Osiedle Telimeny Kraków KG Group - opinie i forum mieszkańców (Bieżanów)

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
mac_kow

Re: Osiedle Telimeny Kraków KG Group - opinie i forum mieszkańców (Bieżanów)

Postautor: mac_kow » 21 gru 2019, 10:20

StormSunny pisze:Biorąc pod uwagę ten bum cenowy uważam, że najkorzystniej jest wybudować dom - pod warunkiem, że ma się ziemię w sensownej lokalizacji. Wtedy wiemy co do grosza za co płacimy a nie nabijamy kabzę deweloperowi, który spokojnie może sprzedawać o połowę taniej, ale po co skoro i tak kupią?

Sherlocku! Cóż za innowacyjny i niszowy pomysł! Nikt na to wcześniej nie wpadł a suburbanizacji "po polsku" u nas nie ma. Pokolenia "tylnego siedzenia" również "nie ma" i "nie będzie" ;) Przecież każdy ma sensowną lokalizację- inaczej by nie budował!

Aha- już poważniej- nie ma "i tak kupią". Kupują, bo panuje obustronny marazm na rynku. Bo liczy się cena, bo klient nie jest wymagający, nie jest perspektywiczny, a do wydania 500 000zł podchodzi mniej uważnie niż do wybrania rodzaju bułki w piekarni i na wielu sprawach mu nie zależy.
Bo ma złe przyzwyczajenia i ogólnie wisi mu to, jak i w jakim otoczeniu będzie mieszkał- byleby właśnie "dach nad głową" był.

To sam później jest w wykończeniówce. Wielkie burze mózgów nad różnicą w cenie płytek czy paneli około 10-20zł/m^2. Żenujące "gotowe" meble kuchenne, które zwyczajnie rozpadną się po roku, ale jest "taniej".

Akurat Telimeny jest swietnie zlokalizowane,

To akurat bez ironii prawda. Lokalizacja- petarda. 3-4min do przystanku tramwajowego i Lidla, a jednocześnie względna cisza i ubocze. Niestety na tym zalety tego osiedla się kończą. Faktycznie- brak komórek lokatorskich to jest rzeźnia i tutaj Polacy pokazali, że się nie szanują niestety. Nie powinniśmy kupić ani jednego mieszkania w tego typu uwłaczającej inwestycji. No, ale cóż- klient nasz pan.

Do tego pojawiaja sie problemu z ogrzewaniem domu wegiel odpada bo to trucie srodowiska, gaz tez jest slaby.

Gaz nie jest taki słaby- w tej chwili to złoty standard.
Czysto, wygodnie, bezproblemowo i naprawdę bardzo tanio, jeśli tylko dobrze ocieplisz dom. Ostatnio wymieniałem w domu kocioł gazowy. To, jak w ciągu ostatniej dekady technologia poszła do przodu (a ceny spadły) jest niesamowite! Oczywiście na plus.
Problem z gazem jest głównie taki, że... nie wszędzie jest ten gaz ;)

pozdro

Postautor: pozdro » 21 gru 2019, 10:32

Jak dla mnie nowy dom teraz to tylko w standardzie ogrzewania na prad pompom ciepla z rekuperacja i panelami fotowoltaicznymi. Gaz wlasnie nie wszedzie jest kwestia ceny, tez nie chcialbym mieszkac na gazie, zawsze cos tam moze wybuchnac. W starych domach moze gdy upgrade do pompy ciepla jest niewykonalny yo gaz ma sens.

Idei komorek lokatorskich osobiscie nie ogarniam. Po co spizarnia na korytarzy? Chyba lepiej kupic wieksze mieszkanie. Rozumiem ze problemem jest roznica w cenie ze komorka kosztuje 3500zl/m2 a mieszkanie 7000zl/m2. Ale tak szczerze to lepiej kupic te 5m2 wiecej mieszkania ze spizarnia czy garderoba, co tam chcemy trzymac. Nie trzeba korytarzem chodzic po cos tam. Ja w sumie rupiecie wyworze na wies do domu hehe ;) Wiec nie dla wszystkich jest to takie istotne.

mac_kow

Postautor: mac_kow » 21 gru 2019, 18:27

pozdro pisze:Idei komorek lokatorskich osobiscie nie ogarniam. Po co spizarnia na korytarzy? Chyba lepiej kupic wieksze mieszkanie.

Ty wielu rzeczy, kolego, nie ogarniasz ;)

Po to właśnie, żeby mieć gdzie trzymać rzeczy, które do mieszkania się nie nadają. Chociażby opony zimowe, rowery, narty, wędki i 1001 innych rzeczy nie do końca "czystych"- niebo jest limitem inwencji i tego, jakie kto ma zainteresowania. Odbijając piłeczkę- póki co, nie było w Krakowie chyba inwestycji w której zakup komórki byłby obowiązkowy. A patrząc na rozkłady mieszkań, nie zawsze jest łatwo dołożyć podobne pomieszczenie.

W skali całej ceny mieszkania to też nie jest dużo- a jednak bardzo ułatwia przechowywanie właśnie tego typu rzeczy.

kucyk

Postautor: kucyk » 27 gru 2019, 11:54

W lipcu br. rozpoczęto starania o budowę drogi łączącej nowe osiedle z ulicą Bieżanowską i Telimeny. Już wtedy była decyzja pozytywna. We wrześniu podano to do publicznej wiadomości. Ostatnio zwozi się materiały budowlane potrzebne do tej inwestycji (betonowe klocki sanitarne itp.). Obie podane przeze mnie ulice mają iść do małej przebudowy (będą ronda). Na stronie obserwatorium.um.krakow.pl jest już odpowiednia kompozycja tej dezycji. Pojawiła się również WZ z tego roku odnośnie kolejnej wersji dalszej budowy osiedla. Wygląda na to, że być może osiedle będzie miało razem 21 budynków mieszkalnych. :)

mac_kow

Postautor: mac_kow » 28 gru 2019, 15:56

kucyk pisze:W lipcu br. rozpoczęto starania o budowę drogi łączącej nowe osiedle z ulicą Bieżanowską i Telimeny. Już wtedy była decyzja pozytywna. We wrześniu podano to do publicznej wiadomości. Ostatnio zwozi się materiały budowlane potrzebne do tej inwestycji (betonowe klocki sanitarne itp.). Obie podane przeze mnie ulice mają iść do małej przebudowy (będą ronda). Na stronie obserwatorium.um.krakow.pl jest już odpowiednia kompozycja tej dezycji. Pojawiła się również WZ z tego roku odnośnie kolejnej wersji dalszej budowy osiedla. Wygląda na to, że być może osiedle będzie miało razem 21 budynków mieszkalnych. :)

Kojarzysz jak na tej mapie wobec tego wygląda ewentualna przyszłość przedłużenia Parku Aleksandry?

Szpulka

Postautor: Szpulka » 02 sty 2020, 22:17

kucyk pisze:W lipcu br. rozpoczęto starania o budowę drogi łączącej nowe osiedle z ulicą Bieżanowską i Telimeny. Już wtedy była decyzja pozytywna. We wrześniu podano to do publicznej wiadomości. Ostatnio zwozi się materiały budowlane potrzebne do tej inwestycji (betonowe klocki sanitarne itp.). Obie podane przeze mnie ulice mają iść do małej przebudowy (będą ronda). Na stronie obserwatorium.um.krakow.pl jest już odpowiednia kompozycja tej dezycji. Pojawiła się również WZ z tego roku odnośnie kolejnej wersji dalszej budowy osiedla. Wygląda na to, że być może osiedle będzie miało razem 21 budynków mieszkalnych. :)

Gdzie na tej stronie to masz?? Nie mogę odszukać ://

slawek

Postautor: slawek » 02 sty 2020, 23:43

Szpulka pisze:Gdzie na tej stronie to masz?? Nie mogę odszukać ://

Trzeba odpowiednie warstwy zaznaczyć, pewnie będzie w decyzjach administracyjnych.

ja55

Postautor: ja55 » 03 sty 2020, 13:45

Też nie mogę tego znaleźć na mapie... Pomóżcie :) Może ktoś wyśle screena z mapką?

kucyk

Postautor: kucyk » 10 sty 2020, 20:01

Na dniach rozpocznie się oczekiwana budowa drogi do budowanego osiedla. Są już poznaczone miejsca na krawężnikach na łuku ulicy Telimeny i wszędzie pełno powbijanych drewnianych palików. Obawiam się, że na jakiś czas ulica Telimeny będzie ślepa w związku z tą inwestycją i budową ronda na łuku między blokami "11" i "13". :shock:

Szpulka

Postautor: Szpulka » 14 sty 2020, 19:47

Hej!!
Od lutego zaczynają się odbiory technicznie mieszkań (pierwsza połowa lutego blok nr 1- czyli NASZ !!!! :P :D ),
a od kwietnia oddanie kluczy :))) no nareszcie !!! :D

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”