw. (Concept na Ślusarskiej), w 2018 roku III etap Pasażu Podgórskiego kosztował 8,6k (mówię o metrażach w okolicach 50 m. kw., stan deweloperski). Atal teraz sprzedaje III etap za 13k, Concept House II za 12-14k. Na przestrzeni dwóch lat wzrosło zatem o ok. 70% w tej konkretnej lokalizacji. Czy to już bańka, czy nie, każdy niech sam ocenia.

Przytaczany tu scenariusz hiszpański do mnie osobiście nie przemawia. Mówimy tu o dużym mieście, a nie o budowanych od zera miejscowościach in the middle of nowhere. O kraju północy gdzie się przeważnie zapierdala w odróżnieniu od południa.

Dokładnie, mądre spostrzeżenie. Do dzisiaj pamiętam jak w Marcu 2018 byłem zainteresowany Zabłociem Atala. W tamtym czasie dostałem od nich propozycję 7950 zł/m2 (za 60m2) co wydawało mi się bardzo wygórowaną ceną. Ci co zdecydowali się na zakup właśnie wtedy chyba wygrali życie, bo żaden inny rejon Krakowa nie podskoczył tak bardzo.

Finalnie, dosłowanie 0.5 roku później, gdzie mieszkania do 2km do centum były mega wybrakowane (zostały 1,2,3 piętra (preferuję samą górę), źle rozplanowane itp.) zdecydowałem się na Art City na fabrycznej za 8700 zł/m2 (60m2, 10p.) wyrzucając sobie to, że nie zdecydowałem się wtedy na Zabłocie.

Niemniej jednak widząc ostatnie ceny interbudu na fabryczej za 13500 na wysokich piętrach pojawił się lekki uśmiech na twarzy :)

Pozdrawiam

krakus1891

Postautor: krakus1891 » 10 sty 2020, 10:49

mac_kow pisze:Rozporządzalnego przez kogo? Rodzinę czy pojedynczą osobę? Brutto? Netto? Średni dochód dwóch doświadczonych informatyków czy średni dochód dwóch "kasowych" w McDonald's? A mieszkanie zlokalizowane gdzie? Na Zabłociu czy na Złocieniu?

Jeśli liczymy średnia to bierzemy do niej pod wagę zarówno prezesa dużej firmy chirurga , informatyka , jak i sprzedawce,magazyniera, madke i tateła 500 plus , mieszkania w NH jak i apartamenty w samym centrum rynku.
Ceny jak i zarobki będą miały rozkład normalny, tak więc wartości skrajne z jednej i drugiej strony będą miały niewielki wpływ gdyż jest ich mało , zaś średnia pokaże nam przeciętne zarobki = takie które ma największa populacja, podobnie z każda inną średnią.

mac_kow pisze:Właśnie w tym rzecz- już od dłuższego czasu "średnia" nie mówi kompletnie nic. Traktujesz mieszkania jak gruszki albo pomarańcze.

BTW- dziś przecież mamy mieszkania np. na Złocieniu za ~ 4000zł/m. Bez windy, drugie piętro, anetresokla. Ale jest, Kraków, nowe. Wystarczy?

Popełniasz błąd poznawczy uogólniając przypadek szczególny ...

mac_kow pisze:Zaspokaja? A chętnych o dziwo brak.
Możesz przytoczyć wszystkie "średnie" świata, a ja i tak uważam, że rynek mieszkaniowy to idealny wręcz przykład konkurencji monopolistycznej.
Do jednego fryzjera ustawiają się kolejki na 2 miesiące w przód, chociaż strzyże za 200zł. A ten, co strzyże za 10zł ma pustki.

teraz strzelam ale 90 % fryzjerów pewnie nie ma kolejek , albo jedno dniowe kolejki , ale jest pewnie też taka grupa która ma jednego klienta raz na kilka dni , a i tacy którzy maja roczne kolejki, pewnie znajdziesz też takiego co cię ostrzyże za darmo i takiego co za fryzurę weżnie 10 tys zl, ale znowu 90 % pewnie bierze coś koło 100. Ceny "rynkowe" wyznacza te 90 % fryzjerów.
docplayer.pl/1822216-Zachowania-firmy-deweloperskiej-na-rynku-mieszkan-i-zagregowana-podaz.html . Tutaj ciekawy artykuł , na temat konkurencji monopolistcyznej ,

mac_kow pisze:Tak samo jak można zapewne wciąż kupić "nowy samochód" za przykładowo 20 000zł. A cudowny i statystycznie bardzo tani koncern Tata jakoś się z Polski zwinął z powodu braku popytu. Statystyka w takie zjawiska oczywiście nie umie.

Statystyka mówi nam o cenie średniego samochodu. który jest między Tatą a Ferari ...

mac_kow pisze:I tak samo- każdy informatyk już leci do Jastrzębia Zdroju, bo przecież tam się super zarabia a w Krakowie nie.

Akurat Jastrzębie zdrój jest fajnym przykładem gdzie średnia zaburza obraz rzeczywistości i będzie znacznie różniła się od mediany, mała populacja i siedziba Jastrzębskiej spółki węglowej, daje wysoką średnią pensje.

mac_kow pisze:Operowanie danymi z GUS i "średnimi" jest kompletnie nieprzydatne dla nikogo, kto realne szuka mieszkania w Krakowie.

Operowanie danymi GUS i średnimi , jest przydatne dla kogoś kto się zastanawia, czy zainwestować w mieszkanie czy nie. Przy zakupie na własne potrzeby to już inna bajka , choć też nie do końca bo łatwiej wtedy podjąć decyzje o tym czy zostać w krk czy wybrać przedmieścia.
Gdzieś mieszkać trzeba, a ceny m2 domów są znacznie bliższe zarobkom , więc może być lepszym rozwiązaniem kupno domu a gdy szaleństwo "inwestycyjne" się skończy kupno mieszkania.

mac_kow pisze:Tyle zasadniczo chciałem powiedzieć. Nie wiem co jeszcze można powiedzieć. Chętnie wrócę do tego wątku za rok lub dwa i zobaczymy.

Myślę że ten nadchodzący cykl będzie bardzo ciekawy, ze względu na liczbę zakupów inwestycyjnych, znaczne nasycenie mieszkaniami największych rynków, oraz demografią , dodatkowo zapewne na rynek wejdą też REIT-y.
myślę że za rok będzie to ciekawa rozmowa ;).

skąd masz obliczenia dotyczące ilości mieszkań na 1000 mieszkańców w Krakowie?
dane GUS , liczba mieszkańców/liczba mieszkań
ostatnie dane są za 2017 ,
krakow.stat.gov.pl/opracowania-biezace/opracowania-sygnalne/przemysl-budownictwo/budownictwo-mieszkaniowe-w-wojewodztwie-malopolskim-w-2017-r-,4,4.html dane o polulacji z kraków w liczbach bip.krakow.pl/?mmi=6353 .

mac_kow

Postautor: mac_kow » 10 sty 2020, 11:45

krakus1891 pisze:Ceny jak i zarobki będą miały rozkład normalny, tak więc wartości skrajne z jednej i drugiej strony będą miały niewielki wpływ gdyż jest ich mało , zaś średnia pokaże nam przeciętne zarobki = takie które ma największa populacja, podobnie z każda inną średnią.

To ja podchodzę ignorancko i a-naukowo, żeby nie powiedzieć antynaukowo.

Może dlatego, że w ciągu ostatnich lat widziałem z bliska zmagania z poszukiwaniem mieszkań oraz żyję w korpo-bańce.

Wokół mnie wszyscy zarabiają grubo powyżej średniej i mam nieodparte wrażenie, że to głównie dla takich ludzi budowane są te wszystkie nowe inwestycje z cenami zbliżającymi się do 10kzł/m.
Gdybym zaczął pracować w McDonald's (pełny szacunek!!!), mogłoby się okazać, że tam mieszkania nie kupuje nikt.

Czy Twoja "średnia" bierze pod uwagę coś, co nazywamy "rozwarstwieniem" oraz rozmiar "segmentu" dochodowego?

Bez stopnia naukowego ze statystyki wiem doskonale, że po prostu w Krakowie stosunkowo bardzo dużo ludzi zarabia stosunkowo bardzo dobrze.
To właśnie tacy ludzie nabywają mieszkania i to pod ich zarobki dostosowuje się ofertę. Podaż i popyt.

krakus1891 pisze:
mac_kow pisze:Właśnie w tym rzecz- już od dłuższego czasu "średnia" nie mówi kompletnie nic. Traktujesz mieszkania jak gruszki albo pomarańcze.

BTW- dziś przecież mamy mieszkania np. na Złocieniu za ~ 4000zł/m. Bez windy, drugie piętro, anetresokla. Ale jest, Kraków, nowe. Wystarczy?

Popełniasz błąd poznawczy uogólniając przypadek szczególny ...

Oj- a dlaczego? Mamy w Krakowie mieszkania za około 4000zł/m i Develii stosunkowo ciężko jest je sprzedać.
Jednocześnie na pniu wykupują się Wiślane Tarasy. Magia. Myślisz, że kolejny etap "Tarasów" będze kosztować 3500zł/m?

krakus1891 pisze:Statystyka mówi nam o cenie średniego samochodu. który jest między Tatą a Ferari ...

Pytałem już tutaj kiedyś, pozostało to bez odpowiedzi. Odpowiesz? Najlepiej przy pomocy średniej liczby samochodów na 1000 mieszkańców oraz średnich zarobków.
Czy na rynku samochodów osobowych jest bańka?
Bo wiem akurat bardzo dobrze, o ile podrożały analogiczne wersje wyposażenia popularnych "kompaktów" między 2013 a 2020 rokiem. Znów "na oko" mówimy o około 40% wzroście ceny. Sprawdź cenniki!

krakus1891 pisze:Akurat Jastrzębie zdrój jest fajnym przykładem gdzie średnia zaburza obraz rzeczywistości i będzie znacznie różniła się od mediany, mała populacja i siedziba Jastrzębskiej spółki węglowej, daje wysoką średnią pensje.

No paczPan, a w Krakowie średnia za to niczego nie zaburza i idealnie oddaje obraz rynku.
Bo jak wiadomo pracownicy Maka i Biedronki mają dokładnie takie same oczekiwania i możliwości jak pracownicy korpo IT i zainteresowani są dokładnie takimi samymi mieszkaniami.

trabel

Postautor: trabel » 10 sty 2020, 11:55

Krakus1891 po twojej wypowiedzi Gauss sie w grobie przewraca.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”