Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
SirCinek

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: SirCinek » 14 lut 2020, 6:57

buda pisze:Kres w Krk już jest. Z kończących się budów lub zaczynających mają mnóstwo wolnych mieszkań i nic się nie zmienia od tygodni, nikt się nie rzuca na mieszkania. Ostatnio zauważyłam w mieście trzy duże reklamy wielkoformatowe nowych mieszkan, czyli trzeba się reklamowac . W google tez juz się pojawiają reklamy mieszkań, czyli płacą. W weekend mozna isć na Targi Mieszkaniowe na Expo- wszyscy będa obecni, a stoisko tez kosztuje.
Część firm działa też w innych miastach i mozna podejrzeć na ich stronach, jak idzie sprzedaż tam. Mają zablokowane pieniadze w Krk.

Wlasnie chyba się wybiorę na te targi żeby zobaczyć jak wygląda podejście developerów i w jakich nastrojach będą ludzie.

Nie wiem czy moje obserwacje są trafne, ale jakoś nie widzę drastycznego wzrostu cen na rynku wtórnym (no chyba, że ewidentne flipy), podobnie ceny najmu, aczkolwiek nie prowadzę statystyk, moje odczucia mogą być błędne.

Stopa rentowności z rentierki nie może być atrakcyjna, więc poza strachem przed galopująca inflacja i lokowaniem kapitału w nieruchomości, bo wydaje się to bezpieczne (nic bardziej mylnego), nie widzę innych przyczyn nadal rosnących dziko cen.
Problem w tym, że sztucznie utrzymywane, niskie stopy procentowe i parcie przeciętnego Kowalskiego na kupowanie modnego aktywa, które cały czas rośnie i jest postrzegane jako bezpieczne ulokowanie kapitału może taką sytuację utrzymywać jeszcze długo..

krakus1891

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: krakus1891 » 14 lut 2020, 9:39

pozdro pisze:Nic się nie zmienia w sensie 0 nowych inwestycji. Będzie tylko drożej. Reklamy w googlu to mi się od lat pojawiają targetowane bo nieruchomosci przeglądam. Ostatnio rzadziej lub w kółko to samo, 0 nowych inwestycji. Podaż drastycznie spada. Powoli nie ma co kupować.

Tak na logikę gdyby ceny miały rosnąc , i popyt był tak duży jak go malują, to mielibyśmy wysyp nowych inwestycji. Skro inwestycje wyhamowały to raczej dla tego że jest problem ze sprzedażą tego co już się wybudowało. Na krótka metę owszem można odchudzić ofertę, zrobić akcje medialne o szalejących cenach i prognoza, jakaś część ludzi się na to nabierze .
2019 był rekordowy pod względem liczby oddanych mieszkań i rozpoczętych inwestycji , i był tylko kosmetycznie lepszy od słabego 2018 r jeśli chodzi o sprzedaż, w 2018 wygląda że nie sprzedało się 30 % oferty , w 2019 niemal dwa razy tyle mieszkań zostało co rok wcześniej ... . Wygląda na to że manipuluje się wielkością oferty co potwierdziłaby cuda jakie dzieją się z liczbą ogłoszeń na rynekpierwotny.pl
Pewnie gdyby nie 500 plus na pierwsze dziecko , i fakt że wielu rodziców postanowiło przeznaczyć świadczenie na sfinansowanie części raty kredytu, ceny pewnie już tak od pół roku by spadały ...
Tak na logikę... roczniki niżu demograficznego liczyły po 350 tys osób , więc zakładając że gospodarstwo domowe to 2 osoby, Niezależnie czy kupują sami czy wynajmują, 175 tys mieszkań wystarczy aby każdy wprowadził się do NOWEGO mieszkania !!!,
Jak myślicie skąd taka popularność flipperów ... , te 400 tys osób z wyżu powojennego które zmarły w zeszłym roku , zostawiło po sobie jakieś 200 tys mieszkań .. , czyli tyle ile łącznie w 2019 wybudowali deweloperzy i inwestorzy indywidualni.
Rząd powrócił do tematu REIT-ów , fundusze inwestycyjne to smart money , które raczej kupuj a mieszkania ja sa tanie a nie ekstremalnie drogie ..., skoro deweloperzy byli w stanie wmówić ludziom że mieszkania zawsze rosną, REITY dysponujące znacznie większymi zapasami finansowymi bez problemy wmówią że mieszkania to już tylko będą taniec , a za 10 lat będą je rozdawać jak we Włoszech za darmo ..., bo drogo to już było , a kto jeszcze nie sprzedał przegrał życie ... Najprostszy sposób aby obkupić się tanimi mieszkaniami to wywołać kryzys, o co w Polsce będzie teraz bardzo łatwo ... , wystarczy np wprowadzić podatek katastralny ... , a to po wyborach prezydenckich raczej więcej niż pewne... Póki 500 plus szło na konsumpcje , spora cześć tej kwoty wracała do kasy państwa, co dumnie nazywano uszczelnianiem podatków, Najprościej 500 plus z mieszkań będzie można odzyskać katastrem ...

krakus1891

Postautor: krakus1891 » 14 lut 2020, 10:28

buda pisze:Popyt i podaż rozumiem książkowo - czyli nowe mieszkania schodzą i producenci nie nadążają z budową. Do grudnia zakończy się w Krakowie wiele budynków i nadal jest mnóstwo niesprzedanych mieszkań. Przykład jednego osiedla: sprzedanych 171, wolnych 116. Na rynku wtórnym kilka tysięcy mieszkań do wyboru - oferta jest bogata.

Obrazek

Witt

Postautor: Witt » 14 lut 2020, 11:21

krakus1891 pisze:
buda pisze:Popyt i podaż rozumiem książkowo - czyli nowe mieszkania schodzą i producenci nie nadążają z budową. Do grudnia zakończy się w Krakowie wiele budynków i nadal jest mnóstwo niesprzedanych mieszkań. Przykład jednego osiedla: sprzedanych 171, wolnych 116. Na rynku wtórnym kilka tysięcy mieszkań do wyboru - oferta jest bogata.

Obrazek

Krakus1891, to wszystko co piszesz to tak na powaznie czy tylko prowokujesz do dyskusji...?
Czytam twoje wczesniejsze posty i gdybys nie tracil energi na pisanie tu ze 2 lata temu a w zamian kupil mieszkanko to dzisiaj bylbys bogatszy.. :) ..
Twoje wypowiedzi to dorabianie wersji, zeby poprzec swoja teorie...
W stylu ze woda jest trucizna.....bo wszyscy co ja pija wczesniej lub pozniej umieraja....

krakus1891

Postautor: krakus1891 » 14 lut 2020, 13:02

Witt pisze:
krakus1891 pisze:Krakus1891, to wszystko co piszesz to tak na powaznie czy tylko prowokujesz do dyskusji...?
Czytam twoje wczesniejsze posty i gdybys nie tracil energi na pisanie tu ze 2 lata temu a w zamian kupil mieszkanko to dzisiaj bylbys bogatszy.. :) ..
W stylu ze woda jest trucizna.....bo wszyscy co ja pija wczesniej lub pozniej umieraja....

Jak już coś , to ludzie nie pijcie tej brudnej wody bo ona zabija, nie tym razem nie będzie inaczej , zawsze jak ludzie zaczynają pić brudną wodę kończy się tak samo. Analizując skład wody widać tam masę pierwotniaków, i innego paskudztwa, sraczka jest kwestią czasu , a czy wystąpi dziś , czy za miesiąc tego nie wiem, bo pierwotniak czeka aż system . Ci siądzie. Jako że coś ostatnio smarkasz i blado wypada twój wzrost gospodarczy, podniosła ci się temperatura inflacji , i te dreszcze na skutek nie zamykającego się budżetu. To że od redbula z 500+ w składzie się kapke lepiej poczułeś nie znaczy że w wodzie nie ma pierwotniaków .
Ale absolutnie mi nie przeszkadza jeśli ta woda Ci smakuje, bon appétit

Witt

Postautor: Witt » 14 lut 2020, 13:32

krakus1891 pisze:
Witt pisze:
krakus1891 pisze:Krakus1891, to wszystko co piszesz to tak na powaznie czy tylko prowokujesz do dyskusji...?

Jak już coś , to ludzie nie pijcie tej brudnej wody bo ona zabija, nie tym razem nie będzie inaczej , zawsze jak ludzie zaczynają pić brudną wodę kończy się tak samo. Analizując skład wody widać tam masę pierwotniaków, i innego paskudztwa, sraczka jest kwestią czasu , a czy wystąpi dziś , czy za miesiąc tego nie wiem, bo pierwotniak czeka aż system . Ci siądzie. Jako że coś ostatnio smarkasz i blado wypada twój wzrost gospodarczy, podniosła ci się temperatura inflacji , i te dreszcze na skutek nie zamykającego się budżetu. To że od redbula z 500+ w składzie się kapke lepiej poczułeś nie znaczy że w wodzie nie ma pierwotniaków .
Ale absolutnie mi nie przeszkadza jeśli ta woda Ci smakuje, bon appétit

No widzisz....czasami mysli sie logicznie ale wychodzac ze zlego zalozenia mozna w logice polec. Bo rozmawiajac o wodzie to ja pije tylko czysta wode a redBull to nawet nie wiem jak smakuje... Zatem ta teoria zostala szybko obalona...

Pepeg

Postautor: Pepeg » 14 lut 2020, 17:08

Czas raczej staje się niepewny, europejska gospodarka hamuje, zamieszanie z sądami, nie wiadomo jak wielu Ukraińców zdecyduje się wyjechać w marcu do Niemiec. Do tego jeszcze ten wirus. Na pewno lepiej poczekać z inwestowaniem, żeby potem płaczu nie było.

Rak

Postautor: Rak » 14 lut 2020, 22:41

Ten wątek jest stworzony do hamowania zakupów.. Zawsze coś jest źle i nie warto nic kupować. """Potajemnie _pozdro, _admin oraz pociągająca za sznurki lecz pisząca jedynie na głodzie _Aga* mamią nas wpisami z różnych kont wybrzydzającymi inwestycje, aby samemu wyłapać najznakomitsze rodzynki i podwyższyć cenę już posiadanych ;) """... Dobranoc :D i żartowałem oczywiście..

Witt

Postautor: Witt » 15 lut 2020, 0:39

buda pisze:
Rak pisze:Ten wątek jest stworzony do hamowania zakupów.. Zawsze coś jest źle i nie warto nic kupować. """Potajemnie _pozdro, _admin oraz pociągająca za sznurki lecz pisząca jedynie na głodzie _Aga* mamią nas wpisami z różnych kont wybrzydzającymi inwestycje, aby samemu wyłapać najznakomitsze rodzynki i podwyższyć cenę już posiadanych ;) """... Dobranoc :D i żartowałem oczywiście..

Ten wątek jest stworzony do nakręcania zakupów. Zawsze coś jest wspaniałe i warto kupować. Potajemnie pracownicy deweloperów zachęcają do inwestycji, aby samemu sprzedać najgorsze sparciałe marchewki i podwyższyć cenę już posiadanych ;) .. Dobranoc :D i żartowałam oczywiście..

Chcesz byc oryginalny ale nie za bardzo rozumiem, o czym mowisz. Nie znajduje tu od dawna zachwytow nad jakakolwiek inwestycja. "Potajemnie pracownicy deweloperow"...? Brzmi jak teoria spiskowa...Wyluzuj buda...chocby w piatkowy wieczor...
Ad meritum: Inwestowac w ziemie mowisz? Tak, zakupilem ziemie pare lat temu poza Krakowem i jej cena jest dzisiaj nizsza niz przed zakupem. Potem kupilem mieszkanie w Podgorzu, dzisiaj jest warte 80% wiecej...Ale Ty buda inwestuj w ziemie.. :) .
Poza tym nie wszyscy inwestuja. Niektorzy buda musza gdzies mieszkac..wiesz?

Rak

Postautor: Rak » 15 lut 2020, 1:28

Hej to super, nikt nie podkupi Ci ziemi, którą chcesz kupić. No jest dobrze przecież :) i luzik.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”